Katalánsko: Schachmann v dramatickej koncovke udržal prvé miesto, Matthews druhý

29.3.2019, 11:10 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
5. 29.3. rovinata etapa ciel rovina Puigcerdá > Sant Cugat Vallés 189 km Schachmann
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 5
profil etapy, 2768 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Etapa na podujatí Okolo Katalánska po dvoch horských dojazdoch mala konečne miernejší záver. Cesta k nemu však nebola vôbec jednoduchá. Piatok cyklisti nastúpali ďalšiu veľkú porciu výškových metrov, nárast oproti včerajšku nastal tiež v celkovej kilometráži. Všetky ťažšie kopce sa však nachádzali v prvej polovici etapy, čo nahrávalo do kariet aj rýchlejším pretekárom, ktorí sa dnes chceli pobiť o etapu. Dnešok bol ideálnou príležitosťou pre Michaela Matthewsa, Grega Boleho alebo André Greipela
 
Svoju stopu vo výsledkovej listine mohol zanechať aj celodenný únik. Pôvodne sa očakávalo, že už v úvodnom stúpaní na Port de la Collada de Toses (20,5 km - 3,1 %) sa dopredu dostanú nejakí pretekári, a tesne pred vrcholom sa tak naozaj stalo. Ako prvý vyliezol na vrchol Lindeman (Jumbo - Visma), ktorému robil spoločnosť Van Garderen (EF Education) a Amador (Movistar). Zopár bodov zostalo ešte aj pre balík, najväčšiu porciu uchmatol De Gendt (Lotto). Situácia ohľadom čela sa vykryštalizovala v zjazde, dopredu si doskočil Schachmann (Bora), takže celodenný únik tvorili štyria pretekári.
 
Podobne ako včera, aj dnes pelotón oslabol. Do piatej etapy nenastúpili dvaja jazdci, o svojho člena tak prišli dva World Tour tímy. Jednou z obetí bol Maxime Monfort z Lotta Soudal, tou druhou bol zas Enrico Gasparotto z celku Dimension Data. Belgicky tím tak pokračoval už len v pätici, pretože včera dal podujatiu zbohom Rémy Mertz. Na prvom kopci do auta nasadol aj Álvaro Hodeg, teda bolo jasné, že on už etapu nevyhrá.
 
Vedúca štvorica ideálne spolupracovala, výsledkom čoho bol neustály nárast ich náskoku. Druhú a záverečnú vrchársku prémiu v itenerári piatej etapy vyhral Amador, body mali ešte Van Garderen a Lindeman. Iba pre Schachmanna už nič nezostalo, čo si však Nemec vynahradil na prvej šprintérskej prémii, ktorú vyhral. Na vrchole Collet de Sant Agustí (4,1 km - 4 %) pelotón strácal tri minúty, čo bolo doposiaľ najväčšie manko, ktoré hlavný balík dnes mal.
 
Niekoľko ďalších kilometrov sa situácia na trati vôbec nezmenila. Medzera medzi kvartetom v čele a pelotónom zostávala skoro rovnaká, ak sa zmenila, tak iba mierne. Pokojný priebeh narušili len ojedinelé problémy, na zemi sa ocitol Axel Domont z Ag2r, ktorý sa tak zaradil medzi jazdcov, pre ktorých sa Okolo Katalánska skončilo predčasne, a neslávne. Celú prvú polovicu etapy odtiahli pretekári Astany, ktorí od dnešného dňa bránili najcennejší dres.
 
S blížiacim sa záverom sa však dopredu balíka naskladali pretekári Sunwebu, Arkéa - Samsic a Dimension Data. Tí začali sťahovať vedúcu štvorku a už na méte 50 kilometrov pred páskou tak vytvárali priestor pre svojich špurtérov. Za desať kilometrov kvarteto stratilo celú minútu, a aj keď sa rozhodli vzdorovať spoločnými silami, už teraz bolo viac ako pravdepodobné, že na konci dňa uvidíme súboj šprintérov. Nič však nebolo isté.
 
Dobrou správou bolo, že v miestami technickom zjazde, ktorý nasledoval po občerstvení sa nikomu nič vážne neprihodilo. Pelotón pripomínal hada, pretože Schachmann (Bora), Van Garderen (EF Education), Amador (Movistar) a Lindeman (Jumbo - Visma) stále boli ešte ďaleko, presnejšie mali k dobru stále cez dve minúty, a vyššie spomenuté celky mali záujem ich dobehnúť, najlepšie ešte pred posledným brdkom, ktorý sa nachádzal desať kilometrov pred páskou.
 
Tempo balíka preto bolo v týchto okamihoch veľmi rýchle. Ruku k dielu začali pridávať tiež muži z Bahrainu Merida. Úniku ale nahrával vlnitý profil, ich náskok sa stenčoval len minimálne, a neviazla im spolupráca. Na poslednú prémiu prišli o 60 sekúnd skôr ako pelotón. Plný počet bodov si opäť pripísal Schachmann. Jazdec z Bory si tak dnes polepšil minimálne o šesť bodov. Potom už nasledovalo veľké finále, v ktorom prím hrali aj utečenci.
 
Dráma bola na spadnutie. Posledný kopček využili vo svoj prospech Maximilian Schachmann, ktorý zacítil veľkú šancu. Jeho zadného kolesa sa neudržal ani jeden z utečencov. Po krátkom klesaní vyzerala jeho situácia ešte ružovejšie. Síce Sunweb robil, čo vedel, dokonca Wilco Kelderman pri stíhaní vedúceho muža nepekne spadol, z náskoku skoro vôbec neukrajoval sekundy. Pod bránou troch kilometrov Nemec viedol o celú pol minútu. Na jeho tvári bolo vidieť, že ide hranu, balík sa k nemu približoval veľmi rýchlo, ale Maximilian svoju pozíciu ubránil a zvíťazil. Druhý do cieľa prišpurtoval Michael Matthews, tretí bol Ryan Gibbons.
 
 
schachmann 19 katalansko triumf bohfb
Maximilian Schachmann a jeho triumf (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Maximilian Schachmann patril medzi favoritov na zisk dnešnej etapy, v prípade hromadného dojazdu. Lenže jazdec Bory - hansgrohe skúsil vyhrať druhou stratégiou, skočil si do celodenného úniku a v poslednom kopčeku sa vpredu osamostatnil. Do cieľa to mal stále ďaleko, ale nahrával mu technický záver, v ktorom Sunweb prišiel o Wilca Keldermana, a nakoniec aj o etapu. Schachmann bol dnes veľkým hrdinom a po problémoch Bory, ktorými si nemecký celok prešiel posledných pár dní, môžu konečne fanúšikovia tohto tímu zajasať.
 
Z pohľadu celkovej klasifikácie sa najskôr zdalo, že sa dnes udiala jedna veľká zmena. Líder Sky Egan Bernal prišiel do cieľa na nohách a s bicyklom na chrbte, pôvodne tak stratil svoju pozíciu. Tím Sky okamžite informoval, že technické problémy postretli ich jazdca v úplnom závere, teda v ochrannej zóne, takže by tretie miesto mal udržať. Po polhodine nakoniec výsledky obsahovali aj jeho meno, bola mu udelená strata akú mal Michael Matthews a tak sa nakoniec v GC vôbec nič nezmenilo. Aj zajtra pôjde v najcennejšom drese Miguel Ángel López, a rovnaké pozície budú brániť aj Adam Yates a Nairo Quintana. Dnešok bol pre favoritov na GC len transportným dňom. 
 
 
Výsledky etapy
1. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 4:25:45 50
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:13 20
3. GIBBONS Ryan Team Dimension Data link ikonka 00:13 8
4. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:13  
5. BEVIN Patrick CCC Team link ikonka 00:13  
6. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:13  
7. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe link ikonka 00:15  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:15  
9. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:15  
10. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:15  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 21:57:05 8
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:14  
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:17  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:25  
5. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:46  
6. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:56  
7. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 01:42  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:44  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 02:27  
10. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 02:36  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
1 20 zelene 166,5 km - Port de la Collada de Toses: dĺžka 20,5 km; sklon 3,1 %
3 20 zelene 106,4 km - Collet de Sant Agustí: dĺžka 4,1 km; sklon 4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Po dvoch horských etapách už bude vytvorený priestor na to, aby sa presadili aj utečenci. Na stúpaní Port de la Collada de Toses (21 km; 3,2 %) sa tak môže vytvoriť silný únik, ktorý to dotiahne až do cieľa. Toto však bude najťažší úsek celého dňa, preto motivované zostavy s rýchlymi pretekármi môžu zabojovať o etapový triumf. Situácia sa vyjasní po stúpaní prvej kategórie, keď bude jasné, kto sa dostal na čelo pretekov a kto prejaví záujem nad kontrolou úniku. Druhá polovica etapy sa odohrá na zvlnenom, ale nie náročnom profile, čo môžu využiť šprintéri v pelotóne. Finále v meste Sant Cugat del Valles neobsahuje žiadne ostré zákruty.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop