Vuelta: Brejk získal ďalšiu etapu, vyhral Nikias Arndt, López opäť prenechal červený dres

31.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 19
8. 31.8. zvlnena etapa ciel rovina Valls > Igualada 167 km Arndt
 
etapa 08
profil etapy, 2618 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Pred mimoriadne dôležitou a náročnou zajtrajšou etapou sa dostali pretekári na zvlnený profil, ktorému dominovalo jedno stúpanie. To však dosahovalo zaujímavé gradienty a otváralo dobrú možnosť pre utečencov. Horúce počasie pokračovalo a teploty sa vyšplhali až na 32 stupňov.
 
Po vzore predchádzajúcich dní sa venovala ohromná pozornosť tvorbe úniku a napokon po dvadsiatich kilometroch sa odpútala 21-členná skupina. Na čelo pretekov sa dostali Hagen, Van der Sande (obaja Lotto-Soudal), Arndt, Tusveld (obaja Sunweb), Arcas (Movistar), Dillier (Ag2r), Sánchez (Astana), Teuns (Bahrain Merida), Koch (CCC), Štybar (Deceuninck - Quick-Step), Ludvigsson (Groupama-FDJ), Dlamini (Dimension Data), De la Cruz (Ineos),  Guerreiro (Kaťuša-Alpecin), Stetina (Trek-Segafredo), Henao (UAE Emirates), Aranburu, Lastra (obaja Caja Rural), Jesús Herrada, Edet (obaja Cofidis) a Barcelo (Euskadi-Murias). V pelotóne musela kontrolovať situáciu Astana a v polovici etapy dopriala úniku 4-minútový náskok.
 
Tím Astana urobil dobré rozhodnutie, keď pustil do brejku LL Sáncheza, ktorý sa mohol presadiť na takomto profile, a z toho dôvodu mohol šetriť energiu na nedeľu, keďže nemusel tvrdo stíhať vedúcu skupinu. Na druhej stane mu znepríjemňoval situáciu Nicolas Edet, ktorý zaostával v  poradí 6:24, a kazašský celok nemohol úplne poľaviť. Ak teda nechcel tretíkrát v prvom týždni stratiť červený dres.
 
 
astana 19 na cele vuelta asofv
Astana na čele pelotónu (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Výbornú pozíciu na etapový triumf si pripravili De la Cruz, Henao, Herrada, Teuns alebo Sánchez, ktorí mali patriť k najsilnejším na jedinej horskej prémii, a v kvalitnej koncovke mali výhodu naviac Sánchez či Teuns. Ak by dokázal prežiť stúpanie na čele pretekov Štybar, určite by patril k hlavným favoritom kvôli svojmu šprintu, a čiernym koňom bol Aranburu, ktorý je silný v kopcoch a má skutočne dobrý finiš.
 
Astana sa znovu ocitala v známej pozícii, keď jeden z utečencov atakoval červený dres. Aj keď sa nešlo v balíku úplne pomaly, postupne sa rozdiel medzi skupinami zvýšil na šesť minút a to už opäť zaváňalo výmenou na najvyššej pozícii v GC. Na rýchlostnej prémii zobral tri bonusové sekundy Štybar. Pred horskou prémiou klesol náskok úniku na päť a pol minúty a na sklonoch Puerto de Monserrat sme očakávali útoky na čele pretekov. Pekný útok predviedol Stetina, ktorý dlhý čas jazdil sám na čele pretekov, a len tesne pred vrcholom sa k nemu pridali Barcelo a Herrada. Ostatní utečenci však strácali len pätnásť sekúnd. Prémiu získal Stetina a pelotón jazdil s mankom šesť minút. Na trati sa objavila dažďová prehánka.
 
 
vuelta 19 etapa 08 sceneria asofv
Scenéria Vuelty (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom bola vedúca skupina opäť spojená a všetci utečenci mali pred sebou výzvu, ako siahnuť na etapový triumf. Aj v klesaní silno pršalo a najväčšiu odvahu predviedli v brejku Guerreiro, Tusveld a Barcelo. Spomalil aj pelotón a Edet sa dostával do virtuálneho vedenia. Do vedúcej skupinky sa dostal aj Aranburu a táto partia sa snažila udržať krehký náskok. Tri kilometre pred cieľom sa všetko spojilo na čele pretekov, keď spadol Tusveld, a opäť sa útočilo.
 
V samotnom závere atakoval Štybar, ale ostatní borci ho chytili približne päťsto metrov pred páskou a v šprinte sa presadil Nikias Arndt. Druhý skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Tosh van der Sande. Pelotón strácal cez sedem minút a išiel pomaly, takže Miguel López prišiel o červený dres a novým lídrom sa stal Nicolas Edet.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Utečenci naplno využili možnosť získať etapový triumf, keď sa v balíku nenašiel nikto, kto by chcel míňať energiu pred zajtrajšou náročnou previerkou. Astana celý deň obhajovala červený dres a napokon znovu na podujatí kapitulovala v samotnom závere. López opäť držal najcennejší dres len jeden deň a tentoraz ho vyzliekol Nicolas Edet. V početnej vedúcej skupine sa rozhodovalo o výhre až po horskej prémii a v napínavej koncovke sa presadil v šprinte Nikias Arndt, ktorý vyhral svoju prvú etapu v kariére na Vuelte. Predtým sa ešte radoval na Gire v roku 2016.
 
 
 
 (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Nemecký šprintér alebo klasikár patrí medzi skúsených jazdcov, ale len málokedy sa mu podarí bojovať o výhru na dôležitom podujatí. Dnes sa dokázal dostať do úniku a prežiť horskú prémiu vo vedúcej skupine. Potom už len ukázal pevné nervy v hektickej koncovke a na cieľovej čiare nemal konkurenciu, keď nikto nedokázal reagovať na jeho zrýchlenie. Veľkú šancu cítil aj 23-ročný Alex Aranburu, ktorý konečne ukázal svoje kvality a na podujatí sa môže ešte predviesť v nejakom úspešnom brejku. Svoju rýchlosť využil vo finále Tosh van der Sande, ale na viac ako tretie miesto to nestačilo. Na konci sa veľmi snažil Zdeněk Štybar a napokon sa pokúsil presadiť sólovým nástupom, ale silnú skupinu utečencov neprekvapil.
 
V skupine favoritov sa nič neudialo. Všetci si uvedomovali dôležitosť zajtrajšieho dňa. Astana znovu musela uvažovať o červenom drese, keďže Nicolas Edet ohrozoval pozíciu Miguela Lópeza, a kazašský celok napokon prijal racionálne rozhodnutie. Dnes sa vrátil do poradia Dylan Teuns, no spolu s Edetom ho bude v Andorre čakať mimoriadna skúška.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nikiasa Arndta (víťaz)
"Je to neuveriteľné. Včera som si povedal, že dnes chcem ísť do brejku, ale skutočne sa tam dostať a vyhrať je pre mňa úžasný pocit. Dostal som veľkú podporu od Martijna, ale bol som vystrašený, keď spadol, lebo dovtedy som mohol len sledovať mojich súperov. Potom som chytal všetky útoky, lebo som si veril na šprint. Chcel som, aby sme prišli do cieľa pokope, čo sa mi podarilo, a môžem tak sláviť jeden z najlepších dní mojej kariéry."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nicolasa Edeta (líder GC)
"Povedali mi, že aj Bernard Hinault získal červený dres v Igualade. Má toľko rekordov, tak sa teším, že sa s ním môžem o jeden podeliť. Je to pekný príbeh. Nárokovať si La Roja je totálne odlišné od etapového víťazstva či bodkovaného dresu, ktorý som vyhral pred šiestimi rokmi. Byť na pódiu v Madride znamenalo viac než etapové víťazstvo. Toto je pre mňa životná šanca, uchmatnúť si líderský dres, nemohol som si ju nechať ujsť. La Roja som mal v podvedomí už od začiatku Vuelty. Dnes som nemal v úmysle ísť do brejku, tak sa hádam športový riaditeľ nebude hnevať. My jazdci obetujeme veľa, nie sme s rodičmi, manželkami ani deťmi. Moja dcérka odo mňa často pýta leva z Tour. Dostane španielského býčka, aj ten je pekný. Zajtra idem do toho naplno, nechcem v kráľovskej etape nič ľutovať."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Miguela Ángela Lópeza (3. miesto v GC)
"Jeden deň som v červenej a druhý už nie. Máme pokojný deň a ďalší je zas ťažký. Uvidíme, čo sa bude diať v andorrskej etape. Odteraz sú pred nami náročné dni. Dnes sme neriskovali, načo by aj?"
 
 
Výsledky etapy
1. ARNDT Nikias Team Sunweb link ikonka 3:50:48 100
2. ARANBURU Alex Caja Rural - Seguros RGA 00:00 40
3. VAN DER SANDE Tosh Lotto Soudal link ikonka 00:00 20
4. GUERREIRO Ruben Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 12
5. KOCH Jonas CCC Team link ikonka 00:00 4
6. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. LASTRA Jonathan Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
8. LUDVIGSSON Tobias Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
9. BARCELÓ Fernando Euskadi Basque Country - Murias 00:00  
10. HENAO Sergio UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 32:16:24 20
2. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:21  
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 03:01  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 03:07  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:17  
6. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:28  
7. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 03:45  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 04:59  
9. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 05:37  
10. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 05:53  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 27,5 km - Puerto de Monserrat: dĺžka 7,4 km; sklon 6,6 %
 
 
Krátke preview etapy:
Odolní šprintéri pri detailnom pohľade na Puerto de Monserrat museli zistiť, že tento kopec je pre nich náročný a bolo by prekvapujúce, ak by si niektorí z nich trúfali na šprintérsku koncovku v meste Igualada. Jazdci na celkové poradie zase budú maximálne šetriť energiu na andorrskú etapu, preto to bude hodená rukavica pre utečencov. Na čele pretekov bude potrebná vrchárska odolnosť a aj dobrý finiš, hoci na posledných kilometroch sa ešte objavia mierne stúpajúce úseky. Znovu treba spomenúť Thomasa de Gendta ako jedného z kandidátov na člena úniku, keďže potrebuje presne takýto profil, aby predviedol svoje nasadenie. Z mnohých záujemcov vyberáme aj Valeria Contiho, ktorý na podobnej trase vybojoval ružový dres v šiestej etape na Gire, a na takomto stúpaní sa môžu vytiahnuť King alebo Bevin, ktorí aj disponujú silnou koncovkou. Z odolných a rýchlych jazdcov to môže vyskúšať na čele pretekov Mezgec a v prípade dobrého dňa môže byť nepríjemný Battaglin. Do brejku by mal naskočiť aj niekto z Quick- Stepu a v akcii by sa mohli ukázať Štybar alebo Cavagna. Na čele pretekov určite nebudú chcieť chýbať zástupcovia domácej pro-konti scény a ofenzívu budeme čakať najmä od celku Caja Rural, ktorý zatiaľ jazdí nenápadne a taký Alex Aranburu ešte nestihol ukázať svoju formu, ktorá ho zdobila v Burgose.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Na jeden deň sa zastaví pelotón v Katalánsku a do mesta Igualada bude viesť trasa, ktorú si vyhliadnu špecialisti na úniky. Väčšinu dňa sa bude prechádzať po zvlnenom teréne a len miestami sa objavia krátke úseky s priemerom do päť percent. Charakter etapy však určí horská prémia druhej kategórie a to, či si trúfnu na tento kopec aj odolní šprintéri, keďže po jeho prekonaní sa dá ešte dobre pripraviť na hromadný šprint. Puerto de Montserrat (7,4 km; 6,6 %) je nepravidelný výstup, ktorý je mierny na vrchole, ale na začiatku ponúkne tri kilometre na úrovni sedem percent. A to bude na zváženie pre šprintérske celky, či sa rozhodnú naháňať brejk. Stúpanie vrcholí 27 kilometrov pred cieľom, potom príde do rany ešte jeden krátky výstup s priemerom štyri percentná a už sa bude klesať do cieľového mesta.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop