Nórsko: Poslednú etapu vyhral o milimetre Halvorsen, Kristoff vyzliekol Hagena

2.6.2019, 09:10 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
1. 28.5. rovinata etapa ciel rovina Stavanger > Egersund 168 km Bol
2. 29.5. rovinata etapa ciel rovina Kvinesdal > Mandal 174 km Hodeg
3. 30.5. zvlnena etapa ciel rovina Lyngdal > Kristiansand 180 km Hagen
4. 31.5. rovinata etapa ciel rovina Arendal > Sandefjord 224 km Affini
5. 1.6. zvlnena etapa ciel rovina Skien > Drammen 159 km Kristoff
6. 2.6. zvlnena etapa ciel rovina Gran > Honefoss 175 km Halvorsen
 
 
Krátky úvod k pretekom:
Tohtoročná edícia Okolo Nórska začne o dva týždne neskôr ako vlani a oproti minulému roku organizátori zaradili do programu až šesť etáp. Ich charakter a náročnosť však zostala nezmenená, až v piatich prípadoch sa o etapový vavrín budú môcť pobiť najrýchlejší muži v pelotóne. Iba jeden, záverečný, diel by mal dopredu vystreliť adeptov na celkové víťazstvo. Kopec Smeden, ktorého vrchol je 12 kilometrov pred veľkým finále bude veľkou prekážkou, pretože v najprudších pasážach budú musieť cyklisti zdolať až 17 % prevýšenie. Práve on by mal oddeliť zrno od pliev, no ukázať sa v ňom budú môcť nielen dobrí vrchári, ale tiež kvalitní klasikári.
 
Práve dve domáce esá sú najväčšími favoritmi na ovládnutie deviateho ročníka Okolo Nórska. Edvald Boasson Hagen a Alexander Kristoff sa na domácich cestách určite nebudú držať vzadu a budú chcieť zvíťaziť. Medzi favoritov budú patriť aj Tim Wellens, Sep Vanmarcke, Remco Evenepoel, Luis León Sánchez, Mads Pedersen a Cameron Meyer. Z pro-kontinentálnych tímov treba spomenúť mená ako Lars Boom, Preben Van Hecke, Alexander Kamp alebo Alex Aranburu. Svojich favoritov sem pošlú aj oblastné kontinentálne celky, hrýzť budú chcieť celky Uno-X a Joker.
 
Veľmi atraktívne budú hromadné dojazdy. Do Nórska prišla zaujímavá zmes šprintérov. Chýbať bude Dylan Groenewegen, ktorý v minulý rok dominoval v troch z piatich etáp. V tomto roku sem zavítajú iní zaujímaví rýchli muži. V špurtoch by sme mali vidieť okrem vyššie spomenutých domácich és aj Kristoffera Halvorsena, Álvara Hodega, Ceesa Bola, Dannyho Van Poppela a André Greipela. Na Okolo Nórska mal pôvodne štartovať aj Mark Cavendish, lenže jeho forma v poslednom období nie je dobrá, takže nakoniec na podujatie necestoval.
 
 
1. 28.5. rovinata etapa ciel rovina Stavanger > Egersund 168 km Bol
 
etapa 1
profil etapy, 1697 nastúpaných metrov (© tourofnorway.no)
 
 
Na úvod podujatia Okolo Nórska čakal cyklistov pomerne ľahší deň. Deviaty ročník odštartoval krátko pred druhou hodinou poobede z mesta Stavanger, v ktorom cez víkend prebehli preteky Hammer Series a pelotón sa vydali do Egersundu, v ktorom sa po prvýkrát mali ukázať všetky šprintérske esá, ktoré do Nórska prišli. Najväčším papierovým favoritom bol Alexander Kristoff, v boji o vavrín ho chceli vyzvať Kristoffer Halvorsen, Edvald Boasson Hagen, Álvaro Hodeg alebo Cees Bol.
 
Úspech celodenného úniku sa vôbec neočakával, no napriek tomu sa našli pretekári, ktorí sa rozhodli ukázať nielen seba, ale aj farby svojich celkov. Boli nimi Fridtjof Röinas z Joker Fuel of Norway, Elmar Reinders z Roompot – Charles, Jacob Eriksson z Team Coop a Torstein Traen z domáceho Uno-X Norwegian Development. Kvarteto utečencov veľmi rýchlo získalo na svoju stranu veľký náskok, po hodine súťaženia mali k dobru celých sedem minút.
 
Potom už sa ujali slova šprintérske tímy, ktoré pomaly začali vedúcu skupinu sťahovať. Štvorica v čele však pozbierala body na všetkých štyroch prémiách, dvoch šprintérskych a dvoch vrchárskych. Najpoctivejším zberačom bol Röinas (Joker), ktorý vyhral prvé tri a to suverénnym spôsobom. Na poslednej prémii, ktorá sa nachádzala 62 kilometrov pred páskou  sa opäť ukázal ten istý jazdec, ktorý tak bol s dnešným dňom maximálne spokojný. Vyťažil z neho aj šesť bonifikačných sekúnd.
 
Utečenci sa blížili k cieľu, ale čím bližšie boli, tým rýchlejšie sa medzera medzi nimi a pelotónom zmenšovala. V ňom už poriadne prišliapli na plyn tímy UAE Team Emirates, Dimension Data a Deceuninck Quick-Step. Práve jazdci týchto zoskupení sa začali striedať v čele balíka a aj preto v nájazde do okruhu, ktorý cyklisti absolvovali v cieľovom meste už štvorica v čele manévrovala len s minútou. Do cieľa prvej etapy chýbalo už iba 30 kilometrov.
 
Na cieľovom okruhu sa nervozita dala krájať. Pomaly sa dopredu tlačili aj iné tímy, ktoré dnes mali svoje ambície. Aj preto sa na zemi ocitlo niekoľko cyklistov, bol medzi nimi aj Enger (ICA). Ostatní lídri sa tomuto momentu dokázali vyhnúť. Potom už za to zobral Quick-Step, menovite Vakoč a ten odsúdil kvarteto vpredu k zániku. Celodenný únik tak ukončil svoje pôsobenie tri kilometre pred veľkým finále.
 
Tempo balíka bolo v tomto okamihu vysoké, takže bolo jasné, že v závere už nikto neujde a o víťazovi rozhodne záverečný šprint. V správny čas sa na čele ukázali muži z tímu Ineos, ktorí pripravovali šprint pre Kristoffera Halvorsena. Aj napriek tomu, že mal najvýhodnejšiu pozíciu do špurtu, Nór zvíťaziť nedokázal. Ako najrýchlejší sa ukázal Cees Bol, ktorý v tesnej koncovke pokoril všetky domáce hviezdy. Druhý skončil Eduard Grosu, až tretí bol Alexander Kristoff.
 
Holandský cyklista prežíva výbornú sezónu. Cees Bol dnes totiž dosiahol už tretie profesionálne víťazstvo v tomto roku a na konto získal ďalšie cenné skalpy. Vďaka tomu, že bol v hromadnom dojazde najrýchlejší sa dostal aj do priebežného čela. Spomedzi ďalších favoritov na celkové víťazstvo v prvý deň nikto nepočítal žiadne straty. Iba Remco Evenepoel na cieľovej rovinke spadol a do cieľa prišiel poriadne odretý.
 
 
Výsledky etapy
1. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 3:55:12 20
2. GROSU Eduard Delko Marseille Provence 00:00 10
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 5
4. NAESEN Lawrence Lotto Soudal link ikonka 00:00  
5. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:00  
6. HOFLAND Moreno EF Education First Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 3:55:02 5
2. GROSU Eduard Delko Marseille Provence 00:04  
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:06  
4. ERIKSSON Jacob Team Coop 00:09  
5. NAESEN Lawrence Lotto Soudal link ikonka 00:10  
6. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
2. 29.5. rovinata etapa ciel rovina Kvinesdal > Mandal 174 km Hodeg
 
etapa 2
profil etapy, 2355 nastúpaných metrov (© tourofnorway.no)
 
 
Druhý deň bol o niečo náročnejší ako prvý, cyklisti v ňom museli zdolať viac ako dve tisícky výškových metrov. Tým však čelili predovšetkým v prvej polovici etapy, druhá už bola skoro rovinatá. Na cieľovom okruhu sa nachádzal krátky brdok, v ktorom mohli mať šprintéri menšie problémy, ale aj dnes sa v závere očakával hromadný dojazd. Zopakovať včerajší triumf chcel Cees Bol, naopak Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen a Kristoffer Halvorsen si chceli napraviť chuť.
 
V stredu najsilnejšie tímy pustili dopredu väčší počet pretekárov ako včera. Celodenný únik sa vytvoril skoro okamžite po odmávaní etapy a tvorilo ho až sedem jazdcov. Menovite nimi boli Taco van der Horn z Jumbo – Visma, Elmar Reinders z Roompot – Charles, Franck Bonnamour z Arkéa – Samsic, Markus Hoelgaard z Uno-X Norwegian Development, Henrik Evensen z Joker Fuel of Norway, Omer Goldstein z Israel Cycling Academy a Eirik Lunder z Team Coop.
 
Pelotón si uvedomoval, že ide o početnú skupinu, takže počas celého dňa šprintérske tímy držali utečencov na dostrel. Sedmička vpredu si vybudovala maximálny náskok na méte 110 kilometrov pred páskou. Vtedy boli pred balíkom o tri a pol minúty, viac im pelotón nedovolil. Čo im však dovolil bola možnosť pozbierať všetky body na šprintérskych a vrchárskych prémiách. Na tých rýchlostných sa predviedol Van den Horn (Jumbo), na dvoch vrchárskych sa ukázal Evensen (Joker).   
 
Potom už cyklisti namierili na okruh, ktorý meral deväť kilometrov. Na ňom sa nachádzal krátky, skoro kilometrový berg, ktorého priemerný sklon bol päť percent. Ešte v nájazde do prvého kola pelotón strácal na vedúcu skupinu dva a pol minúty. Hlavne preto sa do čela balíka naskladal skoro celý tím UAE Team Emirates a začal utečencov naháňať. Na zrýchlenie hlavnej skupiny museli zareagovať aj muži v úniku a v ňom začínali selekcie. Ako prvý z neho vypadol Lunder (Coop).
 
Šiesti muži bojovali s veternými mlynmi. Pri predposlednom prejazde cez cieľovú čiaru sa ich situácia naďalej zhoršovala. Deceuninck Quick-Step ešte pridal a šance utečencov sa už pohybovali len v teoretickej rovine. Tak či tak stále ideálne spolupracovali a držali sa pred balíkom. Najsilnejším jazdcom z nich sa zdal byť Van der Horn (Jumbo). Deväť kilometrov pred koncom druhej etapy si držali pol minútový odstup, čo stupňovalo nervozitu v skupine favoritov. 
 
Šprintérske tímy nespanikárili. Celodenný únik zlikvidovali štyritisíc metrov pred páskou, no situácia bola chaotická a pelotón bol poriadne preriedený. Preto sa na chvíľku spomalilo, čo chceli využiť Evensen (Joker) a Hoelgaard (Uno-X), ktorí si ešte predĺžili účasť v úniku. Lenže im do kariet nezahrala skutočnosť, že Kristoff (UAE) a Hagen (Dimension) kopček prežili, takže ich tímy po pár sekundách váhania opäť rozprúdili poriadne tempo a definitívne ukončili ich aktivitu.
 
Boli to práve tieto dva tímy, ktoré priviedli pretekárov do šprintu. V ňom sa ako blesk z jasného neba objavil Álvaro Hodeg, ktorý zviedol milimetrový súboj s Kristofferom Halvorsenom. Ich tesnú bitku musel rozlúštiť až fotofiniš. Tretí preťal cieľovú pásku už s väčším odstupom Edvald Boasson Hagen, ktorý tak porazil aspoň Alexandra Kristoffa. Líder UAE obsadil štvrtú pozíciu. Včerajší hrdina, Cees Bol, dnes nemal také dobré nohy, finišoval až na ôsmom mieste. 
 
Nie prílíš dobrý rok zažíva Álvaro Hodeg, no dnes predviedol, že stále dokáže konkurovať rýchlym šprintérom. V koncovke okrem rýchlych nôh ukázal aj dobré načasovanie v hádzaní bicyklov, pretože práve táto zručnosť mu vyhrala druhú etapu. Pre Hodega bol dnešný triumf šiestym v jeho profesionálnej kariére. Priebežným lídrom aj po druhom dni zostal Cees Bol, ktorý má však rovnaký čas ako dnešný víťaz. V jeho prospech hrá len súčet lepších umiestnení, keďže včera Hodeg obsadil až 12. pozíciu. Tretí je Kristoffer Halvorsen, ktorý stráca štyri sekundy. Alexander Kristoff má manko šiestich sekúnd.
 
 
Výsledky etapy
1. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:09:18 20
2. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:00 10
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00 5
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. KIRSCH Alex Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. GROSU Eduard Delko Marseille Provence 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 8:04:20 5
2. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
3. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:04  
4. GROSU Eduard Delko Marseille Provence 00:04  
5. BONNAMOUR Franck Team Arkéa Samsic 00:05  
6. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:06  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
3. 30.5. zvlnena etapa ciel rovina Lyngdal > Kristiansand 180 km Hagen
 
etapa 1
profil etapy, 2562 nastúpaných metrov (© tourofnorway.no)
 
 
Tretia etapa priviedla pelotón do mesta Kristiansand, v ktorom sa podobne ako včera krúžili okruhy. Dnešná etapa bola o niečo náročnejšia a doposiaľ aj najdlhšia. Záver bol však veľmi podobný druhému dňu, takže predpokladal sa aj rovnaký koniec. Hlavnú rolu v ňom mali zohrať šprintéri. Cees Bol a Álváro Hodeg sa už v dobrom svetle prezentovali, okrem nich si robili chúťky aj Kristoffer Halvorsen a Alexander Kristoff.
 
Podobne ako v prvých dvoch kapitolách nórskeho dobrodružstva, aj v tej tretej sa chceli ukázať oblastné kontinentálne celky. Opäť to boli prevažne ich jazdci, ktorí tvorili celodenný únik. Dnes pelotón pustil dopredu len troch mužov, konkrétne Nikitu Stalnova z Astany, Andreasa Vangstada z Joker Fuel of Norway a Andrea Sotberga z Team Coop. Trio si počas dňa vytvorilo až štvorminútový náskok.
 
Väčšinu dňa v čele pelotónu boli vidieť červené dresy nemeckého Sunwebu, ktorý bránil najcennejší dres. Medzi utečencami sa poctivo spolupracovalo až do stúpania Haugebakkmyrane (2,3 km - 4,6 %), v ktorom sa uthol Stalnov (Astana). Kazach tak vyhral prémiu tretej kategórie, na prvých dvoch sa tešil Vangstad (Joker). Keďže z vrcholu posledného hodnoteného kopca bolo do cieľa ešte veľmi ďaleko, Stalnov počkal dvoch prenasledovateľov.
 
Ešte pred poslednou rýchlostnou prémiou tak vpredu figurovala rovnaká trojica. Na nej sa opäť šprintovalo, a zas najrýchlejším z utečencov bol Vangstad (Joker). Balík sa zatiaľ pomaličky približoval a v tomto momente už na vedúcu skupinu strácal iba minútu. Tempo pelotónu bolo vysoké, tímy Dimension Data a Deceuninck Quick-Step tlačili poriadne na pílu a už pri nájazde do okruhu boli obe skupiny spojené.
 
Do cieľa chýbalo ešte tridsať kilometrov, ale kolegovia Edvalda Boassona Hagena išli poriadnu hranu. Snažili sa dostať do problémov ostatných rýchlych jazdcov. V kratkom kopčeku však narušil ich hegemóniu Carl Frederik Hagen z Lotta Soudal, ktorý sa snažil odpútať. Nevyšlo mu to, síce na svoju stranu získal nejaké sekundy. Celok Dimension Data ale pozorne kontroloval finále tretieho dňa.
 
V poslednom kole ale ich pozornosť a silu preveril Tim Wellens, ktorý zaútočil v rovnakom mieste ako jeho kolega v predposlednom kole. Oheň hasili pretekári UAE Team Emirates. Dva kilometre pred páskou im voda došla, práve vtedy zaútočili Edvald Boasson Hagen a Ben Swift. Brit však neudržal krok s domácim borcom a ten si prišiel po víťazstvo. Druhý nakoniec skončil Joris Nieuwenhuis a tretí v dramatickom boji finišoval Alexander Kristoff, s dvojsekundovým mankom na víťaza.
 
Koncovku tretieho dňa ovládol Edvald Boasson Hagen, ktorý sa nebál atakovať a v konečnom dôsledku urobil správny krok. Zužitkoval tak výbornú prácu svojho tímu, ktorý v druhej polovici dňa nezišiel z čela pelotónu. Hagen si okrem 77. profesionálneho víťazstva vydobyl aj najcennejší dres. Cieľovú pásku preťal o dve sekundy skôr ako jeho najväčší vyzývatelia. Pred zajtrajším dňom tak má sedem sekundový náskok pred Ceesom Bolom a deväť pred Alexanderom Kristoffom.
 
 
Výsledky etapy
1. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 4:25:47 20
2. NIEUWENHUIS Joris Team Sunweb link ikonka 00:02 10
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:03 5
4. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:03  
5. KIRSCH Alex Trek - Segafredo link ikonka 00:03  
6. MARTINELLI Davide Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:03  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 12:30:03 5
2. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:07  
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:09  
4. NIEUWENHUIS Joris Team Sunweb link ikonka 00:10  
5. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:11  
6. BONNAMOUR Franck Team Arkéa Samsic 00:12  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
4. 31.5. rovinata etapa ciel rovina Arendal > Sandefjord 224 km Affini
 
etapa 1
profil etapy, 2755 nastúpaných metrov (© tourofnorway.no)
 
 
Štvrtá etapa bola najdlhšia a najnáročnejšia v deviatom ročníku podujatia Okolo Nórska. Viac ako dvesto kilometrov a takmer tritisíc výškových metrov dnes čakalo na všetkých, ktorý sa už v doobedňajších hodinách postavili na štart. Dnešok bol atraktívny aj preto, že v záver mal vlnitý profil, kde sa dalo útočiť. Koncovka bola šitá na mieru pre Alexandra Kristoffa, no bez šance neboli ani iní pretekári.
 
Masívnu porciu kilometrov musel zdolať aj celodenný únik. Nebolo preto žiadnym prekvapením, že sa rodil veľmi dlho. Tesne pred prvou šprintérskou prémiou sa pokúšali uniknúť Tim Wellens z Lotta Soudal a Floris De Tier z Jumbo - Visma, ale veľký náskok si nevytvorili a po chvíľke na výslní sa opäť stali súčasťou pelotónu. Malým zadosťučinením im bolo, že získali aspoň body na prémii. Vyhral ju Wellens. 
 
Až tesne pred hranicou štvrtiny etapy sa odlepili od veľkého hada šiesti cyklisti a vytvorili tak únik, ktorý vpredu vydržal až do veľkého finále. Najskôr ušli piati, menovite Tom Scully z EF Education First, Edoardo Affini z Mitcheltonu - Scott, Sander Armée z Lotta Soudal, Daniel Turek z Israel Cycling Academy a Rasmus Quaade z Riwal Readynez. Po chvíľke sa k nim pridal ešte Andres Skaarseth z Uno-X Norwegian Development.
 
Dopredu sa tak dostali aj silné tímy, čo si uvedomovali ostatné World Tour celky. Šestici vpredu preto dali len minimálny priestor na dýchanie, maximálne štyri minúty. Keďže vedúca skupina zostala v čele skoro až do konca, jej členovia pozbierali čiastočné úspechy na trati. Na prvej vrchárskej prémii sa predviedol Skaarseth (Uno-X), na druhej Čech Turek (ICA). Poslednú šprintérsku prémiu ovládol Armée (Lotto), ktorý si po prvé miesto zašprintoval.
 
Potom už čakal pretekárov len finiš, v ktorom mali svoje záujmy aj jazdci v pelotóne. Hlad bol cítiť najmä v Deceunincku Quick-Stepe, pretože to boli práve členovia tohto zoskupenia, ktorí sa snažili dobehnúť vedúcu skupinu. Ešte 20 kilometrov pred páskou ale balík strácal dve minúty a začala sa v ňom stupňovať nervozita. Zrodil sa aj jeden pád, ktorého súčasťou bol Malucelli (Caja Rural), ale hneď sa zdvihol a pokračoval.
 
Únik stále robil problémy a na zvlnenom profile sa pelotón nepribližoval tak ako si to predstavovali v Ineose, preto aj ich jazdci sa zapojili do diktovania tempa. Hlavným dirigentom bol Kirienka. Počas jeho panovania nastali v balíku selekcie a aj šestka utečencov mala čo robiť, aby sa udržala vpredu. Potom ale Kirienka opustil svoju pozíciu a začalo sa v pelotóne nastupovať. Veľmi nádejne vyzeral pokus Vakoča (Quick-Step).
 
Český cyklista ale dlho odolávať sile pelotónu nedokázal. To celodenný únik áno. Ešte pod flamme rouge prišli ako prví a nakoniec sa pobili o etapové víťazstvo. Najviac síl do šprintu pošetril Edoardo Affini, ktorý jednoznačne porazil svojich súperov. Druhý skončil Anders Skaarseth a tretí bol Sander Armée, ktorý len tak-tak porazil Rasmusa Quaadeho. Pelotón preťal pásku o sedem sekúnd neskôr. Špurt v balíku vyhral Alexander Kristoff.
 
Veľmi dlho trvalo, kým sa podarilo niekomu úspešne ujsť a nakoniec sa ukázalo byť rozhodujúce v celodennom úniku. Edoardo Affini bol jedným z tých odvážlivcov, ktorí to riskli a vyplatilo sa. Dočkal sa vôbec premiérového profesionálneho víťazstva a v celkovej klasifikácii sa posunul na druhé miesto. Najcennejší dres dnes ubránil Edvald Boasson Hagen, ktorý sa ale do šprintu nezapojil. Prví dvaja muži majú totožný čas, tretí Cees Bol stráca sedem sekúnd. 
 
 
Výsledky etapy
1. AFFINI Edoardo Mitchelton - Scott link ikonka 5:07:30 20
2. SKAARSETH Anders Uno-X Norwegian Development 00:00 10
3. ARMÉE Sander Lotto Soudal link ikonka 00:00 5
4. QUAADE Rasmus Riwal Readynez Team 00:00  
5. TUREK Daniel Israel Cycling Academy 00:00  
6. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:07  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 17:37:40 5
2. AFFINI Edoardo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
3. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:07  
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:08  
5. SKAARSETH Anders Uno-X Norwegian Development 00:09  
6. NIEUWENHUIS Joris Team Sunweb link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
5. 1.6. zvlnena etapa ciel rovina Skien > Drammen 159 km Kristoff
 
etapa 5
profil etapy, 2078 nastúpaných metrov (© tourofnorway.no)
 
 
Sobota už nebola ani taká dlhá, ani taká náročná. Po kráľovskej etape dnes cyklistov čakal kratší deň, aj keď dva hodnotené kopce vyzerali hrozivo. Posledných tridsať kilometrov sa ale išlo už iba po rovine, čo napovedalo tomu, že by v závere mohli byť v akcii opäť šprintéri. Menoslov favoritov, teda Edvalda Boassona Hagena, Alexandra Kristoffa, Ceesa Bola, Kristoffera Halvorsena alebo Álvara Hodega, mohol vyzvať únik, podobne ako včera.
 
Predposledná etapa mala zaujímavý priebeh. Najskôr sa v čele osamostatnili piati pretekári. Boli nimi Tom Van Asbroeck z Israel Cycling Academy, Erik Resell z Uno-X Norwegian Development, Zhandos Bižigitov z Astany, Taco van der Horn z Jumbo – Visma a Elmar Reinders z Roompot – Charles. Tí sa  však celý čas nedokázali vzdialiť od pelotónu ďalej ako na dve minúty, takže bolo jasné, že o víťazstvo v etape sa pobiť nebudú môcť.
 
Ešte predtým, ako sa ich púť skončila, sa zviditeľnili na dvoch prémiách. Na prvej šprintérskej sa potešil Van Asbroeck (ICA), na úvodnej vrchárskej sa predviedol Reinders (Roompot). Potom prišiel druhý hodnotený kopec, v ktorom zaútočili Hirschi (Sunweb), Evenepoel (Quick-Step), Lambrecht a Hagen (obaja Lotto). Kvarteto prenasledovateľov čoskoro doskočilo do vedúcej skupiny a ďalej išlo poriadnu hranu. Na vrchole Meheii (11,7 km – 3,7 %) boli v čele už iba dvaja muži, konkrétne Evenepoel a Hirschi, ktorí tak pokračovali osamote.
 
Na poslednú prémiu prišlo vedúce duo len s polminútovým náskokom pred balíkom, ale na ďalších kilometroch sa im podarilo zväčšiť odstup na celú minútu. Kopec práce tak v tomto čase mali u Dimension Data, pretože ostatné tímy im ešte nechceli pomáhať sťahovať Evenepoela a Hirschiho. Zatiaľ ich nechávali vykúpať sa vo vlastnej šťave. Dvadsať kilometrov pred páskou im ale pomocnú ruku podalo Lotto Soudal. Hneď to bolo cítiť, utečenci stratili polovicu zo svojho náskoku.
 
Sila pelotónu bola veľká a nedokázal jej odolávať ani Evenepoel (Quick-Step). Hirschi (Sunweb) už bol skoro bez energie a svojmu mladšiemu súperovi prestal striedať. Držal sa ho zubami nechtami a aj očami, bolo však na ňom vidieť, že melie z posledného. O ich osude bolo viac-menej rozhodnuté, ale obaja sa nechceli vzdať. Súčasťou balíka sa stali presne dva kilometre pred veľkým finále. 
 
To bolo v réžii troch celkov. Ineos, EF Education First a Sunweb hýrili aktivitou na posledných metroch a boli to práve tieto zoskupenia, ktoré priviedli balík do hromadného dojazdu. Ich pretekári sa ale v šprinte museli pokloniť umeniu iného špurtéra. Predposlednú etapu nakoniec vyhral Alexander Kristoff, ktorý sa konečne dočkal úspechu na domácom podujatí. Druhý finišoval Álvaro Hodeg a tretí bol Kristoffer Halvorsen.
 
Úspešné ťaženie Alexandra Kristoffa znamenalo, že si nórsky rýchlik pripísal na konto už 75. profesionálne víťazstvo a vďaka bonifikačným sekundám sa dostal tiež do priebežného vedenia. Pred poslednou etapou je jeho náskok minimálny, Edvald Boasson Hagen na neho stráca iba jednu sekundu a to preto, lebo dnes sa Hagenovi ušlo len štvrté miesto. Priebežne tretí je po piatej etape Edoardo Affini, ktorého manko na najcennejší dres sú len dve sekundy. Šancu stať sa celkovým víťazom deviateho ročníka Okolo Nórska však majú všetci členovia najlepšej desiatky.
 
 
Výsledky etapy
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 3:39:44 20
2. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 10
3. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:00 5
4. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00  
5. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
6. HOFLAND Moreno EF Education First Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 21:17:22 5
2. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:01  
3. AFFINI Edoardo Mitchelton - Scott link ikonka 00:02  
4. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:09  
5. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:09  
6. SKAARSETH Anders Uno-X Norwegian Development 00:11  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
6. 2.6. zvlnena etapa ciel rovina Gran > Honefoss 175 km Halvorsen
 
etapa 1
profil etapy, 2102 nastúpaných metrov (© tourofnorway.no)
 
 
Posledná etapa bola ideálnou príležitosťou zmeniť poradie v priebežnej klasifikácii. Organizátori na úplný koniec naplánovali stúpanie Smeden (4,1 km  - 4,0 %), z vrcholu ktorého sa do cieľa už iba klesalo. Bolo to pravé miesto na rozhodujúci atak v podaní lepších vrchárov. Medzi favoritov na zisk etapy sa radili Tim Wellens, Marc Hirschi, Luis León Sánchez, Alex Aranburu, ale tiež Edvald Boasson Hagen.
 
Na záver sa zrodil aj celkom početný únik. Najskôr sa v čele ocitla štvorica pretekárov reprezentujúca predovšetkým kontinentálne výbery. Boli nimi Elmar Reinders z Roompot - Charles, Jonas Abrahamsen z Uno-X Norwegian Development, Louis Bendixen z Team Coop a Maarten Wynants z Jumbo - Visma. Ešte pred prvou prémiou sa k nim pripojili Remco Evenepoel z Deceuninck Quick-Stepu a Carl Frederik Hagen z Lotta Soudal.
 
Na prvom hodnotenom kopci plný počet bodov získal Reinders (Roompot), ktorého záujem bol získať vrchársky dres. Potom nasledoval zjazd, po ktorom si vedúca skupina vytvorila dnešné maximum. V tejto chvíli pelotón na nich strácal tri a pol minúty. Potom ich už UAE Team Emirates a Dimension Data začali sťahovať. Tak či tak si šestka vpredu prišla po body na oboch šprintérskych prémiách. Obe vyhral Hagen (Lotto).
 
Nasledovalo veľké finále. Ešte pred ním sa z čela vytratil Bendixen (Coop), ktorý už nedokázal odolávať blížiacemu sa pelotónu. V ňom muziku pritvrdili okrem vyššie spomenutých celkov aj Sunweb a Ineos. Odstup medzi oboma skupinami sa začala rapídne zmenšovať. Už dvadsať kilometrov pred cieľom piati muži v úniku nemali k dobru ani minútu. Najsilnejším z nich sa zdal byť Evenepoel (Quick-Step). 
 
Už pod kopcom Smeden sa utečenci stali súčasťou pelotónu. Z neho sa však hneď začalo nastupovať. Akonáhle sa cesta zdvihla zaútočili Lambrecht (Lotto) a Hirschi (Sunweb). V najprudšej pasáži, v ktorej cyklisti museli zdolať až 17 % prevýšenie sa zdvihol zo sedla Wellens (Lotto) a ten ešte do vrcholu stihol nielen dobehnúť dvojičku v čele, ale ju nechal aj za sebou. Vyhral tak poslednú prémiu.
 
V klesaní Tim Wellens a Marc Hirschi spojili svoje sily, lenže balík nebol ďaleko. Desať sekúnd sa im nepodarilo udržať až na pásku, už päť kilometrov pred cieľom ich pelotón pohltil. Útočil aj Edvald Boasson Hagen, ale ani on svoju snahu nedotiahol do úspešného konca. O víťazovi nakoniec rozhodol záverečný šprint, ktorý si len veľmi tesne podmanil Kristoffer Halvorsen. Druhý bol Cees Bol, tretí skončil Alexander Kristoff.
 
Záverečná etapa tak nakoniec priniesla hromadný dojazd, v ktorom sa ukázala domácim fanúšikom aj posledná známa šprintérska tvár. Kristoffer Halvorsen dnes zaznamenal štvrté profesionálne víťazstvo a v celkovom hodnotení sa posunul na druhé miesto. Celkovým víťazom deviateho ročníka Okolo Nórska sa stal Alexander Kristoff, ktorý vďaka tretej priečke predbehol Edvalda Boassona Hagena. Ten skončil tretí.
 
 
Výsledky etapy
1. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 4:02:40 20
2. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:00 10
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 5
4. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
5. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:00  
6. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 25:19:58 200
2. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:03 150
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:05 125
4. AFFINI Edoardo Mitchelton - Scott link ikonka 00:06 100
5. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:07 85
6. SKAARSETH Anders Uno-X Norwegian Development 00:15 70
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov


 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop