Nokere Koerse: Bol prešprintoval Ackermanna, van der Poel a Walscheid v závere spadli

20.3.2019, 15:50 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
st 20.3. rovinata etapa ciel rovina Deinze > Nokere 196 km Bol
 
nokere koerse 2019
profil pretekov, 1153 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Presne dvadsať úsekov pavé a sedem výstupov na symbol tejto klasiky, na kopec Nokereberg (350 m; 5,7 %; max. 7 %), to boli nástrahy, ktoré museli prekonať všetci zúčastnení počas stredajšieho dňa na ceste za slávou. Posledné ročníky vyhovovali rýchlejším pretekárom, typickí klasikári zostávali v ich tieni. Dnes mali obe strany zviesť ďalší napínavý súboj, hlavnými favoritmi na víťazstvo boli Pascal Ackermann, Alváro Hodeg, Nacer Bouhanni, Jasper Philipsen alebo Mathieu van der Poel. Na štarte nechýbali ani Erik Baška a Juraj Sagan.
 
Na úplnom začiatku pelotón tradične pustil dopredu skupinku pretekárov, v tomto prípade to boli piati jazdci. Menovite sa vpredu ukázali David Boucher z Tarteletto – Isorex, Axel Journiaux z Direct Energie, Yoann Offredo z Wanty – Gobert Cycling Team, Otto Vergaerde z Corendon – Circus a Mattia Viel z celku Androni Giocattoli – Sidermec. Maximálny náskok si utečenci dokázali vytvoriť už v prvej tretine dňa, presne po 60 kilometroch mali k dobru sedem minút.
 
Potom už svoju silu začali ukazovať pretekári Deceunincku – Quick-Stepu. Práve oni diktovali tempo skoro počas celého dňa a svojim tempom prinútili čelnú skupinu k menšej selekcii. Viel (Androni) a Journiaux (Direct Energie) sa z čela porúčali, vpredu preto zostala už len trojica odvážlivcov. Boucher (Tartelleto), Vargaerde (Corendon) a Offredo (Wanty) spolupracovali až do veľkého záveru, kedy sa o slovo začali hlásiť favoriti na celkové víťazstvo.
 
Ich bitka začala už na méte 40 kilometrov pred páskou. Van der Poel (Corendon) si oťukával svojich súperov a na v poradí už štrnástom, a v zapätí pätnástom, úseku skúsil zaútočiť, ale Quick-Step bol pozorný a ďaleko ho nepustil. O desať kilometrov neskôr začali atakovať aj ďalší, čo spečatilo osud uniknutých jazdcov. Púť celodenného úniku skončila 25 kilometrov pred cieľom. Hneď nato sa vo svetle reflektorov ukázal tiež Evenepoel, belgického mladíka nepustila ďaleko Bora. Sagan sa okamžite posadil do popredia pelotónu a určoval tempo.
 
Situácia sa upokojila len na malú chvíľu. Na pár kilometrov sa dopredu dostali Carisey (Israel Cycling Academy) a Russo (Arkéa – Samsic), ich motivácia však nemohla byť vyhrať, pretože stále početný balík ich dovolil vytvoriť si len pol minútový náskok. Pelotón totiž na chvíľku spomalil, pretože po jednom z veľkého množstva pádu riešili technické problémy Baška a Pöstlberger (obaja Bora). Erik sa do boja ešte vrátiť dokázal, rakúsky cyklista tiež.
 
Vedúca dvojica zostala v úplnom čele do úseku Lange Aststraat, potom už záver začali kontrolovať špurtérske tímy, hlavne Bora a Quick-Step. Útoky prichádzali, ale úspešné neboli. Osem kilometrov pred páskou prišiel ďalší ťažký pád, až traja jazdci zostali ležať na zemi a nevyzeralo to s nimi dobre. Potom už na rad prišila najdlhšia pasáž po kockách, ktorú sa snažil vo svoj prospech využiť Canola (Nippo - Vini), lenže akonáhle odskočil, spadol a bolo po akýchkoľvek ambíciách. 
 
Hladný po úspechu bol tiež Boom (Roompot), ktorý na útok využil posledné metry posledného úseku, lenže Serry (Quick-Step) strážil situáciu vpredu pre Hodega ako strážny pes. Do cieľa zostávali už len tri kilometre, v tomto okamihu bolo jasné, že aj po tretíkrát v rade sa o víťazstvo pobijú najrýchlejší pretekári v pelotóne. Ten sa v týchto okamihoch poriadne natiahol, aj Evenepoel mal čo robiť, aby sa udržal v početnej skupine. 
 
V úplnom závere sa výborne zorientovali jazdci Sunwebu, ktorí sa posadili na čelo v správny čas. Na poslednom kilometri sa udiali dramatické veci, ťažký pád postihol niekoľko pretekárov, bol medzi nimi aj Mathieu Van der Poel, ktorý dlho zostal ležať na ceste. Obeťou pádu bol tiež Max Walscheid. Ambície Sunwebu tak bránil Cees Bol, ktorý sa v koncovke vyviezol za Pascalom Ackermannom. Nemec začal špurtovať príliš skoro a na cieľovej čiare prehral tesný súboj. Tretí skončil Jasper Philipsen.
 
 
bol 19 nokere triumf sunf
Triumf Ceesa Bola (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Mladý pretekár nemeckého Sunwebu sa dočkal vôbec prvého profesionálneho víťazstva. Cees Bol sa v závere správal viac ako skúsene, počkal si na správny okamih a potom už nechal svoje nohy, nech ukážu, aký potenciál v nich drieme. Bol tak vycvičil zvučnejších a lepších šprintérov, veď dnes si pripísal skalpy ako Pascala Ackermanna, tak aj Alvára Hodega. Len budúcnosť ukáže, kde ho dnešné víťazstvo vystrelí. 
 
Veľkou tragédiou skončila jednorazovka pre Mathieua van der Poela, ktorého nakoniec musela odviesť až sanitka. Holandsky cyklista nepríjemne spadol na chrbát, síce nohami hýbal, no je otázne, či sa pre neho klasikárska sezóna neskončila. To isté platí tiež v prípade jedného z jazdcov tímu Tarteletto - Isorex, ktorý spadol na hlavu. Aj jeho v bezvedomí musela odviesť sanitka.
 
 
Výsledky
1. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 4:32:37 200
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 150
3. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00 125
4. VAN POPPEL Boy Roompot - Charles 00:00 100
5. HOFSTETTER Hugo Cofidis, Solutions Crédits 00:00 85
6. VAN GENECHTEN Jonas Vital Concept - B&B Hotels 00:00 70
7. JULES Justin Wallonie - Bruxelles 00:00 60
8. WELTEN Bram Team Arkéa Samsic 00:00 50
9. DEBUSSCHERE Jens Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 40
10. NAESEN Lawrence Lotto Soudal link ikonka 00:00 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 

 
 
Krátke preview pretekov:
Ďalšia zastávka klasikárskej sezóny, to je podujatie Nokere Koerse. Už tradičná menšia jednorazovka po mačacích hlavách si pripravila svoje 74. pokračovanie. Prebiehať by mala podobne ako v posledných dvoch edíciách, v ktorých sa darilo predovšetkým rýchlejším pretekárom. V ceste za slávou cyklistom bude stáť dvadsať úsekov po kockách a menšie, ale prudšie stúpania. Celkovo budú musieť nastúpať cez tisíc výškových metrov. Po triumfoch Nacera Bouhanniho a Fábia Jakobsena sa tentokrát o slovo budú hlásiť pretekári ako Pascal Ackermann a Alváro Hodeg, hlavní favoriti podujatia. Tých budú chcieť zastaviť pomalší šprintéri, ale lepší klasikári. Predovšetkým Mathieu van der Poel a Ian Stannard sa budú pokúšať dostať špurtérov do problémov. Nedávna minulosť však ukázala, že šprintérske tímy si koncovku postrážiť vedia. Na podujatí sa predstavia aj dvaja Slováci, Erik Baška a Juraj Sagan, obaja budú v službách nemeckého rýchlika.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop