Giro sa úplne zmení. Pred kopcami kraľoval Roglič, hory budú drsné a útočné

22.5.2019, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Organizátori rozdelili talianske podujatie na dve ambivalentné časti. V tej prvej sa neobjavili žiadne náročné kopce a kandidáti na titul sa mohli sústrediť len na dve časovky. Na papieri príjemné čakanie na horské etapy však skončilo pre mnohých z nich veľkým časovým zásekom bez toho, aby vôbec ukázali vrchársku formu. V druhej polovici sa tak nemôže odohrať nič iné, len tvrdá jazda v kopcoch. Primárne so zámerom vyhodiť z rytmu Primoža Rogliča.
 
 
roglic 19 giro podium ruky rcsfg
Nečakaný líder Valerio Conti (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Lepšie sa to zvládnuť ani nedalo
 
Slovinský pretekár bol najviac skloňovaným menom počas úvodného bloku. Perfektne využil časovky a v oboch predstaveniach vyčnieval nad ostatnými. Jazda do San Marina znamenala doslova demoláciu konkurencie a výsledkom je jeho výrazný náskok pred všetkými súpermi. Pred podujatím sa očakávalo, že Roglič s Dumoulinom naplno využijú obidve ITT a do kopcov dorazia s časovou výhodou pred súpermi. Ale jazdec tímu Jumbo - Visma doviedol tento predpoklad do dokonalosti. Okrem toho v šiestej etape sa dokázal vyhnúť hromadnému pádu, ako jediný z favoritov spoločne s Carapazom, a opäť získal menší čas na konkurenciu. Aj toto potvrdzuje, že Primožovi Rogličovi vyšlo všetko takmer perfektne v prvej časti Gira.
 
Takmer perfektne preto, lebo prišiel o Laurensa de Plusa - elitného pomocníka do kopcov, ktorý mal byť jeho najsilnejším spoločníkom v horských etapách, a ešte viac oslabil už aj tak málo skúsený celok Jumbo - Visma. Holandská zostava sa ocitla v zaujímavej pozícii. Môže si užívať dominantného cyklistu celých pretekov, ale v kopcoch sa nemôže rovnať tímovou kvalitou ostatným zostavám, čo chtiac-nechtiac, napriek Rogličovej mimoriadnej forme, musí znamenať istú neistotu. Samotný Primož Roglič musí byť sebavedomý, jeho nohy sa prezentujú v ohromnej fazóne, a bude si veriť aj na súboje v pripravených kopcoch. Takáto fazóna mu musí vydržať až do samého konca, lebo súperi sa nevzdávajú. 
 
 
roglic 19 giro podium ruky rcsfg
Primož Roglič odštartoval Giro výborne (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Ak by sme boli na Tour alebo Vuelte, takýto náskok v polovici podujatia by bol takmer neriešiteľnou záležitosťou, ale Giro má svoje vlastné zákony. A to udržuje potrebné napätie aj vtedy, keď aktuálne najsilnejší borec disponuje veľkou časovou výhodou. Zatiaľ v podstate nevieme povedať, v akej skutočnej vrchárskej forme sa nachádzajú kandidáti na titul a budeme zvedaví, ako sa im podarí nabehnúť v momente "z roviny" do hôr. Veľká ofenzíva v kopcoch môže narušiť zaužívané stereotypy horských etáp. Ak elitní vrchári disponujúci silnou podporou udrú v mamutích horských etapách ďaleko pred cieľom, v hocijakom momente môže prasknúť ktokoľvek. Aj v dvadsiatej etape. Výhodou Primoža Rogliča je však to, že v najťažších previerkach si môže dovoliť aj nejaké to zaváhanie, lebo jeho náskok je skutočne veľký. Ale nemôže ukázať náznaky slabnutia, lebo konkurencia je pripravená dokázať nemožné.
 
 
Veľká nespokojnosť bude znamenať veľké ataky
 
Výbornú kondíciu predvádza Vincenzo Nibali, ktorý prešiel cez obe časovky silným spôsobom, patril v nich k tomu najlepšiemu a pred horskými etapami musí byť spokojní. Len teraz sa dostáva do svojho kráľovstva a svojimi danosťami na Grand Tour bude chcieť postupne podkopávať Rogličove postavenie. Uvidíme, ako mu to pôjde na dlhých stúpaniach, keď sa proti nemu postavia mladší a dynamickejší súperi, no jeho skúsenosti a známa "mágia" tretieho týždňa mu dodávajú pocit sebadôvery. Podľa jeho gusta budú náročné vytrvalostné horské previerky a určite bude mať pred očami ročník 2016, keď na Gire získal ružový dres len na konci pretekov svojho sviežosťou v kopcoch. Jeho úspech bude závislý aj od Pozzoviva s Carusom, ktorí budú jeho veľkými oporami v kopcoch. Ale Bahrajn - Merida nemusí byť nevyhnutne hybnou silou v horách, na to sa budú sústrediť iné celky.
 
 
nibali 19 detail tmavy rozjazdenie rcsfa
Vystúpi Vincenzo Nibali z tieňa? (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Miguel López a Simon Yates prišli na podujatie veľmi sebavedomí a tento pocit u nich pretrval aj po úvodnej časovke, ktorú zvládli znamenite, ale deviata etapa skončila pre obidvoch pohromou. Po prvom súťažnom bloku rátajú stratu v okolí štyroch minút na Rogliča. Musí to byť pre nich nečakaný moment, ale keďže máme stále pred sebou kompletnú vrchársku ponuku, situácia nemusí byť stratená. V tomto roku si robí Astana v kopcoch, čo chce a môže v tom pokračovať aj na Gire. Silným tromfom môže byť Pello Bilbao, ktorý momentálne pôsobí vysoko v poradí, a aj keď nemusí byť tak dobre pripravený ako López, v prvých horských etapách vytvorí zaujímavú ponuku pre kazašský tím. Mitchelton - Scott sa k nim ochotne pridá a Simon Yates s Miguelom Lópezom môžu ešte vytvoriť dramatickú zápletku. Potrebujú však v horách postupne vyšťaviť konkurentov a zbierať čas vždy, kde sa to bude dať. Unavujúca jazda po nepríjemnom teréne potom môže udrieť prekvapujúcim spôsobom na favoritov v posledných horských etapách, a to ich bude držať pri živote.
 
Do partie sa môže pridať aj Bora - hansgrohe. Davide Formolo a Rafal Majka sa netajili tým, že na talianskom podujatí ich zaujímajú najmä kopce. Ich dobrá forma a takisto aj sebavedomie sa určite radi pridajú k útočným pokusom, pretože prišli bojovať o najvyššie pozície. Silným hráčom môže byť Movistar, a to najmä vtedy, keď ukáže svoje najlepšie nohy Mikel Landa. Doteraz ho sprevádzala smola, ale kopce ho vždy motivujú a určite nebude chcieť zahodiť za hlavu svoje vrchárske kvality. Spolu s Richardom Carapazom  budú v kopcoch nepríjemní a aj oni môžu prispieť k tomu, že v horách sa bude útočiť z diaľky. Astana, Mitchelton, Bora a Movistar budú mať záujem na tvrdej cyklistike v druhej časti pretekov, ktorá preverí nielen Rogliča a jeho kolegov, ale všetkých jazdcov na GC. Pre vývoj v klasifikácii je dobré, že početná skupina favoritov a výborných vrchárov nie je spokojná so svojou pozíciou v poradí.
 
 
carapaz 19 giro atak movfb
Atak Richarda Carapaza (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Obidve časovky veľmi pomohli Bobovi Jungelsovi a budeme zvedaví, či teraz dokáže vytiahnuť také nohy, ktoré mu zaručili šieste miesto na tomto podujatí v sezóne 2016. Veľkú vzpruhu dostal po otváracom bloku Bauke Mollema, ktorý zvládol jazdy proti chronometru nad očakávanie dobre. Holandský borec vstupuje do kľúčovej časti podujatia výrazne povzbudený, ale stále tu visí otáznik, či bude schopný pretekať na najvyššej úrovni až do samého konca. Pretože len tam sa môže rozhodovať o úspechu. Ilnur Zakarin dosiahol lepší výsledok v druhej časovke, jeho výkon tak stúpa a bude si veriť, že v náročných záverečných previerkach bude mať viac energie, ako väčšina jeho konkurentov. Pomerne dobú pozíciu si vybudoval Sam Oomen, minuloročný deviaty muž klasifikácie, ale po odstúpení Toma Dumoulina tím Sunweb hovorí, že ich zaujímajú najmä etapové triumfy. Vyše štyri, resp päť minút strácajú Pavel Sivakov a Tao Hart a obaja majú kvality na to, aby prispeli k zaujímavému súboju na niektorom z ťažkých profilov.
 
 
Rozdiel medzi favoritmi po jedenástej etape:
Primož Roglič
Pello Bilbao +1:42
Vincenzo Nibali +1:44
Bauke Mollema +1:55
Bob Jungels +2:18
Davide Formolo +2:52
Rafal Majka +2:53
Sam Oomen +3:12
Richard Carapaz +3:16
Ilnur Zakarin +3:32
Simon Yates +3:46
Pavel Sivakov + 4:11
Miguel López +4:29
Migel Landa +4:52
Tao Hart +5:08
 
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov pred 12. etapou
1. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 45:02:05 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:50  
3. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 02:21  
4. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 02:33  
5. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 02:36  
6. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 02:39  
7. ANTUNES Amaro CCC Team link ikonka 03:05  
8. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 03:27  
9. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 03:30  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 03:32  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže pred 12. etapou
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 194
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 183
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 159
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 50
5. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 50
6. CIMA Damiano Nippo Vini Fantini Faizané 44
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže pred 12. etapou
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 32
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 22
3. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 18
4. PEDRERO Antonio Movistar Team link ikonka 18
5. FRAPPORTI Marco Androni Giocattoli - Sidermec 15
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 8
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov pred 12. etapou
1. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 45:04:26
2. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 01:06
3. CARBONI Giovanni Bardiani - CSF 01:09
4. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 02:15
5. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 02:41
6. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 03:40
 
             

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop