Vuelta: Fabio Jakobsen tesne porazil Sama Bennetta, Kruijswijk skončil na podujatí

27.8.2019, 13:05 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 27.8. rovinata etapa ciel rovina Cullera > El Puig 175 km Jakobsen
 
etapa 04
profil etapy, 1275 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Jedna z najľahších etapách na pretekoch svedčala najrýchlejším cyklistom v balíku, ktorí museli ustáť len prechod cez kopec Puerto del Oronet. V priebehu dňa sa však mohli objaviť na trati búrky. Medzi šprintérmi mohol byť po včerajšku spokojný iba Sam Bennett, preto sme očakávali zo strany jeho súperov veľmi odhodlaný výkon, keďže podobných príležitostí je na Vuelte málo.
 
Okamžite po oficiálnom štarte vyrazili dopredu Jelle Wallays (Lotto-Soudal) a Jorge Cubero (Burgos-BH) a tým sa skončilo čakanie na únik. Ostatní jazdci zostávali v balíku a len uvedená dvojica prejavila záujem jazdiť na čele pretekov proti presile šprintérskych zoskupení. V pelotóne sledoval situáciu tím Sunweb, a keď náskok utečencov vyskočil na sedem minút, pracovať začal aj Bora - hansgrohe.
 
Približne po päťdesiatich kilometroch prišla informácia, že z pretekov odstúpil Steven Kruijswijk. Holandský jazdec si zranil koleno pri páde v tímovej časovke, kvôli čomu stratil významný čas v obidvoch úvodných etapách. Ako sa teraz potvrdilo, jeho zranenia museli byť vážnejšie, ako sa predpokladalo.
 
 
vuelta 19 etapa 04 ilustrak 1 asofv
Ilustračný záber počas etapy (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Jelle Wallays potvrdzoval ambície tímu Lotto - Soudal  jazdiť na podujatí aktívne a určite si spomenul na svoju minuloročnú výhru na španielskej GT, keď po celodennom úniku vyfúkol v osemnástej etape víťazstvo Petrovi Saganovi. 26-ročný španielsky jazdec Jorge Cubero nemá na svojom konte žiadny triumf a v tejto sezóne ho trápili zranenia, preto sa chcel aj takýmto spôsobom dostať do potrebnej formy a okrem toho zviditeľniť svoj tím. Burgos-BH nechýbal ani v jednom doterajšom úniku.
 
Pelotón doprial vedúcej dvojici 4-minútový náskok a okrem Sunwebu a Bory pracoval v balíku aj Deceuninck - Quick-Step. Ten chcel naplno využiť Fabia Jakobsena, pre ktorého to bola na dlhú dobu posledná šanca na podujatí. Pred rýchlostnou prémiou pelotón zrýchlil a zmenšil svoju stratu na dve minúty, ale asi nikto zo šprintérov nechcel zažiť situáciu zo včerajška, keď bol brejk chytený príliš skoro pred cieľom.
 
Išlo sa rýchlo a v tom momente spadol Rigoberto Urán. Kolumbijského cyklistu to nahnevalo a nezdalo sa, že by sa nejako vážnejšie zranil, ale nechal si ošetriť ľavú ruku u lekára pretekov. Šprintérsku prémiu získal Wallays a z pelotónu vybehol pre jednu bonusovú sekundu Pierre Latour.
 
 
vuelta 19 etapa 04 ilustrak 1 asofv
Ilustračný záber počas etapy (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Akonáhle sa dostali pretekári na Puerto del Oronet, spustil sa silný dážď. Situáciu tak kontrolovali tímy ako Movistar alebo Jumbo - Visma, ale najhoršie momenty sa mali odohrať v klesaní, ktorý bol technický a na mokrých cestách čakal na jazdcov veľmi klzký povrch. Aj jedinú horskú prémiu uchmatol Wallays a body za tretie miesto zobral líder vrchárskej súťaže Angel Madrazo. Bola to len krátka prehánka, ktorá neovplyvnila klesanie a pretekári prešli cez túto pasáž bez ujmy. Vedúca dvojica držala 90-sekundový náskok.
 
Potom zastavili mechanické problémy Jorgeho Cuberu a španielsky borec si musel počkať na pelotón, lebo Jelle Wallays nechcel ani na chvíľu poľaviť a letel do cieľa. Za ním už opäť viedli pelotón Bora a Quick-Step. Belgický borec bol však chytený osemnásť kilometrov pred cieľom a v pelotóne sa mohli všetci zameriavať na hromadný dojazd. Napriek tomu niekoľko jazdcov stratilo kontakt s hlavnou skupinou a vzadu zostali Poels alebo Herrada. Na konci ešte vsadil na sólový útok Rémi Cavagna z Quick Stepu. Francúzsky borec natiahol pelotón a prinútil ostatné šprintérske celky, aby tvrdo pracovali ďaleko pred páskou.
 
V dramatickej koncovke sme sledovali tesný finiš, v ktorom bol úspešnejší Fabio Jakobsen. O milimetre porazil Sama Bennetta. Tretí skončil Max Walscheid Fernando Gaviria.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Druhú šprintérsku etapu v rade nič zásadné neovplyvnilo a najrýchlejší jazdci v balíku mohli bez problémov zabojovať o víťazstvo. Na konci sa tlačili dopredu všetky silné mená a tentoraz predviedol výborný tímový výkon Deceuninck - Quick-Step. Max Richeze dostal Fabia Jakobsena na ideálnu pozíciu a holandský šprintér to využil. Mohol sa sústrediť len na svoj šprint a vďaka tomu vybojoval svoj prvý triumf v kariére na Grand Tour. Ukázal kvalitnú formu a určite si zdvihol sebavedomie, že dokázal poraziť Sama Bennetta.
 
 
vuelta 19 etapa 04 ilustrak 1 asofv
Fabio Jakobsen (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Včerajší víťaz Sam Bennett musel na konci hľadať potrebnú pozíciu a nájsť si správnu stopu, čo sa napokon ukázalo ako kľúčový faktor etapy. Vyštartoval dopredu neskôr ako Jakobsen, musel ho obehnúť a práve tento moment ho pripravil o druhú výhru, keďže napriek tomu všetkému sa dokázal vyrovnať Jakobsenovi. Z pohľadu rýchlosti bol na tom lepšie, ale na výborný tímový výkon Quick-Step so silnou Jakobsenovou koncovkou to nestačilo. Gaviria v cieli priznal, že ho limitujú zdravotné problémy, Mežgec dnes nemal rýchlosť a finále vôbec nevyšlo šprintérom z Treku. Červený dres ubránil Nicolas Roche, ale zajtra ho bude čakať v tomto smere veľmi ťažká úloha na náročnom cieľovom stúpaní. Na pretekoch skončil Steven Kruijswijk, ktorého zastavili neutíchajúce bolesti v kolene.
 
Jury po dojazde vyhlásila, že Max Walscheid predviedol nebezpečný šprint a deklasifikovala ho na 104. miesto v dnešnej etape pred Juana Sebastiána Molana. Molano bol rovnako potrestaný. Fernando Gaviria sa tak posúva na tretí stupienok pódia.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Jakobsena (víťaz)
"Až keď sa tešili moji kolegovia, som vedel, že som vyhral. Na páske som len hodil bicykel dopredu a nevidel som, ako to dopadlo. Včera nám to nefungovalo, ale dnes sme chceli dokázať, že máme silný šprintérsky tím. Vo finále sme dominovali a Richeze bol na konci dokonalý. Som veľmi šťastný, lebo som sem prišiel vyhrať etapu, a nesmierne sa teším, že sa mi to podarilo v takomto mladom veku."
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (2. miesto)
"Som sklamaný, že beriem druhé miesto, ale úprimne sa teším z Fabiovej prvej výhry na Grand Tour. Nanešťastie, dnes sa pokazilo, čo mohlo. Stratil som asi päť pozícií a potom som šiel dlhou cestou po kruháči a o miesto vpredu som musel bojovať. Som vďačný kolegom, že sa snažili držať preteky. Dnes som sám bojoval, aby som sa dostal na správne koleso a prosto som to už nestihol. Nohy ale boli skvelé, takže sa posnažím opäť!"
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (3. miesto)
"Nebol to pre mňa obvyklý špurt, necítil som sa najlepšie, tak som ani nedokázal tak šprintovať ako zvyčajne. Nemal som svoje normálne nohy, takže snáď sa budem v priebehu pretekov zlepšovať. Budem sa snažiť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Luku Mezgeca (4. miesto)
"Opäť hektické finále. Tímy na celkové poradie sa dnes správali nepredvídateľne až po posledné tri kilometre, potom mal Jakobsen najlepší vláčik a úplne si zaslúžil vyhrať. Dion Smith mi mal dnes pomáhať a odviedol dobrú prácu. Trochu som sa namáhal v stúpaní a potom už som nemal skoro nič v závere. Táto rola je odlišná, než som doteraz mal. Posledné tri roky som bol hlavne rozbiehačom, ale užívam si to teraz."
 
 
Výsledky etapy
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:04:16 100
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 40
3. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 20
4. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 12
5. SARREAU Marc Groupama - FDJ link ikonka 00:00 4
6. SAJNOK Szymon CCC Team link ikonka 00:00  
7. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
9. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
10. RICHEZE Maximiliano Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy

 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 13:55:30 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:02  
3. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:08  
4. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 00:22  
5. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:33  
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:35  
7. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:37  
8. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:38  
9. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:46  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:46  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 46 km - Puerto del Oronet: dĺžka 5,8 km; sklon 4,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Druhýkrát po sebe sa môžeme tešiť na hromadný dojazd pelotónu. Len jedna horská prémia nebude obsahovať také sklony, cez aké sa išlo včera na Puerto de Tibi, a maximálne prevýšenie cez päť percent nebude veľkým strašiakom pre šprintérov. Po tomto kopci sa pôjde už len po jednoduchom profile, takže nič by nemalo brániť ďalšiemu šprintérskemu súboju. Včera naplno vytiahol svoju kvalitu Sam Bennett a keď si írsky pretekár udrží takúto fazónu, pre ostatných šprintérov bude predstavovať mimoriadny problém. Bennett je nielenže rýchly, ale na konci etapy v podstate nerobí chyby, takže sa dokáže presadiť aj bez vyhláseného lead-outu. Jeho najväčšími konkurentmi majú byť Fabio Jakobsen a Fernando Gaviria. Pre holandského cyklistu je to premiéra na GT a bolo to vidno v predchádzajúcom dojazde, keď nedokázal využiť výborne nachystaného Maxa Richezeho. Ak dokáže nasledovať jeho zadné koleso v meste El Puig, budeme môcť sledovať jeho súboj s Bennettom. Gaviria sa poriadne vytrápil v predchádzajúcej previerke a budeme zvedaví, ako sa stihol dať dokopy cez noc nielen po fyzickej stránke, ale aj po mentálnej, keďže včerajší výkon musel byť pre neho sklamaním. Potrebuje sa dostať na pozitívnu vlnu, preto by mu veľmi vyhovoval klasický priebeh šprintérskej etapy, bez nejakých rušných bočných vplyvov. Po včerajšku bude motivovaná dvojica Theuns - Degenkolb a spoločnými silami môžu byť naďalej veľmi nepríjemní v nasledujúcich šprintérskych koncovkách. Dobrý šprint predviedol v tretej etape aj Luka Mežgec a slovinský jazdec vie, že v hromadných dojazdoch musí byť vo finále ešte priebojnejší, aby mohla ešte viac vyniknúť jeho aktuálna výkonnosť.                   
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Pelotón stále zostáva na východnom pobreží Stredozemného mora a medzi mestami Cullera a El Puig sa môže tešiť na ďalší jednoduchý profil. Šprintérske celky dostanú pri kontrole brejku ešte ľahšiu úlohu ako v predchádzajúcej etape, tentoraz ich pribrzdí len jedna horská prémia. Puerto del Oronet (5,8 km; 4,5 %) sa nachádza ďaleko pred páskou a bude slúžiť len ako motivácia pre utečencov kvôli vrchárskym bodom. Posledných 45 kilometrov sa bude odohrávať v očakávaní hromadného dojazdu a šprintérske vláčiky si budú musieť dobre naštudovať príjazd na cieľovú čiaru, ktorý ovplyvnia dva kruhové objazdy.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop