Yorkshire: Van Avermaet sa dočkal etapy, celkovým víťazom sa stal Lawless

5.5.2019, 13:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
1. 2.5. rovinata etapa ciel rovina Doncaster > Selby 178 km Asselman
2. 3.5. rovinata etapa ciel rovina Barnsley > Bedale 132 km Zabel
3. 4.5. zvlnena etapa ciel rovina Bridlington > Scarborough 132 km Kamp
4. 5.5. rovinata etapa ciel rovina Halifax > Leeds 175 km Van Avermaet
 
 
1. 2.5. rovinata etapa ciel rovina Doncaster > Selby 178 km Asselman
 
etapa 1
profil etapy, 758 nastúpaných metrov (© letour.yorkshire.com)
 
 
Vo štvrtok sa rozbehol piaty ročník pretekov Tour de Yorkshire, na ktorom sa predstavili aj niektoré zo svetoznámych cyklistických mien. Na úvod pelotón čakala najjednoduchšia, ale aj najdlhšia previerka, takže v závere mali hrať prím najrýchlejší muži na podujatí. Svoj návrat na najvyšší stupienok mohol dokonať Mark Cavendish, ktorý na profesionálne víťazstvo čaká už viac ako rok. Medzi adeptov na výhru patrili aj iní domáci borci, napríklad Chris Lawless a Gabriel Cullaigh.
 
Hromadný dojazd kontrolovali šprintérske tímy už od začiatku etapy, a to tak, že celodenný únik nepustili príliš ďaleko. Ten sa sformoval už na začiatku a dostali sa do neho Daniel Bigham z Ribble Pro Cycling, Sean Flynn a Joe Nally z britskej reprezentácie, Kevin Vermaerke z Hagens Berman Axeon, Jacob Hennessy z celku Canyon, James Fouché z Team Wiggins Le Col a Jesper Asselman z Roompot - Charles. Sedmička v čele skoro celý deň manipulovala s náskokom dvoch minút.
 
Všetci zúčastnení sa dnes museli popasovať s typickým britským počasím. Dažďové prehánky im robili spoločnosť skoro celý deň. Napriek tomu sa situácia na trati vôbec nemenila. Utečenci si preto pripísali body na prvej šprintérskej prémii. Prvé body do súťaže aktivity získal Hennessy (Canyon), ktorý v meste Elloughton porazil Vermaerkeho (Hagens) a Bighama (Ribble). Ostatní štyria členovia úniku odišli z Elloghtonu naprázdno.
 
Úlohu režírovať rýchlosť hlavného balíka zatiaľ prevzali jazdci Dimension Data, ale ruku k dielu pridali tiež cyklisti z tímu Ineos a tí začali zmenšovať medzeru medzi dvoma skupinami. Na méte 80 kilometrov pred páskou už sedmička vpredu mala k dobru len minútu a dvadsať sekúnd. Po bufete sa nožnice opäť trošku pootvorili, keďže v pelotóne sa domestici najväčších favoritov na zisk etapy upokojili. Náskok tak zas vyskočil ku dvom minútam. 
 
Ďalšie kilometre príliš vzruchu nepriniesli. Siedmi muži v čele ideálne spolupracovali, v pelotóne zatiaľ panovala pomerne pokojná atmosféra. Všetko sa zmenilo na posledných dvoch prémiách, teda aspoň v prvej skupine. Do čela vrchárskej súťaže sa dostal Hennessy (Canyon), ktorý po špurtérskej prémii ovládol aj jedinú vrchársku. Aby toho nebolo mále, ten istý jazdec si podmanil tiež druhú rýchlostnú prémiu, takže bol dnes najaktívnejším zberačom bodov. 
 
Po poslednej prémii sa na trati udiali zásadné zmeny. V čele zostali už iba Nally (Británia), Asselman (Roompot), Vermaerke (Hagens) a Bigham (Ribble), ktorí pomaly začínali dostávať šprintérske tímy do problémov. Predovšetkým Dimension Data a Ineos sa nenechali vyviesť z miery a k utečencom sa začali približovať rýchlosťou svetla. Nepríjmnosti v zlom okamihu musel riešiť Van Avermaet (CCC), Belgičan 20 kilometrov pred cieľom musel meniť zadné koleso. Do balíka sa dokázal vrátiť.
 
Celodenný únik trápil elitné tímy veľmi dlho. Ineos robil, čo bolo v jeho silách, ale nemohol zalepiť dieru, ktorá ešte tritisíc metrov pred páskou bola pol minútová. Keďže kvarteto príliš netaktizovalo, o etapu sa pobili práve účastníci úniku. Jesper Asselman otvoril dramatickú koncovku pomerne skoro, ale urobil dobre. V tesnom súboji odrazil útok šprintérov a zvíťazil. Druhý skončil Filippo Fortin, tretí bol Jonas Van Genechten.
 
Veľmi nevýrazné výsledky dosahoval v tejto sezóne Jesper Asselman, lenže všetky jeho neúspešné podujatia dnes dokázal vymazať. Od začiatku až do konca ho bolo vidieť, nebál sa skočiť do celodenné úniku a v závere ako lišiak čakal na svoju príležitosť. Dočkal sa jej a premenil ju vo víťazstvo. Na najvyšší stupienok vyskočil po troch rokoch a po viac ako tisíc dňoch. Zároveň sa dostal aj do čela priebežnej klasifikácie, takže zajtra ponesie najcennejší dres. Veľkú radosť budú mať aj v celku Roompot - Charles, pre ktorých bol dnešný triumf prvým v sezóne.
 
Najväčší favoriti na zisk etapy sa do špurtu dostali, ale už bolo príliš neskoro, aby dokázali zosadiť víťaza z prvého miesta. Preto budú veľmi sklamaní. Mark Cavendish záver už vypustil, pretože ho súperi privreli, no jeho tím si od dnešného dňa sľuboval určite viac, keďže na čele pelotónu strávili skoro celý deň. To isté platí tiež v prípade Chrisa Lawlessa. Dôležitou správou je, že všetci adepti na celkové víťazstvo prišli bezpečne do cieľa, pre nich bol dnešok len transportným dňom.
 
 
Výsledky etapy
1. ASSELMAN Jesper Roompot - Charles 4:05:45 20
2. FORTIN Filippo Cofidis, Solutions Crédits 00:00 10
3. VAN GENECHTEN Jonas Vital Concept - B&B Hotels 00:00 5
4. VAN POPPEL Boy Roompot - Charles 00:00  
5. CULLAIGH Gabriel Team Wiggins Le Col 00:00  
6. HAYTER Ethan Veľká Británia 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
2. 3.5. rovinata etapa ciel rovina Barnsley > Bedale 132 km Zabel
 
etapa 2
profil etapy, 1226 nastúpaných metrov (© letour.yorkshire.com)
 
 
Druhý deň bola na programe Tour de Yorkshire profilovo o niečo náročnejšia etapa, pretekári museli nastúpať o skoro päťsto výškových metrov viac, na druhú stranu do cieľa to nebolo tak ďaleko ako včera. Keďže vo štvrtok šprintérske tímy prekvapili utečenci, dnes sa očakávalo, že pelotón dopredu nepustí takú veľkú skupinu a záver etapy si dokážu postrážiť. 
 
Predpoklady ohľadom celodenného úniku sa naplnili, aspoň sa to chvíľu zdalo. Dnes ho najskôr tvorili len štyria jazdci, ktorí sa odpútali v samom úvode. Boli nimi Tom Stewart z celku Canyon, Fabien Grellier z tímu Total Direct Energie, Jake Scott zo SwiftCarbon Pro Cycling a Chris McGlinchey z Vitus Pro Cycling. Kvarteto v tomto zložení prišlo na prvú šprintérsku prémiu, kde si plný počet bodov zobral Stewart. Potom sa ku nim pripojili ďalší dvaja cyklisti, a to James Fouché a Robert Scott z Team Wiggins Le Col.
 
V prvej polovici dňa sa režisérskej taktovky ujali muži z Kaťuše - Alpecin, ktorých včera v koncovke reprezentoval Rick Zabel. Jeho kolegovia skoro celý čas držali utečencov na uzde. Vedúci jazdci počas druhej etapy dokázali získať najviac len minútu a pol, ktorú mali pri nájazde na jedinú vrchársku prémiu v itenerári dnešného dňa. Práve pri výstupe na Côte de Lindley (1,5 km - 7,4 %) sa v čele osamostatnil Fouché (Wiggins), ktorý si prišiel po body a potom súperov počkal.
 
Za nimi sa už diali menšie zmeny. Kaťuša sa vytratila z prvých pozícii v pelotóne, kam sa naskladali cyklisti z Dimension Data, Ineosu a Cofidisu. Tí už pri príchode na okruh, na ktorom sa v septembri bude konať svetový šampionát, stiahli odstup utečencov pod minútu. Šiesti odvážlivci však ešte na poslednú šprintérsku prémiu prišli na prvom mieste, a na cieľovej čiare nadchádzajúcich MS zviedli pekný súboj o body. Najrýchlejší z nich bol Scott (SwiftCarbon).
 
Odtiaľ sme sledovali pokojnejší priebeh etapy. Bolo to ako ticho pred veľkou búrkou. Celodenný únik zostával vpredu s takmer rovnakým náskokom. Zmena nastala až 15 kilometrov pred páskou, kedy sa vpredu osamostatnili Stewart (Canyon) a McGlinchey (Vitus), ktorí chceli napodobniť včerajší počin Asselmana. Lenže šprintérske tímy už pripravovali scénu pre svojich lídrov a posledné zvyšky celodenného úniku dobehli presne štyri kilometre pred veľkým finále.
 
Do neho chceli prehovoriť aj niektorí pomalší pretekári, ktorí ešte skúšali utiecť. Pelotón sa však poučil zo včerajšieho dňa a podobnú drámu už nedopustil. Nakoniec sa o víťazstvo v etape pobili šprintéri, ktorých do hromadného dojazdu priviedli pretekári Dimension Data a britskej reprezentácie. Špurt na mokrej ceste ovládol Rick Zabel, ktorý v závere nazbieral veľké množstvo síl, Nemec špurtoval posledných päťsto metrov. Druhý bol Boy van Poppel, tretí Chris Lawless. Mark Cavendish sa tentokrát nezmestil do najlepšej desiatky.
 
Kaťuša - Alpecin sa konečne dočkala a postaral sa o to Rick Zabel, ktorý dnes predviedol, že je synom svojho otca. Inokedy dvorný domestik Marcela Kittela dostal šancu zašprintovať a ujal sa jej viac ako výborne. Na posledných metroch sa dokázal vyhnúť pádu, v ktorom skončil jeden z cyklistov Vital Conceptu, predral sa okolo ostatných cyklistov a suverénne zvíťazil. Na konto si tak pripísal len druhý profesionálny triumf.
 
Z pohľadu celkovej klasifikácie dnesná etapa čo-to pomenila. Jesper Asselman včera finišoval o sekundu pred ostatnými, takže si udržal modré tričko, no pred zajtrajším dňom sa jeho náskok stenčil na jednu jedinú sekundu. Na druhé miesto v GC sa dostal dnešný víťaz, tretí je Boy van Poppel, ktorý zatiaľ čaká na svoje víťazstvo. Včera nebol od prvého miesta ďaleko, dnes bol ešte bližšie. Zajtra už uvidíme skôr etapu pre klasikárov, takže jazdec tímu Roompot - Charles asi už v koncovke bude chýbať.
 
 
Výsledky etapy
1. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 3:09:16 20
2. VAN POPPEL Boy Roompot - Charles 00:00 10
3. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 00:00 5
4. TENNANT Andrew Canyon dhb p/b Bloor Homes 00:00  
5. McLAY Daniel Veľká Británia 00:00  
6. STOKBRO Andreas Riwal Readynez Team 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ASSELMAN Jesper Roompot - Charles 7:14:50 5
2. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:01  
3. VAN POPPEL Boy Roompot - Charles 00:05  
4. FORTIN Filippo Cofidis, Solutions Crédits 00:05  
5. HENNESSY Jacob Canyon dhb p/b Bloor Homes 00:05  
6. VAN GENECHTEN Jonas Vital Concept - B&B Hotels 00:07  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


3. 4.5. zvlnena etapa ciel rovina Bridlington > Scarborough 132 km Kamp
 
etapa 3
profil etapy, 1680 nastúpaných metrov (© letour.yorkshire.com)
 
 
Predposledná kapitola yorkshirského dobrodružstva už mohla nakloniť misky váh na stranu adeptov na celkové víťazstvo. Tretia etapa totiž ponúkala zvlnený profil, cyklisti tak museli prejsť niekoľko brdkov, hlavne posledné dva budili rešpekt svojim drastickým sklonom. Medzi favoritov na zisk vavrínu patrili preto klasikári ako Greg Van Avermaet, ale pri istej konštelácii sa v závere mohli popasovať medzi sebou aj šprintéri.
 
Sobotu sa rozhodli zviditeľniť až deviati pretekári, ktorí si naskočili do celodenného úniku. Mike Cuming z Madison Genesis, Kévin Réza z Vital Concept, Robert Scott z Team Wiggins Le Col, Romain Sicard z Total Direct Energie, Maikel Zijlaard z Hagens Berman Axeon, John Archibald z Ribble Pro Cycling, Michael Mottram z Vitus Pro Cycling, Stephen Bradbury zo SwiftCarbon Pro Cycling a Robin Carpenter z Rally UHC Cycling ale celý deň bojovali so silným vetrom, ktorí minimalizoval ich šance na úspech. Maximálny odstup si vytvorili na začiatku dňa, kedy im pelotón doprial skoro dve minúty.
 
Na trase tretej etapy sa nachádzali dve šprintérske a až päť vrchárskych prémii. Na tých špurtérskych sa predviedol Mottram (Vitus), plný počet bodov do súťaže o kráľa hôr na prvých dvoch vrchárskych prémiách získal Scott (Wiggins). Pelotón utečencov dnes nikam nepustil, situáciu kontrolovali až tri tímy. CCC verilo v úspech Avermaeta, Kaťuša - Alpecin zas Zabelovi a Roompot - Charles bránil najcennejší dres, ktorý aj dnes mal na sebe Asselman. Na hranici 60 kilometrov pred páskou strácal hlavný balík na vedúcu skupinu 50 sekúnd. 
 
Potom sa taktovky ujali chlapci z Ineosu a tiež vietor. Situácia na trati sa úplne zmenila, celodenný únik sa stal minulosťou už na méte 51 kilometrov pred páskou, kedy sa k nim pripojili práve jazdci z vyššie spomenutého celku, ale aj ďalších 30 pretekárov. Nechýbal medzi nimi ani Van Avermaet (CCC). Za vedúcou, celkom početnou skupinou, boli ďalšie dve, v ktorých boli šprintéri. Na Côte de Grosmont (0,5 km - 15 %) začal strácať Asselman (Roompot), ale ešte sa dokázal vrátiť naspäť.
 
Selekcie v čele naďalej pokračovali. Z vrcholu predposledného brdku to na ďalší kopec nebolo ďaleko, no napriek tomu až piati jazdci si museli vystúpiť. Nasledoval Côte de Ugglebarnby (1,9 km - 8,7 %), kde sa ukázali jazdci Riwal Readynez. Ich tempo už bolo nad sily Asselmana (Roompot) a priebežne vedúci muž práve na tomto stúpaní zamával modrému dresu. Veľmi dobre vyzeral Van Avermaet (CCC), ale aj tím Ineos, ktorý mal vpredu poriadnu prevahu. Zatiaľ stratili len Stannarda.
 
Posledných 30 kilometrov sa išlo po rovine, a keďže si cyklisti z Ineosu a Riwalu kývli, že sa budú v čele vedúcej skupiny striedať, bolo jasné, že víťaz tretej etapy sa schováva medzi jazdcami v čele. Lenže chemici chceli využiť svoju výhodu a skúšali vyslať Doulla do úniku. Na to zareagoval poľský CCC, Van Avermaet mal po ruke stále dvoch jazdcov. Ďalšie ataky už neprišli a o víťazovi tretej etapy musel rozhodnúť až záverečný špurt.
 
Fantastickú prácu kolegov chcel vo vavrín pretaviť Greg Van Avermaet, lenže vpredu bol aj Chris Lawless, jednotka Ineosu do hromadných dojazdov. Dopredu sa tlačili aj iní pretekári, ktorí si v koncovke verili. Tak či tak dve najväčšie hviezdy vstúpili do šprintu z najlepších pozícií. Owen Doull svojho lídra rozbehol veľmi dobre, lenže bolo to príliš skoro. Van Avermaet sa snažil nájsť odpoveď, chvíľku to vyzeralo, že Lawlessa predbehne, ale nakoniec sa mu to nepodarilo. Obom súperom ale vypálil rybník Alexander Kamp, ktorý prefičal okolo všetkých a zvíťazil. 
 
Krásnu koncovku si podmanil líder tímu Riwal, ktorý v záverečnej časti etapy hral rolu mŕtveho chrobáka a zviditeľnil sa až v najrozhodujúcejšom okamihu. Alexander Kamp dnes urobil všetko správne, schovával sa, šetril sily, spoliehal sa na kolegov, ktorí pre neho pripravovali scénu a potom v šprinte predviedol, že ani špurt mu nerobí problémy. Dán tak vybojoval svoje tretie profesionálne víťazstvo v kariére a prvé v tomto roku. Naposledy sa tešil vlani na Okolo Nórska.
 
Tretí deň zmenil aj poradie v celkovej klasifikácii. Jesper Asselman už nedokázal uhájiť modré tričko. To v záverečnom, najťažšom, dni bude nosiť Chris Lawless, ktorý má zhodný čas ako Alexander Kamp, lenže v prospech jazdca Ineosu hovorí súčet lepších umiestnení. Na tretie miesto poskočil Greg Van Avermaet, ktorý na vedúceho pretekára stráca len šesť sekúnd. Lepšiu pozvánku do záverečného dňa sme si ani želať nemohli. Všetko je stále otvorené.
 
 
Výsledky etapy
1. KAMP Alexander Riwal Readynez Team 3:23:24 20
2. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 00:00 10
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:00 5
4. TILLER Rasmus Team Dimension Data link ikonka 00:00  
5. THWAITES Scott Vitus Pro Cycling 00:00  
6. DOULL Owain Team Ineos link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 10:38:15 5
2. KAMP Alexander Riwal Readynez Team 00:00  
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:06  
4. STOKBRO Andreas Riwal Readynez Team 00:10  
5. THWAITES Scott Vitus Pro Cycling 00:10  
6. SWIFT Connor Madison Genesis 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


4. 5.5. rovinata etapa ciel rovina Halifax > Leeds 175 km Van Avermaet
 
etapa 4
profil etapy, 2786 nastúpaných metrov (© letour.yorkshire.com)
 
 
Posledný diel yorkshirskej skladačky mal definitívne odtajniť odpoveď ohľadom celkového víťaza piatej edície tohto podujatia. Záverečný deň na Tour de Yorkshire bol vôbec najťažším, veď cyklisti museli nastúpať takmer tritisíc výškových metrov. Hlavne konečná časť etapy bola náročná, a práve v nej sa mala vpredu vyselektovať skupina, z ktorej mal vzísť tohtoročný vládca yorkshirského grófstva.
 
Ešte pred veľkým finále bolo vidieť celodenný únik. Na začiatku ho tvorili až deviati pretekári. Konkrétne to boli Pierre Rolland a Arnaud Courteille z Vital Concept, Jonathan Hivert z Total Direct Energie, Julen Irizar z Euskadi - Murias, Joey Walker a Jonathan McEvoy z Madison Genesis, Victor Lafay z Cofidisu, Jake Scott zo SwiftCarbon a Ethan Hayter z britskej reprezentácie. Deviatka vpredu si počas dňa dokázala vybudovať až trojminútový náskok, ktorý mala na méte 130 kilometrov pred cieľom.
 
Počas prvej polovice záverečného dňa držali taktovku pevne v rukách jazdci tímu Ineos. Tí už sto kilometrov pred cieľom poriadne zrýchlili a náskok skupiny zmenšili o celú minútu. Potom sa opäť upokojili a šetrili sily do koncovky, v ktorej chceli rozprúdiť veľkú bitku. Hlavne preto sme v ďalších minútach sledovali pokojný priebeh etapy, až pokým sa neprišlo na posledné dva stúpania, kde sa začali diať veľké veci.
 
Práve na Côte de Greenhow Hill sa situácia v samotnom čele zmenila. Hivert (Direct Energie), Lafay (Cofidis) a Courteille (Vital Concept) ukázali, že v jazde do kopca im to celkom ide a osamostatnili sa. Nezvdávali sa však ani ostatní členovia celodenného úniku, ktorí si vytvorili skupinu prenasledovateľov. Na vrchole predposledného kopca však strácali na čelo už skoro minútu, takže bolo jasné, že sa späť vrátiť nedokážu.
 
V tom istom stúpaní nastala zmena stráži aj v pelotóne, kde sa zas ukázali v žiare reflektorov jazdci dánskeho tímu Riwal. Ich tempo dostalo veľké množstvo pretekárov do problémov a z balíka sa stala skupina o tridsiatich cyklistoch. Lenže ich rýchlosť odpárala aj niekoľko ich mužov, takže hneď po prejdení vrcholu Côte de Greenhow Hill spomalili a čakali. Pelotón sa preto o niečo zväčšil. Dôležitou správou bolo, že Van Avermaet, Lawless a Kamp boli súčasťou balíka.
 
Pred Côte de Otley Chevin (1,4 km - 10,3 %) panovala v skupine favoritov veľká nervozita. Všetky tímy sa tlačili dopredu, pretože si uvedomovali, že prichádza kľúčový okamih celej etapy a celého podujatia. Veľmi dobrú prácu odviedli jazdci Ineosu, ale svojho lídra si strážili tiež muži z CCC. Práve tieto dva celky priviedli pelotón do posledného kopca. Ako prví naň začali liezť traja utečenci, ktorí v nájazde na Otley Chevin počítali k dobru s celou minútou. 
 
Úplne posledný kopec zmenil rovnováhu síl v čele pretekov. Courteille videl, že pelotón sa približuje a chcel získať body do vrcharskej súťaže, takže opustil ostatných dvoch utečencov a vyrazil za svojim cieľom. Naopak, v balíku to bol Cofidis, ktorý sa snažil dostať favoritov do problémov. Nepodarilo sa im to a potom zaútočil Froome. Na jeho zadnom kolese sa udržali Kamp, Van Avermaet a aj Dunbar. Kontakt stratil Lawless. Ineos preto musel opäť niečo vyskúšať a bol to práve Ír, ktorý sa rozhodol skúsiť šťastie.   
 
Na méte 15 kilometrov pred cieľom sa Courteille a Dunbar spojili, pridali sa k nim ešte aj Lafay a Hivert, zas Lawless sa vrátil do skupiny favoritov. V nej sa začalo nastupovať, ale Ineos pokrýval každý náznak útoku. Výbornú prácu pre Dunbara odvádzal okrem Lawlessa aj Froome. Chemici to tak mali dobre rozohraté. To Van Avermaet bol v nezávideniahodnej situácii. Po ruke mal už iba Van Hooydoncka a Pauwelsa, ktorí museli prevziať zodpovednosť za rýchlosť skupiny favoritov.  
 
Dunbar získal plný počet bodov na poslednej špurtérskej prémii. Dôležité však bolo, že okrem bodov získal aj tri bonifikačné sekundy. Medzera medzi čelom a skupinou, ktorú ťahali jazdci CCC bola však veľmi malá, iba dvadsať sekúnd. Obuvníci robili, čo bolo v ich silách, ale Íra dobehnúť nemohli. Päť kilometrov pred páskou sa zdvihol Van Avermaet a doletel až k Dunbarovi. Líder CCC si ale do finále priviedol Lawlessa, ktorý sa na Belgičana nalepil. Vpredu tak bola trojica, pričom až dvaja jazdci mali na sebe dres Ineosu. 
 
Do cieľa už veľa nechýbalo a Eddie Dunbar s Chrisom Lawlessom netaktizovali, uvedomovali si, že víťazstvo na podujatí je veľmi blízko. Obaja sa v čele vedúcej skupiny striedali a neskôr začal striedať aj Greg Van Avermaet. Krásnu koncovku nakoniec rozlúštil záverečný špurt, v ktorom zvíťazil Belgičan, svojim spôsobom bez boja. Hneď za ním preťal cieľovú pásku Lawless, tretí bol Dunbar.  
 
Poslednú etapu vyhral Greg Van Avermaet, ktorý o svojom víťazstve rozhodol už päť kilometrov pred cieľom. Vtedy krásne zaútočil a odskočil všetkým súperom, iba jeden z nich dokázal nájsť odpoveď na jeho útok. Van Avermaet sa potom s jazdcami Ineosu dohodol, že im prestrieda a oni ho nechajú vyhrať. Nakoniec obaja chemici slovo dodržali a na cieľovej rovinke sme videli len malý súboj o vavrín. Belgičan tak podujatie neovládol, ale domov si odniesol aspoň etapový triumf.
 
Celkovým víťazom sa stal Chris Lawless, ktorý má za sebou fantastický úspech. Na poslednom kopci to s ním dobre nevyzeralo, keď zaútočil Chris Froome stratil kontakt, ale zaťal zuby a dokázal sa vrátiť späť. Potom, keď Van Avermaet zaútočil, našiel v sebe ešte dostatok sily, aby sa ho udržal. Zaslúžene sa tak stal celkovým víťazom, veď v každej etape ho bolo vidieť. Celkovo, piata edícia Tour de Yorkshire vyšla Ineosu podľa predstáv. Okrem Lawlessa na stupni víťazov skončil aj Eddie Dunbar, konkrétne tretí, ďalší aktívny jazdec v poslednom dni. 
 
 
Výsledky etapy
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 4:40:03 20
2. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 00:00 10
3. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 00:02 5
4. SLAGTER Tom-Jelte Team Dimension Data link ikonka 00:09  
5. SHAW James SwiftCarbon Pro Cycling 00:09  
6. HOLMES Matthew Madison Genesis 00:09  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov
1. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 15:18:12 200
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:02 150
3. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 00:11 125
4. KAMP Alexander Riwal Readynez Team 00:15 100
5. SHAW James SwiftCarbon Pro Cycling 00:25 85
6. HOLMES Matthew Madison Genesis 00:25 70
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov


 
Krátke preview pretekov:
Piaty ročník podujatia Tour de Yorkshire nadviazal na predchádzajúcu edíciu. Tohtoročný program kopíruje ten vlaňajší, teda na svoje by si mali prísť ako šprintéri, tak aj klasikári. Iba vrchári budú pravdepodobne bez šance. Prvá a druhá etapa by sa mali stať korisťou práve najrýchlejších mužov v pelotóne. Ani vo štvrtok, ani v piatok totiž pretekári nenastúpajú viac ako 1500 výškových metrov. Zmena príde až v sobotu, kedy bude profil trošku vlnitý. O celkovom víťazovi rozhodne až záverečný deň, kedy je na programe kráľovská etapa s cieľom v Leeds. Skoro tritisíc výškových metrov a kopce ako Greenhow Hill (3,3 km - 8,2 %) a Otley Chevin (1,4 km - 10,3 %) by mali nakloniť misku váh na stranu niektorých pretekárov.
 
Najvážnejším kandidátom na zisk najcennejšieho dresu je Greg Van Avermaet, teda špecialista na jednodňové záležitosti. Van Avermaet na jar nevyhral ani jednu klasiku a jeho hlad zostal neuhasený. Otázne však je, ako sa na jeho forme podpíše úvana po náročných dvoch mesiacoch. Tak či tak by mal byť schopný bojovať o celkové víťazstvo. Medzi jeho najväčších vyzývateľov by sa mali zaradiť Jonathan Hivert a Alexander Kamp. Na štart by sa mal postaviť aj Chris Froome, lenže v programe podujatia chýbajú dlhé stúpania, v ktorých by mohol ukázať svoju silu. Spomedzi ďalších zaujímavých mien by sa tu mali predstaviť Mark Cavendish, Ian Stannard alebo Tom-Jelte Slagter.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop