Vuelta: V úniku vyhral Jesús Herrada, do červeného ide Teuns, skončili Urán a Roche

29.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 19
6. 29.8. rovinata etapa ciel rovina Mora Rubielos > Ares Maestrat 199 km J. Herrada
 
etapa 06
profil etapy, 3109 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Pelotón zostával v kopcoch a opäť sa finišovalo na cieľovom kopci. Puerto de Ares neobsahoval príliš náročné sklony, preto bola etapa vhodná pre silných utečencov. Na všetkých cyklistov čakali horúčavy s teplotami cez tridsať stupňov.
 
Predpoklady sa potvrdili a na dvoch horských prémiách sme sledovali bitku o vytvorenie úniku. Veľmi sa snažil najmä Wout Poels, ktorý ovládol obidve hodnotené stúpania, ale napokon sa v brejku neobjavil. Holandský borec sa dlhú dobu pohyboval sám na čele pretekov, no po štyridsiatich kilometroch ho predbehla početná skupina a už sa do nej nedokázal dostať.
 
V brejku sa objavili David de la Cruz (Ineos), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Dylan Teuns (Bahrain Merida), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Dorian Godon (Ag2r), Tejay Van Garderen (EF Education), Bruno Armirail (FDJ), Nelson Oliveira (Movistar), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), Robert Gesink (Jumbo-Visma) a Jesús Herrada (Cofidis). Spomedzi nich bol najvyššie postaveným pretekárom De la Cruz, ktorý strácal v poradí len 4:35 a pelotón vedený Astanou teda nemohol úplne vypustiť dnešnú etapu.
 
Tempo sa skutočne udržiavalo na vysokej úrovni a silný brejk jazdil len s obmedzenou výhodou necelé tri minúty. Približne v polovici etapy sa odohral hromadný pád v hlavnej skupine, po ktorom sa ocitlo na zemi hneď niekoľko jazdcov, a na podujatí museli skončiť Rigoberto Urán, Hugh Carthy (obaja EF Education) a David de la Parte (CCC). Veľkú smolu ma najmä Urán, ktorý okupoval šieste miesto v GC a ktorý na podujatí mieril na stupne víťazov. Pre kolumbijského jazdca to už bolo druhé nepríjemné zranenie v tomto ročníku a teraz si mal zlomiť kľúčnu kosť. Tím EF Education disponoval veľkou vrchárskou kvalitou, ale v jednom momente prišiel o dvoch dôležitých borcov, čo bola veľká škoda pre ďalší vývoj pretekov. Ťažko spadol aj Nicolas Roche (Sunweb), ktorý najskôr vyhľadal lekársku pomoc, ale napokon aj on musel opustiť preteky. Írsky cyklista sa nachádzal na piatom mieste v poradí a chcel zabojovať o Top 10.
 
 
uran 19 vuelta po pade asofv
Rigoberto Urán má po Vuelte (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Po tomto páde (spadli aj Poels, Formolo, Higuita Knox, George Bennett, Tony Martin, Pedersen) pelotón mierne spomalil a vedúca skupina navýšila svoj náskok na tri minúty. Astana však nechcela pustiť červený dres z ruky a až do cieľa sme očakávali rýchlu jazdu. Na čele pretekov sa usadili dobrí vrchári, ktorí mohli vyniknúť na cieľovom kopci. Teuns vyhral etapu na Tour končiacu na La Planche a na víťazstvo si určite trúfali aj De la Cruz, Gesink, Garderen, Jesús Herrada alebo Brambilla. V ich podaní sme mali zaručenú peknú bitku o výhru na cieľovom kopci, ale musela ich znervózňovať dobrá stíhacia jazda Astany. Na rýchlostnej prémii získal tri bonusové sekundy motivovaný De la Cruz.
 
Vedúca skupina zvýšila svoj náskok na tri a pol minúty a využila nepríjemné udalosti v pelotóne, po ktorých dokázala zveľadiť svoj odstup. Astana kontrolovala únik v plnom zložení, všetci jej jazdci sa pohybovali na čele balíka, a ostatné celky mohli šetriť energiu na cieľový kopec a nasledujúce dni. Na konci pelotónu sa trápil Davide Formolo, ktorý tiež spadol a musel bojovať, aby zostával v hlavnej skupine. Astana postupne zistila, že má proti sebe silných protivníkov, keďže únik dokázal navýšiť svoj náskok na štyri a pol minúty, čím sa otvárala možnosť červeného dresu pre De la Cruza, ale aj pre Teunsa. Ten zaostával v klasifikácii len 4:43.
 
Na predposlednom kopci atakoval Tsgabu Grmay a na vrchole Puerto de Culla získal tridsať sekúnd na ostatných utečencov. Pelotón postupne strácal na rýchlosti a náskok vedúcich pretekárov prekročil päť minút. López virtuálne prichádzal o červený dres a  Astana mala ťažkú úlohu, lebo nemohla čakať, že jej pomôže nejaký iný celok. Potom pokračovala pohroma tímu EF Education, keď v klesaní spadol Tejay van Garderen a na zemi nevyzeral vôbec dobre. Minimálne skončili jeho šance v dnešnej etape.
 
 
vuelta 19 etapa 06 ilustrak hradby asofv
Pelotón počas etapy (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Pred záverečným kopcom Grmaya doplnil Oliveira a obaja si udržiavali 30-sekundový náskok pred skupinou prenasledovateľov. Astana prestávala tlačiť na pílu a mali sme pred sebou zmenu majiteľa najcennejšieho dresu. Vedúca dvojica išla veľmi dobre, ale tri kilometre pred vrcholom sa k nim dostali Teuns a Herrada. Grmay odpadol a rozohral sa kľúčový súboj o etapu. Najlepšie ho zvládli Teuns a Herrada, ktorí nastúpili v tom správnom čase a na tempárskom kopci sa k nim už nikto ďalší nepridal.
 
V šprinte do kopca bol silnejší Jesús Herrada a po včerajšku dostal na výslnie Cofidis. Dylan Teuns urobil všetko preto, aby sa dostal do červeného dresu, čo sa mu podarilo Potom skončili Drian Godon a Robert Gesink, na konci došla energia De la Cruzovi. Hlavná skupina kandidátov na titul prichádzala do cieľa bok po boku, ale pred vrcholom predviedol razantný nástup Tadej Pogačar, ktorý získal v cieli na svoju stranu pár sekúnd. Ostatní favoriti finišovali pri sebe s mankom 5:40.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Ani v dnešnej etape určenej pre utečencov sme sa nenudili. Na čele pretekov sa naozaj sformovala silná skupina, ktorá bojovala o výhru, ale do celkovej klasifikácie výrazným spôsobom prehovoril hromadný pád, po ktorom skončili Rigoberto Urán, Hugh Carthy a Nicolas Roche. Najmä oslabenie tímu EF Education ochudobní ďalší vývoj pretekov a po tejto kolízii sa nachádza v balíku ešte mnoho zranených pretekárov. V samotnom finále sme nesledovali len zaujímavý súboj o etapový triumf, ale v ponuke bol aj červený dres, a Astana napokon druhýkrát na podujatí prišla o líderskú pozíciu v pretekoch.
 
Vo finále správne načasoval svoju snahu Dylan Teuns, ktorý sa primárne zameriaval na červený dres, a jeho aktivitu vhodne využil Jesús Herrada. Španielsky jazdec pekne ušetril energiu na záverečný šprint a vyčerpaný Teuns nemal nárok na jeho zrýchlenie. Jesús dosiahol to, o čo včera prišiel jeho brat, a životným víťazstvom zdvihol morálku v celku Cofidis. Spokojný musí byť aj Dylan Teuns, ktorý po etapovom triumfe na TdF dosiahol ďalší pekný úspech na GT. Dostal sa na líderskú pozíciu celých pretekov a hneď v nasledujúcej etape ho bude čakať zaujímavá konfrontácia s najlepšími vrchármi na podujatí. Šancu na červené tričko mal aj David de la Cruz, no v závere už neukázal potrebnú výkonnosť.
 
 
Jesus Herrada a jeho triumf (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Astana doplatila na to, že sa dostali do brejku silní jazdci a zároveň vysoko postavení v klasifikácii. Okrem toho mali vpredu svojho zástupcu aj Movistar alebo Jumbo - Visma, takže kontrola brejku bola len na kazašskej zostave. A keďže tá sa nechcela úplne vyčerpať v takejto etape, Miguel López druhýkrát stratil červený dres. Po dnešnom dni tak stráca rovnú minútu na Teunsa, dopredu sa dostal aj De la Cruz a medzi najlepšími sa pohybuje aj Robert Gesink. Už po zajtrajšom dni môže byť situácia opäť rozdielna, lebo sa bude končiť na strmom kopci Mas de la Costa. S výnimkou odstupujúcich zvládli ostatní favoriti etapu bez problémov. Vo finále predviedol mladícku dravosť Pogačar a hromadný pád ovplyvnil aj Formola, ktorý zaknihoval výraznú stratu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jesúsa Herradu (víťaz etapy)
"Toto nie je odplata, len nové príležitosti. Zameral som sa na túto etapu, lebo štart a posledné stúpanie poznám. Toto víťazstvo venujem bratovi, ktorý bol k nemu včera blízko. Venujem ho aj mojej partnerke a rodine, ktorí sem prišli. A samozrejme tímu. Bolo ťažké udržať sa v úniku, už v polovici etapy som si nebol istý, či to dáme až do konca. Keď Teuns zrýchlil, zavesil som sa zaňho a šetril energiu na šprint. A vyhral som. Etapové víťazstvo aj líderský dres sú krásne, ale ja som chcel hlavne víťazstvo, moje prvé víťazstvo na Grand Tour. A prišlo v etape, v ktorej som chcel! Môžem ísť domov s pokojom v duši, ale ešte počkám na ďalšie príležitosti."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Teunsa (líder pretekov)
"Mojím cieľom bolo získať na podujatí najcennejší dres. Vedel som, že to môže byť reálne, preto som bol včera veľmi sklamaný, že som sa nedostal do brejku. Bolo to mojím plánom. Na konci som zaútočil štyri kilometre pred vrcholom. Veril som si, že na takomto kopci budem silný a nikto sa nedokáže udržať na mojom zadnom kolese. Ale jeden súper to dokázal. Nechcel mi pomáhať, preto som sa sústredil na červený dres. Chcel som aj vyhrať, ale jeden protivník bol rýchlejší a chytrejší."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Miguela Ángela Lópeza (3. miesto v GC)
"Śéfovia rozhodli, že bolo lepšie stratiť La Roja. Pôjdeme deň po dni. Zajtra bude pekný finiš a v nedeľu ešte krajší. Ešte sa tu bude diať veľa vecí. Sme v dobrej forme, to je najdôležitejšie. Tadej Pogačar zaútočil veľmi tvrdo, je to mladý, veľmi talentovaný cyklista a na týchto pretekoch rastie. Vyzerá dobre a myslím si, že mu to tu pôjde skvele. Musíme si dávať naňho pozor, je veľmi silný a už to ukázal."
 
 
Výsledky etapy
1. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 4:43:55 100
2. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:07 40
3. GODON Dorian Ag2r La Mondiale link ikonka 00:21 20
4. GESINK Robert Team Jumbo - Visma link ikonka 00:21 12
5. ARMIRAIL Bruno Groupama - FDJ link ikonka 00:37 4
6. POLJANSKI Paweł BORA - hansgrohe link ikonka 00:39  
7. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 00:45  
8. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 00:47  
9. DE LA CRUZ David Team Ineos link ikonka 00:50  
10. GRMAY Tsgabu Mitchelton - Scott link ikonka 02:35  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 23:44:00 20
2. DE LA CRUZ David Team Ineos link ikonka 00:38  
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:00  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:14  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:23  
6. GESINK Robert Team Jumbo - Visma link ikonka 01:23  
7. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:28  
8. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 02:17  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 02:18  
10. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 02:47  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy

 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 177,9 km - Puerto de Nogueruelas: dĺžka 9 km; sklon 4,5 %
3 20 141,4 km - Puerto de Linares: dĺžka 7,7 km; sklon 5,7 %
3 20 25,5 km - Puerto de Culla: dĺžka 4,4 km; sklon 5,8 %
ciel3 20 Cieľ - Puerto de Ares: dĺžka 7,9 km; sklon 5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Keďže etapa nekončí na ťažkom kopci a nachádza sa medzi dvomi náročnými horskými dojazdmi, favoriti na titul budú spokojní, ak budú bojovať o výhru utečenci a oni môžu šetriť energiu na piatok a nedeľu. Hneď po štarte prídu do rany dve nepríjemné stúpania, na ktorých sa môžu dostať do úniku len kvalitne pripravení cyklisti, a nepochybne sa tu môžeme tešiť na tvrdé otvorenie etapy. Vo finále čakajú na cyklistov sklony na úrovni päť až šesť percent a triumf získa len pretekár s kvalitným šprintom do kopca a aj potrebnou odolnosťou. Do svojej prvej relevantnej akcie môže vyraziť Thomas de Gendt, ktorý je dostatočne skúsený, aby sa vedel dostať do brejku a potom na konci využiť zaujímavý terén na získanie etapového triumfu. Hladní po úspechu budú v Deceuninck - Quick-Step a môžu na to použiť Philippa Gilberta so Zdeňkom Štybarom. Obaja dokážu zvládnuť pripravené stúpania a navyše sa môžu oprieť o dobrý šprint do kopca. Ofenzívu budeme očakávať od tímu Ineos a uvidíme, či do úniku vyrazia už  teraz Poels alebo Hart. Vhodným typom na etapový triumf bude Patrick Bevin, ktorý je špecialista na podobné kopce, na ktorých môže vyniknúť jeho akcelerácia, a rovnakými charakteristikami sa môže pochváliť aj Dylan Teuns. Aj v úniku sa môže ukázať vrchárska sila Astany, čo môžu využiť LL Sánchez alebo Bilbao. Pred vrcholom cieľového kopca sa môžu otestovať aj favoriti a svoju akceleráciu na takýchto sklonoch môžu vytiahnuť Valverde, Roglič alebo López.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Hornatý kraj Aragónska bude pekne využitý na začiatku a konci etapy. Ostrý štart okorenia dve horské prémie a zaujímavá nadmorská výška. Na Puerto de Nogueruelas (9 km; 4,5 %) a Puerto de Linares (7,7 km; 5,7 %) sa budú chcieť dostať do úniku silní pretekári, ktorí si budú trúfať aj na víťazstvo. Po týchto prekážkach sa bude jazdiť po zvlnenom teréne a pomaličky klesať, až kým sa nedostaneme na rozhodujúce kopce tretej kategórie. Puerto de Culla (4,4 km; 5,8 %) len pripraví jazdcov na cieľový výstup a súboj o etapový triumf sa odohrá na pravidelnom stúpaní Puerto de Ares (7,9 km; 5 %). Vo finále nenájdeme prudké úseky a na takomto kopci získajú benefity jazdci s dobrou akceleráciou. Medzi favoritmi sa neočakáva vytvorenie relevantných rozdielov.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop