Valónsky šíp: Alaphilippe obhájil vlaňajší triumf, v tesnom súboji pokoril Fuglsanga

24.4.2019, 11:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
st 24.4. rovinata etapa ciel rovina Seraing > Mur de Huy 195 km Alaphilippe
 
valonsky sip 19 profil
profil pretekov, 2878 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Vlaňajšia edícia ukončila štvorročné panovanie Alejandra Valverdeho. Jednorazovku Valónsky šíp ovládol Julian Alaphilippe, jeden z najväčších favoritov aj pre aktuálny rok. Na klasiku, ktorú charakterizuje záverečný súboj matadorov na monumente tohto podujatia, na Mur de Huy, si v 83. pokračovaní robilo chúťky oveľa viac mien. Okrem dvoch vyššie spomenutých tu túžili vyhrať Dan Martin a Michal Kwiatkowski
 
Zo slovenského pohľadu bola tohtoročná edícia La Fleche Wallonne o to zaujímavejšia, že na štart sa len po druhýkrát v kariére postavil Peter Sagan. Trojnásobný svetový šampión sem pricestoval po šiestich rokoch, kedy predviedol bravúrny výkon, a nestratil sa ani v náročnej koncovke. Až za ním vtedy finišovali borci akými sú Philippe Gilbert alebo Roman Kreuziger
 
Dôležitým aspektom na každom cyklistickom podujatí je samozrejme počasie. Posledný ročník nepoznačili žiadne dažďové prehánky, a nemalo tomu byť ani teraz. Od začiatku pretekov, ktoré odštartovali z mestečka Ans, bola nad cyklistami jasná modrá obloha, len kde-tu sa objavil nejaký oblak. Problémy však robil vietor, dnes bol v Belgicku poriadne veterný deň. Atraktivite to však mohlo len a len pomôcť.   
 
Na ďalšej ardénskej zastávke sa chceli ukázať aj menej známi súťažiaci. Úplne prvý útok režírovali Adam De Vos z Rally UHC Cycling a Mathijs Paasschens z Wallonie Bruxelles, lenže obaja sa v čele príliš dlho nevetrali. Ďalší atak však už bol úspešný. Najskôr sa dopredu dostali Joseph Rosskopf z CCC Team, Robin Carpenter z Rally UHC Cycling a Kenneth Van Rooy zo Sport Vlaanderen - Baloise. O chvíľu neskôr im spoločnosť začali robiť ešte Tom Wirgten z Wallonie Bruxelles a Koen Bouwman z Jumbo-Visma.
 
Pätica vpredu príliš veľa priestoru na manévrovanie hlavne od Deceunincku - Quick-Step nedostala. Akonáhle ich náskok narástol na päť minút, belgický tím na to zareagoval, začal určovať tempo v hlavnom balíku a dostal niektoré zaujímavé mená do problémov. Pomohol im k tomu aj vietor, na ktorom zostal trčať Bauke Mollema. Jeho kolegovia však promptne zareagovali a dokázali obe početné skupiny spojiť, a tak opäť na trati figuroval jeden početný pelotón.
 
Potom nastala pokojná časť pretekov, ktorá mohla predpovedať dynamickú koncovku. Na čele hlavnej skupiny stále pracoval Quick-Step, ktorý trošku zvoľnil a piati utečenci tak opäť na svoju stranu získali cez päť minút. Hluchú pasáž narušilo len niekoľko incidentov na trati. Defekt musel riešiť Sergio Henao. Daryl Impey, Grega Bole a Svein Tuft okúsili chuť asfaltu, všetci traja sa po páde vrátili do pretekov. 
 
Prvé dve hodiny vôbec nelenil ani Peter Sagan. Podľa dostupných informácií najlepší slovenský cyklista patril k najaktívnejším jazdcom v pelotóne, takže zjavne pomáhal kolegom. V ňom nastala zmena stráži, na méte 70 kilometrov pred cieľom sa na začiatok hlavnej skupiny naskladali UAE Team Emirates a Movistar, ktorí začali zatápať vedúcej päťke. Práve tento krok znamenal, že sa na ceste začalo skutočne súťažiť. 
 
Ešte pred nájazdom do prvého z troch kôl, ktoré boli na programe 83. ročníka Valónskeho šípu sa opäť zviditeľnil Bauke Mollema, a zas ho bolo vidieť za pelotónom. Jazdec Treku - Segafredo sa na novom kolese necítil optimálne a rozhodol sa vymeniť celý bicykel. Na opačnej strane hlavného balíka zatiaľ útočili Benedetti (Bora), Smit (Kaťuša) a Périchon (Cofidis), ktorým sa podarilo vzdialiť v zjazde z Côte d'Ereffe. Na trati tak boli tri skupiny.
 
Nová situácia vznikla pri prvom výstupe na Côte de Cherave (1,3 km - 8,1 %). Z čela vypadol Van Rooy (Sport Vlaaderen). Kozmetická úprava nastala aj v skupine prenasledovateľov, počet jazdcov v nej sa nezmenil, ale Smita (Kaťuša) nahradil Caruso (Bahrajn - Merida). Trio sa postupne približovalo ku vedúcemu kvartetu, na vrchole druhého kopca na okruhu strácal už len dve minúty. Potom už prišiel Mur de Huy a ďalšia selekcia vo vedúcej skupine. Tentokrát za z nej porúčal Wirtgen (Wallonie).
 
Na začiatku druhého kola panovala v pelotóne veľká nervozita. Opäť sa o slovo hlásil silný vietor, čo podnietilo niektorých odvážlivcov k zvýšenej aktivite. Jedným z nich bol Haas (Kaťuša), lenže jeho atak nenašiel pochopenie u Quick-Stepu. Austrálčan si uvedomil, že nemá zmysel útočiť na rovine, preto počkal na Côte d'Ereffe (2,1 km - 5 %) a v ňom znovu skúsil niečo vymyslieť. Tentokrát bol úspešnejší, dostal sa do Benedettiho skupiny, a s ním sa do nej dotiahli aj Slagter (Dimension), Gogl (Trek) a Marczyňski (Lotto).
 
Veľké finále sa blížilo, síce ešte stále do cieľa chýbalo prejsť 40 kilometrov. Práve v tomto čase musel riešiť veľké nepríjemnosti Julian Alaphilippe, jeden z najväčších favoritov na víťazstvo kvôli technickým problémom stratil kontakt s hlavnou skupinou. Pri klesaní sa ale dokázal vrátiť naspäť. V tom istom zjazde svoje zjazdárske schopnosti predviedol tiež Gorka Izagirre, aj on sa dostal do skupiny prenasledovateľov, ktorá zatiaľ zhltla aj dvoch odpadlíkov z celodenného úniku. V čele stále krúžili traja cyklisti. 
 
Vidieť bolo aj druhého z rodinného klanu Izagirreovcov, Iona, ktorý sa stal obeťou veľkého pádu. Ešte pred nájazdom na Côte de Cherave sa na zemi ocitol Michael Albasini, cez ktorého popadalo niekoľko pretekárov Sky, konkrétne Eddie Dunbar a Michal Golaš, a práve aj jeden zo žolíkov Astany. Pádu sa dokázal vyhnúť Peter Sagan, ktorý si však na spomínanom kopci vystúpil z tempa. Len o pár sekúnd urobil presne to isté Daniel Martin, čo bolo doposiaľ najväčším prekvapením pretekov.
 
Popraviskom favoritov sa stal následný, technický, zjazd. Ďalší veľký pád v pelotóne si vyžiadal obete spomedzi tých najlepších. Adam Yates ešte vyviazol len s odretým lakťom, ale jeho cesta za víťazstvom sa tu skončila, síce ešte vysadol na bicykel. Roman Kreuziger a Domenico Pozzovivo boli poriadne doráňaní, posledný menovaný dokonca ležal na ceste zaliaty krvou. Na Mur de Huy už púť celodenného úniku definitívne skončila, vpredu sa objavila veľmi veľká skupina.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo po páde Pozzoviva s Kreuzigerom
 
 
Až 25 mien momentálne tvorilo čelo pretekov, a boli medzi nimi aj zaujímavé mená. Dopredu sa podarilo predrať Teunsovi (Bahrajn - Merida), Wellensovi (Lotto), Henaovi (UAE) a tiež Schachmannovi (Bora), ktorý mal po ruke ďalších dvoch kolegov. Poplach hlásili Alaphilippe (Quick-Step) a Valverde (Movistar), obaja totiž chýbali v čelnej skupine, čo im poriadne komplikovalo plány. Ich domestici boli pod veľkým tlakom, pretože v týchto okamihoch sa lámal chlieb a oni pri stole chýbali.
 
Spolupráca vo vedúcej skupine viazla, iba Boráci chvíľku ťahali pílku, takže Quick-Step a Movistar dokázali svoje najväčšie hviezdy vrátiť do hry o vavrín ešte pred posledným výstupom na Côte d'Ereffe. Kým už poriadne preriedený pelotón prišiel pod úvodný z troch kopcov na okruhu, svoje náboje strieľal Marczyňski (Lotto). Prvý jeho atak Quick-Step pokryl, druhý už nie. Keďže Poliak žal úspech, podobnú stratégiu vyskúšal Mohorič (Bahrajn - Merida). To už v balíku panoval veľký poplach.
 
Nasledovalo veľké finále, súčasťou hlavnej skupiny boli viacerí favoriti, konkrétne Alaphilippe, Schachmann, Wellens, Kwiatkowski, Valverde, Teuns, Henao, Lutsenko, Matthews a Woods. Z hry boli len Kreuziger, Yates a Izagirre, ktorí skončili v páde, a Martin, ktorý si vystúpil už 50 kilometrov pred cieľom. Pred hlavnou skupinou sa pohybovala dvojička, pretože Marczyňski a Mohorič sa spojili, lenže už na Côte de Cherave sa ich odvážny počin skončil, a to neslávne. Skupina favoritov ich pohltila a začala sa bitka o víťazstvo. 
 
Už predposledný kopec dostal niektorých adeptov do ťažkostí. Výbornú prácu pre svojho lídra odvádzal Mas, ktorý vyviezol skupinu na vrchol. Len zubami nechtami sa v nej udržal Matthews, oveľa lepšiu pozíciu mali Kwiatkowski, Wellens a Schachmann. Najsilnejšie však vyzeral Alaphilippe, ktorý čakal na Mur de Huy, kde to chcel naplno rozbaliť. Pod neho prišla skupina hlavných favoritov spolu, ťahali ju Formolo a Costa, ktorí prevzali taktovku od jazdca Quick-Stepu. Mas už nechal svojho lídra osamote.
 
Na Mur de Huy začal ako prvý stúpať Rui Costa a tempo diktoval až do jeho polovice. Potom už začali bojovať o víťazstvo tí najlepší. Prvým útočníkom bol Jakob Fulgsang, ktorému sa podarilo vzdialiť a odpárať najskôr Alejandra Valverdeho, a neskôr všetkých ostatných. Iba Julian Alaphilippe sa za Dánom vyviezol a na posledných metrov s ním tuho zápasil. Nakoniec však Francúz do cieľa prišiel ako prvý, síce Fuglsang obsadil druhú priečku len o centimetre. Tretí preťal cieľovú čiaru Diego Ulissi.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
 
 
Jednorazovka Valónsky šíp je často označovaná ako klasika s vopred daným scenárom, a opäť sa to potvrdilo. Dnes bol v akcii vietor, pády a iné problémy, ktorým museli čeliť všetci zúčastnení, lenže bol to Mur de Huy, ktorý definitívne rozhodol o staronovom šampiónovi. Julian Alaphlippe zdá sa kráča po stopách Alejandra Valverdeho, síce ešte je priskoro to suverénne tvrdiť. Francúz však dokázal obhájiť vlaňajší triumf, čo sa nepodarilo len tak hociakému pretekárovi. Síce na posledných metroch neoplýval takým dynamitom ako vlani, na konci dňa bude zaspávať viac ako spokojný. Ved v závere predviedol ďalšie parádne divadlo, síce proti nemu stál prekvapujúci súper.  
 
Jakob Fuglsang dnes dosiahol najlepší výsledok na La Fleche Wallonne, a aj keď ho bude mrzieť, že ho od najväčšieho úsechu na jednodňových pretekoch delili len centimetre, v cieli nemusí byť príliš sklamaný. V záverečnom kopci opäť potvrdil, že na jar má formu ako hrom. Na Mur de Huy bol druhým najsilnejším jazdcom, nebál sa zaútočiť už v jeho polovici, na čo treba poriadnu dávku odvahy. Dnes si Fuglsang za svoje počínanie získal na svoju stranu ďalšiu várku fanúšikov. Veľmi pekne išiel na Mur de Huy aj Diego Ulissi, ktorý zachránil reputáciu svojho tímu. Talian celý deň hral rolu mŕtveho chrobáka, vôbec sa neukazoval, ale v rozhodujúcich okamihoch bol tam, kde mal. Za svoj výsledok tak môže vďačiť nielen nohám, tímu, ale aj svojim skúsenostiam.  
 
Lotto Soudal má za sebou ďalší sympatický ročník, síce s trochu pozmeňenou stratégiou. Pokým minulý rok čakali na Mur de Huy, kde sa rozhodli atakovať, tentokrát ich jazdci útočili o niečo skôr, a robili tak koncovku atraktívnejšou. Tim Wellens a aj Tomasz Marczyňski provokovali pani šťastenu a poriadne zviditeľnili svoj tím, ale bol to Bjorg Lambrecht, ktorý z tohto celku prišiel do cieľa ako prvý. Belgičan obsadil štvrté miesto, takže z tohto pohľadu sa ukázala vlaňajšia taktika ako lepšia. Treba však dodať, že Wellens musel útočiť, ak chcel vyhrať, pretože už niekoľkokrát sa presvedčil o tom, že v šprintérskom súboji nemôže Alaphilippa poraziť. Tiež jeho forma nie je taká dobrá ako pred rokom. 
 
V práve skončenom ročníku podujatia sa nestratili ani Boráci. Maximilian Schachmann si prišiel po piate miesto, Patrick Konrad po siedme, teda zas ukázali, že Valónsky šíp im pasuje a samotný Mur de Huy je miesto, na ktoré sa radi vracajú. Medzi nich sa vtesnal len Bauke Mollema, ktorému sa podarilo niečo podobné ako Alaphilippovi, teda obhájil pozíciu z vlaňajška. V napínavej koncovke nechýbal ani Michael Matthews
 
Nie všetci favoriti sa ukázali v dobrom svetle, niektorí nedostali šancu predviesť sa. Alejandro Valverde na Mur de Huy ťahal za kratší koniec lana, je zrejmé, že jeho forma je veľmi ďaleko za tou, ktorá ho zdobila posledných pár rokov. Nedarilo sa ani Michalovi Kwiatkowskemu. Veľký prepad oproti minulej sezóne zažil Sergio Henao a až hlboko v poli porazených zostal tiež Alexej Lutsenko. Vo veľkom finále chýbal ešte Daniel Martin, a nie kvôli technickým alebo zdravotným problémom. Jednoducho si dnes nepotykal s kondíciou. Adam Yates, Roman Kreuziger a Domenico Pozzovivo sa do finále nedostali kvôli hromadnému pádu, čo bola veľká škoda. Všetci traja dnes mohli bojovať o výhru.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (víťaz)
"Tieto preteky sú veľmi blízke môjmu srdcu. Často som tu skončil na stupni víťazov a vlaňajšie víťazstvo bolo pre mňa zadosťučinením. Bol to môj prvý veľký triumf v kariére. Síce som od začiatku sezóny povyhrával veľa pretekov, dnešok bol jeden z najdôležitejších dní v roku. Musím poďakovať tímu, ktorý odviedol skvelú prácu. Na každého z kolegov som veľmi pyšný. Fuglsang je niekto koho si veľmi vážim. Dnes bol veľmi ťažko poraziteľný. Obdobie ardenských klasík milujem, som veľmi rád, že som dnes vyhral."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakoba Fuglsanga (druhé miesto)
"Myslím si, že by ste mi mali pogratulovať (smiech). Posúvam sa bližšie k prvému miestu. V nedeľu som bol sklamaný z toho, ako sme to pretaktizovali, zahodili sme možnosť šprintovať o víťazstvo. Dnes to bol pekný boj. Môžem povedať, že mi tieto preteky nesedia, takže som rád za pódium. Ukázal som, že mám dobrú formu. Už teraz sa teším na nedeľu, dúfam, že Alaphilippa neuvidím pred sebou. Je to nočná mora (smiech). Ale nie, sme dobrí priatelia a rešpektujem ho. Je výbušnejší jazdec ako ja, takže záver mu vyhovoval viac."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Diega Ulissiho (tretie miesto)
"Dnes som bol veľmi dobrý. V poslednom kole som sa dostal dopredu, presne to som chcel, lenže ďaleko nás pustiť nechceli. Keď náš únik chytili, keď už náš líder Daniel Martin nebol v hre, snažil som sa ušetriť čo najviac energie do posledného stúpania. Musím povedať, že vo finále som išiel výborne. Bol som aj trochu prekvapený, pretože zvyčajne tu už nemám nohy na šprint, ale dnes som posledných 200 metrov šprintoval."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maximiliana Schachmanna (piate miesto)
"Celý deň sme jazdili poriadne agresívne a stále sme sa nachádzali na čele, v rôznych možných skupinách. Patrick a ja sme do záverečného stúpania vyrazili z čela, ale v spodnej časti Mur de Huy panoval veľký chaos. Bol som schopný zalepiť medzeru a na posledných metroch som už len šprintoval."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patricka Konrada (siedme miesto)
"Snažil som sa neopakovať tú istú chybu, akú som urobil v minulom roku. Vtedy som na Mur de Huy začal stúpať v tvrdom tempe. Dnes som si v prvej časti išiel vlastným rytmom a na posledných 300 metroch som šprintoval. Nakoniec som dopadol o niečo lepšie ako vlani. Čo sa týka tímu, som naň pyšný. Všetci sme odviedli dobrú prácu, bol to pre nás úspešný deň. V nedeľu sa ho pokúsime zopakovať."
 
 
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:55:14 400
2. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:00 320
3. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:06 260
4. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:08 220
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:08 180
6. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:08 140
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:08 120
8. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:08 100
9. VANENDERT Jelle Lotto Soudal link ikonka 00:11 80
10. GASPAROTTO Enrico Team Dimension Data link ikonka 00:11 68
DNF SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Kopce na trase pretekov:
148 km: Côte de Tancrémont (sklon: 5,9 %; dĺžka: 2,6 km)
137 km: Côte des Forges (sklon: 7,8 %; dĺžka: 1,3 km)
74 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km)
63 km: Côte de Cherave (sklon 8,1 %; dĺžka 1,3 km)
58 km: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
45 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km)
35 km: Côte de Cherave (sklon 8,1 %; dĺžka 1,3 km)
29 km: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
16 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km)
5,5 km: Côte de Cherave (sklon: 8,1 %; dĺžka: 1,3 km)
Cieľ: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop