Alps: V utorok Sivakov porazil Hirta, najväčší favoriti sa príliš strážili

23.4.2019, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
2. 23.4. rovinata etapa ciel rovina Reith im Alpbachtal > Schenna 179 km Sivakov
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 2
profil etapy, 3050 nastúpaných metrov (© Vitesse / La Flamme Rouge)
 
 
Na druhý deň sa preteky presunuli južnejšie k talianskym hraniciam a už to boli pravé Alpy. Borci museli zdolať aj veľmi tvrdé stúpanie Jaufenpass s dĺžkou 15,1 km a sklonom 7,5 % s vrcholom v nadmorskej výške až takmer 2100 metrov. Ani dojazd nebol jednoduchý. Do cieľovej Schenny viedol vyše štvorkilometrový kopec. Očakávali sa veľké súboje Sky a Astany.
 
Od začiatku to už s vytvorením úniku nebolo také jednoduché ako včera. Boje trvali 25 kilometrov až odišla skupina Giovanni Visconti a Edoardo Zardini (2x Neri Sottoli), Dario Acosta (Nippo), Juan José Amador (Manzana), Sergio Samitier (Euskadi)  a Filippo Rocchetti (Colpack).
 
Aj keď bol vpredu obávaný matador Visconti, v tejto sezóne po prestupe do prokontinentálnej scény už nevzbudzuje také vášne. Navyše včera stratil sedem minút, takže nebol reálnou hrozbou pre celkové poradie. Tiež ani nevybojoval body na prvej prémii dňa, teda akoby nechcel ísť ani na vrchársku súťaž. No najviac bodov sa, samozrejme, udeľovalo za Jaufenpass.
 
 
alps 19 etapa 2 ilustrak alpsf vaisar
Ilustračný záber z etapy (© Tour of the Alps / Josef Vaishar, Cycling.photography)
 
 
Jazdci Sky pustili únik na 5:20, no pod najťažším kopcom sa už do práce pridal aj Bahrain Merida a už to šlo rýchlo dole. Dokonca už veľmi skoro po nájazde na stúpanie sa z čela odpojila trojka Rocchetti, Amador aj Visconti, teda na čele pokračovali iba Zardini, Acosta a Samitier. V tretine kopca mali na pelotón náskok 3:40. Dávalo im to nádej, že ak to vzadu nebude horieť už v tomto kopci, tak by mohli prísť pod cieľové stúpanie s najlepšími. A tiež sa jeden z nich oblečie do vrchárskeho dresu.
 
Najbližšie mal k tomu Edoardo Zardini, ktorý sa v polovici kopca osamostatnil na čele. No dlhé minúty ho pred sebou videl Španiel Sergio Samitier. Za nimi to stále viedli Nibaliho ľudia. Chceli narušiť tempo Sky. Astana ešte ostávala v úzadí. Skupina sa poriadne vytriedila, pod vrcholom tam ostalo iba zo dvadsať ľudí. Keď došli Nibaliho domestici v silnom tempe pokračoval Poljanski z Bory.
 
Hore na Jaufenpass bola veľká zima. Sneh popri ceste, hmla i dážď. Veľmi nepríjemné podmienky. Prémiu si pripísal Samitier, Zardini ho pustil. Za nimi ešte ostával Visconti a trištvrte minúty už delilo skupinu hlavných favoritov. Tam boli ešte všetci dôležití ľudia. Klesalo sa pomerne kľudne. Nevideli sme žiadne pády v skupinách, ktoré boli snímané kamerami. Zardini ale nebol taký dobrý v zjazde, reps. nechcel toľko riskovať a favoriti ho dobehli. Samitierovi ostávalo pol minúty.
 
 
alps 19 etapa 2 unik alpsf vaisar
Čelné duo Samitier a Zardini (© Tour of the Alps / Josef Vaishar, Cycling.photography)
 
 
Zjazd sa zmenil už iba na mierne klesanie a na širokej ceste sa vrchári ponúkali, kto pôjde a začalo sa aj rôzne atakovať. Skúšali to ľudia zo Sky i Astany, Nibali bol tiež aktívny. Snažil sa zbaviť veľkej prevahy súperiacich tímov. No keď sa mu to nedarilo, nemohol použiť všetky svoje sily. Tak sa snažili vysoké tempo držať ľudia z Astany. Zaujímavé bolo, že v skupine už nebol Chris Froome, ktorý sa tam ale tesne pred vrcholom kopca ukazoval.
 
Dvanásť kilometrov pred cieľom sa podarilo odtrhnúť štvorici Sivakov (Sky), Poljanski (Bora), Stalnov (Astana) a Cattaneo (Androni). Dobehli Samitiera. V prípade prvých troch šlo o plány B v ich tímoch. Neskôr ich dobehli ešte Hirt (Astana), Pernsteiner (Bahrain Merida) a Masnada (Androni). Medzi nimi a topfavoritmi bolo zrazu dvadsať sekúnd. Tam ostali takmer iba sami lídri a nemal veľmi kto ťahať. Astana mala vpredu dvoch ľudí. Hoci domestikov. No to nevadilo. Hart tam bol už sám. Rovnako ako Majka, no Bora asi veľmi neverila, žeby to vyhral práve Poljanski, takže Rafal mal záujem, ale bol na to sám a manko vzrástlo na pol minúty. Medzi skupinami boli ešte Vlasov (Gazprom) s Thalmannom (Voralberg).
 
 
hirt 19 aktivny alpsfvaishar
Jan Hirt hýril aktivitou (© Tour of the Alps / Josef Vaishar, Cycling.photography)
 

V oboch skupinách sa taktizovalo, nikto nechcel ťahať. Vpredu si najviac odrobil Hirt, no isto by aj on chcel triumf. Pod cieľovým kopcom (4,5 km; 5,7 %) sa vrátil dozadu Poljanski a ako jediný ťahal. Vpredu sa začalo poriadne útočiť. Ako prvý Masnada, potom Sivakov, a to už bolo poriadne tvrdé. Ostatní nedokázali reagovať. Vzadu odišli zo skupiny Nibali s Majkom, no už bolo neskoro.
 
21-ročný ruský supertalent Pavel Sivakov si šiel za životným triumfom i červeným dresom lídra pretekov. No Jan Hirt sa dokázal dostať k borcovi Sky a aj on chcel zabojovať o životné víťazstvo. V tomto rusko-českom súboji bol napokon silnejší Sivakov, pre ktorého je to prvé profesionálne víťazstvo. Doteraz vyhrával iba preteky do 23 rokov vrátane etapy na Avenire. Tretí finišoval Mattia Cattaneo, teda ďalší muž z poradia. Za ním dorazili ešte Masnada s Pernsteinerom, a tak už Nibali s Majkom s mankom pol minúty. Zamýšľaní lídri najsilnejších tímov Hart a Bilbao dostali až 43, resp. 44 sekúnd.
 
 
sivakov 19 triumf alpsf
Pavel Sivakov so životným triumfom (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Sivakov sa dostal aj na čelo celkového poradia. Hirt sa posunul na druhú pozíciu, teda dokonca by mohli obaja získať rolu lídrov v tíme, čo by im mohlo dodať sebavedomie i cenu v ich celkoch. Uvidíme. Oba tímy to od začiatku hrajú na viac kariet, takže je to možné. Za nimi už s odstupom je tretí druhý muž Okolo Slovenska pred dvoma rokmi Mattia Cattaneo a Androni sa tu znova pokúša poraziť silné tímy. Potom máme v poradí dvojičky Pernsteiner - Nibali a Bilbao - Stalnov. Medzi nimi je ešte Hart.

Dnes to bolo o tom, že veľké mená sa príliš strážili. Astana so Sky mali viacero kariet a bude im úplne jedno, kto z ich tímu vyhrá preteky, a tak to vyskúšali, no Nibali s Majkom ostali v šachu. Vzhľadom na množstvo plánov B či C vo viacerých tímoch to vyzerá na skvelé pokračovanie nevyspytateľných pretekov, kde to ešte môže vyhrať prakticky ktokoľvek z Top 10. Mimochodom, na desiatej pozícii je prekvapenie týchto pretekov Roland Thalmann z kontinentálneho Voralbergu. Švajčiar bol včera tretí.
 
 
sivakov 19 podium cerveny alpsf
Pavel Sivakov na pódiu (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Výsledky etapy
1. SIVAKOV Pavel Team Sky link ikonka 4:58:17 20
2. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 00:04 10
3. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 00:17 5
4. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 00:22  
5. PERNSTEINER Hermann Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:29  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:29  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:29  
8. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:43  
9. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:43  
10. STALNOV Nikita Astana Pro Team link ikonka 00:52  
110. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 23:35  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. SIVAKOV Pavel Team Sky link ikonka 8:28:55 5
2. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 00:08  
3. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 00:23  
4. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:39  
5. PERNSTEINER Hermann Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:39  
6. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:39  
7. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:43  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:53  
9. STALNOV Nikita Astana Pro Team link ikonka 01:02  
10. THALMANN Roland Team Vorarlberg Santic 01:08  
114. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 31:53  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 118,2 km - Tulfes: dĺžka 6,1 km; sklon 6 %
1 20 zelene 44,3 km - Jaufenpass: dĺžka 15,1 km; sklon 7,5 %
ciel Cieľ - Schenna: dĺžka 4,5 km; sklon 5,7 %
 
 
Krátke preview etapy:
Druhý deň bude čakaním na stúpanie Jaufenpass, ale už prvá prémia Tulfes (6,1 km; 6 %) poskytne svižné gradienty. Pelotón prekoná až stodvadsať kilometrov, kým sa dostane na  hlavnú výzvu etapy, a tam sa môžeme tešiť na kvalitné vrchárske výkony. Jaufenpass je dlhým kopcom s minimálnym prevýšením šesť percent, ale na celej dĺžke sa objavia aj náročnejšie úseky na úrovni deväť percent. Toto stúpanie samo o sebe stačí, aby vytvorilo selekciu medzi favoritmi, a potom si ešte vychutnáme dlhú naháňačku medzu najsilnejšími pretekármi. Najskôr sa bude tridsať kilometrov klesať a na cieľovú čiaru Schenna (4,5 km; 5,7 %) privedie jazdcov ešte jedno stúpanie, kde sa rovnako objavia aj momenty s deviatimi percentami, a to aj tesne pred cieľom. V druhej etape tak nájdu favoriti na titul niekoľko príležitostí na atak.
 
etapa 3 kopec
profil posledného kategorizovaného kopca (© Vitesse / La Flamme Rouge)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop