Dauphiné: V šprinte získal suverénnu výhru Sam Bennett, Hodeg s Greipelom zaváhali

11.6.2019, 12:55 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 11.6. zvlnena etapa ciel rovina Le Puy-en-Velay > Riom 177 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 3
profil etapy, 1418 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
 
 
Po dvoch hektických etapách sa dostali pretekári na jednoduchý profil, ktorý ponúkal šancu na výhru najrýchlejším jazdcom v balíku. Znovu sa mali objaviť na trati daždivé podmienky, ale tie nemali zastaviť šprintérov ako Bennett, Hodeg alebo Greipel, aby svoju príležitosť pustili z rúk.
 
Vedúca skupina sa vytvorila hneď po oficiálnom štarte. Na čele pretekov sa usadili len Natnael Berhane (Cofidis) a Quentin Pacher (Vital Concept), ostatní borci nechceli okúsiť silu šprintérskych zoskupení. Dvojica zastupovala francúzsku pro-kontinentálnu scénu. Tím Vital Concept sa ukázal v prvom úniku na podujatí a dopredu dnes mohol vyraziť aj Cofidis, ktorý vo včerajšej previerke prišiel o Nacera Bouhanniho a tým stratil svoje eso na hromadné dojazdy pelotónu. Berhane s Pacherom sa radi ukazujú najmä v únikoch na kopcovitom teréne, no tentoraz museli preukázať svoju vytrvalosť na mierne zvlnenom profile.
 
V hlavnej skupine okamžite prebral zodpovednosť tím Bahrajn - Merida, ktorý si veľmi cenil žltý dres, a svojich zástupcov vyslali na čelo balíka aj Bora - hansgrohe a Arkea Samsic. Tieto zostavy držali rozdiel medzi skupinami v okolí dvoch minút. Takmer celý deň pršalo, takže ani dnes si nemohli pretekári úplne vyfúknuť. V druhej polovici etapy začal pracovať v pelotóne aj Deuceninck - Quick-Step.
 
Prvú horskú prémiu si podmanil Natnael Berhane a eritrejský jazdec pokračoval vo svojej aktivite aj na sérii troch hodnotených kopcov. Dobyl všetky dnešné prémie, ale na jeho konto pribudli iba štyri vrchárske body. Pelotón nenechával nič na náhodu a päťdesiat kilometrov pred cieľom strácal iba jednu minútu. V záverečnej časti etapy sa vyčasilo a pelotón už len čakal na to, kedy bude vhodná chvíľa, aby chytil vedúcu dvojicu.
 
Berhane a Pacher ešte disponovali vo finále energiou a bili sa o každú sekundu, no Bora, Quick-Step a Arkea mali jasnú prevahu. Brejk stihol uchmatnúť aj rýchlostnú prémiu, kde bol opäť úspešný Berhane. Pre zvyšné body a jednu bonusovú sekundu si vyskočil Alexej Lutsenko ako majiteľ zeleného dresu. V tomto momente musel riešiť defekt Álvaro Hodeg a dvanásť kilometrov pred cieľom bol únik chytený. Približne v polovici balíka spadol Guerreiro z Kaťuše a bolo veľkým šťastím, že zo sebou nestiahol aj ďalších jazdcov. Portugalský pretekár napokon na pretekoch skončil.
 
Na dlhej cieľovej rovinke sa presadil Sam Bennett, ktorý vyťažil z výbornej práce svojich kolegov. Druhý finišoval Wout van Aert, tretie miesto ukoristil Davide Ballerini.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Tretia etapa sa odohrala podľa očakávaného scenára. Šprintérske zoskupenia si postrážili vedúcu skupinu a v tomto smere mali jednoduchú úlohu, keďže v brejku sa pohybovali len dvaja pretekári. Tí sa vrátili späť niečo cez desať kilometrov pred páskou a všetci kandidáti na etapový triumf dostali potrebný priestor, aby sa pripravili na hromadný dojazd.
 
Posledné stovky metrov najlepšie zvládol Sam Bennett, ktorému pred páskou vytvoril výbornú pozíciu Shane Archbold, a írsky jazdec mal pred sebou otvorenú cestu za siedmym triumfom v tomto ročníku. Je zaujímavé, že Bennett sa dokázal presadiť už na piatom etapovom podujatí v sezóne. Na cieľovej čiare nemal konkurenciu a na jeho suverénnej výhre zohralo úlohu aj to, že jeho hlavní konkurenti koncovku nezvládli.
 
 
bennett 19 triumf dauphine bohfb
Triumf Sama Bennetta (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Potrebnú podporu nedostal André Greipel a nezmestil sa ani do Top 10. Naopak, Álvaro Hodeg mal k dispozícii Alaphilippa so Štybarom, no najmä český kolega mu vo finále ušiel a v hektickej koncovke stratil pozíciu. Síce sa ešte natlačil dopredu, ale nemohol dosiahnuť viac ako siedme miesto. Na stupne víťazov sa tak dostali Wout van Aert a Davide Bellerini, ktorí sa vo finále dobre zorientovali, ale na Bennetta jednoducho nemali. V priebežnom poradí nenastali žiadne zmeny, Dylan Teuns udržal žltý dres, ale už v zajtrajšej časovke sa odohrá kľúčová bitka z hľadiska celkového triumfu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Bolo to dosť chaotické finále. Mal som strach, ako budú reagovať moje nohy po dvoch náročných dňoch, a ani dnes to nebolo ľahké, lebo celý čas bolo chladno. Vo finále bolo náročné udržať sa pokope, dopredu sa tlačili aj jazdci na GC, ale dokázali sme to, a potom ma Shane vyviezol na métu dvesto metrov pred cieľom, kde som sa už cítil veľmi dobre. Snažím sa vyhrať na všetkých pretekoch, na ktorých sa zúčastním, no je náročné udržať konzistenciu počas celého roka."
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 4:15:25 60
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 25
3. BALLERINI Davide Astana Pro Team link ikonka 00:00 10
4. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
5. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00  
7. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
8. DEBUSSCHERE Jens Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
9. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
10. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 11:52:28 10
2. MARTIN Guillaume Wanty - Gobert Cycling Team 00:03  
3. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 00:20  
4. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:20  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:24  
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:24  
7. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 00:24  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Ineos link ikonka 00:24  
9. POELS Wout Team Ineos link ikonka 00:24  
10. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:24  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
4-20 152,5 km - Côte d’Allègre: dĺžka 2,1 km; sklon 4,7 %
4-20 74 km - Côte de Piboulet: dĺžka 2,6 km; sklon 5,3 %
4-20 64 km - Côte de Courpière: dĺžka 2 km; sklon 4,7 %
4-20 60,8 km - Côte de Coulaud: dĺžka 1,2 km; sklon 5,6 %
 
 
Krátke preview etapy:
Klasickí šprintéri si musia počkať až na tretí deň, aby mohli vytiahnuť svoje kvality. Štyri menšie horské prémie nebudú robiť problém najrýchlejším jazdcom v pelotóne. Najprudšie sklony ponúkne úplne posledný kopec, ale Côte de Coulaud meria len tisíc metrov. Odtiaľ už bude pripravený pokojný príchod do cieľa a posledných štyridsať kilometrov prebehne na úplne rovinatom teréne. V meste Riom bude pripravená priamočiara koncovka, bez technických úsekov, takže šprintérske celky dostanú dobrú príležitosť na sformovanie lead-outu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop