Baskicko: V drsnej ITT sa presadil Schachmann, porazil Martineza a Kwiatkowskeho

8.4.2019, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 8.4. rovinata etapa ciel rovina Zumarraga > Zumarraga 11,2 km Schachmann
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 1
profil etapy, 268 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
 
 
Preteky odštartovali krátkou jazdou proti chronometru, ktorá obsahovala prudké stúpanie La Antigua, kde sa blížili maximá k tridsiatim percentám. Hneď prvý deň museli vytiahnuť svoj najlepší výkon favoriti na titul a dnešná previerka mohla sadnúť Alaphilippovi, Ionovi Izagirremu, Kwiatkowskemu alebo Adamovi Yatesovi.

Dramatickosť úvodného dňa ešte umocnili daždivé podmienky, pričom mokré cesty boli nepríjemné najmä pri záverečnom technickom zjazde. Hlavní kandidáti na etapový triumf štartovali na konci štartového poľa a vrchársky charakter časovky potvrdil výkon Enrica Masa, ktorý dosiahol najrýchlejší čas s hodnotou 17:34. Španielsky jazdec pokoril v cieli Mikela Landu o tridsať sekúnd a na ich predstavení bolo zaujímavé sledovať, ako pristúpili ku kopcu La Antigua. Kým Mas vybehol na stúpanie na časovkárskom stroji, Landa pred ním zvolil výmenu bicykla.

Druhý najrýchlejší čas dosiahol Lawson Craddock (EF Education), ktorý stratil desať sekúnd, a na priebežnú tretiu priečku sa dostal Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) s mankom 22 sekúnd. Identický výkon čoskoro dosiahol aj Amanuel Ghebreigzabhier (Dimension Data). O tri sekundy bol silnejší Tadej Pogačar (UAE Emirates), veľká slovinská nádej. Potom vytiahla svoju kvalitu Astana a Pello Bilbao stratil v cieli iba osem sekúnd na Masa. Domáci jazdec si priviezol na podujatie kvalitnú formu a mal by byť kľúčovým pomocníkom pre svojich lídrov. Movistar mohol byť spokojný s predstavením Winnera Anaconu, ktorý zaostal o 26 sekúnd a podal takmer identický výkon ako Landa.
 
Pre Alexeja Lutsenka (Astana) bol pripravený kopec až príliš ťažkou prekážkou a zaknihoval manko 23 sekúnd. Vynikajúci výkon však predviedol Patrick Konrad (Bora). Rakúsky jazdec na vrchole La Antigua zaostal iba dve sekundy za Masom, ale v klesaní bol silnejší a v cieli dosiahol najlepší čas 17:29. Doterajšieho lídra prekonal o päť sekúnd. Profil časovky bol náročný aj pre svetového šampióna v tejto disciplíne Rohana Dennisa (Bahrain Merida), keďže na Konrada stratil 28 sekúnd. Dobrý vstup do pretekov predviedol Geraint Thomas (Sky), ktorý zaostal za lídrom iba jedenásť sekúnd, a určite to signalizovalo, že jeho forma je na vzostupe. O jednu sekundu bol pomalší Hugh Carthy (EF Education) a aj on potreboval presne takýto úvodný deň na tomto podujatí. Jakob Fuglsang (Astana) stratil v cieli devätnásť sekúnd a patril medzi najsilnejších kandidátov na titul.
 
Potom sa však vytiahol ďalší zástupca z tímu Bora - hansgrohe a Max Schachmann všetkých pokoril s výsledkom 17:10. Nemecký cyklista porazil svojho kolegu Konrada o značných devätnásť sekúnd a bol to veľký útok na etapový triumf. Pretekári štartujúci na konci štartového poľa dosahovali rýchle časy, lebo prestalo pršať a mohli ísť odvážnejšie najmä v záverečnom klesaní. Časovku zvládol výborne aj Felipe Martinez (EF Education) a v cieli bol pomalší iba o deväť sekúnd. V popredí sa pohybovali aj Michal Kwiatkowski (Sky) so stratou desať sekúnd a Adam Yates (Mitchelton) s mankom šestnásť sekúnd. Na etapový triumf nesiahol Julian Alaphilippe (Deuceninck), ktorý dosiahol manko trinásť sekúnd, a na najvyšší stupienok sa nedostal ani Ion Izagirre (Astana), ktorý potreboval byť rýchlejší o 22 sekúnd. Maximiliana Schachmanna už nikto neprekonal a nemecký jazdec si mohol vychutnať etapový triumf.
 
 
schachmann 19 itt baskicko bohfb
Max Schachmann (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Časovku výrazne poznačili prudké stúpanie s mokrými cestami a v tomto smere mali na trati lepšie podmienky neskoršie štartujúci borci, ktorým už nepršalo. S úvodnou rýchlou pasážou a aj so strmým kopcom si najlepšie poradil Max Schachmann, ktorý si priviedol do Baskicka výbornú formu, ktorou sa nedávno prezentoval v Katalánsku. Ako výborný tempár a stále odolnejší jazdec v kopcoch dnes našiel vyhovujúci profil pre svoje schopnosti a dokázal vybojovať tretí triumf v sezóne.
 
Na druhom mieste skončil Felipe Martinez a 22-ročný kolumbijský pretekár patril k tým kandidátom na titul, ktorí mali dnes najsilnejšie nohy. Len o sekundu za ním zaostal Michal Kwiatkowski a aj poľský pretekár si vybudoval pekný náskok pred niektorými svojimi súpermi z hľadiska celkovej klasifikácie. S výsledkami budú určite spokojní Julian Alaphilippe a Adam Yates, ktorí sa už teraz tešia na výbušné etapy so strmými stúpaniami, a veľmi im pomôže, že v časovke získali k dobru dôležité sekundy.
 
Vysoké ambície ukázal Patrick Konrad, v Astane dosiahol najlepší výsledok Ion Izagirre, no kazašský celok musel rátať straty takých borcov ako Fuglsang alebo Lutsenko. Tímy Bora, Sky, EF Education First a Quick-Step dostali do Top 10 po dvoch zástupcov a budeme zvedaví, ako sa bude dariť v ďalšom priebehu Thomasovi s Carthym. Obaja v tomto roku ešte nepredvádzali očakávané výkony. Sebavedomým dojmom pôsobil Enric Mas a nepochybujeme, že v kľúčových horských etapách to bude chcieť rozbaliť spolu s Alaphilippom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maxa Schachmanna (víťaz)
"Nemám slov, je to moje tretie víťazstvo v ročníku. Ešte nikdy som nevyhral v časovke. Je to špeciálny triumf, ktorý som získal v náročnej ITT. Ani neviem, ako som porazil jazdcov ako Kwiatkowski alebo Alaphilippe. Na podujatie sme prišli s vysokými cieľmi a máme tu jeden z najsilnejších tímov. Najcennejší dres budeme brániť."
 
 
Výsledky
1. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 17:10 50
2. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Education First Pro Team link ikonka 00:09 20
3. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:10 8
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:12  
5. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:16  
6. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:19  
7. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:22  
8. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:24  
9. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:30  
10. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
  
 
Krátky úvod k etape:
Časovka jednotlivcov patrí na baskické podujatie, ale jej zaradenie na samý začiatok pretekov je raritou. Aj keď meria len jedenásť kilometrov, bude to dôležitá previerka z pohľadu celkovej klasifikácie. Kvôli stúpaniu La Antigua (2,3 km; 9,7 %). Prvá polovica trasy je rovinatá a bude vyžadovať dosiahnutie čo najvyššej rýchlosti, ale spomínaný kopec úplne zmení dynamiku časovky. Jeho úvodný kilometer dosiahne priemerný sklon sedem percent, potom sa prevýšenie na chvíľu zníži, ale všetko vyvrcholí na brutálnych sedemsto metroch s prevýšením šestnásť percent. Z vrcholu stúpania zostáva do cieľa tritisíc metrov a len posledný kilometer bude takmer úplne rovinatý. Svižný vstup do pretekov ihneď ukáže, ktorí z jazdcov na GC budú pripravení na baskické kopce.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop