TdF: Etapu pre únik vyhral po sólovom nástupe Matteo Trentin, favoriti nemíňali energiu

24.7.2019, 10:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
17. 24.7. zvlnena etapa ciel rovina Pont du Gard > Gap 200 km Trentin
 
etapa 17
profil etapy, 2123 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Pred ťažkými alpskými previerkami si mohli jazdci na celkové poradie ešte odpočinúť. Cesta vedúca do mesta Gap favorizovala utečencov a mnohí pretekári ju považovali za ideálnu šancu vybojovať etapový triumf.

Medzi nich mohol patriť aj Peter Sagan, ktorý je typologicky stavaný na záverečný kopec a očakávanú hektickú koncovku, no záujemcov o dnešný únik bolo v pelotóne veľké množstvo. Na štarte sa už neobjavili Bol (Sunweb) a LL Sánchez (Astana). Podobne ako včera sa malo jazdiť v úmorných teplotách a popoludní sa vyskytla aj malá hrozba búrky.
 
 
kratka sprava ikonkaPont du Gard (štart)
Gardský most je akvadukt z čias starovekého Ríma vysoký 49 metrov a dlhý až 275 metrov. Skladá sa z troch na sebe stojacich arkád a bol postavený preto, aby privádzal vodu z rieky Euredo mesta Nemausus (Nimes). Patrí do zoznamu UNESCO. Pochádza pravdepodobne z roku 19 pred naším letopočtom, no prestali ho používať v 9.storočí. Rekonštrukcia prebehla v 19.storočí. Celý akvadukt je postavený bez použitia malty. Akvadukt sa považuje za najzachovalejšiu rímsku stavbu na celom svete.
 
 
Predpovede sa naplnili a po otvorení etapy sa vyrojilo dopredu množstvo jazdcov, ktorí nechceli premeškať dnešnú príležitosť. Pred balíkom sa vytvorilo niekoľko menších skupín. Tieto aktivity sa postupne spojili a na čele pretekov sa pohybovalo až 34 jazdcov. V balíku neboli s týmto spokojní Total Direct Energie, Arkea - Samsic a aj Sunweb a tieto celky sa snažili chytiť túto početnú skupinu. Najmä obidva pro-konti celky mali veľký záujem dobehnúť brejk, lebo v ňom nemali zastúpenie, ale početná vedúca skupina už bola tak rozbehnutá, že bolo veľmi ťažké podmaniť si ju. V pelotóne sa snažil aj Sunweb, ktorý nedostal dopredu Michaela Matthewsa a musel to napraviť. Medzitým mal na čele pretekov defekt Magnus Cort z Astany a dánsky borec sa potom vrátil späť do balíka.
 
V úniku jazdili Oss, Pöstlberger (obaja Bora-hansgrohe), Asgreen (Deceuninck-Quick Step), Gougeard (Ag2r), Teuns (Bahrain Merida), Oliveira (Movistar), Fraile, Izagirre,(obaja Astana), Clarke, Scully (obaja EF Education), Juul-Jensen, Trentin (obaja Mitchelton-Scott), Avermaet, Schär (CCC), Bystrom, Costa, Henao, Laengen (všetci UAE Emirates), Mollema, Skujinš, Stuyven (všetci Trek-Segafredo), Roche (Sunweb), Boasson Hagen, King (obaja Dimension Data), De Gendt, Keukeleire (obaja Lotto-Soudal), Politt (Kaťuša-Alpecin), Berhane, Herrada, Pérez, Périchon (všetci Cofidis) a Meurisse, Pasqualon (obaja Wanty Gobert).
 
Táto partia napokon zlomila odpor hlavného balíka, ale mnohí jazdci sa aj tak chceli ešte dostať do vedúcej skupiny. Pokúšali sa Turgis (Total) a Gesbert (Arkéa-Samsic), teda zástupcovia tých celkov, ktoré pracovali na dobehnutí vedúcej skupiny, ale ani tento ich pokus nevyšiel. Zdalo sa, že to bude znamenať ich definitívnu kapituláciu, ale Total Direct Energie makali na čele pelotónu naďalej. Všetci ostatní členovia balíka by už privítali zvoľnenie tempa a brejk nemusel zaujímať ani jazdcov na GC, keď najvyššie postavený utečenec Xandro Meurisse strácal cez 28 minút.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVeľmi početná vedúca skupina
 
 
Po štyridsiatich kilometroch zvýšila vedúca skupina náskok na dve minúty, ale ani to nestačilo nespokojným tímom v pelotóne, aby zastavili svoju snahu. Priemerná rýchlosť presahovala 50 km/h. Pelotón spomalil len približne trinásť kilometrov pred rýchlostnou prémiou, až potom si mohli vyfúknuť utečenci a aj väčšina jazdcov v pelotóne.
 
Na čele pretekov sa nachádzalo niekoľko rýchlych jazdcov, ktorým by nemalo robiť problémy posledné stúpanie. Najrýchlejším z nich mal byť Trentin, a keďže podal výborný výkon v kopcovitej dvanástej etape, musel mať kondíciu na to, aby si veril aj na dnešnú koncovku. Na šprint sa mohol spoliehať Boasson Hagen a rýchle nohy dokáže vytiahnuť aj Stuyven. Vo finále mohol byť nepríjemný Greg van Avermaet, ktorý je vždy silný na konci ťažkých pretekov, a v prípade potreby sa mohol pridať aj k útočným pokusom.
 
Stúpanie Col de la Sentinelle mohli využiť na ofenzívu Teuns, Fraile, Izagirre, Costa, Mollema, King, Keukeleire alebo De Gendt, no tento belgický pretekár si mohol trúfnuť aj na dlhší tak a nemusel pri tom čakať len na finálny kopec. Dobrými klasikárskymi kvalitami a aj dynamickou koncovkou disponuje Asgreen, ktorý dnes dostal šancu jazdiť sám na seba, a prekvapiť mohol Politt. Zaujímavú dvojicu tvorili Oss s Pöstlbergerom, ktorí sú rýchli a takisto vedia zaujať klasikárskymi schopnosťami, takže vo finále mohli spoločnými silami vybojovať pekný výsledok.
 
Na rýchlostnej prémii sa presadil Andrea Pasqualon, druhý skončil Thomas de Gendt a  pre body si vyšiel aj Jasper Stuyven ako šiesty muž bodovacej súťaže. Matteo Trentin zostal v skupine a sústredil sa výlučne na etapový triumf.
 
 
kratka sprava ikonkaLes Granges (95 km pred cieľom)
Les GrangesLe Châteaud ́Aulan - stredoveký kostol (12. st.) zažil ničivé vpády aj požiare, no napriek tomu veže s cimburím výraznejšie nepoškodili. Je v ťažko dostupnom teréne a nadmorskej výške 750 m. Spisovateľ Jean Giono tu napísal niekoľko svojich poviedok.
 
 
Potom sa pelotón zoradil za tímom Deceuninck - Quick-Step a belgická zostava nemala veľkú starosť s vedúcou skupinou. Nikto sa nepribližoval k žltému tričku a navyše mala vpredu Kaspera Asgreena, ktorý sa chcel pobiť o etapu. Keďže organizátori dnes zmenili výpočet časového limitu, ktorý mal byť kvôli vysokým teplotám výnimočne určený z času hlavnej skupiny, pelotón si mohol dovoliť doraziť do cieľa so skutočne veľkým mankom a nemusel sa vôbec ponáhľať. Favoriti na titul tak dostali k dispozícii ďalší pokojnejší deň pred kľúčovým horským triptychom.
 
Aj Peter Sagan zvolil tentoraz odpočinok a nevideli sme ho zapájať sa do snahy o vytvorenie brejku. Šprintérska prémia nič neriešila z pohľadu zeleného dresu a pred kľúčovou horskou časťou podujatia sa rozhodol ušetriť čo najviac energie. Sto kilometrov pred cieľom stúpol rozdiel medzi skupinami na desať minút. Na prvej horskej prémii získal jeden bod Thomas de Gendt a zostal na treťom mieste v tejto klasifikácii. Po tomto stúpaní osviežil cyklistov dážď a aspoň na chvíľu si uľavili od silného slnka. Náskok brejku sa vyšplhal na trinásť minút.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrehánka na trati
 
 
Pelotón pustil vedúcu skupinu ešte ďalej a borci z Quick-Stepu mali na čele pelotónu dobrú náladu. Napriek tomu sa priemerná rýchlosť blížila k slušnej hodnote 46 km/h, pretože miestami fúkalo jazdcom do chrbta. Únik zvýšil náskok na štrnásť minút, čo sme v tomto ročníku na podujatí ešte nevideli.
 
Na čele pretekov sa už začalo premýšľať o tom, aká bude najlepšia taktika na získanie etapy. Početnú výhodu mali vpredu UAE Emirates s Cofidisom, v dobrých počtoch boli aj jazdci Treku, ale väčšina mala na čele dvoch jazdcov, takže sa nemuselo čakať len na záverečný kopec. Snahy rozdeliť únik sa objavili už štyridsať kilometrov pred páskou. Zaujímavú selekciu vytvorili Oss, Asgreen, Izagirre, Scully, Trentin, Van Avermaet, Laengen, Skujinš, Périchon a King.
 
 
kratka sprava ikonkaGap (cieľ)
moto alpské mesto bolo v roku 2013 novinami L ́Équipe vyhlásené za najšportovejšie mesto vo Francúzsku. Počas sídlenia pápežov v Avignone to obyvatelia Gapu využili a rozvinuli obchod  s kožušinami a látkami. Najhorším obdobím boli náboženské vojny, kedy vojská savojského vojvodu Gap vypálili. Nová éra sa pre mesto začala v 19.storočí, s rozvojom železníc prišli aj turisti. Katedrála Panny Márie a sv. Arnouxa z konca 19. storočia stojí na základoch stredovekého kostola. Je v neogotickom slohu, ktorý bol veľmi moderný v tej dobe,  a na stavbu boli použité miestne materiály - okrem iného aj ružový mramor.
 
 
Tejto skupine sa podarilo odsunúť ostatných utečencov na tridsať sekúnd, ale tvrdý boj o výhru mal pokračovať až do samého cieľa. Avermaet, Trentin, Oss a Asgreen si vychutnávali klasikársku cyklistiku, no na Col de la Sentinelle mohli byť nebezpeční aj Izagirre alebo King. Na čele pretekov útoky pokračovali a po jednom z nich, už na začiatku posledného kopca, sa ocitol vpredu iba Matteo Trentin. Vydal sa za ním iba Périchon, ostatní jazdci vyčkávali. Trentin nenechával nič na náhodu a jeho náskok ešte narastal. Périchon sa k nemu nepribližoval a potom ešte bojovali Oss, Asgreen, Izagirre, Van AvermaetPöstlberger a Skujinš.
 
Na vrchole stúpania zobral najviac bodov Trentin, ale dôležitejšie bolo, že pred Périchonom a už aj Asgreenom mal k dobru tridsať sekúnd. Dánsky jazdec bol  silnejší ako jeho francúzsky kolega a vydal sa za Trentinom. Potom nasledovala už početnejšia skupina, ale s väčším mankom. Akonáhle sa dostal na posledný kopec aj pelotón, Peter Sagan si vystúpil z tempa.
 
Matteo Trentin napokon po výbornej koncovke ovládol dnešnú etapu a medzi utečencami nemal konkurenciu. Druhý skončil Kasper Asgreen so stratou 37 sekúnd a o tretie miesto sa šprintovalo. Vyhral ho Greg van Avermaet pred Baukem Mollemom, takže pomery na čele sa ešte menili s príchodom do cieľa.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTrentinov rozhodujúci nástup
 
 
Tranzitná etapa prebehla podľa očakávaní. Do úniku sa dostalo množstvo jazdcov a tvorba početného úniku ani netrvala dlho. Jej existenciu sa snažili ešte prekaziť Direct Energie a Arkea, ale ich snaha prišla príliš neskoro. Vo finále nechceli najsilnejší utečenci čakať len na posledný kopec a vystaviť sa možným náhodným faktorom vo veľkej skupine, preto ju okresali pomerne ďaleko pred cieľom. A na konci bol sebavedomý najmä Matteo Trentin, ktorý nasadil rozhodujúci pohyb hneď na začiatku záverečného kopca.
 
Taliansky pretekár vyhral svoju tretiu etapu na Tour, ale podarilo sa mu to po dlhých piatich rokov. Vo finále sa musel cítiť výborne, keď zo skupiny najsilnejších utečencov zaútočil ihneď na Col de la Sentinelle a celý čas ich dokázal udržať za sebou bez toho, aby im dal nejakú šancu na úspech. Výborný výkon predviedol už v dvanástej etape, ale až dnes sa mohol patrične realizovať a rozhodol sa presadiť agresívnym spôsobom. Tím Mitchelton - Scott tak oslavuje štvrtý triumf na podujatí.
 
Na druhom mieste finišoval Kasper Asgreen, ktorý aj dnes našiel dobré nohy po tvrdej práci pre svojich kolegov, aby sa pokúsil presadiť na vlastné tričko. Na poslednom kopci bol silný, ale vyštartoval neskoro za Trentinom. Druhé miesto v etape na Tour pri svojom debute však môže byť pre 24-ročného cyklistu povzbudivým výsledkom. Greg van Avermaet nevyužil ani túto príležitosť, keď síce predviedol dobrý šprint, ale predtým mu na konci ušli dvaja protihráči. Situáciu na konci pretekov nezvládol UAE Emirates, keď ani jeden z jeho štyroch zástupcov sa nedostal do Top 10. Dnes mohli ísť na seba aj Oss, Skujinš alebo Izagirre, ale v pre nich dobrej koncovke sa našli na trati silnejší súperi.
 
Hlavný balík stratil v cieli dvadsať minút a všetci favoriti boli spokojní s vývojom etapy. Na poslednom kopci si strážili pozície na čele pelotónu favoriti a tím Quick-Step s prehľadom dokončil svoju povinnosť so žltým dresom. Jazdci na GC prežili ďalší pokojný deň a už zajtra to naplno rozpália v mimoriadne ťažkej horskej etape. Peter Sagan prišiel do cieľa na konci balíka, keď v samotnom závere sa odpojil z balíka. Aj to môže svedčiť o tom, aký rešpekt má pred nasledujúcimi alpskými previerkami. V bodovacej súťaži zostalo všetko po starom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mattea Trentina (víťaz)
"Na poslednom kopci fúkal protivietor, ale ja som nasadil dobrý útok. Doteraz som sa vždy cítil dobre, mal som šance, ale výsledky neprichádzali, preto som dnes išiel do toho štýlom všetko, alebo nič. Táto výhra všetko vynahradí. Trpel som ako pes, ale stálo to za to. Najviac som sa bál Asgreena a mal som pravdu, lebo skončil druhý. Jeho taktikou bolo čakať, preto som vyrazil skôr, lebo aj on je dobrý v kopcoch a má aj silnú koncovku."
 
 
Výsledky etapy
1. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 4:21:36 120
2. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:37 50
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:41 25
4. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:41 15
5. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:41 5
6. IZAGIRRE Gorka Astana Pro Team link ikonka 00:41  
7. OSS Daniel BORA - hansgrohe link ikonka 00:44  
8. PÉRICHON Pierre-Luc Cofidis, Solutions Crédits 00:50  
9. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 00:50  
10. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:55  
131. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 26:27  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 69:39:16 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:35  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:47  
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:50  
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 02:02  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:54  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:00  
9. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:33  
10. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 06:30  
77. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:41:53  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 
 
tour 3
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 64
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 50
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 38
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 29
 
 
tour 4
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 69:41:18
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 13:31
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 42:00
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 49:15
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 51:24
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 51:49
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 138 km - VAISON-LA-ROMAINE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 95,5 km - Côte de La Rochette-du-Buis: dĺžka 2,3 km; sklon 6,2 % (1 bod)
3 20 8,5 km - Col de la Sentinelle: dĺžka 5,2 km; sklon 5,4 % (2-1)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Pred rozhodujúcimi alpskými previerkami dostali jazdci na GC ešte jeden deň na zotavenie, a keďže pred cieľom sa nachádza stúpanie tretej kategórie, ktoré nepasuje do portfólia najrýchlejších jazdcov v balíku, s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude bojovať o výhru vo vedúcej skupine. Na kopec Col de la Sentinelle si budú trúfať viaceré typy cyklistov, na začiatku etapy nebude núdza o útočné pokusy. Túto etapu spomínal Thomas de Gendt, ktorý ešte chce využiť svoju výbornú formu, a určite to skúsi,  pretože ďalšie dni už budú pasovať klasickým vrchárom. Atakovať bude chcieť Ag2r a kombináciu dobrého vrchára s rýchlym finišom spĺňa Tony Gallopin. V celku Bahrajn - Merida môže zase lákať záverečný zjazd Mateja Mohoriča, keďže slovinský borec dokáže vytvoriť rozhodujúcu selekciu aj v klesaní. Z domácich jazdcov môžu vyraziť dopredu Calmejane či Guillaume Martin, ten by mohol na záverečnej horskej prémii využiť svoju akceleráciu, a dobrá šanca sa núka pre Ruia Costu, Van Avermaeta alebo niekoho z Astany. Kazašský celok po Fuglsangovom odstúpení musí naháňať etapové výhry a Cort alebo Lutsenko sú dostatočne silní, aby vedeli využiť pripravený záverečný kopec a svižný príjazd na pásku. Sedemnástu etapu má v hľadáčiku aj Michael Matthews, pre ktorého je to asi najlepšia šanca, ako sa presadiť na Tour. Cez Col de la Sentinelle musí prejsť bez ťažkostí a potom by sa mala presadiť jeho rýchlosť v okresanej skupine. Nepochybujeme, že austrálsky jazdec urobí všetko potrebné, aby sa dostal do úniku. Z odolných šprintérov sú silní v kopcoch aj Trentin alebo Colbrelli a prítomnosť vo vedúcej skupine im takisto poskytne príležitosť na víťazstvo. Pred štyrmi rokmi sa objavil v tejto etape v brejku aj Peter Sagan a v cieli skončil druhý, keď predviedol skvelý zjazd z Col de Manse, aby chytil Rubena Plazu. Slovenský jazdec môže aj tentoraz vyraziť za etapovým triumfom z úniku, ani jemu by nemalo robiť ťažkosti stúpanie parametrov Col de la Sentinelle a v jeho prospech by zaiste zahralo záverečné klesanie.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Po štyroch rokoch sa vracia na Tour brána do alpských priesmykov, mestečko Gap, a opäť to vyzerá na ponuku pre utečencov. Profil celého dňa bude v podstate jednoduchý, cyklistiku osviežia šprintérska prémia a stúpanie štvrtej kategórie, a hlavná pozornosť bude smerovať na záverečnú horskú prémiu. O víťazovi etapy však nebude rozhodovať tradičný kopec Col de Manse, ale Col de la Sentinelle (5,2 km; 5,4 %). Nebude to tvrdá prekážka na konci pokojného dňa, sklony neprekročia šesť percent, ale horská prémia končiaca desať kilometrov pred páskou je vždy zárukou dramatického súboja o výhru. Záverečné klesanie nie je prudké, no končí len tesne pred cieľovou páskou. Ak sa nepresadí únik, v balíku si prídu na svoje odolní šprintéri a klasikári.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 12:00)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop