Vuelta: V horskej etape vyhral únik a Madrazo, López útočil a je v červenom drese

28.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 19
5. 28.8. rovinata etapa ciel rovina L' Eliana > Obser. Javalambre 171 km Madrazo
 
etapa 05
profil etapy, 3710 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Ostrý vrchársky súboj kandidátov na titul sa objavil na podujatí veľmi skoro a o to zaujímavejšie predstavenie nás čakalo na stúpaní Alto de Javalambre. Posledných osem kilometrov poskytovalo prevažne dvojciferné sklony a tie mohli vychutnať len elitní vrchári ako López, Quintana, Roglič alebo Urán.
 
Za istých okolností sme dnes mohli sledovať úspech brejku, ale do útoku najskôr vyrazila iba dvojica Angel Madrazo a Jetse Bol (obaja Burgos-BH). Potom sa k nim ešte pridal José Herrada z Cofidisu, no bola to príliš malá skupinka, aby mohla myslieť na etapový triumf. V pelotóne pracoval v prvej časti etapy jedine Sunweb a ten doprial utečencom aj 10-minútový náskok.
 
Na prvej horskej prémii vybojoval najviac bodov Angel Madrazo a bolo vidno, že si náramne užíva pozíciu lídra vrchárskej súťaže. Dnes to bol jeho tretí únik na pretekoch a farby tímu Burgos-BH doteraz nechýbali ani raz na čele pretekov. Tentoraz mu robil spoločnosť jeho kolega Jetse Bol a španielsky celok poňal prvý týždeň skutočne dravým spôsobom. Do vedúcej partie sa dostal aj José Herrada. Ten už mal za sebou svoje najlepšie roky a ako najlepšieho vrchára spomedzi utečencov mohlo len tešiť, aký priestor dostával od pelotónu.
 
Jazdec tímu Cofidis strácal v poradí cez trinásť minút, preto Sunweb nemusel nasadiť v balíku príliš vysoké tempo. Nikto iný sa k nemu nepridával, takže brejk si vychutnával stabilný náskok v okolí desiatich minút. Pred druhou horskou prémiou sa odohral menší pád, po ktorom sa dvíhali zo zeme Drucker, Atapuma alebo Cavagna. Náskok vedúcej trojice mierne klesol. Aj kopec Alto Fuente de Rubielos si podmanil Madrazo a mal istotou, že si udržal vrchársky dres. Pelotón v tomto momente úplne spomalil a jeho strata znovu prekročila desať minút.
 
 
roglic 19 vuelta v pelotone asofv
Ilustračný záber počas pretekov (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Na pomalú jazdu balíka zareagoval tím UAE Emirates a to muselo znamenať, že Aru a Pogačar chcú niečo vyskúšať na cieľovom kopci. Ak však chceli zabojovať aj o etapový triumf, museli ich kolegovia zabrať, lebo aj keď sa vpredu pohybovala len trojica pretekárov, tá dostávala až príliš veľký náskok. Napriek snahe UAE Emirates náskok vedúcej skupiny výrazne neklesal a aj samotní utečenci si začali uvedomovať, že im rastú šance na etapu. Preto na jednom nehodnotenom kopci zvýšil tempo José Herrada a 44 kilometrov pred páskou odpáral Angela Madraza. Ale nie nadlho.
 
Potom už prebrali zodpovednosť v balíku Movistar a Jumbo - Visma a razom sa stalo otázkou dňa, s akým náskokom dorazí únik na začiatok cieľového kopca. Aj toto bol len planý poplach, nič zásadné sa nezmenilo a v hlavnej skupine sa nesformovala stíhacia jazda. Keďže sa už blížil cieľový kopec a náskok úniku dosiahol jedenásť minút, bolo málo pravdepodobné, aby to pelotón ešte dokázal eliminovať. Rýchlostnú prémiu získal Jetse Bol. Kvôli nepozornosti sme videli ďalší pád v balíku, po ktorom spadli Gaviria, ošetrovaný bol Bauhaus a napokon musel odstúpiť Gregor Mühlberger z Bory.
 
Na začiatku cieľového kopca bol rozdiel medzi skupinami deväť minút a to malo stačiť brejku, aby to pretavil do etapového triumfu. Akonáhle sa stúpanie Alto de Javalambre zdvihlo do tvrdých sklonov, Angel Madrazo nestačil tempu Josého Herradu. Jazdec tímu Cofidis bol mimoriadne motivovaný. V hlavnom balíku sa vzájomne kontrolovali favoriti na titul. Madrazo klamal telom, vrátil sa späť a potom zaútočil práve on. Trojica utečencov sa ale držala pri sebe aj štyri kilometre pred vrcholom a na tieto najťažšie úseky čakali aj samotní jazdci na GC. Svojich súperov chcel unaviť najmä EF Education. Americký celok výrazne okresal balík, potom predviedol zrýchlenie Valverde a začali odpadať aj Roche, Urán, Majka alebo Cháves. Ešte predtým mali problémy Aru a  Kelderman.
 
 
roglic 19 vuelta v pelotone asofv
Angel Madrazo (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Rozdiely medzi favoritmi neboli veľké, ale dobré nohy ukázali Valverde, Roglič, López alebo Pogačar. Quintana tiež trochu strácal. Následne zaútočil López a na jeho pohyb nedokázali reagovať ani Valverde s Rogličom. Na strmých úsekoch sa favoriti úplne rozdelili. Na čele pretekov sa stále bojovalo o výhru a najväčšie šance mali Herrada a Bol. V skupine favoritov išiel výborne López, za ktorým sa vydali iba Valverde s Rogličom.
 
Na cieľovú pásku napokon dorazil po tvrdom boji kompletný únik a vo veľkej únave predviedol najlepší finiš Angel Madrazo, ktorý si toho na tomto kopci toho najviac vytrpel, ale ukázal obrovskú mentálnu silu a vybojoval životný triumf. Druhý skončil jeho kolega Jetse Bol a sklamaný José Herrada musel prijať len tretiu priečku. Potom preťal pásku Miguel López a Valverde s Rogličom stratili cez desať sekúnd. Za nimi prišli do cieľa Quintana, Kuss a Cháves, ale tí už zaostali takmer minútu na Lópeza, a až potom finišoval Roche s väčšou stratou, ktorý tak prišiel o červený dres. Novým lídrom sa stal Miguel López.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
V prvej horskej etape sme sledovali nečakaný priebeh. Bolo prekvapujúce, že do úniku sa dostali len traja jazdci, ale ešte väčším prekvapením bolo, že takúto ľahkú "korisť" si pustili jazdci na celkové poradie a etapový triumf prenechali malej vedúcej skupinke. V nej mal najlepšie vrchárske predpoklady José Herrada, ale postavila sa proti nemu nezlomná dvojica tímu Burgos-BH a tá napokon slávila najväčší úspech v tímovej histórii.
 
Angel Madrazo predviedol na cieľovom kopci ohromný výkon, keď niekoľkokrát vypadol z čela pretekov, ale vždy sa vrátil späť, a na samom konci ešte dokázal vytiahnuť parádne zrýchlenie, čím úplne demoralizoval Josého Herradu. Ten mal na záverečnom kopci všetko vo svojich rukách, ale akoby nenašiel odvahu, aby zničil svojich súperov a na vrchole sa mu to všetko spočítalo. Aj on mal na dosah životný triumf, ale dnes ho pokorila neuveriteľná túžba po úspechu. Výborný výkon odviedol aj Jetse Bol, ktorý celý čas podkopával Herradove sebavedomie, keď sa pri ňom držal ako kliešť. V tíme Burgos oslavujú nielen etapový triumf, ale aj ďalší deň vo vrchárskom drese.

Favoritom na titul stačili necelé štyri kilometre, aby sa medzi nimi vytvorili pekné rozdiely. Na silný útok sa zmohol jedine Miguel López a kolumbijský jazdec nastúpil práve v tom čase, keď už mnohí jeho súperi mleli z posledného. Perfektne využil svoje vrchárske kvality na prudkom cieľovom kopci, nikto sa nechytal na jeho aktivitu a právom sa vrátil do červeného dresu. Veľmi dobre si počínali Alejandro Valverde a Primož Roglič. Prvý menovaný aj zrýchlil na cieľovom kopci a akoby nebral ohľad na Quintanu, ktorý nemal úplne najlepšie nohy, a aj jeho zásluhou sa dostali do ťažkostí viacerí jazdci na GC. Aj Primož Roglič ukázal svoju formu a dnešný výkon mu určite zdvihne sebavedomie, že môže bojovať o najvyššie méty. Výborne si počínal aj Tadej Pogačar, ktorý zatienil Fabia Arua. Ten dosiahol manko až tri minúty a musí krotiť entuziazmus z druhej etapy.
 
 
roglic 19 vuelta v pelotone asofv
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Potom nasledovali pretekári, ktorí stratili na Lópeza vyše minútu a do tejto skupiny patrili Quintana, Cháves, Majka alebo Latour. Kým od Quintanu sa čakalo lepšie predstavenie, Cháves podal solídny výkon a takisto bojovali aj Majka s Latourom, no cieľový kopec bol pre väčšinu favoritov veľmi tvrdý a poriadne otriasol skupinou favoritov. Pred etapou bol sebavedomý EF Education a aj sa snažil rozprúdiť akciu na Alto de Javalambre, no Urán nestačil najlepším a Higuita zaostal tri a pol minúty. Cieľové stúpanie bolo príliš ťažké pre Rochea, aby tam udržal červený dres, ale jeho dobrá forma sa môže stále pretaviť do dobrého výsledku v GC alebo ziskom etapy, no dnes to nešlo jeho kolegovi Keldermanovi. Až sedem minút zaostal Ion Izagirre a môže tak mieriť len na etapu.
 
Miguel López si vybudoval malý náskok pred Primožom Rogličom a do pol minúty sa ešte zmestia Nairo Quintana a Alejandro Valverde. Nový líder pretekov je veľmi silný v kopcoch a v tomto týždni bude mať ešte dve príležitosti, aby to potvrdil, no dnes sme videli len začiatok toho, čo nás čaká na tomto podujatí. Roglič vie, ako sa správať, aby okrem kopcov využil aj časovku, a dvojica z Movistaru musí spolupracovať, ak chce byť úspešná. Posledné slovo nepovedali ani ostatní favoriti a po dnešku je isté, že Vuelta sa rozbehla na plné obrátky.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Ángela Madraza (víťaz)
"Nečakal som, že vyhrám. Toto víťazstvo venujem svojej manželke. Je to pre mňa splnený sen. Počas sezóny sme zažili množstvo utrpenia, tím si to zaslúži. Nemohol som nasledovať Herradov rytmus, musel som ísť pomalšie, aby som sa príliš nevyčerpal. Chcel som tiež pomôcť Jetsemu, ktorý na mňa čakal. V šprinte bývam silný, no tím ma upozornil, aby som sa šetril na zajtrajšok. Keď som však videl, že ostatní sú slabší než ja, zaútočil som."
 
 
Výsledky 5. etapy
1. MADRAZO Ángel Burgos - BH 4:58:31 100
2. BOL Jetse Burgos - BH 00:10 40
3. HERRADA José Cofidis, Solutions Crédits 00:22 20
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:47 12
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:59 4
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:59  
7. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:29  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:41  
9. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 01:41  
10. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 01:46  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 18:55:21 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:14  
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:23  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:28  
5. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 00:57  
6. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:59  
7. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 01:17  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 01:18  
9. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:49  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 45
2. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 34
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 33
 
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MADRAZO Ángel Burgos - BH 33
2. BOL Jetse Burgos - BH 11
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 6


Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 18:55:21
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:49
3. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 02:40
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 139 km - Puerto de Alcublas: dĺžka 5,9 km; sklon 4,7 %
3 20 72,1 km - Alto Fuente de Rubielos: dĺžka 4,8 km; sklon 5,7 %
ciel1 20 Cieľ - Alto de Javalambre: dĺžka 11,1 km; sklon 7,8 %
 
 
Krátke preview etapy:
Favoriti na titul musia ukázať svoju formu veľmi skoro a na prudkých sklonoch cieľového stúpania ich čaká prvý zásadný test. Už v druhej etape sme u nich videli záujem rozprúdiť súboj o titul a nič im nebránilo v tom, aby vytvorili ešte väčšie rozdiely na kopci Alto de Javalambre. Máme pred sebou skutočne zaujímavý dojazd, keďže na samom začiatku podujatia nemusí každému z nich zapasovať pripravené ťažké prevýšenie. Do pretekov vstúpila sebavedome dvojica z Movistaru a najmä na Quintanu bude smerovať veľká pozornosť, ako zúročí svoju pohodu po triumfe z druhej etapy. Na ťažkom úseku v druhej časti cieľového kopca by sa mal cítiť ako ryba vo vode. Vysoké ambície ukazujú aj Jumbo - Visma a Roglič a slovinský borec bude chcieť znovu odčiniť časovú stratu z TTT. Nemusí to nevyhnutne znamenať, že bude iniciátorom útočných akcii, ale na cieľovom kopci môže vyniknúť jeho nezlomnosť. Miguel López môže hneď v piatej etape vytiahnuť svoje vrchárske schopnosti a  dôležitý deň čaká aj na jeho spolujazdcov, ktorí neboli príliš presvedčiví na konci druhého dňa. Ak celá Astana predvedie svoj potenciál, López bude na vrchole Alto de Javalambre určite spokojný. Vrchárskou kvalitou disponuje aj EF Education a na Cumbre de Sol pôsobil veľmi dobre Urán. Na jeho výkone by sa nemal prejaviť včerajší menší pád, ale ak by sa predsa len necítil komfortne, v americkom celku je dostatok vrchárov, ktorí sa radi ukážu na cieľovom kopci. Na vrchole môže ukázať svoje zrýchlenie napríklad Higuita. V dobrom svetle sa zatiaľ ukazuje Aru, súťažiť chce Latour, veria si aj Majka s Formolom a na náročnú skúšku bude pripravený Cháves, preto na konci uvidíme atraktívny vrchársky finiš. Favoriti na titul nemusia bojovať aj o etapový triumf. Tím Sunweb je viac-menej zmierený s tým, že Roche stratí červený dres, preto bude na ostatných celkoch, aby postrážili skupinu utečencov, čo nebude samozrejmá vec.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Už piata etapa bude dejiskom dramatickej vrchárskej bitky na náročnom stúpaní, ktoré zažije premiéru na podujatí. Jednoduchý štart prejde pozvoľna do stúpania druhej kategórie a Puerto de Alcublas (5,9 km; 4,7 %) sa začne dvíhať v druhej polovici na päť percent. Potom sa dostane pelotón na hranicu tisíc metrov nad morom, na zvlnený terén s niekoľkými krátkymi stúpaniami a zostavovatelia trasy upozorňujú, že pred cieľovým kopcom môže udrieť na balík silný bočný vietor. Alto de la Javalambre (11,1 km; 7,8 %) je poriadne ťažký na začiatok pretekov a môže nemilo zaskočiť niekoľkých favoritov. Síce odštartuje miernejšie, ale posledných osem kilometrov bude tvrdo využívať sklony osem až jedenásť percent a dokonca sa tu objaví kilometrový úsek s takmer 12-percentným prevýšením. Cieľový kopec je ideálny na útoky medzi najlepšími vrchármi a odvážni cyklisti budú za to náležite odmenení. Jazdci na GC musia už v piatej etape predviesť kvalitnú formu, inak im ujde konkurencia.      
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop