Vuelta: Etapa s prudkými kopcami pre Philippa Gilberta z úniku, favoriti nič neskúšali

5.9.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 19
12. 5.9. zvlnena etapa ciel rovina Circuito de Navarra > Bilbao 171 km Gilbert
 
etapa 12
profil etapy, 2066 nastúpaných metrov (© lavuelta.es)
 
 
Atraktívne finále etapy malo ponúknuť typickú baskickú cyklistiku. Na konci sa nachádzali tri prudké stúpania so sklonmi cez desať percent a na pelotón mohli udrieť aj nepríjemné poveternostné podmienky. V záverečnej časti sa mohol objaviť silný bočný vietor a očakávali sa dažďové prehánky, takže najmä favoriti na titul museli byť pripravení na prípadný hektický dojazd do mesta Bilbao.

Na podujatí nepokračoval Benjamin Thomas (FDJ), včerajší účastník úniku, ktorého skolila choroba a horúčka. Záujem o vytvorenie vedúcej skupiny bol enormný a aktivitu predvádzali mnohí cyklisti. Dopredu sa snažilo vyskočiť zástupcovia celkov Ineos, Quick-Step, Ag2r alebo Euskadi - Murias, skúšal to aj De Gendt, ale brejk sme nevideli ani po prvej horskej prémii. Tri vrchárske body uchmatol Sergio Henao (UAE Emirates). Ani po osemdesiatich kilometroch sa neusadila na čele pretekov skupina utečencov. Pelotón bol právom vedomý a na pohode mu nepridalo, že malo skutočne začať pršať a fúkalo.
 
 
vuelta 19 etapa 12 tvorba uniku asofv
Pokusy o tvorbu úniku (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
V prostrednej časti etapy sa jazdilo po rovine, ale začalo pršať a ani tu si jazdci nemohli vyfúknuť ani na chvíľu. Na čele pelotónu sa stále pohybovali pretekári, ktorí chceli vytvoriť brejk. Potom cyklisti čakali na dlhšie klesanie, kde striehla dobrá šanca na vytvorenie úniku. Dovtedy sa na trati letelo a druhá hodina etapy prebehla priemernou rýchlosťou 47 km/h. Po zjazde už silné tímy zavreli cestu a nechali odísť početnú skupinu. Na čele sa usadilo devätnásť jazdcov a pelotón spomalil.
 
Šancu na etapový triumf odstali Gilbert, Declercq (obaja Deceuninck - Quick-Step), Degenkolb, Mosca (obaja Trek-Segafredo), Conti, Marcato (UAE Emirates), Rojas (Movistar), Boaro (Astana), Haussler (Bahrain Merida), Grossschartner (Bora-hansgrohe), Ventoso (CCC), Van der Sande (Lotto-Soudal), Grmay (Mitchelton-Scott), Smit (Kaťuša Alpecin), Arndt (Sunweb), Aranburu, Lastra (obaja Caja Rural), Barcelo a Barthe (obaja Euskadi-Murias).
 
 
vuelta 19 etapa 12 tvorba uniku asofv
Únik (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Hlavná skupina sa zastavila a bolo málo pravdepodobné, že sa niekto ešte pustí chytať takúto silný brejk. Jumbo - Visma si však musel dať pozor, aby nikto z favoritov nezaútočil na posledných kopcoch. Vpredu bol hlavným kandidátom na etapový triumf Gilbert, ktorý sa mohol spoliehať na svoju výbušnosť na prudkých sklonoch. Najlepšími vrchármi boli Grmay a Conti, nepríjemný mohol byť Rojas, mimoriadne motivovaní boli domáci jazdci z pro-konti scény, preto sme mohli očakávať podobný dramatický finiš, aký sme videli včera.
 
Na prvom prudkom kopci zvýšil tempo vo vedúcej skupine UAE Emirates a doplatil na to najmä Degenkolb, ktorému robili problémy tvrdé sklony. Inak sme vpredu nesledovali výraznú selekciu. V balíku si kontrolovali prejazd cez stúpanie Movistar a Jumbo - Visma, keďže sa prechádzalo po úzkej ceste. Po kopci Alto de Urruztimendi sa balík výrazne okresal.
 
 
vuelta 19 etapa 12 tvorba uniku asofv
Primož Roglič v pelotóne (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Predposledné stúpanie už využili niektorí jazdci na útok a na čele pretekov atakoval Grossschartner, za ktorým sa vydal Grmay. Obaja napokon spoločne preťali vrchol Alto el Vivero a získali štyridsať sekúnd na druhú skupinu, ktorá bola stále početná a nechýbali v nej Gilbert, Rojas alebo Aranburu. Pelotón naďalej ťahal Jumbo - Visma, ktorý chcel odradiť konkurenciu od útokov. Vedúca dvojica prišla v klesaní takmer o celý svoj náskok a ešte pred záverečným kopcom boli chytení. Na mimoriadne strmom stúpaní Alto de Arraiz sa mohol presadiť v cieli len mimoriadne silný a výbušný cyklista, ktorý sa nachádzal na čele pretekov.
 
Na kopci sa snažil zvýšiť tempo Conti a okresal vedúcu skupinu. Potom zrýchlil 1700 metrov pred vrcholom Gilbert a to už bol významný moment celej etapy. Na chvíľu s ním zostali len Aranburu a Barcelo, ale ani oni nedokázali ustáť jeho druhú akceleráciu. Belgický jazdec si vybudoval 20-sekundový náskok, ale Aranburu a Barcelo ešte nekapitulovali. Balík ťahal Jumbo - Visma a pred vrcholom na chvíľu vyskúšal ostatných López. Bol to len propagačný pokus a jazdci na GC prekonali tento kopec spoločne.
 
 
 
vuelta 19 etapa 12 tvorba uniku asofv
Philippe Gilbert (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
V klesaní musel Gilbert cítiť za sebou dvojicu miestnych borcov, ale aj on bol veľmi motivovaný, aby získal svoj ďalší triumf na Vuelte. Philippe Gilbert to napokon tesne ustál a mohol sláviť svoju šiestu výhru na tomto podujatí. Alex Aranburu a Fernando Barcelo prišli do cieľa s mankom tri sekundy a v šprinte bol silnejší jazdec tímu Caja Rural. Hlavná skupina stratila tri minúty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Etapa prebiehala drsným spôsobom, keď sa vedúca skupina odtrhla od balíka len šesťdesiat kilometrov pred páskou. Dovtedy sa išlo veľmi rýchlo a po dnešnom dni bude v pelotóne mnoho vyčerpaných cyklistov. Po vytvorení brejku sa ihneď dostali do hry záverečné stúpania a na čele pretekov sa mohol rozprúdiť  súboj o etapový triumf. Rozhodol len finálny kopec a svoje kvality tam maximálne potvrdil Philippe Gilbert. Favoriti na titul sa postrážili a zbytočne nemíňali energiu pred zajtrajšou ťažkou horskou previerkou.
 
Dnešný víťaz etapy sa naposledy tešil na tomto podujatí pred šiestimi rokmi a dlhé čakanie zakončil tým, v čom je najlepší. Na poslednom kopci pekne načasoval svoj útok a na prudkých sklonoch sa nikto nechytal na jeho zrýchlenie. Potom už nemal problémy dotiahnuť svoj sólový pokus do úspešného konca, hoci dvaja domáci prenasledovatelia dobiedzali. Veľmi mu pomohlo, že v úniku mal pri sebe Declercqa, ktorý mu pripravil pozíciu pred rozhodujúcim stúpaním.
 
Na koncovku boli dobre pripravení baskickí jazdci Alex Aranburu a Fernando Barcelo. Obaja sa museli skloniť pred Gilbertovým útokom, ale bojovali až do konca. Aranburu sa objavil v treťom úniku, na čele pretekov sa pohyboval aj včera, a druhýkrát dosiahol druhú pozíciu. Etapa mu naďalej uniká. Aj Barcelo skáče do brejkov a tento 23-ročný pretekár dnes vybojoval svoj najlepší výsledok v doterajšej kariére. Vo finále sa statočne držali Rojas a Arndt, ktorí mohli byť veľmi nepríjemní v prípadnom záverečnom šprinte. Sklamanie bude panovať v celku UAE Emirates, ktorý nevyužil svoju dvojicu v brejku na lepší výsledok. Jazdci na celkové poradie prešli cez posledné kopce v pokojnom režime a nesnažili sa získať na svoju stranu nejaké sekundy. Zajtrajší výjazd na Los Machucos sľubuje oveľa väčšie rozdiely.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Philippa Gilberta (víťaz)
"Bolo ťažké dostať sa do úniku. Veľmi sme sa snažili, a keď sa nám to konečne podarilo, videl som pri sebe dobrých vrchárov. Myslel som si, že bude náročné vyhrať v takejto skupine. Veľmi mi pomohol Declercq, ktorý dlho jazdil na vetre. Atmosféra vo finále mi pripomínala jarné klasiky. Všade boli vlajky, ľudia boli hluční a to ma motivovalo ešte viac. Mnohokrát som jazdil v Baskicku, ale nikdy som tu nevyhral. Je to tu ako vo Flámsku. Ľudia milujú cyklistiku. Vyhral som desiatu etapu na GT, čo je pekné číslo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexa Aranburu (2. miesto)
"V stredu som sa snažil, dnes tiež. S Lastrom sme zas obišli naprázdno. Gilbert zaútočil, hneď na nás získal pár sekúnd a sólo únik si udržal až po pásku. Vedel, že je favorit. Bál som sa, že by ma porazili tak ako včera, ale bol som tam a som šťastný."
 
 
Výsledky etapy
1. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:48:18 100
2. ARANBURU Alex Caja Rural - Seguros RGA 00:03 40
3. BARCELÓ Fernando Euskadi Basque Country - Murias 00:03 20
4. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:22 12
5. ARNDT Nikias Team Sunweb link ikonka 00:26 4
6. VAN DER SANDE Tosh Lotto Soudal link ikonka 00:29  
7. BARTHE Cyril Euskadi Basque Country - Murias 00:29  
8. BOARO Manuele Astana Pro Team link ikonka 00:29  
9. DECLERCQ Tim Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:29  
10. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 44:52:08 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:52  
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 02:11  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:00  
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 03:05  
6. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 04:59  
7. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 05:42  
8. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 05:49  
9. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 06:07  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 06:25  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 129 km - Alto de Azázeta: dĺžka 4,9 km; sklon 3,9 %
3 20 36,7 km - Alto de Urruztimendi: dĺžka 2,5 km; sklon 9,2 %
3 20 26,6 km - Alto el Vivero: dĺžka 4,3 km; sklon 7,7 %
3 20 7,6 km - Alto de Arraiz: dĺžka 2,2 km; sklon 12,2 %
 
Krátke preview etapy:
Dvanásta etapa už môže zaujímať aj jazdcov na celkové poradie. Záverečné tri stúpania sú veľmi prudké, a keďže to posledné z nich obsahuje prevýšenie v okolí dvanásť percent a z jeho vrcholu zostáva do cieľa len krátke klesanie, môže to byť dobrá ponuka na získanie dôležitých sekúnd do klasifikácie. Kandidáti na titul môžu pripraviť svoj útok na stúpaniach Alto de Urruztimendi a  Alto el Vivero, kde sa dá pritlačiť na konkurenciu, a potom na finálnom stúpaní už vytiahnuť svoj šprint do kopca. Na výbušných kopcoch sa cíti výborne Alejandro Valverde, preto bude na konci sledovaným jazdcom, a to isté platí pre Primoža Rogliča. Alto de Arraiz bude lákať k útokom a obaja by mohli za istých okolností získať nejaký čas na Lópeza s Quintanom, ale budeme zvedaví, či favoriti budú míňať energiu pred náročným programom a najmä pred výjazdom na cieľový kopec Los Machucos, ktorý striehne na konci nasledujúcej etapy. Tento baskický profil poskytuje jednu z posledných možností na pretekoch takým klasikárom ako Štybar alebo Gilbert, ktorí sa budú veľmi snažiť dostať do brejku. Zvlnený terén je vhodný pre De Gendta a do brejku môže vyskočiť aj King. Záverečný kopec bude lákadlom pre vrchárov a takúto príležitosť môžu vyskúšať Poels, Hart, Brambilla, Herrada a na krátkych kopcoch dokáže byť nepríjemný aj Latour.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Druhý deň v Baskicku už poskytne typické strmé kopce a vo finále môže dostať zo sedla aj jazdcov na celkové poradie. Väčšina dňa je jednoduchá a bude zaujímavé sledovať, či si tu vedúca skupina vytvorí rozhodujúci náskok, ktorý jej bude stačiť na etapový triumf. Atraktívna baskická koncovka obsahuje štyri horské prémie a obzvlášť na tej druhej, Alto de Urrutzimendi (2,5 km; 9,2 %), sa všetci presvedčia o náročnosti miestnych stúpaní. Bez možnosti na odpočinok sa začne ihneď stúpať na Alto el Vivero (4,3 km; 7,7 %), ktorý je dlhší a tiež obsahuje úseky cez desať percent. Po tejto prekážke zostanú v balíku len výborne pripravení cyklisti a celé predstavenie vyvrcholí priamo v Bilbau na Alto de Arraiz (2,2 km; 12,2 %) - nie veľmi dlhom, ale veľmi strmom kopci, kde sa dá vyťažiť zo silnej akcelerácie. Po jeho prekonaní vedie do cieľa len sedem kilometrov v klesaní, čo by malo motivovať aj favoritov na titul.       
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop