Baskicko: V ťažkej etape udrel sólovým spôsobom Buchmann a je novým lídrom

12.4.2019, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 12.4. rovinata etapa ciel rovina Arrigorriaga > Arrate 150 km Buchmann
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 5
profil etapy, 3180 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
 
 
Kráľovská etapa bola najlepším miestom pre vrchárov na vytvorenie selekcie a vzhľadom na veľké rozdiely v klasifikácii vytvárala priestor na atraktívnu cyklistiku. Zaujímavé súboje sa očakávali tak z hľadiska etapového triumfu, ako aj útoku na celkový titul.

Maxa Schachmanna čakala náročná úloha pri obrane líderského dresu a musel očakávať veľkú ofenzívu najmä zo strany Astany, no ťažkú chvíle na trati mu mohol spôsobiť aj Mitchelton - Scott, pretože Adam Yates ešte nepovedal posledné slovo. Tvrdý priebeh si mohli vychutnať Martínez alebo Martin, v Bore sa mohli spoliehať ešte na Konrada s Buchmannom, zvedaví sme boli na Landu, a to všetko vytváralo peknú dramatickú zápletku pred  kľúčovou etapou pretekov.

Od začiatku sa išlo veľmi rýchlo, množstvo jazdcov sa chcelo dostať do úniku, ale brejk sa nedarilo vytvoriť. Pred pelotónom sa na chvíľu pohybovali malé skupinky a aj jedna 19-členná, ale všetky pokusy boli márne. Na prvých horských prémiách tak zobral maximum bodov De Marchi a vyrazil za dresom pre najlepšieho vrchára. Atakovalo sa aj na treťom kopci. Dopredu vyrazili Fernandez (Movistar), Cherel (Ag2r), De Marchi (CCC), Molard (FDJ) a na vrchole Bedaroa získal opäť najviac bodov Alessandro del Marchi, ale vedúca skupinka získala k dobru len dvadsať sekúnd. Navyše, Mikel Cherel sa vrátil do balíka. V pelotóne pracoval Deuceninck - Quick-Step, ktorý chcel uchmatnúť etapu pre Enrica Masa, a belgická zostava chytila únik.
 
Už na kopci Arribinieta vyštartoval do útoku Enric Mas, ale nikto sa k nemu nepridával. Španielsky jazdec sa snažil využiť skutočnosť, že Quick-Step tu rozdelil pelotón, a za ním zostala len malá skupinka, kde sa nachádzali z favoritov Izagirre, Fuglsang, Landa, Buchmann, Yates a aj Schachmann. Mas bol na vrchole stúpania chytený a na čele pretekov sa pohybovala len malá skupina. Vpredu sa pohybovali aj Gaudu, Martínez, Pogačar. V zaujímavej situácii zaútočil LL Sánchez (Astana), ktorého si postrážil Mühlberger (Bora), a obaja získali minútu na hlavnú skupinu. A s takýmto náskokom dorazili aj na dnešný najťažší kopec - Izua.
 
 
baskicko 19 etapa 5 bora kontroluje bohfb
Bora si strážila všetky ataky (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na tomto stúpaní zostal vpredu sám LL Sánchez a Schachmann bojoval s tempom, ktoré nasadila v hlavnej skupine Astana. LL Sánchez sa ocitol v netradičnej situácii, keď ho stíhali vlastní kolegovia, no Astana sa potrebovala zbaviť Schachmanna. Tesne pred vrcholom dokonca zaútočil Ion Izagirre, ale skupinu nerozbil. Cez prémiu Izua tak prešli favoriti pri sebe, Schachmann trochu stratil, ale vrátil sa späť, a do skupiny prišiel aj LL Sánchez. Na čele pretekov naďalej zostávali Ion Izagirre, Martínez, Fuglsang, Landa, Mas, Yates, Pogačar, Gaudu, Martin, Mollema, Konrad, Buchmann a Schachmann.
 
Ešte v klesaní sa odpútali od ostatných Buchmann, LL Sánchez, Henao a neskôr sa k nim pridal aj Madouas z FDJ. Šprintérsku prémiu vyhral Henao pred Sánchezom, Buchmann skončil štvrtý a bonifikácie nezískal. Následne sa musel Sánchez vrátiť späť do balíka na tímový príkaz, aby pomáhal Izagirremu, a medzitým posilnili túto skupinu ďalší borci, ktorí predtým stratili. Kopec Trabakua videl nástup Buchmanna a nemecký pretekár chcel využiť svoju pozíciu, aby si polepšil v poradí. Do cieľa však bolo ešte ďaleko a na predposlednej prémii si vybudoval náskok osemdesiat sekúnd. Po dvoch nehodnotených výstupoch ešte zvýšil svoj odstup na dve minúty, za ním pracovala iba Astana.
 
Emanuel Buchmann dorazil na cieľový kopec so sľubným náskokom a útočil nielen na etapu, ale aj celkový titul. No v skupine prenasledovateľov sa pohybovali viacerí vrchári, ktorí boli hladní za úspechom. A tí začali okamžite nastupovať. Energiou disponovali Fuglsang, Landa, Izagirre alebo Yates, kontakt stratil Schachmann, ktorý išiel vlastným tempom. Buchmann bol dostatočne silný, aby udržiaval pohodlný náskok pred svojimi súpermi a pred vrcholom si mohol vychutnať vášnivých fanúšikov. Potom prekonali stúpanie Fuglsang, Ion Izagirre, Yates a Schachmann na nich strácal jednu minútu.
  
Po dlhom sólom útoku vybojoval etapu Emanuel Buchmann a jeho odvážny kúsok mu zaručil aj líderský dres pretekov. Druhá skupinka stratila v cieli 1:08 a preťala pásku v poradí Izagirre, Yates, Fuglsang. Potom finišovali Dan Martin a Pogačar. Doterajší líder Max Schachmann prišiel do cieľa po statočnom výkone s mankom 2:04.
 
 
buchmann 19 baskicko triumf bohfb
Emanuel Buchmann v cieli (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Kráľovská etapa splnila všetky očakávania a vytvorila náročnú bitku počas celého dňa. Najväčšia pozornosť smerovala na tím Bora - hansgrohe, ako si poradí s ťarchou žltého dresu, ale nemecký celok sa s tým popasoval vynikajúco. Max Schachmann mal vždy pri sebe Patricka Konrada s Emanuelom Buchmannom a neustále kontrolovali situáciu na čele pretekov, keď prišli hlavné selekcie. A v samotnom finále urobil krátky proces s etapou Buchmann, ktorý dostal až príliš luxusný náskok v úniku, aby sa to nepokúsil zužitkovať. Bora urobila na konci výborné rozhodnutie, keď všetko stavila na Buchmannovu kartu. Nemecký cyklista si vybudoval pred záverečnou etapou pekný náskok a z tímového hľadiska berú štvrté víťazstvo na podujatí.
 
Už v minulom roku tu predviedol vynikajúci výkon Emanuel Buchmann, keď obsadil štvrté miesto v poradí, a teraz dostal šancu, aby sa dostal na ten najvyšší stupienok. Dnes vybojoval svoje druhé víťazstvo v sezóne a aj to predchádzajúce, na Trofeo Andratx, dosiahol po dlhom sólovom pokuse. Pred zajtrajšou etapou môže byť pokojný, že Max Schachmann jazdí stále na vysokej úrovni, a to isté platí aj o Patrickovi Konradovi.
 
Astana predvádzala záujem dostať sa na vedúcu priečku v poradí a ukazovala aj silný tímový výkon, no nevyužila to najlepšie miesto na zdrvujúci útok - kopec Izua. Nepodarilo sa im tam dostať do veľkých problémov Schachmanna a ešte viac preriediť skupinu favoritov. To sa im potom vrátilo vo finále, keď sa dostal dopredu Buchmann, a už nemali potrebnú silu, aby ho eliminovali. Aj keď sa im podarilo na cieľovom kopci zlomiť Schachmanna, pred záverečnou previerkou zostal ich problém rovnaký. Získať minútu na lídra pretekov oblečeného v drese Bory.
 
Fuglsangovi s Izagirrem dokázal sekundovať na cieľovom kopci Adam Yates, ale ten musel byť sklamaný, že mu ušla najlepšia príležitosť na etapový triumf. Uvidíme, či z toho dôvodu zajtra vytiahne do veľkej ofenzívy. Do výbornej formy sa dostal Tadej Pogačar, ktorý po včerajšku znovu ukázal silné nohy, identické, akými disponoval jeho skúsenejší kolega Dan Martin. V dobrom prevedení sa predviedol aj Mikel Landa, no po zranení ešte potrebuje čas, aby mohol rovnocenne súperiť s rozbehnutou konkurenciou. Medzi najlepšími chýbal Enric Mas. Domáci jazdec sa vyčerpal počas etapy niekoľkými útokmi a na záverečný kopec už dorazil unavený.
 
 
buchmann 19 baskicko podium zlty bohfb
Nový líder na pódiu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Emanuela Buchmanna (víťaz)
"Je to naozaj super pocit. Získali sme štvrtú výhru na podujatí, v kráľovskej etape, a k tomu všetkému som vybojoval líderský dres. Je to skvelé. Zajtra sa budeme snažiť zo všetkých síl, aby sme získali celkový titul. Nebude to ľahké, niekoľko iných tímov bude mať rovnaký cieľ, ale máme tu veľmi silnú zostavu, preto som optimistický."
   
 
Pripravujeme samostatný článok s vyjadreniami hlavných aktérov...
 
 
Výsledky
1. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 3:44:04 50
2. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 01:12 20
3. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:14 8
4. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:18  
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:34  
6. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:34  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 02:00  
8. HAMILTON Lucas Mitchelton - Scott link ikonka 02:14  
9. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
10. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 16:23:30 8
2. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:54  
3. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 01:04  
4. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:32  
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:32  
6. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 01:55  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:56  
8. MARTÍNEZ Daniel EF Education First Pro Team link ikonka 02:11  
9. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 02:25  
10. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 02:25  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 133 km - Morga: dĺžka 4,5 km; sklon 5,4 %
3 20 zelene 98 km - Natxitua: dĺžka 1,2 km; sklon 5,5 %
3 20 zelene 92 km - Bedaroa: dĺžka 2 km; sklon 7,3 %
3 20 zelene 63 km - Arribinieta: dĺžka 3,7km; sklon 5,5 %
1 20 zelene 39 km - Izua: dĺžka 4,2 km; sklon 9,4 %
3 20 zelene 19 km - Trabakua: dĺžka 4 km; sklon 6,1%
1 20 zeleneciel Cieľ - Usartza: dĺžka 5,9 km; sklon 7,3 %
 
 
Krátky úvod k etape:
Na pretekoch nesmie chýbať trasa zakončená stúpaním Alto de Arrate, ktorému bude predchádzať šesť horských prémií. V prvej polovici etapy zaujmú najmä stúpania Bedarona a Arribinieta, ktoré vyskočia na sedem percent, a potom sa ukáže v plnej kráse kopec Izua, kde sa dostanú favoriti do toho správneho tempa a okreše sa zloženie balíka. Predposledná prémia Trabakua nevábi vysokým prevýšením, ale aj pred jej vrcholom sa zjavia náročné momenty a kilometrový úsek presahujúci deväť percent. Po nej budú nasledovať ešte dva krátke výstupy, aj s prudkými sklonmi, a náročný deň vyvrcholí na kopci Arrate, kde sa bude rozhodovať o titule. Známe pasáže v okolí deviatich percent povolia tritisíc metrov pred páskou a najsilnejší jazdci budú musieť na miernom teréne udržať svoj náskok až do cieľa. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop