Vuelta: V tímovej časovke sa vytiahla Astana, Jumbo - Visma spadol a Roglič stratil

24.8.2019, 17:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 19
1. 24.8. rovinata etapa ciel rovina Salinas Torrevieja > Torrevieja 13,4 km Astana
 
Etapa01
profil etapy, 110 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Tímová časovka ponúkla ideálny vstup do pretekov. Cyklisti mohli na jednoduchej a krátkej trati prežiť úvodný deň bez výraznejších nervóznych momentov a neskorý štart časovky sa odohral v príjemných poveternostných podmienkach. V meste Torrevieja sme mali sledovať dramatický súboj o sekundy a červený dres.
 
Na začiatku etapy porazil tím Dimension Data francúzsku zostavu Ag2r o tri sekundy, ale ani jedna z týchto zostáv nepatrila medzi dnešných favoritov. Na dobrý výsledok si trúfal tím CCC, ktorý bol na medzičase skutočne rýchlejší ako oba spomínané celky. Poľský tím zastavil časomieru na hodnote 15:06 a predviedol naozaj kvalitný výkon. DDT pokoril o devätnásť sekúnd.
 
 
chaves 19 zamysleny rcsfa
Ilustračný záber počas etapy (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Potom už na trati úradoval EF Education, ktorý len potvrdil svoje výborné tohtoročné časovkárske predstavenia a dokázal poraziť aj CCC o osem sekúnd s výkonom 14:58. Americké zoskupenie však muselo netrpezlivo čakať na výkon zostavy FDJ, ktorá bola od neho o štyri sekundy lepšia na medzičase, ale v druhej časti francúzsky tím spomalil a cieľovú pásku preťal s mankom deviatich sekúnd. Tím Ineos stratil v cieli osemnásť sekúnd a určite mal vyššie ambície. Britský celok v druhej polovici vytuhol. Dobre odštartoval Mitchelton - Scott, so stratou jedenásť sekúnd zostal na popredných priečkach a pre Estebana odviedol potrebný výkon.
 
Vietor na najvyššej priečke urobil až Sunweb. Americké zoskupenie bolo v polovici časovky takmer rovnako rýchle ako FDJ, no zároveň dokázalo udržať vysoké tempo aj v druhej polovici a napokon dosiahlo čas 14:56, čím o dve sekundy porazilo v cieli EF Education. Sunweb sa dlho neohrial na vedúcej pozícii, lebo vynikajúci výkon vytiahla Astana. Kazašský tím bol o päť sekúnd rýchlejší a ako prvý preťal cieľovú čiaru Miguel López, ktorý si trúfal aj na červený dres.
 
 
chaves 19 zamysleny rcsfa
Astana na trati (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Bora - Hansgrohe zaknihoval stratu trinásť sekúnd, s čím mohli byť spokojní v nemeckom celku. Hlavní favoriti TTT Jumbo - Visma však prežil mimoriadnu smolu, keď približne v polovici spadla takmer celá jeho zostava a výrazne si skomplikovali situáciu. V jedinej technickej pasáži sa objavila na ceste kaluž vody, po ktorej holandská zostava spadla. Na medzičase strácala len sedem sekúnd, ale jej manko v cieli vyskočilo na štyridsať sekúnd. Potom sme videli v cieli doudieraného aj Fabia Arua, spadol aj Fernando Gaviria, a aj UAE Emirates musel riešiť na trati nečakané problémy. Taliansky jazdec tak zaknihoval stratu cez jednu minútu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPád Jumbo - Visma
 
 
Potom sa postavili na rampu už len Quick-Step s Movistarom a oba celky boli upozornené na nepríjemnosti na ceste. Belgický tím dokázal atakovať najlepší čas, ale v cieli mu chýbali dve sekundy na Astanu. Ani Movistar už nedokázal pokoriť výkon kazašského celku a otváraciu etapu absolvoval s mankom pätnásť sekúnd.
 
Hneď v prvej etape sme sledovali dramatické momenty, hoci tie sa odohrali len v samotnom závere. Posledným štyrom celkom skomplikovala pobyt na trati kaluž vody, ktorá sa objavila na ceste len na samom konci, a výrazne na to doplatil najmä Jumbo - Visma, ktorého väčšina jazdcov sa ocitla na zemi, vrátane Rogliča s Kruijswijkom, a namiesto útoku na etapový triumf museli v cieli počítať stratu. Movistar nemal na dnešný najlepší čas, ale Quick-Stepu chýbali len dve sekundy a tie by asi dokázal získať, ak by sa nemusel vyrovnávať s uvedenými nepríjemnosťami.
 
Víťazstvo vybojovala Astana a len perfektne ukázala, že bude pripravená bojovať o najvyššie pozície v klasifikácii. Pred páskou sa pustil do šprintu Miguel López a práve kolumbijský jazdec sa stal prvým majiteľom červeného dresu, čo mu dodá ešte väčšie sebavedomie. Na druhej pozícii finišoval Deceuninck - Quick-Step, ktorému chýbalo skutočne málo, aby ovládol etapu, ale okolnosti na trati mu nepriali. Belgický celok je však výborne pripravený a určite bude naháňať triumfy v nasledujúcom priebehu. To isté platí pre Sunweb, ktorý tu má takisto podobné ambície, a dnešný výkon určite povzbudí aj Wilca Keldermana.
 
 
chaves 19 zamysleny rcsfa
Miguel López v červenom drese (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Väčšina jazdcov na celkové poradie môže byť spokojná s výsledkami a až na pár výnimiek všetci v podstate finišovali pri sebe. Tím Ineos stratil 26 sekúnd, čo nebýva zvykom pre túto britskú zostavu, ale veľké komplikácie riešili v Jumbo - Visma a aj UAE Emirates. Primož Roglič a Steven Kruijswijk musia prijať manko štyridsať sekúnd a okrem toho sa mohli v páde aj zraniť. Na zemi sa ocitli aj Fabio Aru a Tadej Pogačar, jeho strata vyskočila na 68 sekúnd, a obaja určite nečakali takýto zásek. Spadol aj Gaviria a a UAE Emirates potvrdil, že to bolo kvôli vode na ceste. Vuelta od prvého dňa ponúka dramatickú jazdu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Miguela Ángela Lópeza (Astana, 1. miesto)
"Som veľmi šťastný, dal som do toho  všetko spolu s celým mojím tímom. Nechceli sme do Vuelty vkročiť zlou nohou, keďže máme za sebou dobrý tréning, a vyhrali sme. Musím povedať, že kolegovia dnes zajazdili výnimočne dobre, počas celej trate ma správne navádzali. Prišli sme sem s veľkými ambíciami a musíme v tomto pokračovať. Videl som, že Jumbo-Visma mali pád, mali smolu, že sa šmykli na vode."
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wilca Keldermana (Sunweb, 3. miesto)
"Od nás to bol solídny výkon. Šiel som hranu, čo je ukazovateľ, že sme zajazdili dobre. Zopár malých chýb sme spravili, ale nakoniec z toho je pekná tímová časovka. V závere sme mohli využiť Maxa a Caspera, lebo s ich akceleráciou nám umožnili vybrať zákruty v technických pasážach. Za celý tím to bol dobrý výkon."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Taa Geoghegana Harta (Ineos, 11. miesto)
"Nemyslím si, že to bolo tak zlé. Možno sme boli ochudobnení bez ôsmich jazdcov skôr, než sme čakali, ale inak to bol celkom fajn zjazd. To je realita tímovej časovky v prvý deň, na trinástich kilometroch to nemáte kde rozbaliť. Snažili sme sa o viac, ale to je cyklistika. Každý ale už trochu spoznal, na čom je a aké má nohy pred zajtrajškom, keď nás čaká množstvo kopcov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie DS Addyho Engelsa (Jumbo-Visma, 18. miesto)
"Stalo sa to hrozne rýchlo. Na nebezpečnom kruhovom objazde sa zrazu objavila voda. Poznáme tie cesty, neprší tu moc a potom zrazu príde voda. Tím jazdil kontrolovane, ale už na konci kruháča sa pošmykli. Naspäť naskočili na bicykle celkom rýchlo, vzhľadom na okolnosti. Ale všetko sa prerušilo a na chvíľu zastalo. Dvaja mechanici prišli na pomoc. V tom momente je už koniec a musíte sa čo najrýchlejšie dostať do cieľa."
 
 
Výsledky tímovej časovky:
1. Astana Pro Team 14:51
2. Deceuninck - Quick-Step +00:02
3. Team Sunweb +00:05
4. EF Education First +00:07
5. Bora - hansgrohe +00:13
6. CCC Team +00:15
7. Movistar +00:16
8. Groupama - FDJ +00:16
9. Mitchelton - Scott +00:18
10. Lotto Soudal +00:19
11. Team Ineos +00:26
12. Bahrajn - Merida +00:26
13. Kaťuša - Alpecin +00:33
14. Dimension Data +00:34
15. Trek-Segafredo +00:36
16. Caja Rural - Seguros +00:37
17. AG2R La Mondiale +00:38
18. Team Jumbo - Visma +00:41
19. Cofidis Solutions +00:44
20. Euskadi Basque Country +00:47
21. UAE Team Emirates +01:08
22. Burgos-BH +01:22
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 0:14:51 20
2. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 00:00  
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:00  
4. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:00  
5. SÁNCHEZ LuisLeÓn Astana Pro Team link ikonka 00:00  
6. IZAGIRRE Gorka Astana Pro Team link ikonka 00:00  
7. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck-Quick Step 00:02  
8. JAKOBSEN Fabio Deceuninck-Quick Step 00:02  
9. ŠTYBAR Zdeněk Deceuninck-Quick Step 00:02  
10. RICHEZE Maximiliano Deceuninck-Quick Step 00:02  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
V krátkej tímovej časovke sa nevytvoria veľké rozdiely medzi jednotlivými zostavami, čo si budú pochvaľovať najmä favoriti na titul. Na rýchlej trase sa aj tak dajú získať dôležité sekundy a v tomto smere bude najviac hladný po úspechu tím Jumbo - Visma, ktorý predviedol suverénny výkon v tejto disciplíne na TdF a aj teraz bude nastavený, aby z pripravenej trasy vyžmýkal maximum. Primož Roglič môže potvrdiť svoje vysoké ambície a počas prvého dňa mu veľmi pomôže najmä Tony Martin. V tomto roku predvádzajú výborné výkony v časovkách jazdci z EF Education a s takou kvalitnou zostavou, akú privážajú na Vueltu, jednoducho musia ukázať svoju silu okamžite na začiatku podujatia. Ineos nemusí mať svojich najlepších časovkárov, ale partia okolo Kirijenku má bohaté skúsenosti a to by sa malo ukázať na takejto krátkej trati. Len trinásť kilometrov určite potešilo borcov z Movistaru a Astany, ktorí by tak nemali počas prvého dňa zbytočne strácať, a na najvyššie pozície by mal mieriť so svojou časovkárskou históriou aj Mitchelton - Scott, čo bude dobrá správa pre Chávesa. Do bitky o prvého majiteľa červeného dresu sa budú chcieť zapojiť aj Quick-Step, Sunweb alebo CCC a na Tour sa vytiahli v tejto disciplíne aj jazdci z FDJ, ktorí môžu znovu prekvapiť.       
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Po ročnej prestávke sa opäť objaví na začiatku španielskeho podujatia tímová časovka. V meste Torrevieja, v provincii Alicante na brehu Stredozemného mora, uvidíme príjemnú verziu tejto disciplíny. Jednotlivé zostavy si vyskúšajú svoju kvalitu len na trinástich kilometroch, čo bude znamenať pre všetkých dynamické, ale vítané otvorenie pretekov. Celá trasa je situovaná v meste Torrevieja a cyklisti sa budú pohybovať v blízkosti miestneho prírodného parku a budú finišovať priamo pri známej lagúne s morskou soľou, ktorá sa dokáže sfarbiť na ružovo. Trasa obsahuje niekoľko ostrých zákrut, ale nie náročné technické pasáže, preto bude rozhodovať rýchlosť a zohratosť tímových formácii. Na červený dres si budú robiť zálusk zostavy s potrebnými skúsenosťami z TTT.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop