Kalifornia: Sagan bol v úniku, na konci útočili favoriti, zaskočil ich Iván Garcia

16.5.2019, 19:55 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 16.5. zvlnena etapa ciel rovina Pismo Beach > Ventura 219 km Garcia
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 5
profil etapy, 2951 nastúpaných metrov (© amgentourofcalifornia.com)
 
 
Podujatie pokračovalo ďalším zaujímavým profilom, na ktorom nebolo ľahké nájsť hlavného favorita na výhru. Opäť sa núkala úspešnosť brejku a aby toho nebolo málo, na trati sa mohol objaviť aj silný bočný vietor, čo robilo z dnešného dňa otvorenú záležitosť.
 
Fúkať malo aj na začiatku etapy a z toho dôvodu sme mohli sledovať veľmi rýchle otvorenie dnešných pretekov. Postaral sa o to aj Peter Sagan, ktorý patril medzi najviac aktívnych jazdcov a veľmi sa chcel dostať do brejku. Ten sa vytvoril až po prvej šprintérskej prémii a medzitým vypadlo z balíka okolo päťdesiat jazdcov, čo spôsobila rýchla jazda a vietor. Na prémii získal tri bonusové sekundy Kasper Asgreen a veľmi mu v tom pomohli kolegovia, ktorí držali pelotón pokope.
 
Potom sa znovu rozpútala bitka o únik a napokon sa usadilo pred balíkom dvanásť pretekárov. Nechýbal medzi nimi ani Peter Sagan a slovenský šampión si zvolil túto cestu, aby mal čo najväčšiu šancu vybojovať etapový triumf a zvýšiť vedenie v bodovacej súťaži. Na čele sa pohybovali aj Davide Ballerini (Astana), Toms Skujins (Trek-Segafredo), Neilson Powless (Jumbo-Visma), Michael Schär (CCC), Brandon McNulty (Rally UHC), Jasper Philipsen (UAE  Emirates), Tim Declercq (Deceuninck-QuickStep), Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), Leonardo Basso (Ineos), Alex Hoehn (Americká repre) a Cees Bol (Sunweb).
 
Okrem nášho cyklistu pútal na čele pretekov aj Michael Schär, ktorý strácal v poradí iba 1:41, a potom Ballerini s Hoehnom ako borci bojujúci vo vrchárskej súťaž. Medzi nimi sa rozohral ostrý súboj na prvých dvoch horských prémiách a v oboch prípadoch bol úspešnejší Ballerini. Vpredu sa ocitla silná skupina, ktorá disponovala kvalitou, aby to udržala až do cieľa, ale všetko závislo od toho, ako sa k tejto situácii postavia najmä EF Education a možno aj Quick-Step. V priebehu etapy začalo na chvíľu aj pršať a stále fúkal vietor. Pre jazdcov bolo dobrou správou, že väčšinou im fúkalo do chrbta, ale vo finále, po posledných horských prémiách to mal byť protivietor. A to nebola povzbudzujúca správa pre únik.
 
Na dnešnom najťažšom kopci vypadol z brejku Alex Hoehn a stratil svoj vrchársky dres. V pelotóne tu predviedol pekný nástup Fabio Badilatti (Israel Cycling Academy) a dokázal sa dostať do vedúcej skupiny. Švajčiarsky pretekár bol nebezpečným súperom pre favoritov na titul, lebo v klasifikácii strácal len 1:26. Badilatti aj vyhral túto horskú prémiu, keď na vrchole prekonal Balleriniho. V nasledujúcom klesaní sa ukazoval Peter Sagan, ktorý viedol vedúcu skupinu svojim typickým spôsobom.
 
Potom znovu zastal EF Education a znížil náskok úniku na dve minúty. Spolu s nimi sa ukazovali na čele balíka aj farby Bahrajn - Merida. Vo vedúcej skupine sa dobre spolupracovalo a dokázala držať pekný náskok. Utečenci využívali, že sa išlo stále po vetre. Obidve skupiny na chvíľu spomalili posledné dve horské prémie a tieto prekážky mohli prospieť balíku, aby znížil zo svojej straty, lebo únik si počínal veľmi dobre. Davide Ballerini si nenechal vziať tieto príležitosti a na obidvoch kopcoch upevnil svoj vybudovaný náskok vo vrchárskej súťaži. EF Education okresal stratu na 75 sekúnd a výborne sa prezentoval aj Bahrajn - Merida. Fabio Badilatti sa už vrátil späť do pelotónu.
 
Keď mal balík utečencov na dosah, na čele zaútočil Tim Declercq a na jeho nástup nikto nezareagoval. Peter Sagan zostával v druhej skupine, strácal dvadsať sekúnd a už sa blížil aj pelotón. Declercq predviedol sebavedomý atak, no stále tu bol ešte jeden krátky, ale prudký kopec. Ešte pred šprintérskou prémiou bola Saganova partia chytená a pred balíkom bojoval už iba Declercq. Belgický jazdec sa zastavil na strmých sklonoch, podobne ako Peter Sagan, a vystriedal ho na čele pretekov Zdeněk Štybar, ktorý nasadil sólový nástup. Ani jemu to však nevydržalo, pretože pred vrcholom nasadil silný atak Sergio Higuita spolu s Georgom Bennettom. Balík sa rozbil na niekoľko skupiniek.
 
Do cieľa viedlo už iba svižné klesanie a vedúca dvojica bola chytená ďalšími pretekármi, najmä z radov favoritov na titul. O etapový triumf si to rozdalo len okolo dvadsať jazdcov a v šprinte v protivetre sa presadil Iván Garcia z Bahrajn - Merida. Druhý skončil Max Richeze, tretí finišoval Sergio Higuita.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy
 
 
Dlhú dobu to vyzeralo na úspech brejku, ale v pelotóne sa odhodlali k výbornému výkonu EF Education a Bahrajn - Merida a obidva celky boli za svoju aktivitu patrične odmenené. Posledný krátky kopec bol natoľko náročný, aby potrhal balík, ale nebol vľúdny ku Zdeňkovi Štybarovi, ktorý tu chcel rozhodnúť etapu klasikárskym štýlom. Rozdiely medzi najlepšími sa nevytvorili, ale Sergio Higuita získal dôležité bonusové sekundy v cieli a na druhej rýchlostnej prémii.
 
Prvé víťazstvo v kariére vybojoval Iván Garcia, ešte len 23-ročný rýchly španielsky borec, ktorý je silný aj na vyzývavých profiloch. A dnes to len potvrdil. Jeho kolegovia usilovne pracovali na čele balíka a ich jazda nevyšla nazmar. V silnom protivetre na cieľovej rovinke správne načasoval svoj šprint a porazil aj takého skúseného mazáka, akým je Max Richeze. Deuceninck - Quick-Step dnes obišiel naprázdno, hoci vo finále disponoval hneď niekoľkými silnými kartami.
 
Všetci jazdci na celkové poradie finišovali na čele pretekov a kvôli bonifikáciám si vylepšili svoju pozíciu Kasper Asgreen a Sergio Higuita. Cyklistov v Top 10 delí iba 36 sekúnd a to sľubuje tvrdú bitku v zajtrajšej kráľovskej etape. Peter Sagan to vyskúšal v úniku, ale pelotón nerozdával žiadne darčeky. Keď sa vrátil späť do hlavnej skupiny, po celodennej práci už nemal potrebnú energiu, aby sa mohol vyrovnať nástupom čerstvejších jazdcov z balíka. Ďalšia príležitosť na etapový triumf ho čaká ešte v sobotu. Do cieľa prišiel spolu so svojím bratom Jurajom s mankom cez štyri minúty a stratil vedenie v bodovacej súťaži. Kasper Agreen má pred ním náskok osem bodov. Erik Baška stratil pätnásť minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Ivána Garciu (víťaz)
"Som veľmi hrdý, že môj tím mi dnes dôveroval. Posledných päťdesiat kilometrov sme ťahali v balíku. Veril som si, že môžem vyhrať. Na konci fúkal protivietor, ale bola to pre mňa veľká šanca, lebo v klasických hromadných šprintoch väčšinou urobím chybu. Preto som zostal koncentrovaný a chcel som začať šprintovať čo najneskôr. Totálne naplno som išiel len posledných sto metrov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maxa Richezeho (2. miesto)
"Som spokojný, že som sa udržal na čele pretekov v takejto náročnej etape, kde bolo niekoľko stúpaní, vietor a rýchle tempo od začiatku do konca. Samozrejme, radšej by som vyhral, ale nesťažujem sa, lebo som sa mohol dostať na stupne víťazov s mojím krásnym dresom argentínskeho šampióna."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jána Valacha (DS Bora)
"Na začiatku bolo niekoľko pokusov o únik, ale silný vietor bránil vytvoriť brejk. Nakoniec sa objavil vpredu aj Peter Sagan a skupina si vybudovala stabilný náskok. Bola chytená desať kiloemtrov pred cieľom, pretože na čele sa pohybovali nepríjemní borci z pohľadu GC a pelotón im nechcel dať priestor. Max a Felix zostali v hlavnej skupine, ktorá šprintovala o výhru, a udržali pozície v poradí."
 
 
Výsledky etapy
1. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 4:56:11 40
2. RICHEZE Maximiliano Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 15
3. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:00 6
4. NIEUWENHUIS Joris Team Sunweb link ikonka 00:00  
5. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
6. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
7. BERNAS Paweł CCC Team link ikonka 00:00  
8. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
9. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
10. HOULE Hugo Astana Pro Team link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


kalifornia 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN GARDEREN Tejay link ikonka EF Education First Pro Team link ikonka 26:13:01 6
2. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04  
3. MOSCON Gianni Team Ineos link ikonka 00:06  
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:16  
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:22  
6. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:28  
7. GREGAARD Jonas Astana Pro Team link ikonka 00:33  
8. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:34  
9. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 00:35  
10. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:36  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 32
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 24
3. CAVAGNA Rémi Deceuninck - Quick-Step link ikonka 21
4. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 19
5. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 17
6. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 16
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 138,5 km - Foxen Canyon Road: dĺžka 0,9 km; sklon 7,6 %
3 20 130,5 km - Foxen Canyon Road: dĺžka 0,8 km; sklon 8 %
1 20 90,5 km - San Marcos Pass Road: dĺžka 5,9 km; sklon 6,8 %
2 20 38,5 km - Casitas Pass Road: dĺžka 4 km; sklon 5,5 %
3 20 34,5 km - Casitas Pass Road: dĺžka 2 km; sklon 5,8 %
 
 
Krátke preview etapy:
Kopcovité predstavenie s piatimi horskými prémiami a dĺžka takmer 220 kilometrov dá zabrať každému cyklistovi. Hodnotené stúpania sú rozdelené rovnomerne po trati a to najťažšie z nich, San Marcos Pass, sa objaví v polovici etapy. Posledné dve horské prémie neposkytnú tvrdé prevýšenie, odolní a dobre pripravení šprintéri by si mali s tým poradiť, ale dôležitejšia výzva bude striehnuť tesne pred páskou. Rýchlostná prémia sa objaví na krátkom, kilometrovom stúpaní s priemerom desať percent, a keďže bude striehnuť len päť kilometrov pred cieľom, môže sa z nej stať po úspešnom ataku rozhodujúci moment etapy. Z toho dôvodu bude zaujímavé sledovať, aký typ cyklistov si vyhliadne túto koncovku a či sa nájde v pelotóne motivácia na kontrolu vedúcej skupiny.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop