Koksijde Classic: Po dramatickom finiši sa tešil Ackermann, súperom v cieli nedal šancu

22.3.2019, 15:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
st 20.3. rovinata etapa ciel rovina Bredene > Koksijde 199 km Ackermann
 
nokere koerse 2019
profil pretekov, 583 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
V ďalšej menšej klasike vhodnej pre rýchlych cyklistov sa očakával súboj medzi Quick-Stepom a Bora - hansgrohe. Belgický celok vytiahol do boja Jakobsena s Hodegom, Bora sa spoliehala na Ackermanna, ktorý si chcel vynahradiť uponáhľanú koncovku na Nokere Koerse. Spoločnosť mu robili aj Juraj Sagan a Erik Baška, ktorý na tomto podujatí triumfoval v roku 2016.
 
Do úniku sa tesne po štarte vybralo šesť cyklistov. Pred peletónom sa ocitli Andrea Vendrame (Androni), Justin Timmermans (Roompot - Charles), Julien Morice (Vital Concept), Dimitri Peyskens (Wallonie-Bruxelles), Michiel Dieleman (Cibel - Cebon) a Mathias Norsgaard Jorgensen (Riwal Readynez). Pelotón im nedoprial veľa priestoru. Ich náskok sa pohyboval v okolí dvoch minút. Situácia v balíku bola relatívne pokojná. Na čele pracovali cyklisti z tímov Lotto Soudal a Bora Hansgrohe.
 
Únik prišiel na záverečné okruhy pohromade. Pelotón im bol však v pätách a 39 kilometrov pred cieľom na nich strácal iba minútu a pol. Trasa bola v záverečných okruhoch úplne rovinatá. Cyklistom v ceste nestálo ani jedno stúpanie, v tom čase už mali všetky za sebou. Niektoré úseky však boli mimoriadne technické a favoriti sa tam museli mať na pozore. Na čele hlavnej skupiny bol mimoriadne aktívny Roompot - Charles, ktorý sa pokúšal prekvapiť svojich súperov. Dobre si to však kontrolovali tímy Bora a Quick-Step, ktoré iný záver ako šprintérsky nechceli pripustiť. Na čele hlavnej skupiny pracoval pre svojho lídra aj Juraj Sagan. Náskok úniku, aj vďaka nemu, klesol na úroveň jednej minúty a postupne klesal ďalej.
 
S pribúdajúcimi kilometrami a s blížiacim sa pelotónom začali pretekári vpredu taktizovať. Bolo ich tam veľmi veľa a mnohým postupne ubúdali sily. V dôsledku toho sa únik rozdelil a na čele zostala len dvojica Jorgensen a Timmermans. Balík im však neustále dýchal na chrbát a bolo jasné, že nemajú žiadnu šancu.
 
Vtom sa v pelotóne odohral nepríjemný pád. Zaplietla sa do neho zhruba desiatka cyklistov. Boli medzi nimi aj Jakobsen či Schwarzmann, dnes to bola pre nich konečná. Jakobsen sa najprv držal za zápästie, no potom vysadol na bicykel a vyzeralo to, že bude v poriadku. Prišiel však o šancu bojovať o víťazstvo, čo ho mohlo mrzieť. Hneď potom musel hasiť Quick-Step ďalší problém. Álvaro Hodeg mal technické problémy a náhradný bicykel si musel vziať od Serryho. Z tejto situácie chcel vyťažiť Ryan Mullen z Treku, ktorý si nastúpil z oklieštenej hlavnej skupiny a snažil sa dostať dopredu k vedúcej dvojici. Pridal sa k nemu aj Lars Boom a o zábavu sme mali postarané.
 
Ich snaha však úspešná nebola, postaral sa o to tím CCC, ktorý sa poskladal na čelo v plnom počte. Problémy zažehnal aj Quick-Step, ktorý sa dostal dopredu s Álvarom Hodegom. Bora bola vpredu v štvorici. Naopak Adam Blythe, líder Lotta Soudal, musel taktiež riešiť technické problémy a z boja o víťazstva vypadol.
 
Koncovku najlepšie zvládol Pascal Ackermann, na druhom mieste skončil Kristoffer Halvorsen a tretí bol Hodeg
V záverečnom kilometri sa snažil tím Deceuninck - Quick-Step pripraviť lead-out pre Álvara Hodega, ale ten sa na čele objavil priskoro a nakoniec z toho bolo pre obhajcu titulu "iba" tretie miesto. Erik Baška ešte po rozbiehaní špurtu finišoval na 26. pozícii, teda bral päť UCI bodov. Juraj Sagan po odpracovaní svojho už záver vypustil.
 
 
ackermann 19 bredene triumf bohfb
Triumf Pascala Ackermanna (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Pascal Ackermann sa dnes zachoval lišiacky, správne si počkal do poslednej chvíle a súperom v špurte nedal šancu. Nemecký mladík sa odvďačil svojim kolegom za podporu tým najlepším spôsobom a potvrdil, že má nakročené stať sa jedným z najlepších špurtérov sveta. Zaujímavé je, že od pondelka v Katalánsku začína etapák World Tour a nesmeruje tam Ackermann ani Bennett, takže snáď dostane priestor aspoň v jednom dojazde Erik. Ak sa vôbec bude špurtovať. Preteky predstavíme v nedeľu podvečer.
 
 
Výsledky
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 4:35:47 200
2. HALVORSEN Kristoffer Team Sky link ikonka 00:00 150
3. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 125
4. SAJNOK Szymon CCC Team link ikonka 00:00 100
5. DUPONT Timothy Wanty - Groupe Gobert 00:00 85
6. WEEMAES Sasha Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 70
7. NAESEN Lawrence Lotto Soudal link ikonka 00:00 60
8. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00 50
9. BOUDAT Thomas Direct Energie 00:00 40
10. BARBIER Rudy Israel Cycling Academy 00:00 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
Krátke preview pretekov:
Jedna z mladších belgických klasík prešla za posledné obdobie miernymi zmenami.  Okrem trate sa zmenil aj samotný názov pretekov. Starý názov Handzame Classic nahradil Bredene Koksijde Classic. Samotná trať pretekov zostáva rovinatá. Cyklistom bude stáť v ceste len niekoľko malých kopčekov. Za zmienku stoja Kemmelberg (0,6 km; 7,3 %) a Rodeberg (1km; 3,8km). Oba však stoja až 100 kilometrov pred cieľom, preto sa na nich nič podstatné neočakáva. Favoritom je obhajca titulu Álvaro Hodeg. Bora verí v úspech Ackermanna a Sky sem prišiel s Nórom Halvorsenom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop