Dwars: Van der Poel si v päťčlennom úniku vyšpurtoval prvý veľký cestný triumf

3.4.2019, 12:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
st 3.4. rovinata etapa ciel rovina Roeselare > Waregem 183 km Van der Poel
 
dwars 19
profil pretekov, 1217 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Dwars door Vlaanderen je klasikou, ktorá si v posledných rokoch hľadala ideálne miesto v kalendári UCI a veľká spoločnosť zastrešujúca väčšinu najprestížnejších flámskych klasík Flanders Classics sa ju snažila dostať do World Tour a aj na obrazovky Eurosportu. Oba ciele pred dvoma rokmi splnili a vytlačili z týždňa pred Okolo Flámska konkurentov z Tri dni De Panne. Vzhľadom na nabitý klasikársky program sa tu však zďaleka neukázali všetci topfavoriti nedeľňajšieho monumentu.
 
Opäť tak bol vo veľkej výhode Quick-Step, ktorý má množstvo silných pretekárov na rotovanie, takže si oddýchli napríklad Štybar či ťahač DeClercq. Stále mali viacero kariet s Gilbertom, Jungelsom, Sénechalom, v prípade špurtu s Hodegom a, samozrejme, víťazom posledných dvoch ročníkov Lampaertom, ktorý prišiel v oboch prípadoch do cieľa sám. Zaujímavé je, že zo štartovky, ktorú tímy nahlasovali dva týždne dozadu, vypadli tri veľké mená, a to Van Avermaet, ktorý sa chce šetriť na nedeľu, Vanmarcke, ktorý nie je ešte fit po páde na E3 a tiež Colbrelli. Talian na Gente nespadol, no on sám ani jeho tím nemedializovali, prečo ho včera vyškrtli. Mohlo mu to sedieť. Viac o favoritoch aj trase si môžete prečítať v krátkom úvode k pretekom nižšie.
 
Okamžite po štarte to všetky tímy nechali na Quick-Step a ten kontroloval situáciu od prvého kilometra. Takmer hodinu sa nepodarilo ujsť žiadnej skupine, ktorá by sa dala nazvať únikom. Napokon to bola osmička Jonas Koch (CCC), Nelson Oliveira (Movistar), Lukas Pöstlberger (Bora), Ramon Sinkeldam (FDJ), Žandos Bižigitov (Astana),  Michael Hepburn (Mitchelton), Mihkel Räim (Israel) a Kris Boeckmans (Vital Concept). Bola to partia, ktorá nepôsobila hrozivo. Ale prestížna klasika je klasika, a tak dostali iba tri minúty výhody. Quick-Step si uvedomoval, že mu veľa tímov nepomôže, a tak to nemôže podceniť.
 
 
Preteky vyrušil chaos po neutralizácii
 
Preteky sa niesli vo veľmi pokojnom duchu, nič zásadné sa neudialo ani na prvom bergu 101 km pred cieľom. No o pol hodiny neskôr sa z ničoho nič pred jednou zo zákrut rozhodli rozhodcovia po porade s organizátormi (aspoň to tak musí byť) zastaviť preteky. Hovorilo sa o tom, že sa podobne ako na Omloope dostali muži do kolízie so ženami kvôli sanitkám, ktoré zachraňovali nejaké ženy po ťažkom páde. To by ešte nebolo také problematické, preteky sa občas neutralizujú kvôli rôznym veciam, napríklad kvôli prechodu vlaku. No toto bolo neuveriteľne amatérske. Pelotón nevedel o tom, že bude zastavovať a takmer došlo pri brzdení k pádom. Následne, keď dostala čelná skupina pokyn ku pokračovaniu, pelotón neodštartoval o dve a pol minúty neskôr ako to bolo pred neutralizáciou, ale do minúty po úniku. Dokonca po pár kilometroch únik dobehli. Tak sa vedenie rozhodlo, že to zastaví znova. Opäť všetci stáli. No medzitým mal defekt Oliveira z úniku a čakalo sa, kým sa dostane cez stojaci pelotón dopredu a rozhodcovia to znova pustia. Tak sa stalo a odštartovali znova. Avšak úplne zabudli na Pöstlbergera, ktorý tam tiež chýbal pri reštarte. Predral sa cez balík a gestami dal najavo, čo si myslí o amaterizme organizácie pretekov seriálu World Tour. Chytil sa motorky domácej televízie, ktorá má na nej redaktora, a tá ho ťahala dopredu, s čím zasa nesúhlasil rozhodca na motorke vedľa. Dokonca počas toho momentu urobil aj krátke interview pre televíziu, ktorá vyrába prenos. To, samozrejme, pretekár urobiť nemôže. No vyvolal to veľký chaos. Rozhodcovia následne tretí raz zastavili pelotón a konečne čakali na dve a pol minúty náskoku pre únik. Tak sa znova všetko rozbehlo 69 km pred páskou. Tento chaos trval sedemnásť minút a sedem kilometrov. Rozhodne by sa také niečo nemalo stávať na pretekoch takéhoto rangu. Hlavný rozhodca Ernesto Maggioni bude mať čo vysvetľovať.
 
 
Van der Poel vyrušil favoritov
 
Krátko po reštarte ešte aj došlo k pádu, kde skončilo asi osem pretekárov a balík sa rozdelil na viacero častí. Zle to vyzeralo najmä so Stijnom Vandenberghom, ktorý sa chcel v nových farbách Ag2r presadiť, ale zatiaľ mu to nevychádza. Ešte sa zďaleka všetci pretekári nevrátili späť a 60 km pred cieľom atakovali Dries De Bondt z Corendonu a Anthony Turgis z Direct Energie. To vyburcovalo jedného z favoritov Mathiea van der Poela (Corendon), aby to skúsil tiež. Okamžite reagoval Quick-Step cez Kaspera Asgreena a ešte sa tam nastrelil Ivan Cortina (Bahrain Merida).
 
Chvíľu nikto neťahal pelotón, pretože Quick-Step mal vpredu pretekára. Veľmi rýchlo vyletel ich náskok na pol minúty. Van der Poel však bol príliš silný a nechcel mať pri sebe Asgreena, a tak sa mu ho podarilo utrhnúť. No možno to ešte v tejto fáze nemal robiť., lebo to Hneď vyprovokovalo "Podlahárov" a pelotón zrýchlil tiež. Medzi pôvodným únikom a pelotónom tak už bola iba minúta a pol.
 
Následná séria kopcov i vysoké tempo roztrhali čo sa dalo a vpredu sa osamostatnil Nelson Oliveira. Využíval svoje veľké tempárske schopnosti a bol určite zvedavý, kto ho dobehne. Blížili sa Van der Poel s Turgisom a Cortinom. Pelotón však bol znova rozdrobený a stratu na úplné čelo skracoval len veľmi pomaly. Nová únikajúca trojka sa po pár minútach spojila s pôvodným únikom, ktorý nestačil Oliveirovi. No ťahať tam okrem dvojnásobného majstra sveta v cyklokrose (kat. Elite) nechcel nikto. Po čase si to rozmyslel Pöstlberger a napokon aj ostatní, a tak to pre Holanďana nevyzeralo zle. No potreboval ťažký finiš, nie to, aby ho dobehol balík a špurtovalo sa.
 
 
Na Knoktebergu sa Quick-Step rozhodol mať vpredu favorita
 
V hlavnej skupine ostávalo zhruba 80 ľudí. Quick-Stepu a Sky začali pomáhať aj borci Jumbo-Visma. Tí dnes chceli zabojovať s Dannym Van Poppelom v prípade špurtu a Mikom Teunissenom, ak by sa to delilo. Boli to práve ľudia, ktorí sa chceli ukázať pri absencii Van Aerta. A stíhaciu jazdu viedli dobre. Na ôsmom kopci Knokteberg už pelotón videl pred sebou únik i Olivieru. Práve tento kopec znamenal zásadný pokrok vo vývoji pretekov, pretože na ňom zaútočil Bob Jungels (Quick-Step) s Tiesjom Benootom (Lotto) a dobehli skupinu s Van der Poelom a zvyškom úniku. Zároveň sa z tejto skupiny dopredu posunul Pöstlberger a konečne Oliveira nemusel ťahať sám. No nešťastný Portugalčan dostal defekt a bolo po pretekoch.
 
Rakúsky šampión bol na Varentstraate, teda dvojkilometrovom kockovom úseku, dobehnutý štvorkou zozadu. Pelotón strácal pol minúty. Nestupovalo sa v ňom a dosť cukalo. To čelu sedelo. Čakali ich ešte tri kopce. Veľmi silná partia Pöstlberger, Poel, Turgis, Jungels a Benoot pracovala vzorne. Už vpredu bola sama, no dokázala ešte zvyšovať svoj náskok aj na 50 sekúnd. V balíku sa začala menšia panika. Po sérii atakov začali ťahať Bahrain Merida s FDJ. Viditeľne nespokojní boli v Sky s Mosconom, Van Baarlem či Rowom. No už bolo neskoro, taku hviezdnu klasikársku zostavu vpredu bolo takmer nemožné stiahnuť. Ak by netaktizovali.
 
 
Oklieštený pelotón nemal nárok na silnú päťku vpredu
 
Čakalo sa na posledný kopec Nokereberg, ten ešte mohol zamiešať kartami. Aj miešal. Jungels si vybral kraj vozovky naľavo a nenápadne sa začal vzďaľovať súperom, no Van der Poel sa nevzdával a šiel po druhej strane tiež na plný výkon. Zdalo sa, že sa im podarí striasť súperov, ale na následnom rovnejšom úseku ich všetci dobehli. Päťka vpredu tak pokračovala ďalej spolu. No Jungels s tým nebol spokojný, až tak si do špurtu neveril. Predsa len, vo svojej kariére vyhrával zvyčajne osamote. Prípadne v prológu ako vlani v Poprade. No pri všetkých atakoch šiel z prvej pozície a súperi si ho strážili. Päť kilometrov pred páskou mali štyridsať sekúnd k dobru. Za nimi to nebolo zohraté, viacerí šprintéri tempu nestačili, balík už nebol veľký, takže bolo rozhodnuté, že zvíťazí niekto z čelnej päťky.
 
V samom závere už nestriedal Pöstlberger. Po celodennom úniku bol rád, že je rád a stále má šancu. Osemsto metrov pred páskou atakoval Tiesj Benoot, no ostatní si ho dorazili. Následne sa začalo taktizovať. Chybu urobil nedočkavý Anthony Turgis, ktorý šiel vzadu a ostatní ho nevideli, tak sa mu zdalo, že bude najlepšie zahájiť špurt už dosť skoro. Bol aj naozaj veľmi silný, zdolal troch súperov, no len sledoval ako ho prešpurtoval Mathieu van der Poel. Vyhral tak prvé preteky kategórie World Tour. Turgis bol z druhej pozície veľmi sklamaný, musel sa len uspokojiť s rolou najväčšieho prekvapenia. Bob Jungels finišoval tretí. Unavený Lucas Pöstlberger sklonil hlavu pri štvrtej pozícii a absolútny nešpurtér Tiesj Benoot vedel, prečo nastupuje. V závere sa z balíka odtrhol Luke Rowe (Sky), ktorý sa tak dostal k piatej pozícii. Špurt pelotónu vyhral Danny Van Poppel (Jumbo).
 
Sledovali sme výborné dve hodiny pretekov, kde síce chýbali viaceré najväčšie hviezdy, ale o to väčšiu šancu cítili skvelí klasikári druhého sledu či takí, ktorí nemajú často možnosť presadiť sa a byť lídrami. Veľkým hrdinom bol Lucas Pöstlberger, ktorý sa možno inšpiroval Petrom Saganom z nedele a dnes strávil v úniku 145 kilometrov. Znova potvrdil, že skvelý pretekár v celodennom úniku prestížnej klasiky dokáže za priaznivého vývoja situácie bojovať aj o triumf. Možno mu tiež pomohla pauza pri kontroverzii s neutralizáciou.
 
Stále mierny chaos po neutralizácii a páde využil na svoj atak 60 km pred páskou neskorší víťaz Mathieu Van der Poel, ktorý najprv poslal dopredu svojho kolegu De Bondta a následne to skúsil sám. Boli sme svedkami toho, že aj takí malý tím dokáže výrazne zmeniť scenár pretekov. Holanďan šiel perfektne, veľa toho odtiahol a v závere potvrdil papierové predpoklady, že z tejto zostavy by mal byť najrýchlejší. Preto ani tak vehementne v závere neatakoval. V tejto sezóne už má splnené. Nebude prekvapením, ak po tomto výkone mu v nedeľu bude to dôležité percento výkonu chýbať a na Roubaix jeho tím nepozvali. Ak by Corendon nevymyslel útočnú akciu, možno by sme vpredu nemali Anthonyho Turgisa, ktorý sa zavesil za De Bondta a potom dokázal zvládnuť všetky selekcie aj keď na poslednom Nokerebergu už mal na mále.
 
Quick-Step zrejme považuje každú klasiku bez triumfu za sklamanie, no opäť výrazne prehovorili do deja pretekov. Avšak možno trochu neskoro. Ich kľúčovým problémom bolo, že síce reagovali na atak Van der Poela, ale Kasper Asgreen sa ho nedokázal udržať. Ak by sa za neho zavesili Gilbert alebo Lampaert, určite by to dopadlo inak. Zachraňoval to Bob Jungels. Odišiel pelotónu na Knoktebergu a v záverečnej polhodine odtiahol najviac. Tiež viackrát vyskúšal súperov, ale tí nezaváhali. Aspoň sa dostal na pódium. To sa nepodarilo Tiesjovi Benootovi, pre ktorého to dopadlo najhoršie. Šiel skvelo, ale predsa len nemal dnes svoj deň D. Mal problémy s týmito súpermi aj na poslednom kopci a jeho atak v závere i špurt boli slabučké.
 
V pretekoch bez väčšiny klasikárskych tophviezd sa neukázali Gilbert, Lampaert, Valverde, Naesen, Terpstra, Valgren, Stuyven či klasikárska enkláva ako Gaviria, Kristoff, Ackermann, Hagen a ďalší. Určite nemôžu ísť dnes spať spokojní. V nedeľu to bude len ťažšie.
 
 
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu Corendon - Circus 4:05:54 300
2. TURGIS Anthony Direct Energie 00:00 250
3. JUNGELS Bob Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 215
4. PÖSTLBERGER Lukas BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 175
5. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:00 120
6. ROWE Luke Team Sky link ikonka 00:18 115
7. VAN POPPEL Danny Team Jumbo - Visma link ikonka 00:19 95
8. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:19 75
9. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:19 60
10. HAUSSLER Heinrich Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:19 50
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Kopce na trase pretekov (km do cieľa):
1. 101 km: Nieuwe Kwaremont - 2000 m (4,8 %)
2. 72 km: Kluisberg - 1800 m (6,3 %)
3. 64 km: Knokteberg - 1100 m (8,0 %)
4. 57 km: Kortekeer - 1000 m (5,7 %)
-. 55 km: Mariaborrestraat - 2400 m (kockový úsek)
5. 53 km: Steenbeekdries - 600 m (3,4 %)
6. 51 km: Taaienberg - 530 m (6,6 %, kocky)
7. 48 km: Berg Ten Houte - 1100 m (6,0 %, kocky)
8. 33 km: Knokteberg - 1100 m (8,0 %)
-. 26 km: Varentstraat - 2000 m (kockový úsek)
9. 21 km: Vossenhol - 800 m (6,5 %)
10. 16 km: Holstraat - 1000 m (5,2 %)
11. 9 km: Nokereberg - 500 m (5,7 %, kocky)
-. 6 km: Herlegemstraat - 800 m (kockový úsek)
 
 
Krátke preview pretekov:
Jednorazovka Dwars door Vlaanderen nepatrí medzi najnáročnejšie klasiky v kalendári. Svojim profilom dáva šancu zabojovať ako šprintérom, tak aj klasikárom. Podobne ako vlani, v úvode dňa sa pôjde hlavne po rovinatom teréne, až v druhej polovici sa pretekárom postavia do cesty náročnejšie úseky. Päť úsekov pavé a jedenásť stúpaní určite využijú niektorí odvážlivci, ktorí nebudú chcieť dopustiť, aby v závere dňa predviedli veľké divadlo najrýchlejší muži v pelotóne. Tým však nahráva do kariet fakt, že len jeden kopec patrí medzi náročnejšie, a nachádza sa pomerne ďaleko od cieľa. Na Taaienbergu sa zvykne atakovať a práve tu sa budú preteky rozhodovať. Ak sa dopredu dostane početnejšia skupina, šprintéri budú pravdepodobne bez šance. Dokladuje to minuloročná edícia, bol to Zdeněk Štybar, ktorý zaútočil v tomto stúpaní a len kvôli nemu sa vpredu vytvorila 30-členná skupina, z ktorej nakoniec pochádzal aj víťaz. O niečo podobné sa klasikári pokúsia aj teraz. 
 
Proti ním však nebudú stáť len šprintérske celky, ale aj silný vietor. Podmienky by tak mali nahrávať skôr hromadnému dojazdu. V tom prípade rolu najväčších favoritov budú zastávať Fernando Gaviria, Arnaud Démare a Pascal Ackermann. Z pretekárov obojživelníkov tu budú štartovať  Danny Van Poppel, Mathieu van der Poel, Philippe Gilbert alebo Alexander Kristoff. Všetci štyria už niekoľkokrát vo svojej kariére dokázali, že špurt im nerobí problémy, no zároveň vedia vyliezť krátke bergy aj s tými najlepšími. Nakloniť misku váh na stranu špecialistov na belgické jednorazovky budú chcieť Bob Jungels, Niki Terpstra, Oliver Naesen alebo Jasper Stuyven. Už zo štartovky vidieť, že nás čakajú útočné, teda atraktívne preteky. Na podujatí bude štartovať aj Juraj Sagan
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop