T-A: TTT vyhral Mitchelton, tesne porazil Jumbo, Bora mala zrážku s divákom

13.3.2019, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 13.3. rovinata etapa ciel rovina Lido di Camaiore 21,5 km Mitchelton
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 11 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
 
 
Tímová časovka neodmysliteľne patrí na toto podujatie a v tomto roku mala hrať podstatnú úlohu aj z hľadiska celkovej klasifikácie. Silným zostavám ako Jumbo - Visma, Sky, Sunweb alebo Deuceninck - Quick-Step sa núkala veľká príležitosť vytvoriť hneď v prvej etape zaujímavý rozdiel v poradí , ktorý sa bude v nasledujúcich dňoch ľahšie brániť, ako získavať späť.
 
Dôležitosť úvodného dňa umocnil aj dážď a mokré cesty, s čím sa museli vysporiadať predovšetkým tímy na začiatku štartového poľa. Ako tretí v poradí sa objavil na trati Bora - hansgrohe a nemecký celok musel okamžite riešiť nepríjemný moment. Ani nie po štyroch minútach jazdy vrazila zostava do nezodpovedného fanúšika, ktorý prechádzal cez cestu v tom najhoršom čase a zrazil sa s Rafalom Majkom a Oscarom Gattom. Obaja jazdci sa už nedokázali vrátiť späť do formácie a nemecký celok musel absolvovať takmer celú trasu len v piatich mužoch. Po zrážke zostal ležať na zemi aj divák, ktorý spôsobil tento incident.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZrážka Bora - hansgrohe s divákom
 
 
Postupne dážď ustal, no cesty zostávali mokré, a tím Ag2r nastavil v cieli čas 24:26. Dimension Data ich okamžite prekonal, juhoafrický celok bol rýchlejší o 27 sekúnd. Potom dorazila do cieľa pätica z Bora - hansgrohe a dosiahla výkon 24:22. Ako prvý preťal cieľovú pásku Peter Sagan, Majka s Gattom prišli do cieľa približne o päť minút neskôr.
 
Dobrý časovkársky základ z niekdajšieho celku BMC vytiahol tím CCC, ktorý zastavil časomieru na 23:37, a poľské zoskupenie si užívalo jasné vedenie v pretekoch. Ani ono dlho nevydržalo na najvyššom stupienku, pretože EF Education bol v cieli rýchlejší o šestnásť sekúnd a výkonom 23:21 predviedol hodnotný výkon. S tímovou časovkou museli vyjadriť spokojnosť aj v celku Groupama - FDJ, keďže partia okolo Thibauta Pinota stratila len dve sekundy na amerických protivníkov. Aj Astana podala dobrý výkon, no v cieli musela prijať 16-sekundové manko. Movistar zaknihoval vyše polminútovú stratu a španielska zostava so bola vedomá toho, že dnes veľa vody nenamúti.
 
Dôležitým momentom bola jazda tímu Deuceninck - Quick-Step a ten potvrdil vysoké očakávania. V cieli atakoval hranicu 23 minút, ale napokon jeho výsledný čas dostal podobu 23:02. Bez problémov tak pokoril všetkých doterajších súperov a Julian Alaphilippe mohol teraz pokojne sledovať, ako sa bude dariť Rogličovi, Dumoulinovi alebo Thomasovi. Tím UAE Emirates sa nezaradil medzi najsilnejšie celky, ale dosiahol solídny výsledok 23:44. Na podujatí nedisponuje favoritom na titul a sústredí sa na etapové triumfy s Fernandom Gaviriom. O čosi lepšie sa darilo celku Bahrajn - Merida, ktorý prekonal trasu za 23:35, a potrebnú 4-člennú zostavu uzatváral v cieli Vincenzo Nibali.
 
 
etapa 1 bora ttt rcsff
Bora počas časovky (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Potom sa netrpezlivo čakalo na Jumbo - Visma a holandská zostava predviedla skvelý výkon. Na medzičase síce zaostávala za Quick-Stepom o desať sekúnd, ale v druhej časti perfektne zrýchlila a v cieli pokorila svojho konkurenta o tridsať sekúnd. Výsledný čas 22:32 už mohol mať víťazné parametre. Na tento výkon nemal nárok ani tím Sky, ktorý sa zaradil na priebežnú tretiu priečku, keď bol o desať pomalší ako borci z Quick-Stepu.
 
Lotto - Soudal patril dnes k tomu najlepšiemu, dosiahol manko 47 sekúnd a zaradil sa hneď za trojicu najsilnejších. Vysokými ambíciami disponoval aj Sunweb. Holandská zostava dokázala v druhe časti časovky zrýchliť, ale na Jumbo - Visma to nestačilo, hoci porazila všetkých ostatných. Dumoulin tak stratil na Rogliča pätnásť sekúnd. Ako posledný sa objavil na trati Mitchelton - Scott a na jeho výkon čakali všetci s napätím, lebo na medzičase bol silnejší ako Jumbo - Visma. A bola to poriadne napínavá koncovka TTT, keď zostava okolo Adama Yatesa dokázal vybojovať prvé miesto. O sedem sekúnd pred Jumbo - Visma.
 
 
etapa 1 bora ttt rcsff
Mitchelton počas časovky (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Všetky najdôležitejšie celky pristúpili k tímovej časovke s plnou vážnosťou a hneď na konci úvodného dňa sa vytvorili veľké rozdiely. Už to vyzeralo tak, že na výkon Jumbo - Visma nenájde nikto odpoveď, ale na svoje najlepšie časy si spomenul Mitchelton - Scott a holandskej zostave vyfúkol druhý trumf v tejto disciplíne v tomto roku. Predtým dominovali v TTT v Abú Zabí. Na líderskú pozíciu sa dostal Michael Hepburn. Obidve zostavy delí len sedem sekúnd a Adam Yates s Primožom Rogličom môžu oslavovať parádny vstup do pretekov. Obaja sa náramne hodia na ťažké klasikárske profily, cez ktoré sa pôjde počas víkendu, takže ich súboj môže len osviežiť pomery v klasifikácii. Adam Yates však bude určite strácať v časovke jednotlivcov.
 
Na dosah sa udržal aj Sunweb s Tomom Dumoulinom, no holandský cyklista bude musieť jazdiť útočne, aby zmazal síce malý, ale pomerne nepríjemný odstup na vedúcu dvojicu favoritov. Medzi najlepšími sa ukázal aj Deuceninck - Quick-Step, ale Julian Alaphilippe bude musieť jazdiť mimoriadne dobre, aby dostal z najvyšších priečok spomínaných pretekárov. V tíme Sky určite očakávali viac od svojej silnej zostavy a budeme zvedaví, čo vymyslia na pripravených profiloch, aby sa posúvali v poradí dopredu.
 
 
etapa 1 bora ttt rcsff
Mitchelton na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Výraznejšiu stratu, i keď stále po slušnom výkone, počítajú v Lotto - Soudal, EF Education a Groupama - FDJ a už sa môžeme tešiť, ako sa predvedú ich lídri na rozhodujúcich prudkých kopcoch. Nepríjemný vstup do pretekov majú za sebou jazdci Bora - hansgrohe, ktorých výkon značne ovplyvnila zrážka s divákom, a tým pádom Formolo s Majkom stratili šance na úspech v poradí. To ich však bude motivovať, aby sa vytiahli počas najťažších etáp. Peter Sagan priviedol nemeckú zostavu do cieľa v tejto intenzívnej disciplíne, takže po krátkej chorobe sa musí cítiť veľmi dobre. Môžeme to uvidieť už v zajtrajšej etape, ktorá bude zakončená zaujímavým šprintom do kopca. V cieli sa ukázalo, že Oscar Gatto má niekoľko modrín a Rafal Majka spadol na hlavu, kde má odreniny a bude musieť podstúpiť testy, či mu pád nespôsobil aj otras mozgu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Adama Yatesa (Mitchelton - Scott)
"Super štart! Snažíme sa vyhrať túto časovku už niekoľko rokov. Vždy sem dovezieme silný tím, vždy to bolo tesné, ale teraz sme to konečne dokázali. Musíme si detailne pozrieť na výsledky, ako sa vyvíja klasifikácia. Bude náročné získať titul, nemáme pred sebou ťažké horské etapy, ale budeme to brať deň za dňom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Josa van Emdena (Jumbo -Visma)
"Bolo by pekné, ak by sme vyhrali. Väčšinu dňa sme boli najrýchlejší a prekonal nás len úplne posledný tím, čo je škoda. V tejto disciplíne sme dosiahli značný pokrok, čo sme aj ukázali. V tomto momente nás to mrzí, ale keď sa na to pozrieme z hľadiska toho, že chceme vyhrať klasifikáciu s Primožom Rogličom, máme za sebou skvelý deň."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (Sunweb)
"Tretie miesto je dobré, ale nie perfektné. Sme spokojní. Som tu, aby som sa pokúsil vyhrať, preto sa nechajme prekvapiť, ako to bude pokračovať. Pred nami a aj za nami sa nachádzajú ostatní favoriti. Po technickej stránke sme predviedli dobrý výkon, ale spravili sme niekoľko chybičiek, čo nás pripravilo o dôležité sekundy."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wilfireda Peetersa (DS Quick-Step)
"Výsledok nie je zlý, ale štartovali sme skoro a tímy, ktoré vybehli na trať po nás, mali väčšiu výhodu, lebo sa zmenil vietor a cesty boli suchšie. Štvrté miesto nie je úplne zlé, no chceli sme získať viac. Ale vzhľadom na podmienky musíme byť spokojní."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Bohužiaľ, mali sme veľmi zlý deň. Len necelé štyri kilometre po štarte divák narazil do zostavy, poslal k zemi dvoch jazdcov a rozdelil skupinu. Od toho momentu neboli naši jazdci v dobrom rozpoložení, ale bojovali až do konca. Dobrou správou je, že Rafal Majka pokračuje v pretekoch, hoci mal ťažký pád a nevyzerá to s ním najlepšie. Máme za sebou veľmi zlý deň, ale udržujeme bojovnú morálku a chceme sa biť o etapové triumfy."
             
 
Výsledky tímovej časovky:
1. Mitchelton - Scott 22:25
2. Jumbo - Visma +00:07
3. Sunweb +00:22
4. Deuceninck - Quick-Step +00:37
5. Tím Sky +00:47
6. Lotto -Soudal +00:54
7. EF Education First +00:56
8. Groupama - FDJ +00:58
9. Israel Cycling Academy +01:05
10. Bahrajn - Merida +01:10
11. CCC Team +01:12
12. Trek - Segafredo +01:13
13. Astana +01:13
14. UAE Team Emirates +01:19
15. Movistar +01:32
16. Dimension Data +01:34
17. Kaťuša-Alpecin +01:38
18. Gazprom - Rusvelo +01:40
19. Cofidis +01:54
20. Bora - hansgrohe +01:57
21. AG2R La Mondiale +02:01
22. Neri-Sottoli +02:10
23. Bardiani CSF +02:41
 
 
Krátke preview etapy:
Preteky znovu otvorí tímová časovka v prímorskom meste Lido di Camaiore, ktorá je dôverne známa z predchádzajúcich edícii. Trasa nemá na jednotlivé formácie žiadne špeciálne požiadavky, len vyvinutie maximálnej rýchlosti na celej svojej dĺžke. Profil je úplne rovinatý a jednoduchý, zo štartovacej rampy sa vydajú cyklisti do susedného mestečka Forte dei Marmi, kde sa otočia a tou istou cestou po pobreží Tyrrhenského mora sa vrátia späť. Je to príležitosť pre silné zostavy vytvoriť pre svojich lídrov dobrú východiskovú pozíciu v celkovej klasifikácii.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop