P-N: V kopcovitej etape sa presadil v úniku Cort, Kwiatkowski už je v žltom

13.3.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
4. 13.3. rovinata etapa ciel rovina Vichy > Pélussin 212 km Cort
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
etapa 4
profil etapy, 2969 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
 
 
Na konci štvrtého dňa už bolo pripravené dramatickejšie finále. Posledných šesťdesiat kilometrov obsahovalo štyri horské prémie a neustále sa išlo hore-dole. Útočné finále malo zaujať aktívnych jazdcov a klasikársky dojazd si mohli podmaniť neskorý atak, odolný šprintér jazdiaci vo forme či puncheur.
 
Do úniku sa krátko po štarte dostalo až 13 cyklistov. Boli nimi Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Christoph Pfingsten (Bora), Julien Bernard, Giulio Ciccone (Trek), Olivier Le Gac (FDJ), Mathias Le Thurnier (Cofidis), Alessandro De Marchi (CCC), Kévin Reza (Vital Concept), Magnus Cort Nielsen (Astana), Damien Gaudin (Direct Energie), Élie Gesbert (Arkéa Samsic), Eduard Grosu a Evaldas Šiškevičius (Delko Marseille). Pred peletónom si táto mimoriadne početná skupina dokázala okamžite vytvoriť vyše šesťminútový náskok.
 
Potom sa v peletóne odohrala mimoriadne zaujímavá situácia. Cyklisti museli zastaviť na rampách a dať prednosť idúcemu vlaku. Preteky boli na okamih pozastavené a napokon sa po prejazde vlaku opäť rozbehli. Únik mal v tom čase náskok na úrovni 3:30.
 
Onedlho však náskok úniku opäť stúpol. Do virtuálneho vedenia sa na okamih dostal Le Gac (FDJ), ktorý pred štartom strácal na lídra pretekov 6:10. Na to zareagovali tímy Mitchelton-Scott a Bahrain Merida a náskok úniku začal rýchlo klesať.
 
Na čele peletónu pracovali Bob Jungels a Philippe Gilbert v čase, keď sa na zemi ocitlo niekoľko cyklistov a medzi nimi aj Marcel Kittel. Nemecký šprintér našťastie vyzeral v poriadku a rýchlo sa dostal naspäť do balíka.
 
Pred výstupom na Cote de Treves sa v peletóne výrazne zrýchlilo. Obeťou sa stal Caleb Ewan, ktorý nestačil vysokému tempu. Jeho osud nasledovali aj ďalší cyklisti, medzi ktorými nechýbali André Greipel, Marcel Kittel, John Degenkolb či priebežný líder Dylan Groenewegen. Body na prémii bral únik. Najviac si ich pripísal Gaudin (Direct Energie) pred Grosuom (Delko Marseille) a Bernardom (Trek).
 
Onedlho sa začalo stúpať na kopec prvej kategórie Cote de Condrieu. Do peletónu sa pred tým stihol vrátiť Groenewegen, ale onedlho z neho opäť vypadol. Spolu s ním aj väčšina ďalších šprintérov. Na čele peletónu sa točili Deuceninck - Quick-Step a Mitchelton-Scott. Situácia sa zmenila aj na úplnom čele. Únik sa značne okresal. Zostala v ňom už len pätica cyklistov. De Gendt (Lotto Soudal), De Marchi (CCC), Ciccone, Bernard (Trek) a Gesbert (Arkéa Samsic) mali k dispozícii náskok na úrovni 2:40. Pelotón v tom čase ťahal Simon Yates a podarilo sa mu striasť sa minuloročného víťaza Marca Solera.
 
Na vrchole pozbieral najviac bodov Thomas De Gendt, ktorý tak strácal už len jeden bod na priebežného držiteľa bodkovaného dresa Gaudina. Zvyšné body pobrali De Marchi, Gesbert, Ciccone a Le Turnier. Na šprintérskej prémii bol pre zmenu najrýchlejší Magnus Cort pred De Gendtom a Bernardom. Peletón ťahal stále neúnavný Simon Yates. Medzera medzi ním a únikom sa skrátila na 1:10.
 
Na poslednom hodnotenom kopci bol opäť najrýchlejší Thomas De Gendt, ktorý si zajtra oblečie bodkovaný dres. Za ním sa stále držali De Marchi, Cort a Ciccone. Pred peletónom mali stále zaujímavý náskok na úrovni jednej minúty a s pribúdajúcimi kilometrami sa zvyšovali ich šance na etapový úspech.
 
Na čelo okresaného peletónu sa poskladali cyklisti AG2R La Mondiale, usilujúc sa o etapové víťazstvo. Naháňačka úniku s hlavnou skupinou pokračovala. Z unaveného peletónu sa však začalo nastupovať. Drobný náskok si v závere vytvorili Lilian Calmejane a Valentin Madouas. 
 
V úniku mal napokon najviac síl Magnus Cort Nielsen, ktorý si nastúpil kilometer pred cieľom a svojim súperom nedal žiadnu šancu. Na druhom mieste skončil Thomas De Gendt a na pódiu ich doplnil Ciccone. Hlavná skupina napokon prišla pohromade, stratila necelých päťdesiat sekúnd. Do dresu priebežného lídra pretekov sa zajtra oblečie Michal Kwiatkowski.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Kopcovitá etapa skončila v rukách utečencov, hoci pelotón celý deň bojoval, aby tomu tak nebolo. Vpredu sa však pohybovala silná skupina a v balíku sa napokon nenašla potrebná sila, aby ju chytila. Veľmi sa snažil najmä Mitchelton - Scott, ktorý sa obetoval pre Mattea Trentina. Taliansky pretekár ukázal veľmi dobrú výkonnosť, ale celý čas bojoval márne. To isté sa môže povedať o Sonnym Cobrellim, ktorý rovnako prežil všetky stúpania v dobrej kondícii.
 
Na čele sa však pohybovali silní borci ako Cort, De Gendt, Ciccone alebo Calmejane a táto partia si nedala vziať ponúknutú príležitosť. Magnus Cort sa nenechal zahanbiť svojimi kolegami, ktorí momentálne zbierajú jeden úspech za druhým, a pridal do svojej zbierky peknú výhru. Bolo sympatické, že ako rýchly jazdec nečakal na konci na cieľovú pásku, ale svojich hlavných súperov musel zaskočiť skorým nástupom. A to sa týkalo aj mimoriadne skúseného De Gendta.
 
V celkovom poradí, medzi favoritmi na titul, nenastali žiadne zmeny, ale aj v dnešnej etape sme videli veľký záujem tímu Sky uspieť na tomto podujatí. Michal Kwiatkowski sa zapojil do šprintu pelotónu, aby sa obliekol do žltého trička. Podarilo sa mu to a poľský pretekár si bude veriť, že v zajtrajšej časovke jeho náskok na čele poradia výrazne porastie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Magnusa Corta (víťaz)
"Je úžasné, že som vyhral etapu na jednom z najväčších pretekov sezóny. Nebolo v pláne dostať sa do brejku, ale od začiatku som sa cítil dobre, preto som to skúsil. A keď sa raz objavíte pred balíkom, chcete to dotiahnuť do úspešného konca. Teším sa, že som získal prvé víťazstvo v ročníku. Bolo dobré, že som jazdil v brejku spolu s De Gendtom a De Marchim, čo vždy zvyšuje vaše šance, že únik sa presadí. Ale na druhej strane sú to veľmi silní borci, proti ktorým sa vo finále ťažko presadzuje."
     
 
Výsledky etapy
1. CORT Magnus Astana Pro Team link ikonka 5:03:49 60
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:07 25
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 00:13 10
4. DE MARCHI Alessandro CCC Team link ikonka 00:18  
5. CALMEJANE Lilian Direct Energie 00:48  
6. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 00:48  
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:48  
8. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:48  
9. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:48  
10. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:48  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 16:52:27 10
2. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:05  
3. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
4. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:11  
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:14  
6. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 00:15  
7. MOLARD Rudy Groupama - FDJ link ikonka 00:17  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:17  
9. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:18  
10. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 00:18  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
Kopce na trase etapy:
3 20 192,5 km - Côte de Cheval-Rigon: dĺžka 5,7 km; sklon 3,9 %
2 20 59,5 km - Côte des Trèves: dĺžka 3 km; sklon 5,2 %
1 20 43,5 km - Côte de Condrieu: dĺžka 1,9 km; sklon 8,5 %
2 20 29 km - Côte de Saint-Michel-sur-Rhône: dĺžka 3 km; sklon 6,6 %
2 20 10,5 km - Côte de Chavanay: dĺžka 3,1 km; sklon 4,9 %
 
 
Krátke preview etapy:
Na konci štvrtého dňa už bude pripravené dramatickejšie finále. Posledných šesťdesiat kilometrov obsahuje štyri horské prémie a neustále sa pôjde hore-dole. Rozhodujúce momenty odštartuje Côte de Trèves a po ňom sa dostanú pretekári na Côte de Condrieu, najťažšie stúpanie etapy, kde sklony prekročia osem percent. Stále to bude ďaleko do cieľa a situáciu skomplikuje aj Côte de Saint-Michel-sur-Rhone so stabilným prevýšením šiestich percent. Po jeho prekonaní sa bude ešte stúpať na miernejšom sklone a dvadsať kilometrov pred cieľom, na šprintérskej prémii, sa objavia pretekári na cieľovej čiare. Potom sa môže rozhodnúť o osude etapy na Côte de Chavanay, ktoré poskytne aj tvrdé úseky a vyvrcholí desať kilometrov pred cieľom. Následne sa bude pokračovať na menšom kopci s prevýšením tri percentá a po krátkom klesaní sa vynorí cieľová čiara na miernom stúpaní s rovnakými sklonmi. Útočné finále zaujme aktívnych jazdcov a klasikársky dojazd si môžu podmaniť neskorý atak, odolný šprintér jazdiaci vo forme či puncheur.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop