Katalánsko: De Gendt sa vytiahol typickým spôsobom, po dlhom úniku deklasoval balík

25.3.2019, 14:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 25.3. rovinata etapa ciel rovina Calella > Calella 164 km De Gendt
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 3093 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Preteky odštartovali náročnou etapou. Hneď počas prvého dňa svietilo na trati tritisíc výškových metrov a organizátori vytvorili profil vhodný pre rýchlych jazdcov, ktorí sú odolní v kopcoch. V tejto skupine mali vyčnievať Michael Matthews alebo Daryl Impey, zvedaví sme boli na Greipela, Hodega a Bauhausa.

Na takejto trase sa mohli vytiahnuť aj utečenci a tak vyrazil do úniku Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), ku ktorému sa pridali Alexis Gougeard (Ag2r), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Álvaro Cuadros (Caja Rural), Luis Maté (Cofidis) a Huub Duijn (Roompot-Charles). Prítomnosť De Gendta a Gougearda musela znervózňovať pelotón, lebo obaja dokážu bojovať na čele pretekov až do samého konca a vyfúknuť favoritom etapový triumf. Z toho dôvodu sme mohli očakávať dramatickú etapu.

Thomas de Gendt ihneď vyrazil za vrchárskym dresom a ovládol prvú horské prímu. Na tej druhej ho však prekonal Álvaro Cuadros. V pelotóne kontrolovali brejk Arkea Samsic pre Greipela a Dimension Data. Vyzeralo to tak, že Ryan Gibbons cítil svoju šancu. V prvej polovici etapy sa pohyboval rozdiel medzi skupinami na úrovni troch až štyroch minút. Na čele balíka potom pracoval aj Deuceninck - Quick-Step, keď De Gendt vyhral rýchlostnú prémiu. Stúpania Alt El MuntanyáColl Formic rozdelili vedúcu skupinu a na čele zostali bojovať iba De Gendt a Luis Maté. V hlavnej skupine mal problémy v tomto bode etapy Álvaro Hodeg, čo sa snažil využiť najmä tím Arkea Samsic.
 
Na vrchole Coll Formic bojoval na čele pretekov už len osamotený Thomas de Gendt, kdesi za ním sa ešte nachádzal Maté, všetci ostatní utečenci boli chytení. Belgický borec jazdil s náskokom cez tri minúty. V pelotóne prevzal kontrolu Movistar a vzadu sa ocitli Hodeg alebo Bauhaus, ktorí sa potrebovali čo najskôr vrátiť späť. Po dlhom klesaní sa im to podarilo.
 
Oveľa dôležitejšie však bolo, že De Gendt získal k dobru cez štyri minúty a takýmto náskokom disponoval aj na začiatku poslednej horskej prémie. Na túto hrozbu už museli reagovať aj tímy jazdiace na celkové poradie. Na druhej rýchlostnej prémii získal dve bonusové sekundy Valverde, hneď za ním sa umiestnil Bernal. Desať kilometrov pred cieľom už bolo jasné, že De Gendt vyhrá etapu. Otázkou len zostávalo, s akým náskokom.
 
Balík neznižoval stratu výrazným spôsobom a Thomas de Gendt vybojoval svoju štvrtú výhru na tomto podujatí. Tesne pred cieľom ešte zaútočil Max Schachmann (Bora) a v cieli získal pár sekúnd na pelotón. Hlavná skupina zaostala 2:42. V šprinte balíka o tretie miesto sa presadil Grega Bole.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
   
 
Dnešný zaujímavý profil si vyhliadol Thomas de Gendt a perfektne sa pripravil na túto previerku. Pre pelotón bolo nebezpečné už to, že sa dostal do úniku, a keď potom vytiahol sólový nástup na kopci Coll Formic, už bolo pre všetkých neskoro. Na čele pretekov strávil osamote približne šesťdesiat kilometrov a nadviazal na svoje predchádzajúce triumfy na tomto podujatí, keď sa aj predtým presadil kvalitným únikom. V klasifikácii si vybojoval pekný náskok a jeho líderstvo určite rozprúdi tvrdú jazdu v najťažších etapách. Hlavní favoriti na titul budú chcieť čo najskôr zlomiť jeho tradičnú húževnatosť.
 
Pretekári s dobrou koncovkou si museli poradiť nielen s nepríjemným profilom, ale aj so silným únikom. Po kopcoch dokázali zostať v hlavnej skupine, ale už nemali takú energiu, aby si poradili s De Gendtom. Šprintérske celky tu nedisponujú svojou najsilnejšou kvalitou a to sa ukázalo v kľúčových momentoch etapy. V cieli museli spozornieť aj jazdci na celkové poradie, ktorí dostali ďalšieho odhodlaného konkurenta. Erika Baška dosiahol stratu cez sedemnásť minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thomasa de Gendta (víťaz)
"Cítil som sa veľmi dobre. Na predposlednom kopci zostal so mnou už len Maté, ale videl som, že už má toho dosť. Preto som vyštartoval dopredu. Do cieľa zostávalo ešte množstvo kilometrov a nemyslel som na víťazstvo. Môj náskok však neklesal a išiel som naplno, na svojom limite. Vždy tu rád pretekám. Páči sa mi prostredie, profily a aj ľudia."
 
 
 
Výsledky etapy
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 4:14:32 60
2. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 02:38 25
3. BOLE Grega Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:42 10
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:42  
5. ARISTI Mikel Euskadi Basque Country - Murias 02:42  
6. MOINARD Amael Team Arkéa Samsic 02:42  
7. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 02:42  
8. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 02:42  
9. VAN DER LIJKE Nick Roompot - Charles 02:42  
10. OWSIAN Łukasz CCC Team link ikonka 02:42  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 4:14:16 10
2. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 02:48  
3. BOLE Grega Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:54  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 02:56  
5. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 02:57  
6. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 02:57  
7. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:58  
8. ARISTI Mikel Euskadi Basque Country - Murias 02:58  
9. MOINARD Amael Team Arkéa Samsic 02:58  
10. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 02:58  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 147 km - Port de Collsacreu: dĺžka 3 km; sklon 6,0 %
1 20 zelene 113 km - Port de Santa Fe del Montseny: dĺžka 17,5 km; sklon 5,4 %
1 20 zelene 67 km - Alt El Muntanyá: dĺžka 3,9 km; sklon 7,3 %
1 20 zelene 55 km - Coll Formic: dĺžka 6,6 km; sklon 4,9 %
3 20 zelene 18 km - Port de Collsacreu: dĺžka 3 km; sklon 6,0 %
 
Krátke preview etapy:
Ôsmykrát za sebou sa otvorí podujatie v okolí známeho prímorského letoviska Calella a vždy to býva previerka vhodná pre šprintérov. Kandidáti na etapový triumf však musia preukázať výbornú kondíciu, lebo na trati ich čaká tritisíc výškových metrov a tri stúpania prvej kategórie. Tým najťažším z nich bude Port de Santa Fe del Montseny a odolnosť šprintérov preverí aj svižný výstup Alt El Muntanya. Po prekonaní ďalšej prémie Coll Formic, ktorá ponúkne 5-percentné sklony, zostáva do cieľa ešte 55 kilometrov a tie by mali využiť šprintérske zoskupenia, aby eliminovali únik. Posledný kopec Port de Collsacreu len nakrátko spomalí naháňačku medzi balíkom a únikom. Predchádzajúce ročníky hovoria, že aj na takomto profile sa podarí zariadiť hromadný dojazd pelotónu, no šprintérske celky musia prísť vo výbornej forme. Koncovka v meste Calella nie je komplikovaná, na cieľovú pásku vedie priamočiara cesta.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop