Vuelta: V ITT dominoval Roglič, vyhral etapu, má červený dres a získal náskok v GC

3.9.2019, 13:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 19
10. 3.9. rovinata etapa ciel rovina Jurancon > Pau 36 km Roglič
 
etapa 10
profil etapy, 495 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Jedna z kľúčových etáp na podujatí mala opäť prevetrať pomery v klasifikácii. Najväčším favoritom bol Primož Rogličom a hlavnou otázkou dňa bolo, aký čas získa na svojich vrchárskych súperov. V okolí mesta Pau čakalo na cyklistov príjemné počasie. Teploty sa pohybovali na úrovni 25 stupňov a nefúkal silný vietor.

Už na začiatku časovky sa postavili na štart zaujímavé mená. Tony Martin (Jumbo-Visma) sa však nezameral na etapový triumf a rozhodol sa šetriť energiu pre Primoža Rogliča, ktorý mal potrebovať jeho služby v nasledujúcich dňoch. Ako prvý vyrazil na trať Pawel Bernas (CCC) a jeho čas 50:55 nikto neprekonal dlhšiu dobu. Potom to dokázal Vasil Kirijenka (Ineos), ktorý bol rýchlejší o 38 sekúnd, a pred poľského jazdca sa dostal v cieli aj Jelle Wallays (Lotto-Soudal). Najlepší výkon ale predviedol Will Barta (CCC) a tento mladý americký časovkár prekonal trasu za 49:17. Bol o rovnú minútu rýchlejší ako Kirijenka.
 
Zmenu na najvyššej pozícii si vynútil Benjamin Thomas (FDJ) a 23-ročný francúzsky časovkársky šampión porazil Bartu o šesť sekúnd. Talentovaný jazdec predviedol veľmi dobrý výkon, ale musel si dať pozor na Rémiho Cavagnu (Deceuninck - Quick-Step), ktorý bol zatiaľ najrýchlejší na oboch medzičasoch. A Cavagna si udržal vysokú rýchlosť až do cieľa a s výsledkom 47:32 jasne deklasoval doterajšiu konkurenciu. Thomas za ním zaostal o priepastných 1:39.
 
Na priebežné tretie miesto sa dostal Ludvigsson s mankom 1:50 a na lídra pretekov si potom trúfali Patrick Bevin (CCC) a Thomas de Gendt (Lotto-Soudal). Nábeh na veľký výsledok mal najmä novozélandský borec, ktorý bol na druhom meranom úseku o tri sekundy rýchlejší Cavagna, a De Gent tu strácal 29 sekúnd. Patrick Bevin ako úradujúci časovkársky šampión svojej krajiny napokon dokázal poraziť Cavagnu o dve sekundy a teda predviedol rovnaký výkon ako francúzsky jazdec v záverečnej časti ITT. De Gendt stratil v cieli 56 sekúnd, ten postupne spomaľoval, a odstup 37 sekúnd svietil na konte Oliveiru z Movistaru. Dobrý výkon predviedol aj Craddock (EF Education) a americký jazdec so stratou 23 sekúnd sa posadil na priebežné tretie miesto.
 
Potom už nikto neatakoval najvyššie pozície a preto všetka pozornosť smerovala na jazdcov na celkové poradie. Pomalšie odštartovali Ion Izagirre a Fuglsang, ktorí na prvom meranom úseku strácali takmer jednu minútu a nezapojili sa do súboja o etapový triumf. Na prvom medzičase bol Teuns rýchlejší ako Kelderman a Majka o pätnásť sekúnd. O čosi viac zaostávali Edet s Hagenom.
 
Perfektne odštartoval Pogačar a na prvom medzičase bol dokonca najrýchlejší. Na tento úsek však priletel ako víchor Roglič, ktorý porazil svojho kolegu o 21 sekúnd. Už po dvanástich kilometroch na neho strácal Valverde 38 sekúnd, Lópezova strata vyskočila na 63 sekúnd a Quintana zaostával už 86 sekúnd. Predpoklady sa napĺňali a Roglič od začiatku časovky zbieral významný čas na svojich súperov.
 
Aj na druhom medzičase si viedol dobre Teuns a jeho náskok pred Keldermanom a Majkom ešte narástol. Dokonca bojoval o to, aby sa dostal v poradí pred svojho holandského súpera. Majka sa zase v klasifikácii približoval k Edetovi a Hagenovi, ktorým časovka nesadla.
 
Pogačar v prostrednej časti spomalil a to využil Valverde, ktorý išiel skúsene a priblížil sa k nemu len na šesť sekúnd. Aj na druhom medzičase jasne kraľoval Roglič a znovu nasadil najrýchlejší čas. Na Bevina mal náskok devätnásť sekúnd a črtal sa napínavý súboj o etapový triumf. Slovinský jazdec bol však maximálne spokojný, lebo na Pogačara získal 48 sekúnd, Valverde počítal stratu 54 sekúnd, od Lópeza sa vzdialil na 92 sekúnd a z favoritov išiel najhoršie Quintana, ktorý v tomto bode jazdil s mankom 2:12 na Rogliča. Dylan Teuns dorazil do cieľa na priebežnom ôsmom mieste a na Rafala Majku získal jednu minútu a Wilco Kelderman za ním zaostal ešte o pár sekúnd viac.
 
Medzi hlavnými favoritmi na titul sa už nič nezmenilo v záverečnej pasáži. Primož Roglič demonštroval svoju veľkú silu a pred páskou dokonca predbehol na trati Lópeza, ktorý štartoval hneď pred ním. Jazdec tímu Jumbo - Visma jasne vyhral etapu a výrazne si polepšil v poradí. Na Pogačara a Valverdeho získal minútu a pol, López stratil dve minúty a Quintana dokončil časovku s mankom tri minúty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaRoglič dobieha v cieli Lópeza
 
 
V jedinej jazde proti chronometru na podujatí splnil úlohu najväčšieho favorita Primož Roglič a zobral, čo sa dalo. Po dvoch víťazných časovkách na Gire ovládol aj svoju tretiu tohtoročnú ITT na Grand Tour a vďaka tomu si vybudoval v poradí veľmi slušný náskok. Na trati dominoval od začiatku do konca, udržal svoj najvyšší štandard až do samého konca a výborne sa pripravil na dnešnú previerku. Bola to smola pre Patricka Bevina, ktorý sa k nemu najbližšie priblížil, a výborný výkon vytiahol aj Rémi Cavagna. Náročnú trasu zvládli veľmi dobre Craddock, De Gendt alebo Latour a môžu to využiť v nejakom úniku v nasledujúcich dňoch.
 
V priebežnom poradí sa stále pohybuje v popredí štvorica najsilnejších a po dnešnom dni sa k nim pridal aj Tadej Pogačar, ktorý dnes predviedol veľmi dobrý výkon, ale zdalo sa, že na začiatku prepálil tempo. Alejandro Valverde ukázal svoje skúsenosti, no aj on sa musel skloniť pred víťazom etapy, a dnešný deň vôbec nezvládol Nairo Quintana, ktorý celý čas len strácal a prepadal sa v poradí. Miguel López bol motitovaný dosiahnuť prijateľnú stratu a dve minúty sú asi na hrane toho, s čím môže byť za istých okolností uzmierený.
 
Primož Roglič si vybudoval pred Alejandrom Valverdem a Miguelom Lópezom 2-minútový náskok a budeme čakať, akým spôsobom bude Movistar s Astanou v horách podkopávať sebavedomie nového lídra pretekov. Slovinský jazdec im bol v doterajších horských etapách vyrovnaným súperom a o to máme pred sebou dramatickejšiu druhú časť Vuelty. Nairo Quintana stráca tri minúty a skomplikoval si cestu za titulom, ale v ponuke je stále dostatok náročných etáp, kde sa môže útočiť a získavať čas na konkurentov.
 
Zvedaví budeme na Tadeja Pogačara, ktorý sa dostal do elitnej spoločnosti, ale z jeho pohľadu je dôležitejšie, že v ITT si vybudoval sľubný náskok pred pretekármi, ktorí sú v poradí za ním. Nepochybujeme, že Majka bude čakať na jeho zaváhania, a stále sa pohybujú na vynikajúcich pozíciách Hagen, Edet a Teuns. Väčšie očakávania mal od seba Kelderman a dnešná časovka mu vôbec nepomohla v poradí. S výraznejšou stratou za Top 10 sedia Pernsteiner, Nieve, Bennett, Higuita a Cháves a aj z ich strany môžeme čakať aktívnu jazdu v kopcoch.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz a líder GC)
"Snažil som sa ísť čo najrychlejšie a stačilo to na víťazstvo. Pre mňa bolo dôležité, aby som zostal sústredený a "kopnúť do vrtule". Len to som dnes mohol mať pod kontrolou. Ešte sme len na začiatku Vuelty a uvidíme, či mi tento náskok vydrží. Máme za sebou ťažké dni, ale prídu ešte ťažšie. Teraz musím zostať zdravý a potom sa na to pozerať deň po dni. Trať zvládneme spoločne s tímom, sme silní."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patricka Bevina (2. miesto)
"Je to sklamanie, lebo Primož bol celý rok dobrý v časovke a nastavil latku. Druhé miesto je druhé miesto. Ohrieval som sa v horúcom kresle, kým ma on nezdolal. Táto sezóna je zatiaľ náročná pre mňa. Aj trať bola veľmi náročná a ťažko čitateľná, takže by sa mohol vývoj otočiť smerom k vrchárom. Ale Primož nie je čistokrvný vrchár a časovky mu idú vynikajúco. Ja som sem prišiel s cieľom vyhrať etapu, týmto dňom sa pre mňa Vuelta otvorila."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rémyho Cavagnu (3. miesto)
"Po dni odpočinku je to vždy ťažké, ale cítil som sa dobre a videl som, že nohy mám. Dnes som si nestanovil konkrétny čas, jazdil som si svoje. Celkovo to bola pekná časovka, cítim z nej svoj veľký pokrok. Tvrdá robota sa vypláca."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu (27. miesto)
"Očividne sme chceli lepší výsledok, nebola to moja úplne najlepšia časovka. Chcel som byť asi dve minúty za Rogličom, tri sú viac než som čakal. Stále ale ostávame v boji o celkové poradie. Slabšia časovka neznamená, že sa necítim silný. Ešte budeme útočiť v budúcich etapách a s tímom vymyslíme dobré stratégie. Musíme zmazať stratu na Rogliča. Už sme prešli podobnými situáciami v minulosti a aj keď niektoré šli podľa očakávania, niektoré boli veľmi úspešné. Uvidíme v budúcich dňoch. Alejandro a ja sme dve silné karty. Nemám čo stratiť. Poďme si užívať preteky."
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 47:05 100
2. BEVIN Patrick CCC Team link ikonka 00:25 40
3. CAVAGNA Rémi Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:27 20
4. CRADDOCK Lawson EF Education First Pro Team link ikonka 00:48 12
5. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 01:02 4
6. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:14  
7. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 01:21  
8. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:22  
9. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:27  
10. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Education First Pro Team link ikonka 01:28  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 36:05:29 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:52  
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 02:11  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:00  
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 03:05  
6. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 04:59  
7. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 05:42  
8. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 05:49  
9. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 06:07  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 06:25  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 

 
 
Krátke preview etapy:
Úvodný týždeň vytvoril svižné rozdiely v klasifikácii a časovka jednotlivcov môže zamiešať poradím rovnakým spôsobom. Hlavná pozornosť bude smerovať na Primoža Rogliča, ktorý je jasne najlepším časovkárom medzi kandidátmi na titul a s jeho schopnosťami pôjde za etapovým triumfom. Ak sa mu podarí predviesť podobný výkon ako v deviatej etape na Gire, na svojich najväčších súperov získa značný náskok. Profil mu sedí, vyhovovať mu budú rýchle rovinaté úseky a aj pripravené krátke stúpania, takže nepochybujeme o tom, že aj on si veľmi dobre uvedomuje, čo môže v okolí mesta Pau vybojovať. Quintana s Lópezom budú musieť vytiahnuť naozaj perfektný výkon, aby ich strata bola prijateľná, a určite musia byť v jazde proti chronometru silnejší, než na Tour resp. Gire v tomto ročníku. Nad pretekárom tímu Astana visí otáznik, či ho nebude ovplyvňovať jeho pád v deviatej etape. Na domácej pôde a na GT dokáže vytiahnuť dobré predstavenie v tejto disciplíne Valverde, ktorému pomôže zvlnená trasa, aby čo najviac minimalizoval svoju stratu na Rogliča. Medzi výborných časovkárov patrí Pogačar. V doterajšom priebehu bol veľmi sebavedomý a určite si trúfa podať kvalitný výkon aj v tentoraz. Keď naplní svoje predpoklady a nezmorí ho voľný deň, môže výrazne znížiť svoje manko na Quintanu s Lópezom. V poradí by si mal polepšiť aj Kelderman, hoci v tejto sezóne ešte nepredviedol v ITT kvalitný výkon. Medzi dobrých časovkárov patrí Ion Izagirre a španielsky borec si trúfa, že to potvrdí aj priamo na trati a v poradí sa priblíži k najlepšej desiatke. V tejto disciplíne sa vždy dokáže vytiahnuť niekto z tímu Ineos a teraz to môže byť šanca pre Kirijenku. V dobrej forme jazdí aj Tony Martin, prekvapiť môže Latour a nesmieme zabúdať ani na De Gendta, ktorý skončil tretí v časovke na Tour.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Jediná časovka jednotlivcov na podujatí sa objaví na začiatku druhého týždňa, favoriti tak musia dobre zregenerovať počas voľného dňa. Pelotón zostáva mimo Španielska a ITT sa uskutoční v okolí francúzskeho mesta Pau. Východisková pozícia Jurancon je známa kopcovitými vinicami a hneď po štarte sa začne stúpať na 2400-metrový kopec s priemerom necelých sedem percent a dvojcifernými maximami. Potom sa pôjde desať kilometrov po zvlnenom teréne, nasledovať bude menší zjazd, krátky úsek na rovine a ďalšie stúpanie (3,5 km; 4,1 %), ktoré na začiatku obsahuje prudké sklony. Po druhom klesaní bude viesť do cieľa jednoduchých desať kilometrov, ktoré nie sú úplne rovinaté, ale bude to najrýchlejšia časť časovky. Posledných dvetisíc metrov sa odohrá v miernom stúpaní. Trasa je náročnejšia, ako vyzerá na prvý pohľad. Dva krátke kopce sa striedajú s rýchlymi úsekmi, ale vzhľadom na celkovú dĺžku časovky to bude pekná šanca pre univerzálnych jazdcov, aby získali dôležitý čas na vrchárov. Do vývoja ITT môže zasiahnuť aj vietor, čo by zahralo v ďalší neprospech pre útlych vrchárov.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop