Na Gire sa chystá stret Vivianiho s Gaviriom, tím Ineos musí útočiť s mladíkmi

9.5.2019, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Úvodná Grand Tour sezóny patrí medzi veľké lákadlá medzi šprintérmi a v tomto roku sa môžeme tešiť na rýchlostné súboje dravých jazdcov ako Viviani, Gaviria alebo Ewan. Do zaujímavej situácie sa dostal tím Sky, ktorý nebude súťažiť s lídrom na celkové poradie, ale svoju cennú šancu dostávajú talentovaní vrchári.
 
 
viviani 18 giro podium qstf
Elia Viviani vlani vyhral bodovačku (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)

 
Dvaja poslední víťazi bodovacej súťaže

Šiestykrát v kariére sa zúčastní na talianskom podujatí Elia Viviani a nepochybujeme, že bude mať opäť veľkú motiváciu. V drese Deuceninck - Quick-Step sa vypracoval na jedného z najúspešnejších šprintérov súčasnosti, príde obhajovať štyri minuloročné triumfy, výhru v bodovacej súťaži a to všetko vo farbách národného šampióna. Doteraz získal v ročníku štyri víťazstvá a všetky úspechy zaznamenal na úrovni WT. Kvalitné koncovky predviedol na TDU, UAE Tour a na Tirrene, plus vyhral jednorazovku Cadel Evans RR, a všetko nasvedčuje tomu, že znovu bude pripravený uchmatnúť čo najviac výhier.
 
Naposledy však triumfoval pred dvomi mesiacmi a na víťaznú vlnu sa mu nepodarilo nabehnúť v Romandii. Na švajčiarskom podujatí ho trápilo prechladnutie, užíval antibiotiká, ale na štarte Gira by sa mal objaviť v poriadku. Ako vždy sa bude spoliehať na kvalitný lead-out belgickej zostavy, ktorý je zohraný a skúsený, a v samotnom finále bude jeho kľúčovým pomocníkom Fabio Sabatini. Viviani doteraz ukoristil na Gire päť etáp a keďže sa nachádza v ideálnom cyklistickom veku a silnom tíme, svoju bilanciu bude chcieť rozšíriť. Z hľadiska maximálnej rýchlosti bude len ťažko poraziteľný, a ak ho Sabatini dostane vo finále na potrebné miesto, konkurencia bude vystavená pred veľmi náročný rébus.
 
 
video v clanku ikonka ciernaUAE Tour, 5. etapa, Viviani poráža Gaviriu
 
              
Na štarte nebude chýbať ani Fernando Gaviria, hrdina Gira v roku 2017, ktorý takisto v jednej edícii ovládol bodovaciu súťaž so štyrmi etapovými výhrami. V aktuálnej sezóne sa tešil trikrát, ale poslednýkrát zvíťazil na konci februára na UAE Tour. Potom na klasikách prežil náročné momenty a od odstúpenia na Paríž - Roubaix nesúťažil. Kolumbijský jazdec  je však presvedčený, že na podujatí vytiahne najlepšiu formu.
 
 
gaviria 19 pozera s uae rcsfg
Fernando Gaviria (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 

V celku UAE Emirates bude jediným lídrom a to mu zaručí potrebnú tímovú podporu, ale na druhej strane to bude znamenať aj zvýšený výsledkový tlak. Jeho šprintérsky vláčik sa postupne zlepšoval a na najdôležitejšej pozícii sa bude nachádzať Simone Consonni, 24-ročný taliansky jazdec, ktorý  takisto disponuje kvalitnou koncovkou. Spolu už absolvovali  niekoľko dôležitých pretekov a symbióza medzi nimi fungovala. Gaviria v tomto ročníku dokázal v priamom súboji jedenkrát poraziť Vivianiho, ale taliansky cyklista bol v tomto smere úspešnejší dva razy. Zdá sa, že Viviani má o čosi vyššiu maximálnu rýchlosť a okolo seba aj skúsenejší tím, ale je zaručené, že v hektických koncovkách Gira vznikne medzi nimi zdravá rivalita, o výhre budú rozhodovať len maličkosti a akákoľvek chybička bude kruto potrestaná.
 
 
Ewan s Ackermannom chcú úspech na najvyššom fóre

Veľký moment čaká na Caleba Ewana, ktorý sa predstaví na GT po dvoch rokoch a práve kvôli tomu prestúpil do tímu Lotto - Soudal. V belgickej zostave zaknihoval svoj prvý úspech na UAE Tour, kde však nezvíťazil v hromadnom špurte balíka, ale na vrchole krátkeho, prudkého stúpania Hatta Dam. Potom ho čakali ďalšie triumfy na Okolo Turecka, ale aj na tomto podujatí ovládol koncovky poznačené krátkymi stúpaniami. Tieto úspechy tak ukazujú Caleba Ewana v dvoch rovinách. Austrálsky pretekár stále trpí na známe problémy s pozičnou jazdou a načasovaním šprintu v hromadnom dojazde pelotónu, ale na druhej strane je veľmi silný, keď na rýchlych cyklistov čaká náročný finiš a pri tom sa nezľakne ani strmých sklonov. V hromadných koncovkách bude potrebovať rozvahu, o to sa musí postarať jeho mentor Roger Kluge, až potom môže vyniknúť jeho vysoká rýchlosť. A spomínaná odolnosť mu zase pomôže v niektorých náročnejších etapách, kde nebude na neho smerovať až taká pozornosť.
    
 
ewan 19 triumf turecko turf
Caleb Ewan zažíva vynikajúcu sezónu (© Tour of Turkey)
 

Nemeckú šprintérsku školu najvyššej úrovne bude zastupovať Pascal Ackermann, držiteľ troch tohtoročných víťazstiev. Tím Bora - hansgrohe mu natoľko dôveruje, že vytlačil zo zostavy skúsenejšieho a vo forme jazdiaceho Sama Bennetta, ale za svoje doterajšie výsledky si jednoducho zaslúži viesť tím na Grand Tour. Naposledy sa ukázal na Eschborn - Frankfurt, kde sa presadil v silnej konkurencii. V rýchlosti a dravosti si bude veriť na spomínaných šprintérov a veľkou oporou mu bude najmä Rüdiger Selig, ktorý je elitným rozbiehačom šprintu a ktorý dokáže vytvoriť pre svojho lídra potrebnú pozíciu. Ackermann však ešte nikdy nejazdil na trojtýždňovom podujatí a aj v tomto roku sa zúčastňoval prevažne jednorazoviek. Jeho najdlhším podujatím bolo Okolo Algarve, takže Giro bude pre neho veľkým testom a skúškou vytrvalostných schopností.
           
Talianske podujatie si príde vyskúšať Arnaud Démare. Tím Groupama - FDJ nebude bojovať v klasifikácii a francúzsky borec vyžil túto príležitosť, aby mal okolo seba vybudovaný takmer celý tím. Nemá takú maximálnu rýchlosť ako klasickí šprintéri, ale môže byť silný v klasikárskych dojazdoch alebo šprintoch po vyčerpávajúcom priebehu etapy. V tomto roku ešte nezvíťazil. Domácu enklávu budú tvoriť Jakub Mareczko, Sacha Modolo, Giacomo Nizzolo a Davide Comalai. Prví dvaja menovaní čakajú na svoju prvú výhru v sezóne, Nizzolo triumfoval jedenkrát a všetci títo budú potrebovať koncentrovaný výkon, aby sa presadili v silnej konkurencii. Pred niekoľkými dňami ukázal dobrú formu Cimolai, ktorý ukoristil dve etapy na Castilla y Leon a môže byť čiernym koňom šprintérskych dojazdov. Ale nezľakne sa ani náročnejších finišov s miernymi stúpaniami.
 
 
modolo 18 podium andaluciaf
Sacha Modolo (© 65ª Ruta del Sol, Vuelta Andalucia / By Karlis Medrano)
 
 
Bez Bernala budú musieť atakovať
 
V tíme Ineos museli riešiť na poslednú chvíľu nepríjemnú stratu Egana Bernala, ktorú však nenahradili novým silným lídrom na celkové poradie, ale ponúkli šancu na zviditeľnenie mladým hviezdam. Na Tour of the Alps sa predviedli vo vynikajúcom svetle Pavel Sivakov a Tao Geoghegan Hart. Ruský jazdec ukázal svoj najlepší výkon v britskom celku, získal jednu etapu a aj klasifikáciu. Goeghegan Hart zase ukoristil dva etapové triumfy a na obidvoch cyklistov sa dobre pozeralo, ako spolu bojujú v kopcoch. Vynikajúcu formu môžu teraz pretaviť do zaujímavého výsledku, keď môžu jazdiť bez tlaku, vyskúšať si svoju odolnosť a vytrvalosť počas troch týždňov a najmä v horách vytiahnuť svoje kvality. Na podujatí sa predstaví aj Iván Sosa, ďalší kolumbijský super talent, ktorý sa ešte musí rozhľadieť v Ineose, ale ak sa dostane na svoju minuloročnú úroveň, v kopcoch sa bude zabávať. Očakávame, že títo talentovaní vrchári budú chcieť zabojovať o etapový triumf a na vyhovujúcich profiloch hýriť aktivitou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTao Hart víťazí nad Nibalim vo 4. etape na Tour of the Alps
          
 
Celok Ag2r budú zastupovať Tony Gallopin a Alexis Vuillermoz. V prípade priaznivého vývoju sa môžu obaja pohybovať v okolí najlepšej desiatky v GC, ale zaujímavejšie bude pre nich naháňanie víťazstiev. V ponuke sa objaví niekoľko pekných etáp, ktoré nemusia na prvý pohľad vábiť favoritov na titul, ale budú dostatočne náročné, aby ich mohli získať len najlepší jazdci v balíku. A to bude ich šanca. Na zlú formu svojich jazdcov sa nemôže v tomto ročníku sťažovať EF Education. Hugh Carthy môže za istých okolností myslieť na celkové poradie, ale spolu s Dombrowskim by mohli tvoriť silnú brejkovú dvojičku v horských etapách. Dobrú výkonnosť ukazuje aj Tanel Kangert, ktorý túži ešte vybojovať veľký etapový triumf.
 
V zostave Lotto - Soudal uvidíme Thomasa de Gendta a belgický jazdec si bude vždy užívať zvýšenú pozornosť pelotónu, keď sa dostane do brejku. V otváracej etape v Katalánsku už dokázal takýmto spôsobom všetkým vypáliť rybník. Na jar sa dostal do formy aj Jelle Vanendert a aj on bude sledovať víťazstvo, keď sa vo finále objavia prudké sklony. Trek - Segafredo dúfa, že Bauke Mollema sa presadí v poradí a Gianluca Brambilla a Giulio Ciccone budú útočiť v horských etapách. Obaja tu získali jeden etapový triumf na GT v roku 2016 a Ciccone v minulom ročníku skončil druhý vo vrchárskej súťaži. Na talianske pro-konti scéne sa dostali do najlepšej formy jazdci Androni Giocattoli. Fausto Masnada vyhral dve etapy na Tour of the Alps a spolu s Mattiom Cattaneom sa presadili aj v poradí. A títo jazdci vo forme nemôžu mať vyššiu motiváciu, ako to naplno rozbaliť aj na Gire.
 
 
1. 11.5. rovinata etapa ciel rovina Bologna > San Luca 8,0 km cieľ: 20:00
2. 12.5. zvlnena etapa ciel rovina Bologna > Fucecchio 205 km cieľ: 17:15
3. 13.5. zvlnena etapa ciel rovina Vinci > Orbetello 220 km cieľ: 17:15
4. 14.5. zvlnena etapa ciel rovina Orbetello > Frascati 235 km cieľ: 17:15
5. 15.5. zvlnena etapa ciel rovina Frascati > Terracina 140 km cieľ: 17:15
6. 16.5. rovinata etapa ciel rovina Cassino > S.Giovanni Rotondo 238 km cieľ: 17:15
7. 17.5. zvlnena etapa ciel rovina Vasto > L'Aquila 185 km cieľ: 17:15
8. 18.5. rovinata etapa ciel rovina Tortoreto Lido > Pesaro 239 km cieľ: 17:15
9. 19.5. rovinata etapa ciel rovina Riccione > San Marino 34,8 km cieľ: 17:15
  20.5.     voľný deň      
10. 21.5. rovinata etapa ciel rovina Ravenna > Modena 145 km cieľ: 17:15
11. 22.5. rovinata etapa ciel rovina Carpi > Novi Ligure 221 km cieľ: 17:15
12. 23.5. rovinata etapa ciel rovina Cuneo > Pinerolo 158 km cieľ: 17:15
13. 24.5. rovinata etapa ciel rovina Pinerolo > Ceresole Reale 196 km cieľ: 17:15
14. 25.5. rovinata etapa ciel rovina St-Vincent > Courmayeur 131 km cieľ: 17:15
15. 26.5. rovinata etapa ciel rovina Ivrea > Como 232 km cieľ: 17:15
  27.5.     voľný deň      
16. 28.5. rovinata etapa ciel rovina Lovere > Ponte di Legno 226 km cieľ: 17:15
17. 29.5. rovinata etapa ciel rovina Val di Sole > Anterselva 181 km cieľ: 17:15
18. 30.5. zvlnena etapa ciel rovina Valdaora > St Maria di Sala 222 km cieľ: 17:15
19. 31.5. rovinata etapa ciel rovina Treviso > San Martino Castrozza 151 km cieľ: 17:15
20. 1.6. rovinata etapa ciel rovina Feltre > Monte Avena 194 km cieľ: 17:15
21. 2.6. rovinata etapa ciel rovina Verona > Verona 17,0 km cieľ: 17:15
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop