TdF: Po Iserane bola etapa zrušená kvôli snehovej búrke, novým lídrom Egan Bernal

26.7.2019, 11:55 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
19. 26.7. rovinata etapa ciel rovina St-Jean Maurienne > Tignes 126 km bez víťaza
 
etapa 19
profil etapy, 3507 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Čakanie na zlyhanie Juliana Alaphilippa pokračuje. Francúzsky jazdec mal tentoraz čeliť majestátnemu stúpaniu Col de l'Iseran, a keďže cieľový kopec nie je natoľko náročný, ostatní favoriti museli využiť najvyšší bod pretekov. V závere etapy sme očakávali maximálne nasadenie, lebo na získanie žltého dresu zostávali už len dve príležitosti.

Vrcholila aj vrchárska súťaž a na Iseran sa museli zamerať Bardet, Wellens alebo Caruso, no bolo otázkou, či únik dnes bude bojovať o etapový triumf. Na cyklistov čakali prijateľné teploty v okolí 25 stupňov a v priebehu etapy mohlo aj spŕchnuť.
 
 
kratka sprava ikonkaSt-Jean Maurienne (štart)
Hlavné mesto Mauriennskej doliny už od 6. storočia. Katedrála sv. Jána Krstiteľa predstavuje kombináciu architektonických štýlov (gotický, románsky, klasicistický) a je miestom relikvií sv.  Jána  Krstiteľa a hrobky prvého grófa z Maurienne a zakladateľa Savojskej dynastie, Humberta „s bielymi rukami“. Biele ruky tu nie sú pomenované po bielej farbe pokožky, ale symbolizujú štedrosť. Konštrukcia katedrály je jedna z najstarších vo Francúzsku.
 
 
Hneď od začiatku sa išlo veľmi rýchlo a pelotón bol poriadne natiahnutý. Aktivitou hýrili Movistar, Bora alebo Ag2r, no pomerne jednoduchý terén nebol vhodný na okamžité vytvorenie vedúcej skupiny. V jednom momente sa objavili pred balíkom Dan Martin, Nibali, Herrada a Bilbao. Skupinka výborných vrchárov získala aj 40-sekundový náskok, ale stále sa za ňou pretekalo. Bolo by prekvapením, ak by sa vytvoril takýto malý brejk.
 
Nibaliho partia naskočila na prvú horskú prémiu s odstupom tridsať sekúnd. Na vrchole sa ich náskok zmenšil, dva body získal Martin, a za nimi sa snažili atakovať aj Wellens, Soler, Konrad alebo Woods. Na vysoké tempo doplácalo množstvo jazdcov, ktorí vypadli z pelotónu. Tvrdá jazda pokračovala a pred druhým stúpaním sa odčlenila od balíka početná skupina, kde sa objavili aj Urán, Valverde a Barguil, čo bola zaujímavá situácia. Ostatní favoriti museli zbystriť pozornosť.
 
Vo veľkých problémoch sa ocitol Thibaut Pinot, ktorý si bol nechať ošetriť ľavé stehno a s viditeľnými ťažkosťami prechádzal cez druhú horskú prémiu. Vyzeralo to na svalové problémy a  jeho hlavní súperi mu ušli. Pinot musel prežívať hrozné momenty. Vedúcu štvoricu doplnilo ďalších 21 pretekárov a vpredu sa usadila silná skupina. Najviac vrchárskych bodov vyhral Damiano Caruso. Hlavný balík vedený tímom Ineos strácal necelú minútu a Thibaut Pinot vyše troch minút na favoritov. So slzami v očiach ešte bojoval, ale bolo jasné, že skôr či neskôr zosadne z bicykla. A pred vrcholom kopca naozaj nasadol do tímového auta. Príčiny jeho konca neboli známe.
 
 
video v clanku ikonka ciernaThibaut Pinot končí na Tour
 
 
Na čele pretekov jazdili Van Baarle (Ineos), Konrad (Bora-Hasngrohe), Gallopin (Ag2r), Nibali, Caruso (Bahrain Merida), Reichenbach (FDJ), Valverde, Soler, Amador (všetci Movistar), Bilbao, Izagirre, Cort, Lutsenko (všeti Astana), De Plus (Jumbo-Visma), Urán, Bettiol, Woods (všetci EF Education), S. Yates (Mitchelton-Scott), Martin, Aru (obaja UAE Emirates), Ciccone (Trek-Segafredo), Kreuziger (Dimension Data), De Gendt (Lotto-Soudal), Matthews (Sunweb), Herrada (Cofidis), Martin (Wanty Gobert), Barguil a Gesbert (Arkéa-Samsic). Nepríjemnú vedúcu skupinu s Uránom, Valverdem a Barguil držal tím Ineos na jednej minúte. Aj z tohto bolo zrejmé, že dnes sa pôjde veľmi rýchlo od začiatku až do konca.
 
V poradí strácal Urán niečo cez päť minút a Valverde necelých šesť minút, preto musel zasiahnuť Ineos, aby sa nezopakovala situácia zo včerajška, keď si Quintana významne polepšil v GC. Takže rozdiel medzi skupinami nebol vysoký a na dobré tempo mohli doplatiť niektorí borci na konci etapy. V úniku sa nachádzali elitní vrchári ako Nibali, S.Yates, Martin, Aru, Kreuziger alebo Herrada, ktorí mierili za etapovým triumfom. V sľubnej pozícii sa ocitol Caruso, ktorý ako tretí muž vrchárskej súťaže mohol získať veľký benefit na Iserane, ale proti nemu stál De Gendt. Brejk potom opustil Matthews.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie tímu FDJ ohľadom Thibauta Pinota
"Thibaut trpí na svalové problémy na ľavom stehne. Včerajšiu etapu dokončil s veľkou bolesťou a po jej mal problémy s chôdzou. Dnes sa jeho stav nezlepšil a musel odstúpiť z Tour. "
 
 
Športový riaditeľ zostavy FDJ Philippe Maduit doplnil, že "pred dvomi dňami, keď sa vyhýbal pádu, jeho ľavá noha narazila do riadidiel a bolesť sa postupne zhoršovala. Dúfali sme, že sa to zlepší, ale vedeli sme, že ak bude etapa prebiehať tvrdým tempom, bude mať problémy. Celý čas bol v bolestiach a nebolo možné takto jazdiť."
 
V hlavnej skupine pracoval aj Quick-Step a náročnosť dnešného dňa potvrdzovalo aj to, že z úniku vypadali mená ako Soler, Kreuziger, Aru alebo De Gendt, takže na trati panovala skutočne veľká únava. Peter Sagan zostával v hlavnej skupine a snažil sa pomáhať svojim kolegom, ktorí sa sústredili na GC. Aj tretiu horskú prémiu uchmatol Damiano Caruso a pelotón strácal necelé dve minúty. Na rýchlostnej prémii bol najrýchlejší Lutsenko, za ním preťal pásku Gallopin. Následne sa už pretekári pripravovali na Iseran a Peter Sagan sa stále pohyboval v hlavnom balíku. S dostatočným náskokom v bodovacej súťaži chcel čo najviac pomôcť Emanuelovi Buchmannovi. Na začiatku stúpania HC-kategórie však slovenský jazdec opustil hlavný balík.
 
 
alaphilippe 19 tour v skupine asofab
Egan Bernal a spol v stúpaní (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na čele sa necítil úplne najlepšie Dan Martin alebo Konrad, ale silní vrchári ako Urán, Valverde, Barguil, Nibali alebo Yates zostávali vpredu. Za nimi však nasadil vysoké tempo Ineos a v skupine favoritov zostali len najsilnejší borci. Iseran robil problémy od samého začiatku. Vo vedúcej skupine ťahal najmä Bahrajn - Merida, aby Caruso vybojoval dôležitú porciu vrchárskych bodov, ale v skupine favoritov udrel na konkurenciu tím Ineos.
 
Britský celok nasadil skutočne tvrdé tempo a vypadli odtiaľ Quintana, Bennett a Mas. Alaphilippe sa dostával pod tlak a v problémoch sa ocitol aj únik, ktorého náskok výrazne klesal. A potom ďaleko pred cieľom zaútočil Thomas, ale favoriti ho pokryli. Šesť kilometrov pred vrcholom Iseranu sa postavili proti sebe kandidáti na titul. Kruijswijk, Thomas, Buchmann a Bernal mali najlepšie nohy, líder pretekov zaostával.
 
 
video v clanku ikonka ciernaÚtoky favoritov na Iserane
 
 
Na konci tohto ťažkého kopca, vo vysokej nadmorskej výške, sa situácia výrazne zdramatizovala. Skupina favoritov sa premiešavala s pôvodným únikom a na čele pretekov tlačil na pílu najmä Bernal. Spolu s ním zostali na čele pretekov Nibali, Urán, Yates a Barguil.
 
Egan Bernal bol skvelý na najvyššom stúpaní pretekov a udržal sa pri ňom iba Simon Yates. Kolumbijský jazdec získaval čas na všetkých svojich súperov a ešte pred vrcholom sa virtuálne dostal aj pred Alaphilippa. Na vrchole Col de l'Iseran získal Bernal aj osem bonusových sekúnd, napokon mu nestačil ani Yates. Kolumbijský borec sa vzdiali Thomasovi, Kruijswijkovi, Buchmannovi, Uránovi a Landovi na 55 sekúnd. Tejto partii veľmi pomohol Laurens de Plus, vďaka ktorému ušetrili energiu. Alaphilippe preťal vrchol so stratou cez dve minúty a sen o žltom drese sa mu rozplýval.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKľúčové momenty na vrchole Iseranu
 
 
Na cieľový kopec si bolo treba počkať takmer tridsať kilometrov, čo bola náročná výzva pre Bernala, ale v klesaní sa k nemu vrátil Simon Yates a s jeho pomocou sa mu situácia uľahčila. Egan Bernal na Iserane len potvrdil, že je najlepším vrchárom na podujatí a bolo pre neho kľúčové, aby prišiel na cieľový kopec s čo najväčším náskokom. Skupina prenasledovateľov mala v tomto smere výhodu, ale svoju stratu neznižovala.
 
Potom však prišla ďalšia nečakaná správa, že etapa bola zrušená! Na cieľovom stúpaní sa strhla snehová búrka a kvôli snehu na ceste a zlým podmienkam sa nepokračovalo v jazde. Výsledok etapy mal obstarať prejazd cez Iseran.
 
 
alaphilippe 19 tour v skupine asofab
Vrtochy počasia (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Víťazom etapy sa mal stať Egan Bernal a zároveň aj novým lídrom pretekov, pretože na vrchole Col de l'Iseran mal dostatočný náskok na Juliana Alaphilippa a vďaka tomu si vybudoval aj pekný náskok na ostatných jazdcov na GC. Organizátori sa napokon rozhodli neurčiť víťaza etapy, ale Bernalovi zostane čas na vrchole Iseranu a k tomu dostane osem bonusových sekúnd.
 
Organizátori odviedli dobrú prácu a všetci vedúci jazdci dostali včas túto informáciu a predišlo sa nejakým nedorozumeniam. No niektorí z favoritov boli s týmto rozhodnutím nespokojní. Televízne zábery však ukázali, že na cieľovom kopci sa nachádzal miestami sneh alebo kašovitá hmota a sprievodné automobily sa museli tadiaľ brodiť. Na niektorých miestach sa vylial na cestu aj potok. Búrka prišla len tesne pred príchodom cyklistov a so situáciou sa nedalo nič robiť, len prerušiť etapu. Čakanie na konečné výsledky však malo byť dlhšie ako obyčajne a museli sme si chvíľu počkať, kým sa dozvieme presné rozostupy na Iserane.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZastavenie etapy

 
Do neutralizácie etapy sme sledovali veľmi vydarené predstavenie. Všetko odštartovali nečakané problémy a odstúpenie Thibauta Pinota, potom vytvorenie veľmi silnej vedúcej skupiny s dvomi jazdcami z Top 10 a napokon všetko umocnila totálna cyklistika favoritov v záverečnej tretine Col de l'Iseran.
 
Ineosu sa podarilo pritlačiť na svojich súperov a mnohých dostať do červených čísiel. Ako prvý zaútočil Geraint Thomas, ktorý chcel upevniť pozíciu lídra v britskej zostave, ale jeho pokus nevyšiel, a súboj muža proti mužovi dokonale využil Egan Bernal, ktorý nemal konkurenciu v takejto vysokej nadmorskej výške. Situáciu sa snažil hasiť Kruijswijk, dobre sa držal Buchmann, svojho mladšieho kolegu musel sledovať zozadu Thomas, pridal sa k nim aj Urán z pôvodného brejku a pred vrcholom si to dorazil do tejto skupiny Landa. Títo favoriti zvládli dnešnú etapu najlepšie a maximum z nej vyťažil Bernal. Obliekol sa do žltého dresu a to so sľubným náskokom pred konkurenciou.
 
Egan Bernal nastúpi do zajtrajšej etapy na čele poradia a v tíme Ineos už nemusia riešiť žiadne stratégie. Jediným zámerom bude udržať najcennejší dres a Geraint Thomas môže len čakať, či Bernal neprežije vo finále krízu. Ale s jeho formou a s takouto šancou je to asi málo pravdepodobné. Francúzska cyklistika prežila veľmi zlý deň. Výborne pripravený Thibaut Pinot musel skončiť a bolo to pre neho veľmi bolestivé, lebo mal na dosah životný výsledok na Tour. Julian Alaphilippe stratil žltý dres a domáci borec patril k tým pretekárom, ktorým sa nepáčilo zrušenie etapy. Na Iserane narazil na svoje limity, ale bol pripravený bojovať až do konca. Aspoň Romain Bardet zostal v bodkovanom drese, ale zajtra bude mať čo robiť, aby ho doviedol do Paríža.
 
Podľa oficiálnych výsledkov Egan Bernal vedie klasifikáciu pred Julianom Alaphilippom o 48 sekúnd a Geraint Thomas stráca 1:16. Potom nasledujú Steven Kruijswijk (+1:28) a Emanuel Buchmann (+1:55).
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (Bora)
"Boli to iné preteky, ako ľudia očakávali, a máme nového lídra pretekov. Nebol žiadny dôvod, aby sme riskovali naše zdravie a boli ohrození dažďom, krupobitím a bahnom na ceste. Už včera sme prekonali búrku na konci etapy. Dnes to vyzeralo byť ešte horšie a organizátori urobili maximum."
      
 
 
 
yellow ineos
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78:00:42 25
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:48  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:16  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:28  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:55  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:35  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:14  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:17  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:25  
10. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 06:28  
82. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:28:49  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 67
4. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 58
6. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 58
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78:00:42
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 20:45
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 52:53
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 58:07
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:03:48
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:13:35
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 101,6 km - Côte de Saint-André: dĺžka 3,1 km; sklon 6,8 % (2-1)
2 20 88,6 km - Montée d'Aussois: dĺžka 6,5 km; sklon 6,2 % (5-3-2-1)
3 20 63,1 km - Col de la Madeleine: dĺžka 3,9 km; sklon 5,6 % (2-1)
sprint-20 58,1 km - BESSANS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc 20 37,6 km - Col de l'Iseran: dĺžka 12,9 km; sklon 7,5 % (40-30-24-20-16-12-8-4)
bonus tdf 20 37,6 km - Col de l'Iseran (bonusové sekundy 8-5-2)
1 20 2,1 km - Montée de Tignes: dĺžka 7,4 km; sklon 7 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Vo včerajšej previerke sa kandidáti na titul neodvážili atakovať, s výnimkou Bernala. Žltý dres odolal a pozície na čele pretekov zostali nezmenené, ale v devätnástej etape sa nemôže na nič čakať. Alaphilippe je pevne usadený na líderskej pozícii a ako sa mohli jeho konkurenti presvedčiť, čím pokojnejšie sa pôjde cez kľúčové kopce, tým bude jeho sebavedomie vyššie. Hlavným momentom etapy bude Iseran, no ani dovtedy sa nepôjde na úplne jednoduchom profile, a keďže máme pred sebou krátku previerku, môže to byť ostrý súboj od začiatku do konca. Alaphilippe bude sústrediť maximálnu pozornosť na Iseran, ktorý sa vo veľkej miere odohrá vo vysokej nadmorskej výške a bude najviac náchylný na krízu. Potom bude nasledovať dlhé klesanie vhodné na zotavenie, čo mu zahrá do kariet, a na cieľovom kopci nájde väčšinou prijateľné sklony, kde sa bude rovnako cítiť ako ryba vo vode. Ale záver vyzeral podobne aj v pätnástej etape a vyčerpaný Alaphilippe tam stratil čas. Na toto by mali myslieť jeho súperi a pritlačiť na neho už na Iserane a v tejto snahe vydržať až do cieľa, pretože Alaphilippe každým prejdeným kopcom zvyšuje svoje vyhliadky.

Včera mali mnohé tímy obavu ovládať dlhé kopce, ale tentoraz bude pre nich terén prijateľnejší. Ak budú chcieť odhodlané celky udrieť na Iserane, v aktívnej jazde môžu vydržať až na cieľové stúpanie. Ineos neukazuje svoju niekdajšiu silu, ale vedomý si kvality Egana Bernala, ktorý bol včera najsilnejší v skupine favoritov, by mal pripraviť pre svojho mladého cyklistu maximálnu podporu. Bernal sa nebojí atakovať a na cieľovom stúpaní môže zasadiť tvrdý úder konkurencii, a to najmä vtedy, ak bude mať etapa ostrý priebeh. Geraint Thomas sa zatiaľ skrýva za úspešnosť tímu, ale keď pôjde skutočne do tuhého, môže mať problém konkurovať Bernalovi. Jumbo - Visma a FDJ majú pred sebou naozaj dobrú príležitosť, aby na Iserane nasadili drsné tempo, okresali balík a všetkých vyčerpali, aby na stúpaní Tignes vynikli ich lídri. Očakávania budú najmä na Pinotovi, ktorého nástup môže byť kľúčový z hľadiska jeho ambícii. Ak bude mať rovnakú dynamiku ako v Pyrenejách, nenájde sa mnoho favoritov, aby sa pri ňom udržali. Kruijswijk zatiaľ vyčkával, ale aj on bude musieť niečo vymyslieť, aby sa dostal na pódium, lebo po včerajšku sa pred neho dostal Bernal. Buchmann ide cez všetky prekážky bez problémov a budeme zvedaví, či bude mať v talóne nejakú akceleráciu, keď sa bude na konci atakovať. Svoje zohrá aj Movistar,  ale s tromi jazdcami v Top 10 musia vymyslieť vhodnú taktiku. Quintana sa dostal na pozitívnu vlnu a ani Landova forma nemohla vyšumieť, preto to môže byť aj španielsky celok, ktorý sa rozbehne ďaleko pred cieľom a v snahe vydrží až do cieľa. Z poradia vypadol Daniel Martin a írsky jazdec môže rozšíriť skupinu silných vrchárov, ktorí sa vydajú za etapovým triumfom.  Spolu s Bardetom, Yatesovcami alebo Kreuzigerom.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Krátka horská etapa, ktorá však sľubuje aktívne dianie len v druhej polovici. Prvé horské prémia sa objavia po dvadsiatich kilometroch a obidve budú stúpaním s konštantným sklonom cez šesť percent. Potom sa bude pokračovať na zvlnenom teréne a vyzerať na krátky kopec Col de la Madeleine (3,9 km; 5,6 %), ten ale sotva zmení dynamiku etapy. Čakanie na relevantnú vrchársku prekážku ukončí až jeden z najväčších alpských obrov Col d’Iseran, a to už pôjde do tuhého. Cyklisti sa budú musieť znovu vysporiadať s vysokou nadmorskou výškou a za hranicou dvetisíc metrov zvládnuť ešte desať kilometrov. To bude mať veľký vplyv na vrchársku formu favoritov a prispejú k tomu aj gradienty na úrovni sedem až osem percent, no pred vrcholom sa objavia aj prudšie úseky. Iseran bude zlomovým bodom predstavenia a uvidíme tam, ktorí z favoritov majú v sebe ešte energiu, aby bojovali o etapový triumf a aj posun v GC. Nasledovať bude rýchle, 20-kilometrové klesanie, potom o čosi kratšia falošná rovina a napokon cieľový výstup dňa. Kopec Tignes nepatrí medzi najobávanejšie alpské stúpania. Je krátky a len na začiatku obsahuje skutočne náročné pasáže, kde prekročí sklon osem percent. Potom sa cesta zmierni a na konci sa ešte vynorí dvetisíc metrov prevyšujúcich sedem percent. Posledných 1500 metrov bude rovinatých. Vrchári vo forme tak musia tlačiť na pílu už na Iserane a na celom cieľovom kopci podať maximálny výkon, ak sa chcú posúvať v poradí. Na takomto profile nezaručí benefity taktizovanie, ale aktivita.
 
 
 
etapa 12 kopec
profil druhého kopca aj bonusovej prémie (© letour.fr)
 
 
etapa 12 kopec
profil cieľového kopca (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 13:25)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop