Dauphiné: V daždivej kráľovskej etape triumfoval Poels, žltý dres pre Fuglsanga

15.6.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 15.6. rovinata etapa ciel rovina St-Genix-Villages > Sept Laux 133 km Poels
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 7
profil etapy, 4343 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
 
 
Najťažšia etapa na pretekoch mala ukázať na najsilnejších vrchárov v štartovom poli a významným spôsobom zasiahnuť do celkovej klasifikácie. Po časovke jednotlivcov neboli medzi favoritmi vytvorené veľké rozdiely, na konečné pódium sa mohlo dostať hneď niekoľko pretekárov, no dnešné dlhé cieľové stúpanie to malo zmeniť. Na konci mohlo do vývoja etáp prehovoriť aj počasie, keďže hrozili búrky.

Na podujatí už nepokračovalo päť jazdcov a medzi nimi vyčnieval Tom Dumoulin, ktorý už nechcel vystavovať veľkému tlaku zranené koleno. Po oficiálnom otvorení pretekov sa spustila tvrdá cyklistika a v podstate až do prvej horskej prémie sa bojovalo o miesto v brejku. Napokon sa pred balíkom usadilo až 29 jazdcov.
        
Moscon, Van Baarle (obaja Ineos), Haigh, Howson (obaja Mitchelton), Chérel, Cosnefroy (obaja Ag2r), Alaphilippe, Gilbert (Deceuninck - Quick-Step), Grossschartner (Bora-hansgrohe), Lutsenko, Cort (obaja Astana), Hansen, Rossetto (obaja Cofidis), Fernandez (Movistar), Hofstede (Jumbo-Visma), Eg, Theuns, Bernard (všetci Trek-Segafredo), Woods (EF Education), Mertz (Lotto-Soudal), Padun (Bahrain Merida), Rosskopf (CCC), Pacher, Rolland (obaja Vital Concept), Ledanois, Maison (obaja Arkea-Samsic), Power (Sunweb), Ravasi (UAE Emirates) a Politt (Kaťuša) dostali pod tlak pretekárov v pelotóne, keďže najvyššie postaveným mužom v klasifikácii bol Lutsenko so stratou len tridsať sekúnd na Adama Yatesa.

Mitchelton - Scott tak držal rozdiel medzi skupinami v okolí štyroch minút. Na kopci Col de l’Épine zaútočil pred vrcholom Alaphilippe a potvrdil svoju pozíciu v bodkovanom drese. Spolu s ním sa odpútal z brejku aj Hofstede. Na druhej hodnotenej horskej prémii vypadol z druhej skupiny Theuns a Alaphilippe si podmanil aj druhé stúpanie Col du Granier. Pelotón strácal v tomto momente cez štyri minúty, prenasledovatelia osemdesiat sekúnd. V zjazde spadol Hofstede a Alaphilippe zostal vpredu osamote. Hofstedeho pád nebol ťažký a na konci klesania sa znovu pripojil k Alaphilippovi. A hneď sa začalo ísť na Col de Marcieu.
 
Na predposlednom kopci sa vedúca dvojica vrátila späť k ostatným utečencom a na jeho sklonoch jazdilo vpredu už len dvadsať pretekárov. Nikto z najsilnejších vrchárov tu nechýbal. Balík výrazne zrýchlil v tomto momente a stiahol svoje manko pod dve minúty. Na Col de Marcieu sa spustil silný lejak a na čele pretekov zaútočili Lutsenko s Woodsom, ktorým sa najmenej pozdával čoraz menší náskok pred pelotónom. Obaja mali ambíciu polepšiť si v poradí. Na vrchole stúpania si udržali dvojminútový odstup. Ostatní utečenci sa postupne vracali do hlavnej skupiny a medzi nich patril aj Alaphilippe. Na trati panovali skutočne mizerné podmienky, silno pršalo a kvôli tomu sa nemohol chvíľu vysielať ani televízny prenos.
 
V náročných podmienkach prebiehal aj zjazd a na cieľový kopec sa napokon dostali vpredu Lutsenko, Woods, Moscon, Hansen a Chérel. Potom sa k nim pridali aj Grossschartner, Power a Cort. V hlavnej skupine pracoval Movistar, ktorý chcel etapu pre Quintanu, takže náskok brejku sa znižoval. Keď španielska zostava minula všetkých pomocníkov, už jedenásť kilometrov pred vrcholom musel zaútočiť Nairo Quintana. Na jeho nástup reagoval len Kwiatkowski, ostatní favoriti ešte využívali svojich kolegov. Na čele pretekov už zostali len Lutsenko, Woods a znovu začalo silno pršať. Quintanovu snahu zastavila vrchárska sila Astany a skupina favoritov jazdila znovu pokope.
 
Lutsenko s Woodsom mali už len malý náskok, ale podporil ich Kwiatkowski, ktorý si takisto želal vyhrať etapu. Kandidáti na titul sa strážili a ich kolegovia bránili nástupom. Štyri kilometre pred vrcholom to skúsil Fuglsang, ale selekcia sa nekonala. Skúsil to aj Bardet, no až Buchmannov nástup rozdelil hlavnú skupinu. Do problémov sa dostali Porte, Quintana alebo Kruijswijk. S nemeckým pretekárom spolupracoval Fuglsang a dánsky borec útočil na žltý dres. Za nimi bojovali Yates, Poels, Pinot, Martin, Bardet a Van Garderen.
   
Vedúca dvojica to dotiahla až do cieľa, ale tesne pred páskou ju prevalcoval Wout Poels a vybojoval etapový triumf. Druhý skončil Jakob Fuglsang a tretiu priečku ukoristil Emanuel Buchmann. Dánsky pretekár mohol byť spokojný aspoň s tým, že sa dostal do žltého dresu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka etapy
 
 
V kráľovskej etape úradovali nielen kopce, ale aj nepríjemné daždivé podmienky, čo urobilo z dnešného dňa poriadne náročnú previerku. Pôvodný početný únik neustál nápor zo strany kandidátov na titul a nedostal šancu bojovať o etapový triumf. Na Montée de Pipay sme tak sledovali súboj najlepších vrchárov. Na cieľovom stúpaní absentovali skutočne prudké sklony, preto sme nevideli razantné nástupy, ale akcia sa rozbehla len pred páskou.
 
Vo finále ukázal motiváciu a silu Jakob Fuglsang, na konci predviedol šikovný nástup aj Emanuel Buchmann, ale ešte razantnejším spôsobom zvládol koncovku Wout Poels, ktorý priniesol do tímu Ineos tak potrebnú radosť. Holandský cyklista sa pevne chytil líderskej pozície, a bolo to vidno aj na konci včerajšej etapy, kde všetko sledoval Ineos, a dnes sa odmenil za dôveru najlepším možným spôsobom. Jeho záverečná akcelerácia bola veľmi silná a vyniesla mu prvý triumf v ročníku.
 
Jakob Fuglsang opäť vytiahol svoju fazónu z jarnej časti. Veľmi sa snažil presadiť sa na konci etapy a bol odmenený žltým tričkom. Opäť má vynikajúcu výkonnosť a v zajtrajšej previerke bude obhajovať malý náskok na čele pretekov, aby zopakoval svoj triumf zo sezóny 2017. A Astana bude na túto úlohu pripravená. V kopcoch to v tomto roku ide výborne Emanuelovi Buchmannovi a nemecký jazdec to len potvrdil, keď ako jeden z mála dokázal predviesť pekný atak vo vyrovnanej skupine favoritov.
 
Adam Yates prišiel o vedúcu pozíciu v poradí, ale na Fuglsanga potrebuje zmazať len osem sekúnd, čo sľubuje v poslednom predstavení poriadnu drámu. Na vynikajúcom mieste sa nachádza Tejay van Garderen, no americký pretekár bude mať ešte plné ruky práce, aby zostal na stupňoch víťazov. Buchmann, Poels a aj Pinot určite nájdu priestor, aby sa zajtra pokúsili posunúť v poradí. Aktívne sa snažil prezentovať Movistar a Quintana, ale kolumbijský jazdec vyrazil dopredu príliš skoro, nepridal sa k nemu nikto z favoritov a vo finále na to doplatil.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Poelsa (víťaz)
"Toto víťazstvo venujem Chrisovi a dúfam, že mu to pomôže zotaviť sa. Tento úspech sme v tíme veľmi potrebovali. Na konci som sa cítil silný, kolegovia ma podporovali, ale päťsto metrov pred páskou som pochyboval, či dokážem triumfovať. Na poslednej zákrute som však dobehol vedúcu dvojicu a som veľmi rád, že som dokázal ovládnuť takéto stúpanie."
       
 
Výsledky etapy
1. POELS Wout Team Ineos link ikonka 4:01:34 60
2. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:01 25
3. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:01 10
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:10  
5. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:10  
6. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:10  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:13  
8. VAN GARDEREN Tejay link ikonka EF Education First Pro Team link ikonka 00:16  
9. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:30  
10. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:34  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 27:36:40 10
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:08  
3. VAN GARDEREN Tejay link ikonka EF Education First Pro Team link ikonka 00:20  
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:21  
5. POELS Wout Team Ineos link ikonka 00:28  
6. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:32  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:33  
8. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 01:12  
9. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:20  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:21  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
1 20 90 km - Col de l’Épine: dĺžka 7,6 km; sklon 7,2 %
1 20 60,5 km - Col du Granier: dĺžka 12 km; sklon 5,8 %
1 20 32,5 km - Col de Marcieu: dĺžka 10,4 km; sklon 6,1 %
hc 20ciel Cieľ - Montée de Pipay: dĺžka 19 km; sklon 6,9 %
 
 
Krátke preview etapy:
Krátka a moderná horská etapa, ktorá bude náročným čakaním na dlhý cieľový výstup. Už na Col de l'Épine nájdeme prevýšenia v okolí  deviatich percent a Col du Granier bude zase vytrvalostnou previerkou v okolí piatich - šiestich percent, na ktorej vrchole už budú pretekári cítiť únavu. Dôležitým momentom bude tretí kopec v poradí Col de Marcieu (12,5 km; 6,5 %). Je to síce nepravidelná záležitosť, ale v prvej časti upúta dlhými úsekmi so sklonmi cez jedenásť percent a rovnaké sklony sa objavia aj pred vrcholom, takže ponúkne dobrú príležitosť dostať pod tlak súperov ešte pred cieľovým stúpaním. Samotný výstup na Montée de Pipay bude nekonečnou záležitosťou a vrchárom ani na chvíľu neposkytne možnosť na nabranie druhého dychu. Nepríjemné a ťahavé prevýšenie na úrovni šesť až sedem percent bude na konci náročnej etapy klásť vysoké nároky nielen na vytrvalosť, ale aj správne načasovanie útoku či vyhodnotenie vlastných možností.
 
 
dauphine 7 kopec
profil záverečného kopca (© criterium-du-dauphine.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop