Tri dni De Panne: Groenewegen porazil v špurte Gaviriu a Vivianiho, Ackermann spadol

27.3.2019, 12:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
st 10.3. rovinata etapa ciel rovina Bruggy > De Panne 200 km Groenewegen
 
de panne 2019
profil pretekov, 650 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Elitní šprintéri zostali na Miláno - San Remo v tieni iných. Niektorí víkendoví smoliari si prišli všetko vynahradiť na podujatie Tri dni Bruggy - De Panne. Zavítali tu ako obhajca vlaňajšieho triumfu Elia Viviani, tak aj Dylan Groenewegen. Okrem nich jednorazovku, ktorá našla novú identitu práve v podobe klasiky pre najrýchlejších mužov v pelotóne, navštívili ešte Fernando Gaviria, Pascal Ackermann alebo Giacomo Nizzolo. Práve ich súboj sme mali sledovať na konci dnešného dňa. Na štart sa postavil aj jeden Slovák. Juraj Sagan nechýbal v zostave Bory - hansgrohe.
 
Štyri stúpania, vrátane známych kopcov Montenberg a Kemmelberg, a šesť úsekov po kockách boli výzvou, ktorú na ceste do cieľa museli zdolať všetci zúčastnení. Všetky nástrahy sa však nachádzali široko-ďaleko pred cieľom, takže len ťažko mohli dostať niekoho do väčšej výhody. Rozhodujúcim faktorom tak mali byť úzke cesty a aj vietor. Podľa predpovede počasia sa mal dnešok zmeniť na veterný deň, preto sa vôbec nedalo očakávať, že by vo výsledkovej listine mohli miešať kartami pretekári, ktorí sa rozhodli ujsť už na samom začiatku. 
 
Hneď na prvých kilometroch sa odpútal Jasha Sütterlin z celku Movistar, lenže vpredu zostal len chvíľku. Presne po desiatich kilometroch sa vrátil do balíka. Prvý neúspešný atak ho neodradil, ten druhý už bol úspešný. Zachytiť sa jeho zadného kolesa sa podarilo ďalším piatim jazdcom. Menovite to boli Stan Dewulf z Lotto Soudal, Jimmy Janssens z Corendon Circus, Senne Leysen z Roompot - Charles, Adrien Garel z tímu Vital Concept a Mathijs Paasschens z Wallonie Bruxelles. Ich náskok po 48 kilometroch bol bez piatich sekúnd pät minút.
 
Úvodnú polovicu dňa v pelotóne diktovali tempo predovšetkým jazdci Kaťuše - Alpecin. Ich prácu však narušili nástupy na dvoch najznámejších kopcoch, Montenbergu a Kemmelbergu, na ktorých  sa z balíka odpútali ďalší štyria cyklisti. Boli to Van Poppel (Jumbo - Visma), Haller (Kaťuša), Teuns (Trek - Segafredo) a Gaviria (UAE). Štvorica na vrchole Kemmelbergu mala k dobru skoro celú minútu, ale pred sebou ešte ďalekú cestu do cieľa.
 
Novovzniknutá situácia prinútila pelotón zrýchliť. Bola to hlavne nemecká Bora, ktorá sa starala o doslova besný rytmus a podarilo sa jej dostihnúť skupinu prenasledovateľov. Gaviria a jeho partia sa zaradili do hlavného balíka 70 kilometrov pred páskou. Nemci pri stíhaní utečencov ale stratili dôležitého človeka, Gatto spadol a nevyzeralo to s ním dobre. Držal si zápästie. Z kola von išiel tiež Boom (Roompot), dôvodov mohlo byť niekoľko. Pravdepodobne aj on spadol. Problémy technického rázu mal aj líder tímu CCC.  
 
Nasledujúce kilometre boli o niečo pokojnejšie. Všetky nebezpečné úseky už mali pretekári za sebou, a pred sebou len tri okruhy v okolí De Panne. Preto dokonca aj favoriti ako Ackermann (Bora) si zašli do auta po občerstvenie. Medzera medzi pelotónom a čelom sa však neustále zmenšovala. Prsty v tom mali okrem Bory aj zoskupenia Kaťuše, Quick-Stepu a Jumba. Vidieť tak bolo aj Sagana. Všetky štyri tímy už teraz pripravovali javisko pre svojich lídrov.
 
Na méte 40 kilometrov pred páskou bolo evidentné, že v závere sa o vavrín pobijú šprintéri. Vedúca šestka síce spolupracovala, ale proti sile, ktorá sa zozadu blížila rýchlosťou svetla nemali žiadnu šancu. Presne v tomto okamihu druhýkrát okúsil chuť asfaltu Laengen (UAE), ktorý sa pošmykol pri prejazde cez kruhový objazd. Našťastie za ním bol iba jeden jazdec, ktorý sa mu dokázal vyhnúť, takže viac obetí si jeho "nešikovnosť" nevybrala. Nórsky cyklista však už na bicykel opäť nevysadol.
 
Pomaly prichádzalo lámanie chleba. Ešte pred ním Dupont (Wanty) dostal defekt a skomplikoval si tak cestu za dobrým výsledkom. Pri dohánaní straty mu ubúdali sily, ktoré mu mohli chýbať v šprinte. Hrošie ale dopadol Durbridge (Mitchelton), po páde zostal sedieť na zemi v opatere lekárov. Nervozita sa dala krájať. Z rytmu vypadol ešte Bak (Dimension Data), aj on sa zamotal do kolízie. Úplné iné starosti mali u Sky, ich jazdci v týchto okamihoch poriadne tvrdili muziku na čele pelotónu. 
 
Absolútnu tragédiu zažil Pascal Ackermann. Jeden z favoritov sa stal obeťou veľkého pádu pri priechode zo širokej cesty na úzku, presne 11 kilometrov pred cieľom. Líder Bory vyšiel z pádu bez väčších zranení, ale prišiel o šancu zabojovať o výhru. Trčať vzadu zostalo veľmi veľa pretekárov, a keďže sa padalo skoro z úplného čela pelotónu nebolo vylúčené, že kontakt stratili aj ďalší adepti na víťazstvo. Zo zvučnejších mien treba spomenúť Keukeleireho (Lotto) alebo Pedersena (Trek).
 
Únik, ktorý na začiatku dňa vyprovokoval Sütterlin (Movistar) zostal pokope až do svojho konca. Minulosťou sa stal na hranici deväť kilometrov pred cieľom, kedy okolo šestice preletel oklieštený pelotón. Najväčšie slovo v ňom mali Deceuninck - Quick-Step, ktorý bol vpredu netradične skoro, ale tentokrát sa im to vyplatilo. Ich líder Viviani sa vďaka tomu vyhol pádu. Mimo hry však neboli ani ďalší favoriti. Greonewegen, Gaviria, Bouhanni a Kittel zostali súčasťou balíka.   
 
Belgicky celok v závere vyzeral veľmi silno. Elia Viviani mal po ruke stále troch kolegov. Lenže na poslednom kilometri sa predrali dopredu jazdci Sky a konečne sa ukázali aj kolegovia Dylana Groenewegena. A bol to práve tento Holanďan, ktorý na posledných metroch dokázal najrýchlejšie rozkrútiť svoje pedále. Groenewegen odrazil útok Nacera Bouhanniho a Fernanda Gaviriu, za posledným menovaným sa vyviezol, následne okolo neho prefrčal ako raketa a zvíťazil. Gaviria preto obsadil druhú pozíciu, Viviani bol tretí.
 
Holandský šprintér tak opäť ukázal svoju veľkosť. Dylan Groenewegen všade, kam tento rok príde, dokáže zbierať víťazstvá. Výnimkou bolo len Miláno - San Remo, pretože neprežil Poggio. Inak ako na Okolo Valencie, Okolo Algarve, či Paríž - Nice nezostal bez etapového úspechu. V aktuálnej sezóne ich Groenewegen nazbieral už päť, a dnešný triumf bol jeho jubilejným 40. v jeho profesionálnej kariére. Dosiahol ho hlavne vďaka tomu, že v závere si vyhliadol správne koleso, dokázal sa vyviezť za Gaviriom a potom ho popri bariére predbehnúť. Kľúčové okamihy tak opäť zvládol na výbornú a zaslúžene sa dostal na najvyššiu priečku. 
 
Fernando Gaviria v závere neurobil skoro nič zlé, ale bol na vetre príliš skoro a to bolo v jeho prípade rozhodujúce. Veľmi ďaleko od cieľa začali špurtovať aj Elia Viviani a Nacer Bouhanni. Všetci traja tak dali šancu pozornejšiemu pretekárovi, Groenewegen ním bol, čakal do poslednej možnej chvíle, preto zvíťazil. Sklamaný bude určite aj Pascal Ackermann, ktorý prišiel o svoju šancu kvôli pádu. Vlani mu tu víťazstvo ušlo pomedzi prsty v tesnom súboji, tentokrát sa do špurtu ani nedostal.
 
 
Výsledky
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 4:36:32 300
2. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 250
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 215
4. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 175
5. JULES Justin Wallonie - Bruxelles 00:00 120
6. HALVORSEN Kristoffer Team Sky link ikonka 00:00 115
7. VAN GENECHTEN Jonas Vital Concept - B&B Hotels 00:00 95
8. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 75
9. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00 60
10. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 50
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Krátke preview pretekov:
Už vlani sa podujatie Tri dni De Panne stalo obeťou politických hier. Preteky preto museli získať novú identitu, a zdá sa, že ju zatiaľ našli v podobe jednorazovky pre šprintérov. Trasa v poradí už 43. ročníka bude takmer rovnaká ako vo vlaňajšej edícii, skoro stále sa pôjde po rovine. Štartovať sa bude v Bruggách, z kade si to cyklisti namieria do De Panne, kam prídu po presne 200 kilometroch. Na ceste do cieľa im okrem štyroch kopčekov, medzi ktorými budú známe stúpania Monteberg a Kemmelberg, bude stáť šesť úsekov na dlažobných kockách, ktoré sa však nachádzajú prevažne v prvej polovici dňa, takže ešte nenaklonia misky váh na stranu niektorých pretekárov. Posledných 70 kilometrov už bude v réžii šprintérskych tímov, preto je viac ako pravdepodobné, že o výhru sa pobijú práve najrýchlejší pretekári v pelotóne.
 
Do Belgicka zavíta zaujímavá skupinka šprintérov. Medzi najväčších favoritov bude patriť Dylan Groenewegen, ktorého v prípade ťažkostí bude môcť nahradiť Danny Van Poppel. Holanďan na Miláno - San Remo prežil mierne sklamanie, talianska Primavera bola nad jeho sily. Na neúspech bude chcieť nechať zabudnúť práve tu. Jeho najväčšími vyzývateľmi budú ďalšie známe tvára z prostredia šprintu, a to Elia Viviani a Fernando Gaviria. Bez šance nebude ani Pascal Ackermann, ktorému posledné podujatie vyšlo na výbornú. Ani Marcel Kittel nepredá svoju kožu zadarmo. Práve títo muži a ich tímy by mali v závere zviesť veľkú bitku o víťazstvo. Na štart sa postaví aj Juraj Sagan, ktorého chvíľky prídu práve v poslednej tretine pretekov, kedy ho určite uvidíme v čele pelotónu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop