Švajčiarsko: Sagan nemal súpera v šprinte do krátkeho kopca, má etapu a žltý dres

17.6.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 17.6. zvlnena etapa ciel rovina Flamatt > Murten 162 km Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
suisse 3
profil etapy, 1525 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Na papieri vyzerajúcu veľmi jednoduchú etapu organizátori zakončili zaujímavým spôsobom. Posledných dvesto metrov malo vybehnúť na sedem percent, čo už bol výrazný nárast na cieľovej páske, a na toto krátke stúpanie viedla ostrá zákruta. O etape mala rozhodnúť pozičná jazda a výbušnosť, čo nemuselo zahrať do kariet klasickým šprintérom.
 
V meste Murten čakala koncovka šitá na mieru pre Petra Sagana a slovenský šampión mal stále pred očami aj žltý dres. V zaujímavom dojazde sa mohli ukázať Matthews, Trentin, Avermaet a dobrá skúška čakala na Vivianiho, Kristoffa alebo Degenkolba. Okruh favoritov bol široký a vo finále etapy sme mohli očakávať tlačenicu s nervóznou pozičnou bitkou.
 
V brejku sa objavili štyria pretekári. Willie Smit (Kaťuša-Alpecin), Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma), Ryan Anderson (Rally UHC) a Simon Pellaud (Švajčiarska repre) nemali pred sebou náročný terén, ale za nimi sa pohyboval motivovaný pelotón. Rozdiel medzi skupinami maximálne dosiahol štyri minúty.
 
Vo vedúcej skupine bol najskúsenejší Bert-Jan Lindeman, ktorý v sezóne 2014 vyhral Tour de l'Ain a o rok neskôr získal etapu na Vuelte. Momentálne pôsobí ako domestik pre lídrov tímu Jumbo-Visma. Simona Pellauda sme videli niekoľko rokov jazdiť na WT úrovni v celku IAM Cycling, aktuálne pôsobí tíme Excelsior, a v tejto sezóne ovládol vrchársku súťaž na Okolo Romandie. Domáci pretekár uchmatol aj dnešnú prvú horskú prémiu. Kanadský jazdec Ryan Andersom strávil celú svoju kariéru na pro-konti úrovni a  Willie Smit z Juhoafrickej republiky jazdí druhý rok v Kaťuši, ale žiadny triumf v jej farbách nezískal.
 
 
suisse 19 etapa 3 ilustrak box sambuchli
Ilustračný záber počas etapy (© Sam Buchli / Tour de Suisse)
 
 
V prvej časti etapy viedol pelotón Deuceninck - Quick-Step a držal na krátko vedúcu skupinu. Belgický celok veril, že Elia Viviani môže vyhrať aj takýto dojazd, no zároveň sa musel vysporiadať z hrozbou, že vo finále mu môžu ukradnúť žltý dres Peter Sagan alebo Michael Matthews. V druhej polovici etapy zabral aj tím Bora - hansgrohe, ktorý nechcel riskovať, že únik dostane vietor do plachiet. Celá nemecká zostava bola veľmi motivovaná a zo včerajších vyjadrení bolo cítiť, ako veľmi chcú získať žltý dres.
 
Na druhej horskej prémii opäť úradoval Pellaud a únik udržiaval tri minúty k dobru. Na čele pelotónu sa stále prezentovali Bora a Quick-Step a tempo nebolo vôbec pomalé. Prvú rýchlostnú prémiu získal Willie Smit a onedlho si pretekári vyskúšali prejazd cez cieľovú čiaru. Posledné desiatky metrov obsahovali aj dlažobné kocky. Peter Sagan dostal defekt predného kolesa osemnásť kilometrov pred páskou a bez problémov sa vrátil späť do balíka. Na druhej prémii bol najrýchlejší Lindeman a holandský jazdec si potom počkal na pelotón, ktorý už bol blízko. V úniku bojoval najdlhšie Simon Pellaud a hlavný balík ho chytil päť kilometrov pred cieľom.
 
V dramatickej koncovke vytiahol svoje maximálne kvality Peter Sagan, keď si vybudoval skvelú pozíciu pred záverečným krátkym stúpaním a suverénne vyhral etapu. Druhý skončil Elia Viviani, ako tretí preťal pásku John Degenkolb.
 
 
sagan 19 suisse triumf bohfb
Triumf Petra Sagana (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na ľahkom profile dorazil do cieľovej destinácie balík v kompletnom zložení, ale koncovka mala ďaleko od klasického hromadného špurtu. V technickom dojazde bolo treba predviesť potrebnú pozičnú jazdu a zvládnuť záverečný krátky nárast na úrovni sedem percent a v tomto smere nemal Peter Sagan konkurenciu. Koncovku sa snažili ovládnuť Deuceninck - Quick- Step a Trek - Segafredo, ale slovenský jazdec všetkým vypálil rybník.
 
Na úrovni flamme rouge sa v priebehu krátkeho momentu dostal do ideálnej pozície, zaradil sa do perfektnej jazdeckej linky a férovým spôsobom si vydobyl tú úplne najlepšiu pozíciu pred finálnym výstupom. Na tomto úseku to mal rozohrané na výhru Trek, ale Sagan vytlačil Degenkolba a dostal od kolegu nemeckého cyklistu ten najlepší lead-out. A akonáhle sa cesta zdvihla, nikto nemal šancu zastaviť slovenského šampióna. Vybojoval svoju sedemnástu etapu na tomto podujatí, čím ešte rozšíril svoj rekordný počet triumfov, a bonusom bolo získanie žltého dresu. Naposledy sa objavil na tejto pozícii vo Švajčiarsku v sezóne 2016.  Zároveň sa stal novým lídrom v bodovacej súťaži. Peter Sagan vybojoval svoje tretie víťazstvo v ročníku a pred TdF je vidieť, že jeho forma rastie parádnym spôsobom. S takouto výkonnosťou musí byť hlavnou postavou aj v nasledujúcich dvoch etapách.
 
Na konci etapy dostali veľmi dobrú podporu od svojich spolujazdcov Elia Viviani a John Degenkolb, no z pohľadu dravosti zaostali za slovenským pretekárom. Degenkolbovi ušiel triumf v tom momente, keď stratil zadné koleso svojho kolegu na úkor Sagana, a na finálnych úsekoch ho ešte predbehol aj Elia Viviani. Taliansky jazdec ukázal silný finiš, ale na etapu potreboval šprintovať z lepšej pozície. Michaelovi Matthewsovi ostatné dve etapy príliš nechutili zo šprintérskeho pohľadu a dnes sa ukázali v dobrom svetle Cortina so Swiftom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Musím poďakovať mojim kolegom, ktorí boli opäť výborní, a spolu s Quick-Stepom kontrolovali únik. Keď sme prvýkrát prešli cez cieľovú pásku, vedel som, že vyhrá ten, kto bude prvý na záverečnom stúpaní. Posledný kilometer bol preto veľmi stresujúci, lebo každý chcel byť vpredu. Keď sme sa dostali na rozhodujúcu zákrutu, bol som na správnom mieste a vyhral som. Som veľmi šťastný, že som získal etapu a aj dresy."
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jána Valacha (víťaz)
"Všetko fungovalo tak, ako sme si naplánovali. Chceli sme získať etapu s Petrom a museli sme v balíku začať pracovať veľmi skoro, aby sme udržali únik pod kontrolou. Naši chlapci boli perfektní a Peter to všetko vyšperkoval výhrou. Pätnásť kilometrov pred cieľom dostal defekt, ale za pomoci Macieja Bodnara to zvládol. Nebola to jednoduchá etapa, pretože sa išlo rýchlo. Peter sa vo finále dostal do pozície, dvesto metrov pred páskou sa ocitol na parádnej druhej pozícii a vybojoval jasné víťazstvo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (druhé miesto)
"Celý deň sme boli koncentrovaní, lebo sme vedeli, že je to pre nás dôležitá príležitosť. Moji kolegovia pracovali tvrdo a chytili sme brejk, ale posledný krátky výstup mi veľmi nepomohol a nemal som ani najlepšiu pozíciu pred kľúčovou zákrutou, takže bolo ťažké vyhrať. Na jednej strane som sklamaný, ale získal som aj sebadôveru, že po tréningu vo vysokej nadmorskej výške mám formu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Johna Degenkolba (3. miesto)
"Vo všeobecnosti to bol pre nás dobrý deň. Vyzeralo to skutočne dobre až pred poslednú zákrutu. Musel som bojovať zo Saganom o koleso môjho kolegu a bolo to proti nemu super bláznivé. Myslím si, že to bolo trochu za čiarou. Dnes sme podali kvalitný tímový výkon, aby sme vyhrali, ale aj tak som spokojný, že som získal tretie miesto. No trochu cítim aj sklamanie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (6. miesto)
"Myslím, že sme ukázali, že môžeme bojovať o výhru. Po tréningu vo vysokej nadmorskej výške potrebujete nejaký čas, kým sa vám vráti rýchlosť, a predchádzajúce dni presne na to slúžili. Máme tu silný tím, ktorý ma dnes sprevádzal vo finále, a verím, že v nasledujúcich etapách to bude lepšie a naozaj budem bojovať o najvyšší stupienok. Príležitostí je ešte dostatok."
 
 
Výsledky etapy
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 3:39:25 60
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 25
3. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 10
4. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
5. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:00  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
7. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. LIENHARD Fabian Švajčiarsko 00:00  
9. BOUDAT Thomas Team Total Direct Energie 00:00  
10. HOELGAARD Daniel Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 7:51:31 10
2. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
3. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:11  
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:11  
5. CRADDOCK Lawson EF Education First Pro Team link ikonka 00:16  
6. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:20  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:27  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:28  
9. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:29  
10. ANACONA Winner Movistar Team link ikonka 00:29  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 22
2. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 12
3. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 12
4. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 10
5. IMHOF Claudio Švajčiarsko 8
6. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 8
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 134,2 km - Bergstrasse: dĺžka 0,8 km; sklon 8,8 %
3 20 52,4 km - Fribourg: dĺžka 0,9 km; sklon 10,9 %
 
 
Krátke preview etapy:
Tretia etapa sa odohrá na zvlnenom profile určenom pre najrýchlejších jazdcov v pelotóne, no samotná koncovka ich určite zaskočí. Posledných dvesto emtrov vyskočí na sedem percent. Trasa obsahuje niekoľko menších, svižných výstupov a pretekári sa o tom presvedčia hneď po štarte v meste Flamatt. Organizátori vypísali iba dve horské prémie, tie sú však strmé, a favoriti na etapový triumf si vychutnajú najmä mestské stúpanie Chemin de Lorette s jedenástimi percentami. Šprintérske celky nebudú môcť podceniť únik na tomto teréne a uľaví sa im až po prvej šprintérskej prémii, odkiaľ bude viesť jednoduchá cesta do finálnej destinácie. Okolo mesta Murten sa urobia dva okruhy, ktoré budú kopírovať breh miestneho jazera.         
 
 

 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 112
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 145
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 24
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015, 2018
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 34
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 6x 2012-2016, 2018
Tour de Suisse (WT) 7x 2011-2015, 2017, 2018
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 308
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 358
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 9583
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 2992 bodov / 2. miesto
Rok 2019: 1982 bodov / 17. miesto (svetový rebríček, rotovaný)

VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 8 (vrátane iných disciplín 11)
Rok 2019 - 3 (vrátane iných disciplín 3)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 43 (54 % z 80 odjazdených dní)
Rok 2019: 19 (53 % z 36 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, WT (2010-2017, 2019): 17 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2019): 17 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017, 2018): 11
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour Down Under, WT (2018-2019): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2019): 17 víťazstiev z 76 etáp (22,4%), 7x bodovacia súťaž (70%), 7 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2018): 16 víťazstiev z 73 etáp (21,9%), 7x bodovacia súťaž (78%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 39
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016, 2019): 7
Tour de France, GT (2016, 2018): 4
Tour de Suisse, WT (2012, 2016, 2019): 4
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop