Vuelta: V druhej etape sa delila aj skupina vrchárov, vyhral Quintana, v červenom Roche

25.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 19
2. 25.8. zvlnena etapa ciel rovina Benidorm > Calpe 200 km Quintana
 
etapa 02
profil etapy, 2840 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Posledná horská prémia obsahovala dlhé úseky s dvojciferným prevýšením a bolo veľkou otázkou, ktorí z rýchlych cyklistov dokážu prekonať jej sklony v hlavnej skupine. Do mesta Calpe mal doraziť okresaný pelotón a pretekári mohli byť spokojní, že cestu vedúcu na pobrežie Costa Blanca nesprevádzal silný vietor. Teploty sa mali maximálne vyšplhať na 28 stupňov.
 
Brejk sa vytvoril až na prvej horskej prémii, keď sa od pelotónu vzdialili Sander Armée (Lotto-Soudal) a Angel Madrazo (Burgos-BH) a španielsky borec získal najviac bodov na kopci Puerto de Confrides. Za vedúcou dvojicou sa vydali dopredu Willem Smit (Kaťuša-Alpecin) a Jonathan Lastra (Caja Rural), ktorí sa dostali na čelo pretekov až na druhom hodnotenom kopci. Maximum bodov tu opäť uchmatol Madrazo. Na začiatku etapy spadol Luka Mežgec a jeden z dnešných favoritov obišiel z tejto kolízie bez výraznejších zranení.
 
V hlavnej skupine pracoval tím Astana a ten dovolil po dvoch kopcoch, aby únik navýšil svoj náskok na sedem minút. Jonathan Lastra strácal v poradí len 37 sekúnd, no kazašský tím zvolil voľnejšiu obhajobu červeného dresu. Potom sa pridal sledovať brejk aj Bora - hansgrohe, ale strata pelotónu klesala len pomaly. Aktivita nemeckej zostavy signalizovala, že Sam Bennett je pripravený pokoriť Alto de Puig Lorrenca v hlavnej skupine.
 
Vo vedúcej skupine bol najskúsenejším Sander Armée a 33-ročný belgický jazdec už vyhral jednu etapu na Vuelte, keď v sezóne 2017 dotiahol do úspešného konca únik osemnástej etapy. A na podobný scenár si trúfal aj tentoraz. Willem Smit bojoval aj takýmto spôsobom o novú zmluvu, keďže tím Kaťuša ešte nepotvrdil svoju budúcnosť. Dvojica zástupcov španielskej pro-konti scény sa dokáže veľmi dobre pohybovať na takomto zvlnenom teréne, preto pelotón musel predvádzať koncentrovanú stíhaciu jazdu.
 
 
vuelta 19 etapa 02 ilustrakasofv
Ilustračný záber počas etapy (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Po nepríjemnej zvlnenej pasáži, ktorá vyvrcholila v polovici etapy, Astana a Bora stiahli stratu na štyri a pol minúty a vyzeralo to tak, že vedúca skupina sa dostala pod úplnú kontrolu. Astana bola celá zastúpená na čele balíka, Bora tu mal jedného zástupcu a táto spolupráca fungovala účinne. Náskok vedúcej skupinky už len klesal a bolo takmer isté, že utečenci dnes hlavnú skupinu nedokážu zaskočiť. Navyše, Bora pridal do stíhacej jazdy ešte jedného svojho muža šesťdesiat kilometrov pred cieľom. Nemecká zostava bola veľmi motivovaná.
 
Keď pretekári klesli na úroveň mora, pred záverečným kopcom sa vytiahli dopredu aj tímy bojujúce v klasifikácii, aby ich v kľúčovej fáze pretekov nič nezaskočilo. Aktívne pôsobil najmä Jumbo - Visma. Pelotón sa výrazne blížil k utečencom a na čele pretekov zaútočil Sander Armée, ktorý zostal vpredu sám. Tesne pred posledným stúpaním musel riešiť defekt Ion Izagirre a podarilo sa mu vrátiť sa späť ešte pred kopcom. Na rýchlostnej prémii ešte zobral tri bonusové sekundy Armée a zvyšok si už podelil pelotón, ktorý viedol Jumbo - Visma. Belgický jazdec bol chytený ešte pred Alto de Puig Lorrenca a v hlavnom balíku sa stupňovala nervozita. Ešte pred záverečným kopcom vypadol z balíka Sam Bennett, čo bolo prekvapujúce, keďže jeho kolegovia odtiahli väčšinu dňa na čele balíka.
 
Prudké úseky stúpania okamžite zastavili rýchlych cyklistov, ktorí sa odpojili z balíka, a hlavná skupina sa výrazne okresala. Najskôr atakovali Latour, Formolo, George Bennett a postupne sa k nim pridávali aj ostatní vrchári. Pred vrcholom sa výborne pohyboval na strmých sklonoch najmä Valverde a na čele zostalo len okolo dvadsať cyklistov. Hlavní favoriti na titul nemali problémy, no mierne zaostával Kruijswijk. Holandský jazdec sa vrátil späť a vpredu sa znovu atakovalo pred vrcholom. Maximum bodov získal Valverde, aktívne pôsobili aj Latour alebo Bennett, no žiadny úspešný nástup sa nekonal. Posledný kopec sa stal výlučne záležitosťou najlepších vrchárov na podujatí.
 
 
vuelta 19 etapa 02 ilustrakasofv
Miguel López hájil červený dres (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Potom zaútočil v klesaní Roglič, pridali sa k nemu aj Urán, Quintana, Roche, Nieve a Aru a táto skupinka získala pätnásť sekúnd na ostatných favoritov. Vedúca šestica bojovala o každú jednu sekundu pred prenasledovateľmi a približne s minútovým odstupom sa nachádzala ďalšia partia, kde jazdili aj Mežgec, Hagen alebo Štybar, no spolupráca v nej príliš nefungovala. V nepríjemnej situácii sa ocitol najmä López, ktorý musel sám obraňovať červený dres. Nemal už pri sebe nikoho z kolegov.
 
Favoriti na samom čele pretekov potvrdzovali vysoké ambície a darilo sa im zväčšovať svoj náskok. López, Valverde, Majka, Formolo, Cháves alebo Kelderman už počítali zaujímavú stratu a ešte horšie bol na tom Krujswijk, ktorý sa nenachádzal ani v skupine prenasledovateľov.
 
O etapový triumf a dôležitú časovú výhodu napokon bojovali Roglič, Urán, Quintana, Roche, Nieve a Aru. V taktickej koncovke sa presadil po peknom útoku pred páskou Nairo Quintana a na bonifikácie siahli aj Roche a Roglič. Druhá skupina stratila 37 sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Favoriti na titul si podmanili hneď druhú etapu na podujatí a na stúpaní  Alto de Puig Lorrenca urobili krátky proces so všetkými ostatnými pretekármi. Napokon sa ukázalo, že tajné dúfanie v šprint okresaného balíka bol nerealizovateľný, keďže vrchári okamžite využili ponúknuté strmé úseky. Na čele zostala len malá skupina pretekárov a aj tá sa ešte rozbila po poslednom kopci a o výhru bojovalo len šesť cyklistov. V cieli etapy musel byť najspokojnejší Nairo Quintana, ktorý nečakane vyrazil dopredu tri kilometre pred cieľom a dnes pozbieral najväčšiu časovú výhodu zo všetkých favoritov na titul.
 
Kolumbijský jazdec pôsobil koncentrovaným dojmom na poslednom stúpaní, a keď sa naskytla možnosť na útok po jeho prekonaní, využil ju. Pozíciu mu pripravil jeho kolega Alejandro Valverde, ktorý sa tiež snažil dostať do nejakej malej odtrhnutej skupinky, a bolo vidno, že borci z Movistaru sú výborne pripravení na tohtoročnú Vueltu. Pozorný výkon predviedli aj Urán, Roche, Roglič, Aru alebo Nieve.
 
 
vuelta 19 etapa 02 ilustrakasofv
Triumf Naira Quintanu (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Primož Roglič si zobral veľmi rýchlo späť včerajšiu stratu a aj on predviedol svoje vysoké ambície. Na druhej strane jeho kolega Steven Kruijswijk prišiel do cieľa až v tretej skupine a stratil 1:43, čo mu skomplikuje pozíciu v poradí. Tímovú časovku zvládol výborne EF Education a aj v druhej etape bol veľmi silný Rigoberto Urán, ktorý sa od začiatku pohybuje na vysokých priečkach v klasifikácii. Sebavedomie si zdvihol Fabio Aru a sklamaný zostane Mikel Nieve, ktorému sa nepodarilo zabojovať o etapový triumf. V cieli čakal veľký moment na Nicolasa Rochea, ktorý sa obliekol do červeného dresu, a pomohli mu k tomu najmä bonifikácie za druhé miesto. Írsky jazdec vyťažil z veľmi dobrého výsledku Sunwebu v TTT.
 
Na nečakanú selekciu doplatil Miguel López, ktorý prišiel o líderskú pozíciu na podujatí. Oveľa horšie však bolo to, že vo finále nevydržal pri ňom ani jeden z jeho kolegov. Spolu s ním preťali cieľovú čiaru silné mená ako Valverde, Cháves, Majka, Formolo, Bennett a v tejto partii sa udržali aj mladí borci ako Pogačar, Latour alebo Higuita, na ktorých výkony sa môžeme tešiť v ďalšom priebehu. Spolu s Kruijswijkom zaknihoval rovnakú stratu aj Ion Izagirre a už druhá etapa skončila pohromou pre tím Ineos. Poels a Hart došli do cieľa s mankom necelých desať minút a ich šanca na úspech v poradí skončila veľmi skoro. Z vrchárov britského celku skončil najvyššie De la Cruz so stratou 1:43.
 
 
vuelta 19 etapa 02 ilustrakasofv
Nicolas Roche sa teší z červeného dresu (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu (víťaz)
"Ešte nikdy som nevyhral takýmto spôsobom. Presne takýto deň som potreboval. Nečakali sme, že na poslednom kopci sa vytvorí taká selekcia. Vedeli sme, že balík sa okreše, ale stále sme si mysleli, že tam zostanú nejakí rýchli jazdci. Celý deň sme pracovali ako tím. Na konci sme si s Alejandrom strážili pozície, a keď som sa ocitol vo vedúcej skupine, chcel som získať čo najviac času. Pred cieľom som zaútočil, lebo som to chcel vyskúšať. Ak by to nevyšlo, nič by sa nestalo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nicolasa Rochea (líder GC)
"Prežívam neuveriteľné pocity. Pred etapou som si myslel, že na konci bude bojovať o výhru okolo štyridsať jazdcov, ale bolo to oveľa náročnejšie. Vedel som, že útok po záverečnom kopci môže vyjsť a takisto sme vedeli o tom, že dobrý výsledok mi zaručí červený dres. Na konci sme jazdili takticky, ale Quintana nám odišiel vo výbornom čase. Zajtrajší deň si chcem užiť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Miguela Lópeza (Astana)
"Moji kolegovia celý deň pracovali tvrdo v pelotóne. Na poslednom kopci ma udržali v pozícii a ja som dokázal reagovať na všetky útoky. Nové pokusy sa však odohrali v klesaní a postupne sa vytvorila vpredu silná skupina. Ja som premeškal túto príležitosť. Potom mi veľmi pomohol Ion Izagirre a takmer sme chytili čelnú skupinu, ale nepodarilo sa nám to. Stratil som červený dres, ale nepovažujem to za niečo výnimočné. Cítil som sa dobre a na kľúčovom kopci som bol stále vpredu. Všetko dôležité sa ešte len udeje."
 
 
Výsledky etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 5:11:17 100
2. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 00:05 40
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:05 20
4. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:05 12
5. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:05 4
6. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 00:08  
7. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:37  
8. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:37  
9. ARANBURU Alex Caja Rural - Seguros RGA 00:37  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:37  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 5:26:12 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:02  
3. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:08  
4. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 00:22  
5. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:33  
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:36  
7. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:38  
8. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:40  
9. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:46  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:46  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy

 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 162,5 km - Puerto de Confrides: dĺžka 20,4 km; sklon 3,6 %
3 20 145,4 km - Alto de Benilloba: dĺžka 6,4 km; sklon 4,2 %
2 20 24,8 km - Alto de Puig Lorrenca: dĺžka 3 km; sklon 9,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Hneď na začiatku pretekov sa nabehne na zaujímavý zvlnený profil a v meste Calpe sa môžeme tešiť na otvorenú koncovku. Posledná horská prémia bude veľkou výzvou pre všetkých šprintérov a aj samotní organizátori očakávajú, že po jeho prekonaní sa okreše pelotón približne na polovicu. Náročnosť Alto de Puig Lorrenca bude len a len vyhovovať utečencom, ktorí sa budú spoliehať na to, že práve vďaka tomu sa nemusí v balíku zorganizovať potrebná stíhacia jazda. Ale po prvom dni sa nevytvorili veľké rozdiely, takže vedúca skupina to bude mať veľmi náročné, aby bojovala o etapu a prípadne aj o červený dres, ale Astana sa ho nebude chcieť vzdať. Hlavná pozornosť bude smerovať najmä na Sam Bennetta, ktorý je vo výbornej forme, a otázkou bude, či dokáže prejsť cez Alto de Puig Lorrenca v hlavnej skupine. Motiváciu mu pridá pomerne dlhá príjazdová cesta do cieľového mesta, a írsky jazdec môže patriť k tým rýchlym cyklistom, ktorí si zachovajú šancu na etapový triumf. Z odolných šprintérov budeme zvedaví na Johna Degenkolba, ktorému môže sadnúť takáto koncovka, prekvapiť môže jeho kolega Edward Theuns a na podobné etapy si trúfa aj Boasson Hagen, ktorý je v kopcoch slušne odolný. V okresanom pelotóne si bude veriť na víťazstvo Luka Mežgec, keďže sa v Poľsku prezentoval veľmi dobrým spôsobom, a určite si bude trúfať aj na posledný kopec. Pre Gaviriu to môže byť príliš ťažká prekážka, keďže dlho nejazdil a navyše včera spadol, a to isté by sa malo týkať aj Fabia Jakobsena. Tím Deceuninck - Quick-Step má však k dispozícii skúsenú zostavu a v selektívnej koncovke to môžu predviesť Gilbert so Štybarom.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Svižná etapa v blízkosti pobrežia bude vyžadovať silnú kondíciu od rýchlych pretekárov, aby v meste Calpe bojovali o etapový triumf. Nebude trvať dlho a pelotón sa predstaví na dvoch horských prémiách, ktoré dosahujú prevýšenie do piatich percent. Puerto de Confrides meria osem kilometrov, druhé stúpanie je o dva kilometre kratšie. Potom sa bude celý deň jazdiť na zvlnenom profile, z čoho môže vyťažiť kvalitný únik, ale etapa sa bude lámať na poslednej horskej prémii. Kopec Alto de Puig Lorrenca (3 km; 9,5 %) s prudkými dvojcifernými úsekmi bol v minulosti využívaný ako cieľový výstup a triumfovali tu takí jazdci ako Froome či Cháves. Tentoraz sa nepôjde až na samotný vrchol, chýbať bude posledný kilometer, a stúpanie vyvrcholí 24 kilometrov pred páskou. Určite poriadne okreše pelotón a šancu bojovať o etapu ponúkne len vybraným borcom s rýchlou koncovkou. Keďže po jeho prekonaní zostáva do cieľa ešte dostatok kilometrov, môžeme byť svedkami peknej naháňačky o miesto v hlavnej skupine.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop