TdF: V šprinte berie druhú výhru Ewan, Sagan obsadil štvrté miesto, Fuglsang odstúpil

23.7.2019, 11:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
16. 23.7. rovinata etapa ciel rovina Nimes > Nimes 177 km Ewan
 
etapa 16
profil etapy, 1532 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Po voľnom dni sa znovu rozbehol pelotón na jednoduchom profile, ktorý vyzýval najrýchlejších jazdcov v balíku, ale pretekári sa museli vysporiadať s veľkými teplotami (až 37 stupňov) a v druhej časti etapy sa mohol objaviť na trati bočný vietor.
 
Francúzsko zasiahla vlna horúčav a tieto nepríjemné podmienky mali trvať niekoľko dní, čo malo určite ovplyvniť výkony jednotlivých cyklistov. Peter Sagan sa postavil na štart s cieľom získať čo najviac bodov a na páske vytrápiť rýchlejších konkurentov. Pred podujatím povedal, že "teploty sa zmenili od nedele a očakávam rýchlu etapu. Malo by to skončiť šprintom, ale na posledných tridsiatich kilometroch bude fúkať protivietor, takže to bude ťažké." Na podujatí skončil Wilco Kelderman, ktorému sa nepodarilo vystupňovať svoje výkony po nepríjemnom zranení.
 
 
kratka sprava ikonkaNimes (štart)
Nimes sa nachádza v departemente Gard v regióne Languedoc-Roussillon. Jeho história siaha až do obdobia starovekého Ríma. Amfiteáter v Nimes je najlepšie zachovanou rímskou arénou vo Francúzsku, dnes slúži na koncerty a býčie zápasy. Má 133 metrov na dĺžku, široký je vyše sto metrov a pojme 25 000 divákov.
 
 
Ani dnes sa neformoval únik príliš ľahko, preto šprintérske celky museli sledovať, koho vôbec pustia dopredu. Napokon sa dostalo do brejku päť jazdcov a s týmto počtom bol pelotón spokojný. Najskôr sa odpútali Alexis Gougeard (Ag2r) a Stéphane Rossetto (Cofidis), potom sa k nim pripojili Lukasz Wisniowski (CCC), Lars Bak (Dimension Data) a Paul Ourselin (Total Direct Energie). Bola to skúsená skupina a to si hneď uvedomili šprintérske zostavy, ktoré od začiatku nasadili dobré tempo, aby utečenci nezískali príliš vysoké veľké sebavedomie.
 
Únik mali potiahnuť najmä Alexis Gougeard a Lars Bak, ktorí sú veľmi dobrými tempármi, a na čele pretekov to vedeli aj patrične využiť. Tímy Ag2r a Dimension Data vybehli do ofenzívy, pretože na Tour doteraz neboli výrazní po výsledkovej stránke. Skúsenosťami disponoval aj Lukasz Wisniowski, ktorý má na svojom konte aj angažmán v tíme Sky, a poľský borec hodí sa najmä na ardenské profily. Na čele sa prezentovali aj zástupcovia pro-konti scény a aj Ourselin a Rossetto boli pripravení zaskočiť hlavný balík.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTvorba vedúcej skupiny
 
 
V pelotóne podľa predpokladov pracovali Lotto - Soudal a Jumbo - Visma. Obidve zostavy mali pred sebou výbornú príležitosť, ako vyhrať ďalšiu etapu, preto neváhali kontrolovať vedúcu skupinu aj v takýchto vysokých teplotách. Pomáhal im UAE Emirates a tento celok pracoval prvýkrát v šprintérskej etape. Ešte nemajú na svojom konte víťazstvo a práve v treťom týždni sa mal dostať do potrebnej pohody Alexander Kristoff, ktorý chcel dnes využiť únavu ostatných šprintérov.
 
Pokojnú jazdu narušil len menší pád Gerainta Thomasa, ktorý sám spadol po vlastnej chybe. Nebol zranený a pokračoval ďalej, ale táto nepríjemnosť mu na dobrej nálade určite nepridala. Obhajca prvenstva sa pohyboval dlhšiu dobu v kolóne sprievodných vozidiel a zastavil sa aj vo svojom tímovom aute. Bol to už jeho tretí pád na podujatí. Postupne sa dvíhal vietor a v pelotóne bolo cítiť miernu nervozitu.
 
V úniku sa nebojovalo na rýchlostnej prémii a vedúcu päticu tadiaľ previedol Lars Bak. Hlavný balík šprintoval o desať bodov. Sformovali sa Bahrajn - Merida a Deceuninck - Quick-Step a maximálnu porciu uchmatol Elia Viviani, ktorému výrazne pomohol Michael Morkov. A práve dánsky cyklista zobral deväť bodov, potom preťal pásku Sonny Colbrelli a Petrovi Saganovi sa ušlo sedem bodov. Držiteľ zeleného dresu sa nepúšťal do veľkého šprintu, s veľkým náskokom na čele bodovacej súťaže si to mohol dovoliť, a v horúčavách šetril energiu na dnešnú koncovku. Pelotón strácal v tomto čase len osemdesiat sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprintérska prémia s Petrom Saganom
   
 
S doterajším priebehom etapy musel byť spokojný Deceuninck - Quick-Step. V pyrenejských etapách sa vystriedali všetci jeho zástupcovia na čele balíka, čo ich muselo unaviť, a preto im dobre padlo, že dnes nemuseli kontrolovať vedúcu skupinu. Ani jeden z vedúcej skupiny ani zďaleka neohrozoval žltý dres a iniciatívu prebrali iné celky, takže sa mohli sústrediť len na samotné finále. Vedúca skupina si nedokázala vybudovať náskok väčší ako deväťdesiat sekúnd a naplnili sa slová Petra Sagana, že to bude rýchla etapa. Priemerná rýchlosť sa blížila k 44 km/h.
 
 
tour 19 etapa 16 unik 1 asofpb
Únik počas horúcej etapy (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Aj jedinú vrchársku prémiu ovládol Lars Bak a tesne pred týmto stúpaním musel riešiť defekt Peter Sagan. Kopec bol krátky a bez problémov sa vrátil späť. Šprintérske zostavy nechceli nič podceniť a vedúcej skupine dávali len minimálny náskok, aj keď utečenci robili, čo mohli. Päťdesiat kilometrov pred páskou sa dostali jazdci na otvorené cesty a fúkal bočný vietor, a aj keď nemal veľkú intenzitu, favoriti sa začali tlačiť dopredu a balík zrýchľoval. Pozorne jazdil najmä Thibaut Pinot, aby sa nezopakovala situácia z desiatej etapy. Vedúca skupina ešte nebola chytená, ale pozičná bitka mala prebiehať až do konca etapy.
 
Jazdci na celkové poradie prežili nepríjemnú pasáž bez problémov, bočný vietor nebol dostatočne silný, a tridsať kilometrov pred cieľom už čakal na pretekárov protivietor. Vedúca pätica stále jazdila s malým náskokom, v okolí pol minúty, ale nevzdávala sa. Potom sme videli pád v pelotóne a na zemi skončil Jakob Fuglsang. A dánsky jazdec bol natoľko otrasený, že musela byť k nemu privolaná sanitka a napokon na pretekoch skončil. Ten pád bol nečakaný a musel byť veľmi bolestivý.
 
 
kratka sprava ikonkaNimes (cieľ)
Múzeum rímskej kultúry je celkom nové múzeum, ktoré vystavuje archeologické zbierky prostredníctvom 65 technologických zariadení. Celá budova má podobu sklenenej tógy s mozaikou zo sklenených obkladačiek. Maison Carrée je rímsky chrám zo 4.storočia nášho letopočtu. Jeho vzorom bol chrám Apolóna v Ríme. Je to jediný chrám z Rímskej ríše, ktorý bol celkovo zachovaný.
 
 
Pätnásť kilometrov pred páskou sa prechádzalo cez krátke stúpanie, kde pekne zvýšili tempo v balíku Jumbo - Visma s Quick-Stepom, a podarilo sa im ukrojiť z náskoku vedúcej skupiny. Utečenci však bojovali, aj keď do posledných desiatich kilometroch vstúpili len s náskokom dvadsať sekúnd, a záujemcom o šprintérsky finiš nedávali nič zadarmo. Brejk vzdoroval aj v samotnom meste, kde spôsobovali pretekárom komplikácie kruhové objazdy. Roman Kreuziger musel riešiť mechanické problémy a potom sa rýchlo vracal späť, aby nestratil čas v poradí. Ale nepodarilo sa mu to. Na konci musel stíhať únik aj Bora - hansgrohe a najmä jeho zásluhou bol brejk chytený 2500 metrov pred cieľom.
 
V hektickej a aj technickej koncovke sa presadil Caleb Ewan, ktorý dokázal poraziť aj výbornú prácu Quick-Stepu. Elia Viviani skončil druhý, za ním preťal pásku Dylan Groenewegen a Peter Sagan obsadil štvrtú priečku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Rovinatú etapu si postrážili šprintérske zoskupenia a zariadili hromadný dojazd balíka. Aj keď si vedúca skupina nevybudovala veľký náskok, bola chytená len tesne pred páskou. V priebehu dňa sa neozval silný bočný vietor, čo potešilo jazdcov na GC, ale aj tak sa odohral jeden nepríjemný incident, po ktorom odstúpil priebežne deviaty muž klasifikácie Jakob Fuglsang. Poranil si ľavé zápästie alebo predlaktie.
 
V závere bol kľúčom k úspechu prechod cez posledný kruhový objazd a toto mali dobre naštudované borci z Quick-Stepu, ktorý tadiaľ previedli na ideálnej pozícii Eliu Vivianiho. Taliansky jazdec potom od nich dostal výbornú podporu a mal to rozbehnuté na etapový triumf, ale z bočnej línie priletel Caleb Ewan, ktorý mal na páske skvelé nohy. Jazdec tímu Lotto - Soudal sa nedostal do takej dobrej pozície ako Viviani, ale výborným spôsobom sa presunul na samotné čelo pretekov a spoločne s veľmi dlhým šprintom nemal na páske konkurenciu. Musel vyraziť dopredu skoršie ako jeho súperi, ale spomedzi všetkých mal najsilnejšie nohy. Pomohlo mu aj to, že pred samotnou páskou nebola veľká tlačenica, nebol zavretý a mohol využiť otvorenú cestu.
 
 
ewan 19 tour podium poza asofpb
Caleb Ewan na pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Caleb Ewan je prvým šprintérom v tohtoročnej edícii, ktorý dokázal vyhrať dve etapy, a to perfektným spôsobom. Tretí týždeň ho zastihol stále v potrebnej forme a dnešný triumf mu zdvihne sebadôveru, aby sa pokúsil uspieť aj v Paríži. Elia Viviani sa objavil v želanej pozícii, Quick-Step urobil všetko, čo mal, ale ani to mu nestačilo, aby zvíťazil. Nemal dostatočnú rýchlosť a akoby sa prejavila všetka tá snaha, ktorú odviedol v Pyrenejách. Dylan Groenewegen si musel vo finále hľadať pozíciu, a aj keď vyštartoval za Ewanom, už nemal šancu reagovať na jeho šprint a ani na Vivianiho, ktorý už bol tiež pred ním.
 
Podobne ako v jedenástej etape skončil Peter Sagan za trojicou najrýchlejších jazdcov na podujatí. Na konci si vyhliadol vláčik Quick-Stepu a Vivianiho zadné koleso, vybudoval si pozíciu, ale potom sa nedostal cez talianskeho konkurenta a predbehli ho aj Ewan s Groenewegenom, hoci ten až tesne na páske. V danej konštelácii vybojoval veľmi dobrý výsledok a na čele bodovacej súťaže udržuje dostatočný náskok. Elia Viviani na neho stráca 85 bodov, čo sa nedá vynulovať v parížskej etape. Splnil svoju úlohu, úspešne sa natlačil do šprintérskej koncovky a nikomu nedovolil výraznejšie sa priblížiť k zelenému dresu.
 
S výnimkou odstúpenia Jakoba Fuglsanga sa v klasifikácii nič nezmenilo a kandidáti na titul budú radi, ak sa podobným spôsobom bude odohrávať aj zajtrajšie predstavenie. Do Top 10 sa posunul Richie Porte.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (víťaz)
"Úprimne povedané, necítil som sa vôbec dobre, to teplo ma dostalo. Chcel som dokonca povedať mojim kolegom, aby nejazdili na čele balíka, lebo som mal naozaj zlé pocity. Ale zároveň som bol veľmi motivovaný, lebo ma navštívila moja manželka s malou dcérou. Na konci sa dostali predo mňa jazdci z Quick-Stepu, no ja som mal naštudovaný tento dojazd a v hlave som mal pripravené viaceré scenáre. Aj ten, že sa nedostanem do najlepšej pozície. Preto som začal šprintovať pomerne ďaleko pred páskou."
 
 
Výsledky etapy
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 3:57:08 120
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 50
3. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 25
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 15
5. BONIFAZIO Niccolò Team Total Direct Energie 00:00 5
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
8. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
10. PASQUALON Andrea Wanty - Gobert Cycling Team 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 64:57:30 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:35  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:47  
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:50  
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 02:02  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:54  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:00  
9. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:33  
10. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 06:30  
67. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:35:36  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 142
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 64
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 50
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 29
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 64:59:32
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 13:31
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 42:00
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 49:15
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 51:24
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 51:49
 
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 112 km - VALLÉRARGUES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 81 km - Côte de Saint-Jean-du-Pin: dĺžka 1,8 km; sklon 4,2 % (1 bod)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Aj v treťom týždni sa zmestila do programu rovinatá etapa a bude zaujímavé sledovať, ktorí zo šprintérov budú po náročnom pyrenejskom divadle najsviežejší v meste Nimes. Na podujatí sú najrýchlejšími pretekármi Dylan Groenewegen, Caleb Ewan a Elia Viviani. Očakávame, že najmä Lotto - Soudal bude svedomito pracovať na čele balíka a kontrolovať vedúcu skupinu, pretože po výhre povzbudený Ewan si bude trúfať na ďalší úspešný šprint a najmä na Tour je to pre nich najlepšia možnosť, ako ešte vybojovať etapu. Deceuninck - Quick-Step bude vyčerpaný po podpore pre Alaphilippa, ale takúto príležitosť pre Vivianiho by nemal pustiť z ruky a len spoliehať sa na to, že ostatné celky vybavia hromadný šprint. Aj samotný taliansky šprintér pracoval na čele balíka a spoločne so svojim lead-outom musí nájsť ešte zvyšky energie, aby predviedli maximálny výkon pred cieľovou páskou. Aj Jumbo - Visma bude potrebovať ušetriť čo najviac síl pre Kruijswijka pred kľúčovými alpskými previerkami, ale Groenewegenova rýchlosť je stále dostatočne kvalitná, takže spoločne so svojím tímom musí isť za víťazstvom. Veľkú únavu dokáže potlačiť Alexander Kristoff, ale vo zvyšných šprintoch mu bude veľmi chýbať Jasper Philipsen, a do koncovky sa zapoja aj Colbrelli, Trentin alebo Bol. Peter Sagan musí zvládnuť ešte dva hromadné dojazdy a vydolovať z nich čo najviac bodov. V predchádzajúcich etapách ukázal, že má stále potrebnú výkonnosť, preto by mu nemala chýbať rýchlosť na konci etapy. A môže využiť aj posledný kruhový objazd, ktorý sa nachádza iba 350 metrov pred cieľom, a po tejto prekážke si vybojovať ideálnu pozíciu. Okrem únavy budú nielen pre šprintérov, ale pre všetkých cyklistov nepriateľom vysoké teploty, ktorý vystúpia až na 37 stupňov.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
V šestnástej etape si oddýchneme od súboja o žltý dres. Pelotón strávi druhý voľný deň v Nimes a v okolí tohto historického mesta sa odohrá celá etapa. Veľký okruh ponúkne len jednu horskú prémiu, ale podobných stúpaní nájdeme na trati niekoľko. Pred rýchlostnou prémiou budú striehnuť hneď dva takéto mierne výstupy. Oveľa zaujímavejšie bude, že štrnásť kilometrov pred cieľom sa zdvihne cesta na necelých troch kilometroch na tri percentá. Nebude to veľká hrozba pre šprintérov, ale vo finále prinesie istú nervozitu do balíka. V rovinatej etape tretieho týždňa zvyknú utečenci hrýzť oveľa viac ako na začiatku pretekov, šprintérske celky tak nedostanú nič zadarmo.    
 
 
etapa 01 mapa dojazdu
mapa dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 12:50)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop