Baskicko: Schachmann kraľoval aj vo štvrtok, v hustom daždi sa opäť padalo

11.4.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 11.4. zvlnena etapa ciel rovina Vitoria-Gasteiz > Arrigorriaga 164 km Schachmann
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 4
profil etapy, 2223 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
 
 
Dramatické vyvrcholenie tretej etapy prinieslo množstvo zranení. Stephen Cummings, Steff Cras, Adam Hansen a Jonathan Castroviejo boli priamo z miesta pádu transportovaní do nemocnice. Castroviejo a Cummings si zlomili kľúčnu kosť, Hansen utrpel otras mozgu. Množstvo ďalších ľudí nevyužilo lekársku pomoc oficiálneho lekára a postupovali po vlastnej osi, mali množstvo odrenín. Patril medzi nich aj Julian Alaphilippe. Víťaz druhej etapy si našťastie nič nezlomil a prišiel do cieľa, no v tíme sa ho rozhodli liečiť a šetriť na ardénsky týždeň. Preto na štart dnešnej etapy nenastúpil.
 
Úplne iné starosti mali v Bore, kde sa určite vytešovali z najlepšej predsezónnej posily Maximiliana Schachmanna, ktorý svoju úžasnú formu dokumentoval nie len najrýchlejšou časovkou, ale aj včerajším finišom, kde bol najsilnejší i najrozumnejší. V celkovom poradí sa mu podarilo odskočiť od Iona Izagirreho (Astana) na 33 sekúnd a tretí je ešte jeho kolega Patrick Konrad. Po odstúpení vlaňajšieho víťaza Okolo Slovenska sa ale dalo čakať, že Bore už Quick-Step nebude pomáhať v práci na čele pelotónu.
 
Úvod nebol z najjednoduchších, únik sa vytvoril až po 25 kilometroch. Objavilo sa v ňom sedem ľudí Maxime Monfort (Lotto), Carlos Verona (Movistar), Michael Storer (Sunweb), Tsgabu Grmay (Mitchelton), Alessandro De Marchi (CCC), Stephen Williams (Bahrain Merida) a Mikel Iturria (Euskadi). Partiu sa ešte vydal stíhať Juhoafričan Willie Smit z Kaťuše, ale pelotón mu dal rýchlo najavo, že sa toto nerobí a príležitosť zmeškal.
 
V druhej hodine začalo pršať, a to nebola dobrá správa pre hlavné pole, ktoré muselo jazdiť pozornejšie, v Baskicku sme už videli množstvo nepríjemných momentov. No pády sa nevyhli ani dnešku. V zjazde z prvého kopca Campa Hafade spadlo viacero pretekárov a najhoršie dopadol veterán Nicolas Roche zo Sunwebu. S viacerými odreninami odstúpil. Okrem neho aj dvaja prokontinentálni pretekári Vilela (Burgos) a Aberasturi (Caja Rural). Prišla tiež informácia o odstúpení Michala Kwiatkowskeho (Sky), no nemali sme informácie o tom, žeby sa konkrítne on zaplietol do pádu. Pravdepodobne sa po včerajšku necítil dobre a tím ho stiahol preventívne.
 
 
baskicko 19 etapa 4 bora taha bohfb
Bora ťahá pelotón (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Vyzeralo to tak, že únik spolupracuje dobre. Boli v ňom silní pretekári, ktorí určite dúfali, že za nimi sa nebude ideálne spolupracovať a viaceré demotivované celky nepriložia ruku k dielu. V prvej polovici to bolo celý čas na Bore. Čelnej partii ale nechceli dopriať veľkú výhodu, Verona bol Čiernym Petrom s mankom iba 1:46 na 22. pozícii celkového poradia. Zhruba hodinu a pol pred dojazdom bola medzera na hranici 2:30.
 
Druhý krátky kopec Garate (3,9 km; 3,8 %) nič zásadné nepriniesol. Dôležité bolo, že zjazd z neho nebol príliš technický a ešte ani tempo vysoké. Po pokojnejšej pasáži s bufetom prišlo najprv menšie neklasifikované stúpanie a blížilo sa to najťažšie Bikotz Gane (4,9 km; 8,5 %) s vrcholom 37 km pred páskou. Čakalo sa, čo na ňom ukáže únik, ale aj pelotón, teda či tam niekto zvýši tempo. Bora sa v úvode stúpania odhodlala otestovať konkurentov a stiahla sa z čela. Iniciatívu prebral najmä Movistar s Astanou. Únik už nebol ďaleko.
 
Ako prvý vyrazil z pelotónu Nicolas Edet (Cofidis). Hlavné pole ostávalo pokojné. To sa nedalo hovoriť o čelnej skupine, ktorej už horelo pod zadkom a najmä De Marchi s Veronom zvyšovali tempo. No bolo jasné, že kopec ešte zvládnu vpredu. To sa už nedalo hovoriť o Williamsovi, ktorý to nevydržal a prepadol sa dozadu. To isté platilo u Iturriu. Rovnako Edetovi došli sily. Vrcholom kopca Bikotza v hustom lejaku prešli ako prví Carlos Verona s Alessandrom De Marchim. Tak sa tam objavil Michael Storer a nasledoval pelotón s mankom 45 sekúnd. Stále tam bolo cez 80 ľudí.
 
 
baskicko 19 etapa 4 ilustrak bohfb
Pokusy o úniky (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Päťkilometrový prudký zjazd nahrával vedúcej dvojke, ktorej velil skúsenejší Talian De Marchi, no odstup nejako výrazne neposkočil. Potrebovali by viac kilometrov. Medzitým balík dobehol Storera a našťastie v zjazde sme nevideli žiadny pád na kamere a ani ho nehlásilo Radio Tour. O chvíľkovú epizódu sa postaral Hugh Carthy z EF Education, ktorý to chcel vyskúšať, no za neho sa zavesil Michael Albasini, ktorý mu nestriedal, lebo Mitchelton to chcel dnes hrať na Adama Yatesa. Po ich dostihnutí sa na minútu nemal kto k činu a únik si hneď pomohol k desiatim sekundám. No Mitchelton prevzal iniciatívu a odstup dostal dvadsať kilometrov pred cieľom pod pol minútu.
 
Duo De Marchi - Verona to malo zrátané, Mitchelton držal opraty v rukách. Chceli to urobiť čo najťažšie už pred krátkym záverečným kopcom. Dvanásť kilometrov pred dojazdom bolo po celodennom úniku. Mitchelton, Movistar, Astana, Quick-Step, Bora, UAE a ďalšie celky sa objavovali úplne vpredu. No budovanie si čo najlepšej pozície prináša riziká a tesne pod kopcom Zaratamo (3,4 km; 3,6 %) v zákrute spadlo asi osem ľudí úplne z čela. Ocitli sa tam napríklad Lutsenko s Bilbaom z Astany aj Quick-Step s Masom a jeho domestikmi.
 
Kopec síce podľa údajov nevyzeral najprudšie, ale v jeho strede bol krátky zjazd, a ten tie čísla znížil. Stále to režíroval Mitchelton-Scott. Tristo pred vrcholom nastúpil Adam Yates, ktorý tak odvďačoval kolegom. Hneď si ho postrážil líder Max Schachmann (Bora) a následne aj Tadej Pogačar (UAE) a Jakob Fuglsang (Astana), ktorý sa pár minút pred tým o centimetre vyhol pádu. Za nimi sa rútil potrhaný balík. No medzera tam bola a bolo zrejmé, že keď nebudú taktizovať, rozdajú si to oni. Mladučký Pogačar urobil veľkú chybu, že v premotivovanosti odtiahol posledných štyristo metrov a ako príkladný tímový kolega rozbehol špurt Schachmannovi, ktorý poľahky znova vyhral. Fuglsang s Yatesom sa iba prizerali.
 
 
schachmann 19 baskicko triumf dazd bohfb
Schachmann s tretím triumfom (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 

Kvarteto získalo deväť sekúnd na zvyšok favoritov, ktorých priviedol do cieľa mladučký Marc Hirschi zo Sunwebu. Nemecký suverén tohto ročníka Itzulie zveľadil svoj náskok už na 51 sekúnd, no hneď za ním je aj tak iba jeho kolega Patrick Konrad. A ešte aj šiesty je Emanuel Buchmann. Bora ešte nikdy nemala takto rozbehnuté preteky World Tour. Samozrejme, až zajtra sa naplno ukáže, ako pre nich asi dopadne tento baskický týždeň. Najbližšími vyzývateľmi sú pre nich Ion Izagirre s Jakobom Fuglsangom (Astana), no s so stratami 0:52 a 1:24 sú dosť ďaleko. No majú tu silný tím.
 
Bora dnes predviedla ďalšiu ukážkovú jazdu. Celý deň sa starali o tempo, únik nepustili na väčší rozostup a v závere to bolo na iných tímoch, ktoré sa ešte nepresadili. Mali možnosť vyčkávať a čakať, čo sa bude diať. Ich líderská trojka to zvládla bez problémov a Schachmann dokázal reagovať v rozhodujúcom okamihu. V závere si podaril s tromi súpermi a získal pre Boru už štrnásty triumf v roku. Viac majú iba v Quick-Stepe, Astane a Mitcheltone.
 
Nespokojní sú po dnešku v Astane. Tiež mali troch ľudí vysoko v GC, no kvôli pádu prameniacemu z ich snahy o vysoké tempo im vypadol zo siedmej pozície Pello Bilbao a určite ani Lutsenko nebude zdravotne stopercentný. To ich môže trochu obmedziť.
 
Výborne dnes vyzeral Adam Yates, rozhýbal favoritov v kopci a zrejme sa stáva najväčším favoritom zajtrajšej najnáročnejšej etapy. Keďže v utorok nešťastne stratil, on aj celý jeho tím už pôjdu iba po etapovom vavríne, teda možno sa na neho Bora nebude pozerať až tak ako na Astanu, a to bude pre neho výhodou. Mimoriadne motivovaná Bora však bude určite chcieť ukázať, že porazí silných protivníkov a má viacero kariet, s ktorými môže hrať. Máme sa na čo tešiť...
 
 
schachmann 19 baskicko triumf dazd bohfb
Schachmann na pódiu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maximiliana Schachmanna (víťaz)
"Vedel som v tom závere, že by sa bude dať získať nejaký ďalší čas, ale to, že som vyhral tretí raz, tak to je niečo špeciálne, úžasné a som veľmi šťastný. Bolo to dnes nebezpečné, viacero pádov sme videli, veľmi bolo klzsko. Yates bol veľmi silný v tom kopci, musel som poriadne siahnuť hlboko, aby som ho dokázal prenasledovať. V závere bol Pogačar veľmi rýchly v tých zákrutách aj špurte, no nejako som to zvládol. Opäť som bol v dobrej pozícii.
Nechcel by som hovoriť o tom, že som tu najsilnejším pretekárom, len povedzme, že jedným z nich. Zajtra sa veľa ukáže, bude to veľmi ťažký boj, ale, samozrejme, ideme do toho a budeme sa snažiť."
 
 
Výsledky
1. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 4:03:55 50
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:00 20
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:01 8
4. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:01  
5. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:09  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:09  
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:09  
8. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:09  
9. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 00:09  
10. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:09  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 12:38:16 8
2. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:51  
3. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:52  
4. MARTÍNEZ Daniel EF Education First Pro Team link ikonka 01:07  
5. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:08  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:10  
7. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:24  
8. TEUNS Dylan Bahrain-Merida 01:30  
9. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:35  
10. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 01:38  
 
Zobraziť kompletné poradie



 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 108 km - Campa Hafade: dĺžka 2,5 km; sklon 6,6 %
3 20 zelene 67,5 km - Garate: dĺžka 3,9 km; sklon 3,8 %
1 20 zelene 37 km - Bikotz Gane: dĺžka 4,9 km; sklon 8,5 %
3 20 zelene 2 km - Zaratamo: dĺžka 3,1 km; sklon 3,6 %
 
 
Krátky úvod k etape:
Štvrtý deň prebehne na útočnom teréne a aktívnou jazdou sa môžu zmeniť pomery v klasifikácii. Úvodné dve horské prémie dosahujú priemerný sklon šesť percent, ale etapa dostane atraktívny ráz na kopci Bikotz Gane (4,9 km; 8,6 %), kde sa zdvihne posledných tritisíc metrov na necelých desať percent a objavia sa tu aj 13-percentné úseky. Z jeho vrcholu síce zostáva do cieľa štyridsať kilometrov, ale na svižnom profile, čo môže zahrať do kariet silným tímom v hlavnej skupine. O osude etapy rozhodne posledný kopec, ktorý sa skladá z dvoch krátkych výstupov. Najskôr príde do rany 1200-metrová pasáž s priemerom cez šesť percent a po klesaní sa cesta zdvihne na sedem percent, ale dominovať tu bude päťsto metrov s prevýšením desať percent. Táto prekážka končí len štyri kilometre pred páskou a v hektickom dojazde sa presadí len výborne pripravení cyklista s dobrou koncovkou alebo zrýchlením do kopca.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop