Miguel López ušiel súperom v Katalánsku, horské dojazdy videli veľkú kvalitu

1.4.2019, 15:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V Katalánsku sme sledovali parádnu vrchársku prehliadku a hoci sa rozhodovalo na známych profiloch s obmedzeným potenciálom, najsilnejší cyklisti vytiahli zbrane najväčšieho kalibru. López vybojoval druhý titul v ročníku, Adam Yates druhýkrát v rade stratil výhru na WT, Bernal pôsobil mimoriadne sebavedome a Quintana dokázal, že ešte nepatrí do starého železa.
 
 
lopez 18 giro biely podium rcsf
Miguel López (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Víťazné parametre niesol Lópezov nástup
 
Uvedená štvorica ponúkla v obidvoch horských etapách veľké divadlo. Cieľové kopce Vallter 2000 a La Molina v predchádzajúcich ročníkoch nevytvárali veľké rozdiely a ponúkli len skromné možnosti na útok, no tentoraz to neplatilo. Najmä zásluhou tímu Sky sa rozbil pelotón ďaleko pred vrcholom a potom už vytiahol svoje karty Egan Bernal, ku ktorému sa mohli pridať len cyklisti so super formou. Víťazný atak predviedol López, ale všetci štyria sa zaslúžili o mimoriadne vydanie, keď sa im podarilo zlomiť rýchlostné rekordy na obidvoch horských dojazdoch.
 
Miguel López vykúzlil neuveriteľný nástup na La Molina, ktorý napokon rozhodol o jeho triumfe, ale dobrú prácu odviedol aj predošlý deň na Vallter 2000. Ak by sa mu nepodarilo dostať do vedúcej skupinky a udržať sa tam, na titul by mohol zabudnúť. "Som veľmi šťastný. Katalánsko bolo jedným z našich hlavných cieľov na začiatku sezóny a som rád, že som mohol splniť náš zámer. Bez podpory spolujazdcov by som to nedokázal. Cítil som sa dobre, každý deň to bolo lepšie a lepšie. Po mojej výhre na La Molina som veril, že výhru už nepustíme z rúk," povedal kolumbijský cyklista, ktorý si takisto užíva mimoriadne úspešné obdobie kazašskej Astany.
 
Už na Colombia Tour dokázal zvíťaziť v dobrej konkurencii, vysokú vrchársku kvalitu ukázal aj na Col de Turini na P-N a v Katalánsku zase potvrdil, že ako jeden z mála dokáže nastúpiť v kopcoch v rozhodujúcich momentoch, aj keď má pri sebe nepríjemných súperov. Lópezova príprava na Giro tak zatiaľ prebieha vynikajúcim spôsobom.
 
 
Vysoká úroveň v kopcoch zo strany mladých jazdcov
 
Adam Yates znovu bojoval o celkový triumf. Na Tirrene mu chýbali len desatiny sekundy, aby sa mu to podarilo, a ani španielske podujatie nebolo k nemu vľúdnejšie. Spolu s bratom Simonom sa snažil v poslednej etape zmazať 14-sekundové manko na Lópeza, ale barcelonský okruh len málokedy dopraje útočiacim favoritom. Napriek tomu musí byť veľmi spokojný so svojou vrchárskou formou. Ako jediný sa dokázal vyrovnať kolumbijskej úderke a na Vallter 2000 bol dokonca najsilnejší. V horách si počínal umne a aj keď nemal také zrýchlenie ako jeho konkurenti, vždy s nimi udržal tempo. Momentálne patrí k tomu najlepšiemu spomedzi jazdcov na celkové poradie a v tomto roku predvádza výkonnostný progres. Pôsobí odhodlane a veľmi túži nasledovať cestu svojho brata na Grand Tour. Jeho posledné výsledky dokazujú, že na Starej dáme bude patriť medzi skutočne silných hráčov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNajlepší cyklisti na Vallter 2000
 
 
Egan Bernal naďalej ohuruje a vo veku 22 rokov sa z neho stáva regulárny líder tímu Sky. V obidvoch horských etapách to jeho kolegovia naplno roztočili a on neváhal atakovať ani ďaleko pred cieľom. Jeho nástupy a vytrvalosť dostali pod veľký tlak väčšinu súperov a následne odštartovali taktickú bitku najsilnejších. V tomto súboji potom ťahal za kratší koniec, titul nezískal, no jeho sebavedomie a guráž sršali na všetky strany. "Som šťastný, pretože som vybojoval druhé pódium za sebou na World Tour podujatí. Naozaj som veľmi rád, že som sa dostal na stupne víťazov, lebo úroveň pretekov bola veľmi vysoká. Snažili sme sa získať čo najlepší výsledok, nechali sme na trati úplne všetko a teraz sa už koncentrujeme na nasledujúce podujatia," vyjadril sa mladý pretekár, ktorý pred Girom získava čoraz väčší rešpekt a začína sa radiť medzi hlavných favoritov.
 
Nairo Quintana pokračoval v nasadenom trende z Paríž - Nice a v kopcoch ukázal svoje najlepšie výkony. V horských etapách koncentrovane nasledoval Bernalove ataky, v tomto smere odviedol vynikajúcu prácu, a v poradí mohol skončiť ešte vyššie, ako by s Bernalom spolupracoval na Vallter 2000. Do menších ťažkostí sa dostal vo finále na La Molina, ale aj s touto situáciou si dokázal poradiť, takže z Katalánska musí odchádzať s dobrými pocitmi, lebo v silnej konkurencii dokázal držať krok s najlepšími. Zdalo sa, akoby Quintana v poslednom čase stagnoval,  ale presne takýmto spôsobom musí dávať najavo, že mladí vrchári mu neprerastajú cez hlavu.
 
V silne obsadených pretekoch bola úspechom účasť v najlepšej desiatke. Medzi najlepšími si vybudoval istú pozíciu Kruijswijk, stabilné výkony v kopcoch podával Woods a v poslednej etape sa dostali do tejto spoločnosti aj Guillaume Martin, Mas a Valverde. Dobrý týždeň prežil tím Bora - hansgrohe. Rafal Majka skončil siedmy v poradí, no zároveň zistil, že úroveň v kopcoch je už teraz na poriadne vysokej úrovni, a  Schachmann s Formolom získali etapu po parádnych únikoch. Dve víťazstvá vybojoval Michael Matthews, ktorý pekne využil ponúknutú príležitosť a správne sa naladil po komplikovanom vstupe do sezóny. Dôležitým faktorom pretekov bol aj Thomas de Gendt, ktorý hneď v prvej etape predviedol skvelý sólový únik. Aj kvôli jeho náskoku v klasifikácii sa musela rozohrať tvrdá bitka v kopcoch, čo malo pozitívny dopad na atraktivitu podujatia.
 
 
Konečné poradie pretekov
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 29:14:17 400
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:14 320
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:17 260
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:25 220
5. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:56 180
6. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 01:42 140
7. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 02:27 120
8. MARTIN Guillaume Wanty - Gobert Cycling Team 02:41 100
9. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:49 80
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:02 68
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop