Katalánsko: Šprintérsky finiš uchmatol znovu Matthews, López zostal na čele GC

30.3.2019, 14:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 30.3. zvlnena etapa ciel rovina Valls > Vila-seca 174 km Matthews
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 6
profil etapy, 2204 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Šprintéri dostali poslednú šancu na podujatí, ale ani tentoraz ich nečakalo na trati nič jednoduché. Profil etapy musel byť zmenený a obidve horské prémie boli posunuté bližšie k cieľu. Druhý hodnotený kopec striehol 52 kilometrov pred páskou a to malo znovu motivovať utečencov, aby vydržali pred balíkom až do samého konca.
 
Na podujatí už skončil André Greipel, ktorý nepokračoval kvôli vyčerpanosti. Štartovalo sa do mierneho stúpania a na tomto teréne sa dostalo dopredu päť jazdcov. Geoffrey Bouchard (Ag2r), Josef Černý (CCC), Mikel Iturria (Euskadi-Murias), Oscar Riesebeek (Roompot-Charles) a Floris De Tier (Jumbo-Visma) chceli napodobniť včerajší úspech brejku a tvorili dobrú skupinu, ktorá mohla nachytať na hruškách nekoncentrovanú jazdu pelotónu.
 
V hlavnej skupine však pracovali sústredene Bahrajn - Merida a Dimension Data a tieto zostavy nedovolili, aby rozdiel medzi skupinami preskočil tri minúty. Oba celky vo včerajšej etape neodviedli očakávané maximum, dnes sa plne sústredili na možnosť zabojovať o etapový triumf. Ryan Gibbons a Phil Bauhaus nedostávajú každý deň šancu získať výhru vo WT. Na horskej prémii Coll d'Albarca sa presadil Mikel Iturria a balík znížil svoju stratu na osemdesiat sekúnd. Bahrajn - Merida a Dimension Data nechceli nič podceniť v tejto dôležitej časti dnešnej previerky.
 
 
video v clanku ikonka ciernaRozhodujúce momenty etapy
 
 
Na tej druhej prémii Coll d'Alforja sa zase presadil Geoffrey Bouchard a v hlavnej skupine kontrolovali situáciu aj celky jazdiace na poradie. Všetci cyklisti prežili aj toto stúpanie bez ujmy a už sa len čakalo, koľko energie si ušetril únik. Bahrajn - Merida a Dimension Data to mali dobre rozohrané, ale nemohli poľaviť až do cieľa. Po odstúpení Greipela im mohol pomôcť len Sunweb, ktorý chcel druhú výhru pre Matthewsa. Šprintéri si mohli veriť, na druhej rýchlostnej prémii potrebovali zmazať už len tridsať sekúnd. A z brejku vypadol Iturria. Únik bol chytený dvanásť kilometrov pred cieľom a pomohol tomu aj Sunweb, ktorý tiež pracoval na čele balíka.
 
Posledné úseky sa odohrali v hektickom tempe, ešte útočil aj Miguel López ako líder pretekov, a etapu získal Michael Matthews, ktorý tesne pokoril Phila Bauhausa. Za nimi preťali pásku Daryl Impey a Patrick Bevin.
 
 
katalansko 19 etapa 6 spurt sunf
Špurt v etape (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Etapa neskončila žiadnym prekvapením a na konci sme videli hromadný šprint. V ňom dostal potrebnú podporu Michael Matthews a získal svoju druhú etapu na podujatí. Sunweb šetril sily na koniec etapy. Na čele balíka sa objavil nemecký celok len na konci a následne veľmi dobre podporil svojho lídra na rýchle koncovky. Austrálsky jazdec tak získal ďalší úspech na tomto podujatí. Druhý skončil Phil Bauhaus, ktorému chýbalo len veľmi málo, aby pokoril Matthewsa, a aspoň takýmto spôsobom odmenil svojich kolegov za celodennú prácu. Dimension Data také šťastie nemal, Ryan Gibbons musel prijať len siedmu priečku. V priebežnom poradí sa nič nezmenilo, Miguel López aj dnes ukázal veľkú motiváciu vyhrať tieto preteky, preto sme zvedaví, či mu zajtra niekto prekazí jeho plány.
 
 
matthews 19 katalansko podium sunf
Michael Matthews na pódiu (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (víťaz)
"Zatiaľ mám za sebou skvelý týždeň, hoci ma mrzí včerajší pád Wilca Keldermana. Toto víťazstvo patrí jemu. Získal som tu dve etapy, nemôžem byť nespokojný. Zajtra v Barcelone nás aká krásne etapa, vždy som ju sledoval so záujmom v televízii. Uvidím, ako to teda dopadne v zajtrajšej etape, ale dnešný úspech si musíme užiť."
  
 
Výsledky etapy
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 3:56:36 50
2. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 20
3. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 8
4. BEVIN Patrick CCC Team link ikonka 00:00  
5. ARISTI Mikel Euskadi Basque Country - Murias 00:00  
6. HOFSTETTER Hugo Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. GIBBONS Ryan Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:00  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
10. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 25:53:41 8
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:14  
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:17  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:25  
5. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:46  
6. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:56  
7. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 01:42  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:44  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 02:27  
10. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 02:36  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 70 km - Coll d'Albarca: dĺžka 5,5 km; sklon 3,1 %
3 20 zelene 52 km - Coll d'Alforja: dĺžka 4,2 km; sklon 4,6 %
 
 
Krátke preview etapy:
Aj na konci šiesteho dňa sa môžeme tešiť na bitku medzi hlavnou skupinou a brejkom. Etapa odštartuje na zaujímavom zvlnenom teréne, ktorý vyvrcholí dvomi hodnotenými stúpaniami s priemerným sklonom necelých päť percent. Toto bude dôležité miesto pre vedúcu skupinu, aby dostala pod tlak šprintérske zoskupenia a na konci pretekov mohla využiť únavu v pelotóne. Druhá časť etapy bude o poznanie jednoduchšia, preto ak šprintérskym zoskupeniam nebude chýbať motivácia, dostanú dostatok priestoru, aby si poradili s únikom. Pelotón sa objaví prvýkrát na cieľovej páske už 44 kilometrov pred cieľom a bude to pre všetkých výhodné, aby si naštudovali samotný dojazd, ktorý obsahuje niekoľko kruhových objazdov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop