P-N: Bennett na páske porazil Démara, Ewan a Laporte doplatili na pád

15.3.2019, 12:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
6. 15.3. zvlnena etapa ciel rovina Peynier > Brignoles 176 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
etapa 6
profil etapy, 2029 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
 
 
Šiesty deň priviedol pelotón do mesta Brignoles, kam cyklisti prišli po etape dlhej 176 kilometrov. Pretekári dnes museli nastúpať cez dve tisícky výškových metrov, len tri kopce však boli zaradené do vrchárskej súťaže a ani jeden nebol jednotkový. Piatok sa medzi favoritov mohli zaradiť aj šťastlivci v úniku, viac sa však verilo menám ako Sony Colbrelli, Alexander Kristoff alebo Matteo Trentin. Bez šance neboli ani iní šprintéri, lenže tí museli prežiť niekoľko stúpaní.
 
Už v absolútnom začiatku etapy sa z pelotónu utrhla štvorica pretekárov. Menovite išlo o Alexa Kirscha z Treku-Segafredo, Laurenta Pichona z celku Arkea-Samsic, Maura Finetta z tímu Delko - Marseille Provence a Liliana Calmejana z Direct Energie. Posledný menovaný sa však po chvíľke vetrania vrátil do pelotónu, takže vpredu zostali len traja pretekári. Hlavný balík bol s touto situáciou viac ako spokojný, preto nechal, aby si utečenci už na 30. kilometri vytvorili takmer trojminútový náskok.
 
Úvod etapy sa v čele pelotónu ukazovali jazdci Sky, no po 60 kilometroch sa dopredu naskladalo zoskupenie Deceunincku - Quick-Stepu. V tom čase sa medzera medzi vedúcou skupinou a hlavným balíkom rapídne zmenšila, o viac ako pol minútu. Potom sa tempo pelotónu opäť upokojilo, a náskok tria utečencov znovu začal narastať. Ďalšou dôležitou udalosťou týchto okamihov bolo, že Romain Bardet (Ag2r) dostal defekt na zadnom kolese, ale po rýchlej výmene sa vrátil do pelotónu.
 
Problémy sa nevyhli ani ďalším cyklistom v balíku. Chuť asfaltu okúsil Craddock (EF Education), spolu s ním aj Pacher (Vital Concept). Obaja našťastie neutrpeli vážnejšie zranenia a okamžite vysadli na bicykle. Ventoso (CCC) sa už vrátiť nedokázal a z pretekov odstúpil. Utečenci si zatiaľ udržovali skoro totožný priestor na manévrovanie, teda dve minúty. Ak sa ich náskok zmenil, tak sa buď zväčšil, alebo zmenšil len o desať sekúnd.
 
Na prvé lámanie chleba prišlo už pri výstupe na prvé hodnotené stúpanie, na Côte de la Sainte Baume (5 km - 5 %). Vedúca skupina v ňom ideálne spolupracovala, ale ich náskok klesal rýchlosťou svetla. Do čela balíka sa posadili Sky, Quick-Step a Mitchelton-Scott, najmä druhý menovaný tím sa už teraz snažil dostať do problémov Ewana (Lotto), Bennetta (Bora) alebo Groenewegena (Jumbo). Ešte sa im to nepodarilo, ale pelotón sa k triu vpredu priblížili na 18 sekúnd. Plný počet bodov získal Finetto (Delko).
 
Nasledoval technický zjazd, v ktorom Declercq (Quick-Step) nielenže dobehol troch utečencov, ale svojím tempom rozdelil balík na tri skupiny. Pomohol mu aj vietor. Pri výstupe na Côte de Mazaugues (1,3 km - 6,3 %) exodus z pelotónu ďalej pokračoval. Prsty v tom mali tentokrát pretekári Bahrainu Merida, aj preto ich jazdec bral plný počet bodov na druhej prémii. Bol ním Cortina. Kontakt stratil okrem iných aj De Gendt (Lotto), držiteľ bodkovaného trička. Vzadu zostali trčať tiež Yates (Mitchelton) a Groenewegen (Jumbo).
 
Na prvú šprintérsku prémiu si prišiel po tri bonifikačné sekundy Sánchez (Astana), sekundu získal Haig (Mitchelton). Potom sa taktovky ujali práve cyklisti z austrálskeho tímu, ktorí sa na najdlhšom stúpaní v dnešnom programe, na Côte de Sainte-Philoméne (8 km - 3,5 %) pokúsili odpárať rýchlejších pretekárov ako je Trentin, Ewan, Colbrelli a Démare sa však zubami nechtami v skupine udržali a už v tomto okamihu bolo jasné, že v závere to budú oni, ktorí budú útočiť na etapu. Sedem bodov na poslednej vrchárskej prémii získal Bauer.
 
Presne pätnásť kilometrov pred cieľom nastal v hlavnej skupine pád, v jej úplnom čele. Na zemi skončili Bakelants (Ag2r) a Valls (Movistar), no doplatili naň aj Kristoff (UAE) či Bardet (Ag2r). Obaja sa samotnému pádu vyhli, lenže stratili kontakt. Ešte pred veľkým vrcholom sa však do čela dokázali vrátiť. Na poslednej prémii o tri bonifikačné sekundy zabojovali hlavne Sánchez (Astana), ktorému ich na posledných metroch vyfúkol Kwiatkowski (Sky).
 
Presne na čiare špurtérskej prémie prišiel ďalší pád a tentokrát boli medzi obeťami Ewan a Laporte. Obaja tak vypadli z hry o etapu. Kto však na ňu mohol pomýšľať bol Démare. Jeho kolegovia sa v správny čas naskladali do čela a francúzsky šprintér mohol útočiť na vavrín. Démare začal špurtovať ako prvý, Trentin a Degenkolb rýchlo odpovedali, ale nedokázali Francúza predbehnúť. To Bennett sa predral okolo bariéry a na páske hodil bicykel do cieľa o niečo skôr ako Démare.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Sam Bennett v závere nemal po ruke skoro žiadneho kolegu, ale na poslednom kilometri ukázal, že aj on si vie vyhliadnuť správne zadné koleso. Skrýval sa za súpermi až do posledných metrov a potom nechal prehovoriť svoje nohy. Bravúrna taktika mu priniesla veľmi tesné, ale zaslúžené víťazstvo. Ír dnes prežil kopce, skoro celý deň sa schovával, ale zažiaril práve vtedy, keď mal. Mohol sa tak postaviť na najvyšší stupienok už po 33-krát v profesionálnej kariére. 
 
Z pohľadu celkovej klasifikácie dnešná etapa skoro nič nezmenila. Michal Kwiatkowski si udržal žlté tričko, dokonca si o niečo polepšil, keďže získal tri bonifikačné sekundy. Jeho náskok pred záverečným víkendom je 18 sekúnd. Druhý Egan Bernal sa tiež dokázal vyhnúť pádom v závere dňa, čo je pre britský tím dobrá správa. Svoje pozície si udržali aj Luis Léon Sánchez, Wilco Kelderman, Bob Jungles a Nairo Quintana. Pre lídrov to tak bola viac menej transportná etapa.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Chcel som ísť dnes naplno, aby som sa dobre pripravil na Miláno - San Remo. Počas zimy som tvrdo trénoval, aby som uspel na prvom monumente. Po predposlednom kopci som si myslel, že to nedotiahnem až do cieľa, ale podarilo sa mi to, a potom moji kolegovia odviedli vo finále fantastickú prácu. Pred páskou som sa nebál o pozíciu, stačilo mi len nasledovať mojich kolegov. Vo finále som mal na chvíľu strach, že budem zavretý, ale otvorila sa mi cesta a mohol som zrýchliť. "
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 4:12:35 60
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00 25
3. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 10
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
5. COQUARD Bryan Vital Concept - B&B Hotels 00:00  
6. TURGIS Anthony Direct Energie 00:00  
7. SÉNÉCHAL Florian Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
10. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 21:35:36 10
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:18  
3. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:22  
4. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:00  
5. JUNGELS Bob Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:00  
6. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:04  
7. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 01:08  
8. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 01:17  
9. MOLARD Rudy Groupama - FDJ link ikonka 01:21  
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:24  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 62,5 km - Côte de la Sainte Baume: dĺžka 5 km; sklon 5 %
3 20 45,5 km - Côte de Mazaugues: dĺžka 1,3 km; sklon 6,3 %
2 20 17,5 km - Côte de Sainte-Philoméne: dĺžka 8 km; sklon 3,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Etapa so zvlnenou koncovkou by mohla sadnúť utečencom, ale v meste Brignoles môžeme uvidieť aj šprint okresaného balíka. Celý deň sa pôjde po vlnitom profile a najťažšie stúpanie dňa, Cote de la Sainte-Baume, sa postaví cyklistom do cesty šesťdesiatdva kilometrov pred cieľom. Potom budú s menšími prestávkami nasledovať dva kratšie kopce s priemerom cez šesť percent a vrchársku ponuku etapy zakončí tiahle stúpanie Cote de Sainte-Philomène, ktoré bude držať priemer do štyroch percent. Po tejto prekážke zostáva do cieľa sedemnásť kilometrov a väčšina z nich sa odohrá v klesaní, takže koncovka prebehne vo vysokom tempe. Druhá šprintérska prémia sa nachádza len štyri kilometre pred páskou, čo môže byť zaujímavým faktorom. Vo finále nebude úplne jednoduché eliminovať vedúcu skupinu a celodennú prácu v balíku si dovolí len to zoskupenie, ktoré bude skutočne dôverovať svojmu rýchlemu pretekárovi.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop