Turecko: Vo výbušnom finále sa tešil Caleb Ewan, na páske predbehol Bennetta

19.4.2019, 10:30 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
4. 19.4. rovinata etapa ciel rovina Balikesir > Bursa 194 km Ewan
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 4
profil etapy, 1303 nastúpaných metrov (© tourofturkey.org.tr)
 
 
V piatok nás čakala zaujímavá etapa na zvlnenom profile s cieľom v meste Bursa. Na jej konci bolo pripravené krátke dvojkilometrové stúpanie, na ktorom sa mohli presadiť výbušní cyklisti i odolní šprintéri. Na pozore sa však museli mať aj cyklisti útočiaci na celkové poradie.
 
Krátko po štarte museli pretekári prekonať sériu menších stúpaní, medzi ktorými sa objavila aj jedna horská prémia. Tu sa napokon odohral aj súboj o únik dňa. Na čelo pretekov sa napokon dostala pätica cyklistov: Mauricio Moreira (Caja Rural), Lucas De Rossi (Delko), Ander Barrenetxea (Euskadi Murias), Thimo Willems (Vlaanderen-Baloise) a Feritcan Samli (Turecko). Pred hlavnou skupinou sa im podaril vypracovať náskok na úrovni štyroch minút.
 
Už po osemnástich kilometroch bola na programe vrchárska prémia. Tú bezproblémov ovládol Thimo Willems, ktorý zveľadil svoj náskok v boji o vrchársky dres a z úniku si vystúpil. Na šprintérskej prémii sa presadil Feritcan Samli a taktiež sa rozhodol vrátiť do peletónu. Vpredu tak zostala len trojica stále s rovnakým náskokom pred hlavnou skupinou.
 
Priebeh etapy dnes ovplyvnil najmä studený bočný vietor, ktorý znepríjemňoval pretekárom život. Kolumbijskí cyklisti z tímu Manzana Postobon sa miestami drgľovali od zimy. Teplo nebolo ani ostatným cyklistom, mnohí si dnes radšej obliekli vesty, ktoré ich aspoň trochu chránili pred chladným vetrom. Balík bol značne natiahnutý, na jeho čele pracovali zástupcovia šprintérskych tímov. Hlavná skupina sa však nerozdelila, zostala kompaktná.
 
Potom vietor predsa len ustal a začalo aj trochu svietiť slnko. Situácia na trati sa mierne zmenila. Svoj pobyt v úniku ukončil Mauricio Moreira a vrátil sa späť do balíka. Na jeho čele pracovali cyklisti Bory, Dimension Data a Lotta Soudal pre svojich lídrov. Situácia na trati bola pokojná, o všetkom mal rozhodnúť až záverečný kopec. Dvojica v úniku postupne prestávala spolupracovať a začali si navzájom nastupovať. Ich náskok sa postupne skracoval a bolo jasné, že ich chvíľka slávy za okamih skončí.
 
Svoju snahu napokon obaja vzdali dvanásť kilometrov pred cieľom, lebo balík im už dýchal na chrbát. Následne sa začal boj o etapové prvenstvo. Situáciu na čele si dobre kontrolovali jazdci favorizovaných tímov. Pred záverečným stúpaním už nikto nezaútočil a všetci pretekári v balíku sa sústredili na záverečnú prekážku.
 
Náročný finiš videl niekoľko menších útokov, ale žiaden z nich nebol úspešný. Rozhodol napokon až záverečný špurt menšej skupinky. Koncovku perfektne zvládol Caleb Ewan, ktorý v cieli predbehol váhajúceho Sama Bennetta a mohol sa radovať z víťazstva etapy.
 
 
ewan 19 triumf turecko uaefb
Triumf Caleba Ewana (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Náročný finiš si napokon podmanil Caleb Ewan, ktorý môže byť so svojim výkonom, po nepríjemnom páde z druhej etapy, nadmieru spokojný. Dobre vyzeral aj Sam Bennett, ktorý však v závere trochu zazmätkoval a v cieli sa tak musel uspokojiť s tretím miestom. Na druhom mieste napokon finišoval Juan Lobato, ktorý predviedol tiež kvalitný špurt. Šťastie naopak neprialo Remcovi Evenpoelovi, ktorý sa v závere ocitol na zemi. O celkové poradie by však vďaka ochrannej zóne prísť nemal. Zmeny v celkovom poradí sme dnes nevideli, prvý naďalej zostáva Sam Bennett pred kolegom Felixom Grossschartnerom. Zajtra je však naplánovaná kráľovská etapa, v ktorej sa už očakávajú veľké zmeny.
 
 
Výsledky etapy
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 5:21:38 40
2. LOBATO Juan José Nippo Vini Fantini Faizané 00:00 15
3. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 6
4. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
6. MOLANO Juan Sebastián UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
7. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
8. SANZ Enrique Euskadi Basque Country - Murias 00:00  
9. LONARDI Giovanni Nippo Vini Fantini Faizané 00:00  
10. SERRANO Gonzalo Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 16:25:42 6
2. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 00:24  
3. RESTREPO Jhonatan Manzana Postobon 00:26  
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 00:30  
5. SERRANO Gonzalo Caja Rural - Seguros RGA 00:30  
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 00:30  
7. FINETTO Mauro Delko Marseille Provence 00:30  
8. PINTO Edgar W52 / FC Porto 00:33  
9. NOPPE Christophe Sport Vlaanderen - Baloise 00:34  
10. SCHÖNBERGER Sebastian Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 00:34  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 175,8 km - dĺžka 0,6 km; sklon 3,7 %
 
 
Krátke preview etapy:
Štvrtá etapa bude zakončená krátkym stúpaním, ktoré si užijú výbušní jazdci alebo odolní šprintéri. Okamžite po štarte sa nachádzajú menšie stúpania, medzi ktorými sa objaví jedna krátka horská prémia, a potom bude na pelotón čakať dlhý presun do mesta Bursa. Náročnosť etapy sa zvýši v poslednej tretine, kde sa pretekári dostanú na zvlnený profil. Tesne pred cieľovou čiarou sa začne stúpať na krátky kopec a kľúčových dvetisíc metrov so sklonmi cez päť percent. Stúpanie končí necelý kilometer pred páskou a následne sa bude bojovať o výhru na rovinatom úseku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop