Katalánsko: V špurte do kopca vyhral Matthews, prekonal Valverdeho, Baška spadol

26.3.2019, 14:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 26.3. zvlnena etapa ciel rovina Mataró > Sant Feliu Guíxols 180km Matthews
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 2
profil etapy, 2195 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Druhý deň sa odohral na čosi jednoduchšom profile ako predchádzajúca etapa, ale na jeho konci striehol záverečný kilometer s prevýšením do šesť percent, čo garantovalo atraktívny finiš. V špurte do kopca mohol získať dôležité bonusové sekundy Alejandro Valverde a presadiť sa chceli aj Matthews, Bevin či Impey.

Na prvej rýchlostnej prémii sa oddelili od balíka Jonas Gwisly (Astana), Josef Černý (CCC) a Marco Minnaard (Wanty-Groupe), ktorí túžili zopakovať včerajší kúsok Thomasa de Gendta. Na prémii  Alt de Can Bordoi získal najviac bodov Minnaard. Vedúca skupinka si vybudovala 7-minútový náskok a v pelotóne pracovali Lotto - Soudal a Sunweb. Aktívne pôsobil najmä Sunweb, pretože dnešný finiš mal ideálne sadnúť Michaelovi Matthewsovi. V prvej časti etapy musel odstúpiť po páde José Herrada, líder tímu Cofidis na celkové poradie. Aj na kopci Port de Santa Pellaia sa presadil Minnaard a pelotón tu znížil svoje manko na päť minút.
 
Po druhej horskej prémii klesol náskok vedúcej skupiny na tri minúty, pelotón dnes jazdil oveľa pozornejšie. Do spomínaného pádu sa zapojil aj Erik Baška a slovenský jazdec takisto na podujatí skončil. Pred prvým prejazdom cez cieľovú čiaru sa tempo v balíku zrýchlilo, postarali sa o to najmä Sunweb a Movistar. Pred páskou sa skutočne nachádzali technické úseky a videli sme na nich ďalší pád. Na zemi sa ocitli Jay McCarthy z Bory, ktorý sa mohol ukázať v dnešnej koncovke, a aj Chris Froome, ktorý si odrel pravé stehno. Britský jazdec navyše zaostal pri výmene bicykla a jeho strata sa vyšplhala až na dve minúty na pelotón, kde ťahal naplno tím Sunweb. A neprišiel mu na pomoc žiadny kolega.
 
Brejk bol chytený na kopci Alt de Romanyá, tesne pred jeho vrcholom kapituloval aj Josef Černý. Pre vrchárske body si vybehol Thomas de Gendt a Froome zaostával štyri minúty. Potom viedla balík Astana a akcia sa odohrala aj na druhej rýchlostnej prémii, keď tri bonusové sekundy získal Valverde a polepšili aj Quintana a Kruijswijk. Vo finále nasadili vysoké tempo tímy bojujúce o celkové poradie, balík sa výrazne natiahol a v technickej koncovke do kopca bolo treba udržať pozíciu na čele pretekov.
 
Na konci urobil všetko správne Michael Matthews, ktorý si poradil s Alejandrom Valverdem a Darylom Impeym.
 
 
matthews 19 katalansko triumf sunf
Triumf Michaela Matthewsa (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 
Aj druhá etapa vyvrcholila zaujímavým spôsobom. Pretekári si museli najskôr poradiť so zvlneným terénom a vo finále s technickými úsekmi zakončenými nepríjemným stúpaním. V rýchlej koncovke sa vytiahol Michael Matthews, ktorý najlepšie načasoval svoj šprint. Ako prvý vyrazil dopredu Daryl Impey, ale bolo to príliš skoro. Matthews sa skúsene zaradil za jeho zadné koleso a potom mohol nasadiť víťazný nástup až tesne pred cieľom. Austrálsky jazdec vybojoval svoj prvý triumf v ročníku, pričom dnes to bol len jeho piaty súťažný štart v novej sezóne. Spolu s tímovými kolegami si správne vyhliadli túto etapu, preto sa Sunweb pohyboval na čele balíka celý deň.
 
Na túto koncovku si veril aj Alejandro Valverde. Vo finále sa dostal do pozície, ale nedokázal sa posunúť pred austrálskeho súpera, lebo by potreboval náročnejšie prevýšenie. Na podobných sklonoch je Matthews rýchlejší. Napriek tomu môže byť spokojný s dnešnou etapou, lebo získal ďalšie bonusové sekundy a pred Eganom Bernalom už má náskok desať sekúnd. Kvality pre takýto terén ukázal Daryl Impey a s dobrou formou jazdí na podujatí Max Schachmann. Jeho kolegovia v tíme Bora - hansgrohe však neprežili najlepší deň. Erik Baška po páde skončil, ale neutrpel vážnejšie zranenia, do tohto incidentu sa zaplietol aj Rafal Majka a na konci zastavili rovnaké problémy aj Jaya McCarthyho.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michael Matthewsa (víťaz)
"Bolo to náročné finále, ale veril som si pred šprintom do kopca. Je to neuveriteľný triumf po mojich predchádzajúcich problémoch. Keď som videl, že Valverde za mnou trpí, vedel som, že musím ísť rýchlo. Musím sa poďakovať môjmu tímu, že mi stále veril, a som rád, že sme získali toto dôležité víťazstvo. Takéto povzbudenie sme veľmi potrebovali."
    
 
Výsledky etapy
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 4:09:34 50
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 20
3. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 8
4. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
5. EIKING Odd Christian Wanty - Gobert Cycling Team 00:00  
6. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
7. BEVIN Patrick CCC Team link ikonka 00:00  
8. GASPAROTTO Enrico Team Dimension Data link ikonka 00:00  
9. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
DNF BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 4:09:24 10
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:01  
3. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:08  
5. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:09  
6. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
7. EIKING Odd Christian Wanty - Gobert Cycling Team 00:10  
8. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
9. BEVIN Patrick CCC Team link ikonka 00:10  
10. GASPAROTTO Enrico Team Dimension Data link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 167,6 km - Alt de Can Bordoi: dĺžka 2,8 km; sklon 5,1 %
3 20 zelene 100 km - Port de Santa Pellaia: dĺžka 5,7 km; sklon 3,4 %
3 20 zelene 24,1 km - Alt de Romanyà: dĺžka 5,8 km; sklon 4,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Celá etapa etapa sa odohrá na pobreží Stredozemného mora na zvlnenom teréne. Dve menšie horské prémie neprekročia priemerný sklon päť percent a situácia sa začne dramatizovať až na prvej rýchlostnej prémii, ktorá bude ležať na cieľovej čiare. Potom cyklisti urobia jeden okruh okolo mesta Sant Feliu de Guíxols, ktorý bude obsahovať stúpanie Alto de Romanya a hektický finiš. Posledný hodnotený kopec vyvrcholí dvadsať kilometrov pred cieľom a samotné finále nebude úplne jednoduché. Pomerne technický dojazd obsahuje tritisíc metrov pred páskou jedno krátke stúpanie a aj posledný kilometer sa odohrá v miernom stúpaní. Zaujímavá koncovka bude lákať rýchlych pretekárov a bude vyhovovať najmä šprintérom so silovejším prejavom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop