G-W: Drsná klasika skončila v šprinte najsilnejších, titul vybojoval Kristoff, Sagan 32.

31.3.2019, 09:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 31.3. zvlnena etapa ciel rovina Deinze > Wevelgem 252 km Kristoff
 
gent profil
profil pretekov, 1496 nastúpaných metrov (© gent-wevelgem.be)
 
 
Cesta do Wevelgemu neponúkala toľko bergov ako tá predchádzajúca do Harelbeke, preto o titul mohli bojovať aj odolní šprintéri. Pre najrýchlejších jazdcov v balíku býva vždy hlavnou výzvou Kemmelberg, ktorý je kľúčovým bodom podujatia a po ktorom prebieha dramatická bitka o miesto na čele pretekov. Klasikári urobia vždy všetko preto, aby do cieľa prišla čo najmenšia skupina.
 
Peter Sagan nevytiahol na E3 všetky svoje zbrane a očakávali sme, že dnes sa bude chcieť predviesť v plnej kráse ako obhajca prvenstva. Tieto preteky mu sedia, pretože tu dokáže využiť nielen svoje klasikárske schopnosti, ale na páske mu pomáha aj kvalitná koncovka. Na záverečný šprint sa spoliehali Viviani, Gaviria alebo Kristoff, v malej skupine sa mohli presadiť Trentin s Colbrellim a tvrdý priebeh pretekov si želali Avermaet, Naesen, Van Aert, Benoot a svoje určite chceli povedať aj klasikári z Quick-Stepu. Na tomto podujatí zohráva veľmi dôležitú úlohu počasie. Nemalo pršať, teploty mali atakovať pätnásť stupňov a najmä v prvej polovici podujatia sa mohol objaviť na trati pomerne silný bočný vietor. A to mohlo vytvoriť drsnú bitku ešte pred stúpaniami.
 
 
Ostrý štart, klasický únik sa nevytvoril
 
Ešte v neutrálnej zóne, pred oficiálnym štartom, spadli De Bondt (Corendon Circus) a Juul Jensen (Mitchelton-Scott). Obaja boli v poriadku, ale tento incident mohol predznamenať, že sme mali pred sebou nervózne preteky. Začiatok sprevádzalo množstvo atakov, záujem o únik bol veľký, vedúca skupina sa neformovala ľahko. Otváracie momenty prebiehali vo vysokom tempe a pretekári museli cítiť napätie, pretože už po úvodnej hodine pretekania sa mohol objaviť na trati bočný vietor. Predné koleso musel meniť Tiesj Benoot, ktorý nebol spokojný so svojím výsledkom na E3. Formu má, ale za každú chybu sa tvrdo platí, povedal pred štartom dnešných pretekov. Na chvíľu sa ocitli pred balíkom Gruzdev, Wirtgen, Van Ginneken, Van Hecke, no tento pokus nevyšiel a čakalo sa na ďalších odvážlivcov.
 
Počas tvrdej úvodnej hodiny prekonali jazdci 51 kilometrov a aby toho nebolo málo, pelotón sa rozdelil na vetre na dve časti. Síce sa vytvoril len malý rozdiel, ale jazdilo sa v bojových podmienkach. Na čele pelotónu sa objavovali tímy ako Lotto - Soudal, Sky, ktoré nemali vo svojich radoch rýchlych borcov. Vpredu kontrolovali situáciu aj Bora alebo Quick-Step.
 
 
Veľmi skoré delenie pelotónu využilo niekoľko favoritov, vrátane Sagana
 
Situácia na trati zostávala náročná a balík sa potom rozdelil na tri skupiny. V tej prednej, najmenšej, sa objavili silné mená Sagan, Ackermann, Selig (všetci Bora-hansgrohe), Declercq (Deceuninck - Quick-Step), Trentin (Mitchelton-Scott), Van Aert, Wynants, Teunissen, Van der Hoorn, Van Poppel (Jumbo-Visma), Rowe (Sky), Bol (Sunweb), Degenkolb, Pedersen, Stuyven, Theuns (Trek), Gaviria (UAE Emirates), Van der Poel (Corendon-Circus), Terpstra (Direct Energy) a Van Schip (Roompot). Do cieľa zostávalo približne 170 kilometrov a táto situácia jasne deklarovala, že dnes to bude veľmi náročná klasika.
 
 
sagan 19 gent vlajka start fans bohfb
Peter Sagan ešte pred štartom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Deuceninck - Quick-Step zostal vzadu a všetci sa spoliehali na belgickú zostavu, že chytí vedúcu skupinu. V tretej skupine zostali napríklad aj Avermaet a Démare. Peter Sagan jazdil pozorne a na čele pretekov sa ocitol spolu s dvomi kolegami. Do cieľa zostávalo stále veľmi veľa času, ale podobný kúsok vždy zdvihne guráž každému cyklistovi. Saganova partia získala k dobru päťdesiat sekúnd na skupinu ostatných favoritov. Na čele pretekov odvádzal výbornú prácu najmä Jumbo - Visma. Potom však prišiel holandský celok o dvoch svojich zástupcov a vpredu zostalo osemnásť pretekárov. Na trati sa odohrávala na týchto veterných úsekoch totálna cyklistika a veľké skupiny, za únikom, sa stále delili na menšie časti. Preto nikoho neprekvapilo, že po dvoch hodinách dosahovala priemerná rýchlosť podujatia hodnotu 53 km/h.
 
Vedúca 18-členná skupina bojovala o svoje miesto na čele pretekov a úspešne sa jej to darilo. Skupina prenasledovateľov strácala jednu minútu, no nemali sme podrobné informácie, kto všetko sa v nej nachádzal a kde sa pohybovali ostatní favoriti. Jedno však bolo isté, že Bora, Jumbo a Trek robili na čele pretekov všetko preto, aby toto delenie vydržalo čo najdlhšie. Za nimi, v druhej skupine, sa nachádzali Van Avermaet, Colbrelli, Naesen, Lampaert, Gilbert, Démare, Debusschere a na chytaní útočníkov najviac pracoval tím CCC. Dve vedúce skupiny delilo od seba osemdesiat sekúnd, keď sa dostali pretekári na prvý berg.
 
V druhej skupine jazdili aj Keukeleire s Benootom, takže Saganovu partiu sledovali aj farby Lotto - Soudal. A keďže sa tu nachádzali aj hlavní borci z tímu Deuceninck - Quick-Step, v profilovo náročnejšej časti pretekov sme sa mohli dočkať pokračovania vynikajúceho predstavenia.
 
 
Hlavná cyklistika začala na bergoch
 
Pred príjazdom na prvé bergy už nefúkal silný vietor a pelotón sa dokázal postupne spojiť do veľkej skupiny, kde sa nachádzali takmer všetci ostatní favoriti. V balíku sa tak sformovala značná sila pri kontrole vedúcej skupiny. Prvých päť stúpaní nepredstavovalo pre cyklistov žiadny problém, ale kombinácia Baneberg - Kemmelberg sa už musela cyklistom zarezávať do nôh po náročnom priebehu. Pred  Kemmelbergom navyše znovu fúkal bočný vietor a z pelotónu sa stalo niekoľko skupiniek. Mnohí jazdci už mali toho plné zuby a boli sme zvedaví, čo s nimi spraví nepríjemný Kemmelberg.
 
Na dnešnom najťažšom stúpaní sa rozdelila vedúca skupina. Postaral sa o to Van Aert, za ktorým zostali Van der Poel, Terpstra, Trentin, Gaviria, Rowe a aj Peter Sagan, teda všetko najsilnejší borci z úniku. Slovenský šampión tu stratil obidvoch svojich kolegov. Začalo sa pretekať aj v pelotóne, kde klasikári vytvorili peknú selekciu a len teraz sme sa dostali na kľúčové momenty podujatia.
 
 
sagan 19 gent trentin bohfb
Peter Sagan v úniku s Trentinom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Potom sa bojovalo o to, ako bude vyzerať samotný záver pretekov. Vo vedúcej skupine nastúpili Trentin, Theuns, Teunissen a Sagan, ostatní členovia brejku boli chytení hlavnou skupinou, ktorú na Kemmelbergu rozbil Quick-Step, a belgický celok aj naďalej pokračoval vo svojej aktivite. Na troch prašných úsekoch Plugstreets udržala vedúca štvorica náskok štyridsať sekúnd, ale v balíku sa nachádzalo stále dostatok pretekárov, ktorí mohli šetriť energiu výlučne na záverečné bergy. Peter Sagan sa snažil získať čo najväčší náskok na prašných cestách.
 
Ešte pred poslednými dvomi kopcami atakoval v balíku Luke Rowe a snažil sa dostať na čelo pretekov, čo sa mu podarilo pred Banebergom. Brejk išiel stále výborne a dokázal  navýšiť svoju časovú výhodu na jednu minútu. Na tomto kopci zrýchlil Van der Poel, ale jeho nástup zachytil Van Aert a následne aj celá skupina. Pred pelotónom však úspešne bojoval Alexander Kristoff, ktorý zaútočil pred predposledným kopcom.
 
Cez Kemmelberg prebehla vedúca skupina pokope, čo bolo pre ňu veľmi dôležité. V balíku predviedli úspešný nástup Van Aert so Štybarom a obaja si to namierili na čelo pretekov. Cestou ešte zobrali zo sebou Kristoffa a títo traja dostali šancu doplniť piatich lídrov. Lenže balík ich dobehol.
 
 
Saganova skupinka napokon kapitulovala, v šprinte sa ukázal Kristoff     
 
Sagan, Trentin, Theuns, Teunissen, Rowe sa dostali do najťažšieho momentu celých pretekov, keď museli udržať za sebou skupinu prenasledovateľov. Na čele už strávili ohromné množstvo času a určite ich nepotešilo, že vo finále mal fúkať protivietor. V hlavnej skupine sa nachádzali aj Viviani a Gaviria a najmä Deuceninck - Quick-Step bol odhodlaný zariadiť záverečný šprint. Belgická zostava stavila všetko na túto kartu a vedúcu skupinu chytila osemnásť kilometrov pred cieľom. Peter Sagan a spol. sa vrátili späť. Potom sme videli niekoľko nových nástupov, ale najmä Quick-Step už nechcel rozdávať darčeky pred cieľom.
 
Šesť kilometrov pred páskou však vyrazili dopredu Stuyven, Langeveld, Bauer, Jensen a tento pohyb už dostal do úzkych aj Quick-Step a vedúca skupinka mala na dosah prekvapenie. Belgický celok už v sebe nenašiel energiu, aby eliminoval tento pohyb, ale v taktickej koncovke sme aj tak videli záverečný šprint. V hektickom dojazde sa presadil Alexander Kristoff. Druhý skončil John Degenkolb a na pódium sa dostal aj Oliver Naesen.
 
 
kristoff 19 gent triumf bohfb
Triumf Alexandra Kristoffa (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Druhá dôležitá klasika na mačacích hlavách vytvorila perfektnú cyklistiku. Od začiatku do konca sa jazdilo naplno a všetci museli tvrdo bojovať celý deň. Silný vietor rozbil pelotón takmer okamžite a môže nás len mrzieť, že sme to nemohli sledovať prostredníctvom televíznych kamier. Veľmi skoro, približne 170 kilometrov pred cieľom, sa vytvorila malá vedúca skupinka, a najsilnejší z tejto partie boli chytení len osemnásť kilometrov pred páskou. Na kľúčových bergoch sme síce nevideli rozhodujúce nástupy klasikárov, ale dnešná previerka bola aj tak pre všetkých cyklistov vyčerpávajúcou záležitosťou a do cieľa dorazili všetci totálne unavení.
 
Vo finále sa najlepšie zorientoval Alexander Kristoff, ktorý sa na konci cítil lepšie ako jeho kolega Fernando Gaviria. Nórsky jazdec sa dravým spôsobom dostal na vedúcu pozíciu a za titulom vyštartoval z ideálnej pozície. Jeho finiš bol nesmierne silný, nikto sa mu nedokázal vyrovnať, a dnes pripomenul po dlhom čase, čo znamená jeho šprint na konci ťažkých pretekov, keď sú všetci mimoriadne unavení. Hodnotu jeho úspechu umocňuje aj to, že cez Baneberg a Kemmelberg prešiel osamote pred balíkom, aby sa vyhol nástupom klasikárov. Okrem toho, že to bolo múdre rozhodnutie, ukázalo ho vo výbornej kondícii, lebo napriek tejto snahe nestratil nič zo svojej rýchlosti.
 
Posledné stovky metrov boli skutočne napínavé a v nervóznom šprinte sa vôbec nedostal do hry Elia Viviani, pre ktorého sa obetovali jeho spolujazdci, aby zariadili záverečný šprint. Naopak, vo finále sa vytiahol John Degenkolb a hoci nemal potrebné kvality, aby sa dostal na najvyšší stupienok, tento výsledok bude pre neho veľmi povzbudivým momentom, že ešte našiel na konci náročných pretekov schopnosť šprintovať. Na stupne víťazov sa dostal aj Oliver Naesen, ktorý bol takisto silný na páske po mimoriadne náročnom priebehu a toto môže byť atribút, ktorý môže rozhodnúť v jeho prospech pred blížiacimi sa monumentmi.
 
Do koncovky sa natlačil aj Mathieu van der Poel, ktorý podal výborný výkon pri svojej premiére na veľkej klasike, a už sa môžeme tešiť, čo predvedie na nasledujúcich kockových jednorazovkách. Na lepšie umesetnenie už nemal energiu Danny van Poppel, vo finále bol značne vyčerpaný Matteo Trentin, ktorý strávil veľkú časť dňa na čele pretekov. Medzi klasikármi zaujal Wout van Aert, ktorý pôsobil mimoriadne silným dojmom na Kemmelbergu, a v tomto smere mu zdatne sekundoval Zdeněk Štybar, ktorý aj dnes potvrdil, že jazdí v poriadnej forme.
 
Peter Sagan patril k tým jazdcom, ktorí tvorili dnešné preteky. Spolu s kolegami bol pripravený na veterné podmienky, a keď sa začal deliť balík, vždy sa nachádzal na tej správnej pozícii a dostal sa do vedúcej skupiny. Spolu s dvomi spolujazdcami bojoval na čele pretekov veľmi dlhú dobu, sám strávil okolo stopäťdesiat kilometrov pred skupinou ostatných favoritov. Preto mu zákonite museli dôjsť sily vo finále, ale dovtedy predvádzal statočný výkon. Všetko stavil na jednu kartu, že táto jazda môže vydržať až do cieľa, a aj keď mu to napokon nevyšlo, po dnešnom dni sa musela len a len zlepšiť jeho výkonnosť pred kľúčovými kockovými klasikami. V záverečnom šprinte sa už nedokázal natlačiť dopredu a ani nemal rýchlosť, preto len druhýkrát v kariére finišoval mimo Top 10 na tomto podujatí. V tejto spoločnosti sa však objavil Rüdiger Selig.
 
Večer budeme publikovať článok s reakciami hlavných aktérov...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa (víťaz)
"Gaviria bol v dlhom úniku a na konci mi povedal, že sa necíti dobre. Vo finále som si vytvoril pozíciu, našiel som správne zadné koleso a bol som najrýchlejší. Je to skvelé víťazstvo, jedno z najväčších v mojej kariére, a po tomto triumfe budem mať úspešnú jar. Je v podstate jedno, čo sa stane v nasledujúcich klasikách. Fernando sa pohyboval vo vedúcej skupine, ja som mohol pokojne jazdiť v tej druhej. Kemmelberg bol rozhodujúci, preto som pred ním zaútočil, a potom som sa ocitol ja pred balíkom. Na konci boli všetci unavení a v takomto dojazde bývam veľmi silný."
       
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 5:26:08 500
2. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 400
3. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 325
4. VAN DER POEL Mathieu Corendon - Circus 00:00 275
5. VAN POPPEL Danny Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 225
6. PETIT Adrien Direct Energie 00:00 175
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 150
8. SELIG Rüdiger BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 125
9. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 100
10. DEBUSSCHERE Jens Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Stúpania na trase (údaje v km do cieľa):
1. 114 km: Catsberg (500 m; 8 %; 14 %)
2. 110 km: Kokereelberg (1200 m; 6,2 %; 12 %)
3. 108 km: Vert Mont (2300 m; 5,4 %)
4. 105 km: Cote du Ravel (2370 m; 4,4 %)
5. 100 km: Côte de la Blanchisserie (2370 m; 4,1 %)
6. 83 km: Baneberg (300 m; 10 %; 20 %)
7. 75 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
8. 71 km: Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
-. 59 km: Plugstreets - kocky a šotolina (spolu 4700 m)
9. 39 km: Baneberg (270 m; 9 %; 20 %)
10. 34 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
 
 
sagan p posl rocniky Peter Sagan na Gent - Wevelgem
2019 2018 2017 2016 2015
?. vitaz 3. vitaz 10.
2014 2013 2012 2011 2010
3. vitaz 2. 49. X
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop