Vuelta: V tretej etape jasná výhra Sama Bennetta, Gaviria sa nezapojil do šprintu

26.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 19
3. 26.8. zvlnena etapa ciel rovina Ciudad del Juguete > Alicante 188 km Bennett
 
etapa 03
profil etapy, 1860 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Po dvoch hektických dňoch všetko smerovalo k tomu, že v meste Alicante sa dostanú k slovu šprintéri. Dve stúpania tretej kategórie nemali ohroziť najrýchlejších jazdcov v pelotóne, ale pretekári sa museli znovu vysporiadať s teplotami blížiacimi sa k tridsiatim stupňom a v samotnom finále sa mohol objaviť na trati bočný vietor.
 
Na štarte už nefiguroval Mickaël Delage (FDJ), ktorý odstúpil kvôli chorobe. Do úniku sa vydali len zástupcovia domácej pro-kontinentálnej scény. Angel Madrazo, Diego Rubio (obaja Burgos-BH) a Hector Saez (Euskadi-Murias) sa odhodlali bojovať proti pelotónu, ale v takomto zložení mali len minimálnu šancu na zaskočenie hlavnej skupiny.
 
Angel Madrazo jazdil aj vo včerajšej etape na čele pretekov a dnes bolo jeho hlavnou úlohou obhájiť vrchársky dres a ešte zvýšiť svoje vedenie v tejto klasifikácii. Musel byť spokojný, že mu na trati pomáhal jeho kolega Diego Rubio. Ten v tomto roku predviedol najlepší výkon na španielskom šampionáte v cestných pretekoch, kde finišoval štvrtý a chýbalo mu skutočne málo, aby bola z toho medaila. Brejk dopĺňal Hector Saez, ktorý pred tromi týždňami vyhral etapu na Okolo Portugalska po celodennom úniku. Vedúca trojica však okamžite pocítila motiváciu šprintérskych zoskupení a jej náskok len na chvíľu dosiahol šesť minút, inak bol pomerne nízky.
 
Najskôr pracoval v balíku tím Sunweb, ktorému patril honor červeného dresu a na šprintérsku koncovku mal pripraveného Maxa Walscheida. Nemecký jazdec však nepatril medzi hlavných kandidátov na etapový triumf, preto Sunweb ochotne prepustil kontrolu nad brejkom celkom Bora - hansgrohe, Deceuninck - Quick-Step a UAE Emirates. Očakávaný prvý hromadný dojazd balíka chceli ovládnuť predovšetkým Jakobsen, Bennett alebo Gaviria a ich tímoví kolegovia robili všetko preto, aby im v tom trojica utečencov nezabránila.
 
Cyklistov na chvíľu spomalila prvá horská prémia, kde bez problémov uchmatol maximum bodov Angel Madrazo. Pelotón strácal v tomto momente tri minúty. Bora, Quick-Step a UAE nasadili na čelo pelotónu po jednom pretekárovi, ktorí odvádzali výbornú prácu a vedúca trojica bola pre nich ľahkým terčom. Aj keď bol rozdiel medzi skupinami malý, Madrazo mohol dúfať, že sa mu podarí ovládnuť aj druhý hodnotený kopec.
 
Ešte pred stúpaním Puerto de Tibi sa však tempo v balíku výrazne zrýchlilo zásluhou tímov na celkové poradie a na kopci atakoval Thomas de Gendt, ku ktorému sa pridali aj ďalší jazdci, a únik bol okamžite zlikvidovaný. Jedine Madrazo sa snažil získať čo najviac vrchárskych bodov. Pokus De Gendta bol eliminovaný a Madrazo napokon získal najviac bodov na prémii a vrátil sa späť. Potom na chvíľu zavelil do útoku Ruben Guerreiro z Kaťuše a sklony na úrovni sedem percent neprežili v balíku šprintéri Jakobsen a Gaviria. Ich strata nebola vysoká, ale pelotón nasadil v klesaní vysokú rýchlosť.
 
Netrvalo dlho a Jakobsen sa vrátil späť, no Gaviria musel prekonať 50-sekundovú stratu a mal pri sebe iba jedného kolegu. V balíku preto nasadili vysoké tempo Bora a Quick-Step, aby sa kolumbijský šprintér čo najviac vyčerpal. Pracovať začal aj Dimension Data pre Boassona Hagena a Gaviria míňal pri stíhacej jazde značné množstvo energie. Na rýchlostnej prémii predviedol najlepší šprint Sergio Higuita (EF Education) ako ôsmy muž priebežného poradia. Primož Roglič uchmatol jednu sekundu. Potom si strážili vedúce priečky v hlavnej skupine tímy s favoritmi na titul, pretože začalo silno fúkať. Trinásť kilometrov pred páskou zvesil nohy Fernando Gaviria, ktorému sa napokon nepodarilo dostať do pelotónu.
 
Vo finále prebiehala tradičná pozičná bitka na širokých cestách a samotní šprintéri sa museli predierať dopredu cez jazdcov na celkové poradie. V hromadnom šprinte nenašiel konkurenta Sam Bennett, keď predviedol vynikajúcu koncovku. Druhý skončil Edward Theuns, tretie miesto zaknihoval Luka Mežgec.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Prvý hromadný dojazd na podujatí nebol pre šprintérov úplne jednoduchou záležitosťou a najrýchlejší borci sa zapotili najmä na druhej horskej prémii. Práve na tomto mieste vypadol z pelotónu Fernando Gaviria a už sa nevrátil späť. Na jeho výkon mal určite vplyv pád v tímovej časovke. Na najťažšom kopci musel riešiť problémy aj Fabio Jakobsen, ale za pomoci kolegov veľmi rýchlo eliminoval svoju stratu a mohol bojovať o výhru. Okrem toho tímy s favoritmi na titul tiež prispeli k tomu, že dnešná etapa vyvrcholila intenzívnym spôsobom, takže šprintéri museli na páske vytiahnuť všetko svoje majstrovstvo.
 
Sam Bennett vybojoval svoju premiérovú výhru v kariére na Vuelte a potvrdil svoju vynikajúcu formu, o ktorej presvedčil na Okolo Poľska, kde zobral tri etapy. Dnes sa výborne zorientoval na posledných stovkách metrov, keď si vybral tie správne vláčiky a potom pred páskou mohol nasadiť svoju obávanú koncovku, na ktorú sa nikto nechytal. Sunweb a Trek rozbehli šprint, čo perfektne využil Bennett a pri absencii Gaviriu a zlej pozičnej jazdy Jakobsena nestál proti nemu žiadny konkurent. Jazdec tímu Bora - hansgrohe tak oslavoval jedenástu výhru v ročníku.
 
V tíme Trek - Segafredo dostal príležitosť Edward Theuns, ktorému pomohol na konci aj Degenkolb a ktorý vyrazil dopredu z výbornej pozície, ale na Bennetta jednoducho nemal. Veľmi dobre šiel Luka Mežgec, keď pred páskou dosiahol vysokú rýchlosť a posúval sa dopredu, ale doplatil na slabšiu pozíciu. Ukázal však výkonnosť a určite ešte dostane šancu na etapový triumf. Dnes nefungovala spolupráca medzi Richezem a Jakobsenom, keďže mladý holandský šprintér stratil svojho skúseného kolegu a Richeze napokon finišoval ešte pred ním. V celkovom poradí sa nič nemenilo.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Cítim veľkú úľavu. Včera som sa cítil zle, bol som úplne prázdny, preto som veľmi rád, že za pomoci kolegov som prežil výborný deň. Bez môjho tímu by som nevyhral a spolujazdci urobili všetko, aby som sa mohol sústrediť len na samotný šprint. Na konci nás vyhodil z rytmu Sunweb, preto som si musel hľadať inú pozíciu. Vedel som, že to bude rýchly finiš, takže som chcel vyraziť dopredu čo najskôr. Myslím si, že v tomto urobil vo finále chybu Trek, že čakali až príliš dlho. Som hrdý na to, že som mohol vyhrať na Vuelte v drese írskeho šampióna."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Edwarda Theunsa (2. miesto)
"Bolo to veľmi veľmi hektické. S tímom sme odvádzali veľmi dobrú robotu, kolegovia ma priviedli až do posledných kilometrov, ale v istom momente som stratil s nimi kontakt. Zrazu som zbadal, že John je vpravo a dostal ma do výbornej pozície, ale podľa mňa je asi Bennett teraz svetovo najrýchlejším šprintérom. Je to škoda po skvelej práci tímu. Druhé miesto ma teší, ale je to škoda. Na trati bolo hlavne stúpanie najťažšie, tam sme trochu zaostali, ale dostali sme sa späť a chceli sme zabojovať v posledných dvadsiatich kilometroch. Musíme však na tejto ceste pokračovať, ako tím sme boli dobrí."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Luku Mezgeca (3. miesto)
"Stúpanie nebolo tak ťažké, ale možno bolo prekvapením pre niektorých jazdcov, že sa neocitli v dobrej pozícii, ale na konci to bol aj tak veľký, rýchly a hektický finiš. Kilometer do cieľa som si myslel, že už je koniec, keďže som bol na 30. pozícii. Ale zrazu som sa dostal do dobrého „prúdu“ a keď som začal šprintovať, už bolo neskoro, bol som príliš vzadu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Jakobsena (7. miesto)
"Nebola to ľahká etapa, mnohí z nás odpadli na Puerto de Tibi. Ja som mal našťastie skvelých kolegov, ktorí ma dotiahli späť. Posledné kilometre boli do zjazdu, šprint bol rýchly a hektický. Začali sme trochu zozadu a navyše ma niekto zavrel 150 metrov pred cieľom, tak nám dnes dobrý výsledok unikol. Ale to je cyklistika, niečo vyhráte a niečo prehráte. Prídu iné príležitosti."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (164. miesto)
"Moji kolegovia sa po mňa vrátili a snažili sa ma dostať späť. Ale pelotón už šiel tvrdé tempo, takže to bolo už nemožné. Teraz sa musím zotaviť zo zranení v prvej etape a skúsim to v ďalšom šprinte."
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 4:25:02 100
2. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 40
3. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 20
4. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00 12
5. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 4
6. RICHEZE Maximiliano Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
7. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
8. BARTHE Cyril Euskadi Basque Country - Murias 00:00  
9. SAJNOK Szymon CCC Team link ikonka 00:00  
10. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 9:51:14 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:02  
3. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:08  
4. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 00:22  
5. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:33  
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:35  
7. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:37  
8. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:38  
9. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:46  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:46  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 72 km - Puerto de Biar: dĺžka 2,7 km; sklon 4,8 %
3 20 37,8 km - Puerto de Tibi: dĺžka 6,7 km; sklon 4,1 %
 
 
Krátke preview etapy:
Najrýchlejší jazdci v balíku by mali využiť ponuku tretej etapy. Najťažšou prekážkou bude druhá horská prémia, kde sa objavia úseky cez sedem percent, ale po jej prekonaní zostáva do cieľa takmer štyridsať kilometrov, čo je dostatok času, aby sa všetci šprintéri zotavili pred príchodom do cieľového mesta. Hlavný záujem na chytení utečencov budú mať Bora - hansgrohe a Deceuninck - Quick-Step. Nemecký celok predviedol sebavedomý výkon aj včera, no nevyšlo mu to, ale s takým šprintérom ako Sam Bennett musí byť znovu sebavedomý na takomto profile. Írsky borec sa vytrápil v predchádzajúcej etape v horúcom počasí a keďže podmienky by sa nemali príliš meniť, v meste Alicante sa bude musieť na to pripraviť. Premiérový triumf na GT bude na Vuelte naháňať Fabio Jakobsen a v predpokladanom záverečnom šprinte mu veľmi pomôžu skúsení kolegovia. Veľké očakávania bude cítiť na svojich pleciach Fernando Gaviria a budeme zvedaví, aké nohy vytiahne hneď v prvej koncovke na španielskej GT, keďže po odstúpení z Gira sa ešte neukázal vo svojej najlepšej forme. Dobrú šprintérsku konkurenciu dopĺňajú Degenkolb, Hagen, Bauhaus, Walscheid alebo Mežgec a každý z nich sa bude tlačiť vo finále čo najviac dopredu.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Provincia Alicante si užije ešte jednu etapu a bude to šprintérsky deň. Po štarte sa dostanú pretekári do mestečka Castalla, okolo ktorého urobia veľký okruh a prejdu aj cez horskú prémiu Puerto de Biar (2,7 km; 4,8 %). Onedlho sa dostanú aj na druhý hodnotený kopec, ale ani Puerto de Tibi (6,7 km; 4,1 %) nespôsobí paniku v radoch šprintérov. Záverečných štyridsať kilometrov sa odohrá väčšinou v klesaní a bude to vhodné miesto pre šprintérske celky, aby chytili utečencov. Očakávaný prvý hromadný dojazd tohtoročnej edície neobsahuje pred cieľom žiadne technické komplikácie.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop