Cyklokrosár Van der Poel nastúpil na kockách a sólovo zvíťazil na GP Denain

24.3.2019, 16:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 24.3. rovinata etapa ciel rovina Denain > Denain 204 km Van der Poel
 
denain 19
profil pretekov, 843 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
60. ročník francúzskej klasiky, ktorú často prirovnávajú k Paríž – Roubaix, sprevádzalo pekné, slnečné počasie. Teplota sa mala vyšvihnúť na dvanásť stupňov. Na štart sa po nepríjemnom páde postavil aj Mathieu Van der Poel, ktorý pred pretekmi povedal, že je sám zvedavý, ako sa bude jeho telo po nehode správať na mačacích hlavách.
 
Z pelotónu sa napokon odtrhlo až pätnásť cyklistov - Mihkel Räim, Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Stijn Steels (Roompot – Charles), Damien Touze (Cofidis), Tom Wirtgen (Wallonie – Bruxelles), Thibault Guernalec, Maxime Daniel (Arkéa Samsic), Lasse Norman Hansen, Jimmy Janssens (Corendon – Circus), Przemyslaw Kasperkiewicz (Delko Marseille Provence), Mathieu Burgaudeau, Alexandre Pichot (Direct Energie), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen – Baloise) a Bert De Backer (Vital Concept). Z pretekov musel odstúpiť Niklas Märkl (DT Sunweb). Po 80 kilometroch mala skupina k dispozícií dve minúty na pelotón.
 
Vedúca pätnástka dobre spolupracovala, v pelotóne pracovalo predovšetkým zoskupenie Groupama – FDJ, ku ktorému sa pridalo aj Wanty – Groupe Gobert. Zatiaľ absolútne nebolo vidno Trek – Segafredo, no to sa ešte mohlo zmeniť. V polovici pretekov sa náskok úniku znížil na deväťdesiat sekúnd. Potom Steels dostal defekt a musel sa vracať naspäť. V balíku sa už tlačili viaceré celky, napríklad Roompot - Charles.
 
60 kilometrov pred páskou sa náskok úniku znížil na sedemdesiat sekúnd, v pelotóne zostalo zhruba 70 ľudí. Ku Groupame sa pridal aj Corendon – Circus, Van der Poel sa zjavne cítil dobre. V úniku sa snažil odtrnúť Räim, no zvyšku skupiny sa nestriasol. Stále tam zostávalo trinásť cyklistov, chýbali tam Steels a Jaurequi. Balík však už nestrácal ani minútu, pracovať začali aj borci z Treku pre Moschettiho.
 
Do cieľa zostáva 40 kilometrov a z pelotónu sa začalo atakovať. Odísť sa podarilo dvojici Alexovi Kirschovi (Trek – Segafredo) a Mathieuovi van der Poelovi. Najmä druhý menovaný bol poriadnou hrozbou. Duo sa pomerne rýchlo pridalo k úniku a predovšetkým van der Poel to mal výborne rozohrané, pretože mal k dispozícii dvojicu kolegov. Pelotón strácal tridsať sekúnd, na jeho čele pracoval Roompot – Charles pracujúci pre Larsa Booma.
 
Na pretekárov čakali posledné tri dlažobné úseky, desaťčlenný únik mal stále k dispozícií tridsať sekúnd. Poriadne sa začal trhať aj balík a dopredu sa vydal Marc Sarreau (Groupama – FDJ). Do cieľa chýbalo osemnásť kilometrov, balík mal dvadsaťsekundové manko a Sarreau sa po chvíli vrátil späť. Na predposlednom sektore zaútočil van der Poel a dokázali sa ho udržať len Kirsch a Räim, ktorý bol vpredu celý deň. Zvyšok úniku pohltil pelotón.
 
Osem kilometrov pred páskou odišiel majster sveta v cyklokrose osamote, no zvyšná dvojica ho mala na dohľad. Ku dvojici sa dotiahol Stijn Vanderbergh (AG2R La Mondiale). 2800 metrov pred cieľom bol pred balíkom už iba van der Poel, ostatní jazdci boli pohltení pelotónom.
 
Mathieu Van der Poel sa po skvelom výkone celého tímu stal víťazom GP Dénain. Po druhé miesto si s trojsekundovým mankom došpurtoval Marc Sarreau, tretie miesto vybojoval Timothy Dupont. Majster sveta v cyklokrose sa odtrhol z pelotónu 40 kilometrov pred cieľom, vpredu sa pre neho obetovali tímoví kolegovia a 8000 metrov pred páskou to zobral do svojich rúk. Odmenou mu bolo trináste profesionálne víťazstvo. Marc Sarreau ešte skúsil šťastie, no napokon z toho bolo len druhé miesto. Do najlepšej desiatky sa prepracovali aj zástupcovia ďalších WT celkov. Matteo Moschetti došiel štvrtý a Sam Dumoulin finišoval deviaty.
 
 
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu Corendon - Circus 4:21:39 200
2. SARREAU Marc Groupama - FDJ link ikonka 00:03 150
3. DUPONT Timothy Wanty - Groupe Gobert 00:03 125
4. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo link ikonka 00:03 100
5. VERMEULEN Emiel Natura4Ever - Roubaix Lille Mét. 00:03 85
6. JULES Justin Wallonie - Bruxelles 00:03 70
7. BARBIER Pierre Natura4Ever - Roubaix Lille Mét. 00:03 60
8. WELTEN Bram Team Arkéa Samsic 00:03 50
9. DUMOULIN Samuel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03 40
10. CARDIS Romain Direct Energie 00:03 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále pretekov
 
 

 
Krátke preview pretekov:
Jubilejné 60. vydanie francúzskej klasiky prilákalo na štart tri WT celky, s ktorými sa budú biť o 200 UCI bodov predovšetkým prokontinentálne tímy. Na cyklistov čaká dvanásť úsekov s mačacími hlavami, žiaden z nich však nemá viac ako 2600 metrov. Napriek tomu by trasa mala sedieť klasikárom, veď posledné kocky číhajú na trati len osem kilometrov pred cieľom. Domáci AG2R La Mondiale bude reprezentovať Stijn Vanderbergh. Belgičan sa tu objaví po tretíkrát a jeho najlepším výsledkom bolo ôsme miesto spred jedenástich rokov. V šprinte pelotónu by mohol Francúzov reprezentovať drobný Samuel Dumoulin, ktorý si tu v roku 2015 došprintoval po solídnu piatu priečku. Farby ďalšieho zástupcu z krajiny galského kohúta Groupama – FDJ bude hájiť Marc Sarreau. Ten sa ukázal aj vlani a odišiel s ôsmym miestom. Tento rok si už stihol pripísať víťazný zárez na Etoile de Bességes. V celku Trek – Segafredo si na vlaňajší ročník pamätá ich nováčik Alex Kirsch, ktorý bude chcieť zlepšiť svoju dvadsiatu priečku. Vytiahnuť sa budú chcieť aj zástupcovia prokontinentálnych celkov. Medzi nimi budú sledovanými cyklistami najmä Mathieu Van der Poel, Lars Boom, Yoann Offredo či Adrien Petit.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop