Suisse: V ďalšej zvlnenej etape Vivianiho triumf, Sagan tretí, Thomas spadol

18.6.2019, 12:20 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 18.6. zvlnena etapa ciel rovina Murten > Arlesheim 164 km Viviani
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
suisse 4
profil etapy, 1980 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Organizátori 83. ročníka Tour de Suisse pripravili pretekárom zaujímavú trasu a každý deň naplánovali niečo iné, zaujímavé. Šprintérom sa však už krátil čas, pretože prvé dve možnosti im zmarili Sánchez so Saganom a závere týždňa budú bez šance. Viviani, Kristoff, Trentin, Matthews a spol preto určite dnes chceli uspieť. Štvrtá etapa mala zvlnený charakter s krátkymi prudkými kopcami. Bolo to niečo podobné ako v nedeľu, kde viacerí rýchlici stratili kontakt.
 
Vyrazilo sa z mesta Murten, ktoré včera sledovalo dominantný záver v podaní Petra Sagana, a konvoj sa presúval na sever k Bazileju, kde na jeho predmestí v Arlesheime etapa vyvrcholila. Prvé dve hodiny mali úplne rovinatý charakter plniaci klišé o transporte či cyklistickom putovaní krajinou.
 
Únik sa vytvoril jednoducho. Jeho základom bol opäť človek z domácej reprezentácie, a to Gian Friesecke. Doplnili ho Simon Geschke (CCC) a Robin Carpenter (Rally). Na poslednú chvíľu sa ešte aj v Jumbe rozhodli, že chcú byť vpredu tiež a hoci to tímy na čele balíka nemajú radi, ešte pustili Taca van der Hoorna. Bora na čele pelotónu nepripustila skupine veľký rozlet a po hodine od štartu mali k dispozícii iba dve a pol minúty náskoku. Svoje na tom iste zohral aj fakt, že slušný vrchár Geschke predchádzajúce etapy dokončil v pelotóne, teda Petra Sagana ohrozoval v celkovom poradí.
 
24-ročný Gian Friesecke pokračoval vo zviditeľňovaní švajčiarskych reprezentantov, ktorí jazdia v kontinentálnych celkoch a chceli by sa posunúť vyššie. Konkrétne on pôsobí v Swiss Racing Academy, teda jednom iba z troch kontinentálnych celkov tejto krajiny s dlhou cyklistickou tradíciou. Aj práve preto, že Helvéti nemajú dostatok tímov dávajú posledné roky priestor reprezentácii. Veď napríklad Roland Thalmann sa vo výbornom svetle ukázal na Romandii a už aj tu bol v úniku. Nehovoriac o Claudiovi Imhofovi, ktorý oblieka vrchársky dres. Okrem Thalmanna je ešte na dostrel v GC aj Patrick Schelling. Reprezentanti tu zatiaľ jazdia oveľa viditeľnejšie ako všetci ostatní desiati profíci z World Tour.
 
 
sagan 19 suisse zlty v pelotone bohfb
Peter Sagan si užil deň v žltom drese (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Najviditeľnejším mužom celých pretekov bol dosiaľ Peter Sagan. Aj keď nemal ideálnu jar, netreba zabúdať na to, že mu niekedy nehralo do karát ani šťastie. Ak ste videli včerajší Terminator Calculator, možno Vás zaujala štatistika umiestnení v Top 10. Tento rok sa tam dostal v 53 % všetkých etáp/pretekov, čo je úplne rovnaké, či dokonca lepšie číslo ako v jeho "bežných sezónach". Iba trikrát sa dostal k hranici 60 %. Nikoho preto nemohol prekvapiť tento skvelý návrat do formy, ktorý tu predvádza. Už včera bol najväčším favoritom a to isté platilo aj dnes. Všetko po starom...
 
Ešte v čase mimo televíznych záberov spadol Omar Fraile, ktorý je jedným z dvoch jazdcov Astany zo Suisse, s ktorým sa ráta na Tour de France. Je to dôležitý Fuglsangov domestik, ale zdalo sa, že Dán by mal byť pokojný, vážnejšie zranenia na ňom zrejme badať neboli.
 
Na pelotón boli pripravené dve klasifikované stúpania v druhej polovici etapy, ale miernou záhadou je, že ako prémiu neoznačili ešte výstup do Fehrenu, ktorý mal 3,1 km pri 6,7-percentnom sklone na 105. kilometri. Pokojne to mohla byť prémia. Aj keď ani Passwang (3,4 km; 9,1 %) a Eichenberg (3 km; 7,3 %) nepôsobili dvakrát hrozivo, v kombinácii s ďalšími brdkami až do méty dvanástich kilometrov pred cieľom mohli spôsobiť rôznym pretekárom problémy. Samozrejme, v závislosti od tempa. Faktom ale je, že na posledných 80 kilometroch museli cyklisti nastúpať až 1700 výškových metrov, a to na takú krátku vzdialenosť vôbec nebolo málo.
 
Etapa mala pokojný priebeh. Bora celý čas bez akejkoľvek pomoci iných tímov držala únik nadostrel, pretože si Valachovci dobre uvedomovali, že vo zvlnenom teréne záverečnej hodiny to bude náročné. Súperi zasa vedeli o Petrovej sile a nedalo sa čakať, že budú pomáhať iné celky.
 
 
bora 19 suisse taha peloton bohfb
Bora na čele pelotónu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Tempo Bory bolo veľmi vysoké, pelotón naťahovali v stúpaniach, ale aj klesaniach a tiež zákrutách v mestečkách. Už na Vivianim bolo viditeľné, že mu to rozhodne nevyhovuje. No a práve vysoké tempo a nervozita spôsobili pád Gerainta Thomasa (Ineos) s Andrejom Zeitsom (Astana). Obaja nevyzerali dobre. Zdalo sa, že nebudú pokračovať. Pre tím Ineos to bolo pokračovanie nočnej mory. Na prvý pohľad to nevyzeralo, žeby mal zlomenú kľúčnu kosť, ani ho neošetrovali, iba dlho sedel na zemi a debatoval so športovým riaditeľom. Minimálne mal narazené rameno. Neskôr tím informoval, že ho hospitalizovali a začínajú sériu vyšetrení.
 
Dianie sa presunulo pod Eichenberg s dĺžkou troch kilometrov a sklonom 7,3 %. Unikajúca štvorka tu prišla s náskokom jednej minúty. Tam bol z úniku najusilnejší práve Friesecke. Pelotón už v polovici kopca prišiel o tretinu ľudí, no tie najzvučnejšie mená ostávali. Kamery nesnímali často ľudí, ktorí odpadávali, teda nebolo jasné, ktorí presne odpadli. No Degenkolb jazdil bez problémov vpredu, Viviani vzadu.
 
Pred pelotónom ešte ostával húževnatý švajčiarsky reprezentant Gian Friesecke. No už bol nadohľad. Peter Sagan si prišiel pre jednu bonifikačnú sekundu na prémii. Dve vzal jeho kolega a líder Bory na GC Patrick Konrad. Na malom brdku jedenásť kilometrov pred cieľom sa skončila púť Frieseckeho a ľudia z Mitcheltonu, Sunweb či FDJ prebrali iniciatívu. Chceli tiež natiahnuť štartové pole. O nástup sa pokúsil aj Matej Mohorič (Bahrain Merida).
 
Bolo zrejmé, že sa bude špurtovať, no viacerým tímom chýbalo niekoľko domestikov, ktorí nepreliezli cez posledný klasifikovaný kopec v hlavnej skupine. Najlepšie to v závere zmenežoval Trek-Segafredo, ale Stuyven bol príliš vzadu, Degenkolb sa do špurtu nedostal vôbec. Z ich roboty vyťažili Elia Viviani s Petrom Saganom. V ich priamom súboji bol silnejší taliansky šampión. Pred Petra, ktorý posledné tri zábery vypustil, sa na páske dostal Michael Matthews.
 
 
suisse 19 etapa 4 spurt bohfb
Špurt v závere etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Vo štvrtej etape to bol klasický špurt, kde mal Peter Sagan správnu dobrú pozíciu a aj keď musel obísť rozbiehača z Treku a Elia mal priamu cestu na pásku, bol dráharsky špecialista mierne rýchlejší. Po nevydarenom Gire získal pred Tour dobré sebavedomie a určite chcel silnými borcami nabitému tímu Patricka Lefevera dokázať, že si zaslúži ísť na Tour.
 
Keďže Peter v závere asi nemohol urobiť nič inak, Boru môže mrzieť to, že museli pracovať celú etapu. S oddýchnutými cyklistami by mohli na čele pelotónu v poslednom kopci urobiť ešte väčšiu paseku ako napáchali a Viviani v stúpaní nevyzeral najlepšie. Bola to však daň za včerajšie Petrovo víťazstvo. Nikto im nechcel pomôcť a robotu odviedli skvelú.
 
Peter bude pokračovať v žltom drese lídra pretekov. Zajtra si pripíše v ňom už piaty deň na tomto podujatí. Viac ho nosil iba na Tour de Pologne a Tour of California. Zároveň to bude pre neho štyridsiaty deň v kariére v drese lídra pretekov. Či sa mu podarí udržať líderstvo aj zajtra bude záležať od tempa hlavnej skupiny. Bora bude určite chcieť držať únik na uzde tak ako dnes. Proti Petrovi bude hrať trinásťkilometrové mierne stúpanie (3,6 %) 34 km pred cieľom. V minulosti sa už cez viacero takých dostal. Ak sa mu to nepodarí, môže to byť veľmi zaujímavá etapa pre únik.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Včera sme sa snažili, ale Sagana je ťažké poraziť v takom finále. Dnes sme vedeli, že rozhodujúcim bodom bude posledné stúpanie. Na vrchole som mal unavené nohy, ale dvesto metrov pred cieľom som sa cítil dobre, tak som do toho išiel. Chcel som urobiť ten najlepší šprint, aký môžem. Toto víťazstvo pre mňa veľa znamená, pretože som už dávno nevyhral a tiež preto, že sme pár týždňov pred Tour de France. Po dnešku môžem byť spokojný, pretože sa ukazuje, že som na dobrej ceste do hlavného cieľa sezóny."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (2. miesto)
"Dnes to bol ďalší dobrý tímový výkon od každého jedného člena. Všetci pracovali na tom, aby ma priviedli do záverečného šprintu. Kolegovia mi pomohli dostať sa na dobrú pozíciu a vďaka tomu som bol schopný ukončiť dnešnú etapu na druhom mieste. Dnes sa mi podarilo zdvihnúť si sebavedomie a dôveru vo svoje schopnosti. Už teraz sa teším na ďalšie etapy."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (3. miesto)
"Chcel som vyhrať túto etapu, ale dnes to nebol môj deň. Tím odviedol perfektnú prácu, skoro celý deň sa chlapci vetrali na čele pelotónu a etapa sa rozhodla, ako sa aj očakávalo, v rýchlom šprinte. Viviani bol dnes najrýchlejší, ale aj ja sa cítim dobre. Moja forma je tam, kde by mala byť, len to dnes nebol môj deň. Vďaka tretiemu miestu a bonifikáciám sa mi podarilo udržať žltý a aj čierny dres."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gabriela Rascha (DS Ineosu)
"Bola tam veľká tlačenica a jazdec pred Geraintom sa ocitol na zemi. Ohľadom jeho zdravotného stavu, Geraint mal trochu zodreté obočie, ktoré krvácalo. Lekár preto usúdil, že je najbezpečnejšie zobrať ho do nemocnice na ďalšie prehliadky. Zatiaľ musíme čakať, kým absolvuje všetky kontroly a potom budeme vedieť viac. Myslím si, že Geraint chcel dnešnú etapu dokončiť, ale lekár mu to zatrhol."
 
 
Výsledky etapy
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:46:02 60
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00 25
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 10
4. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. VANMARCKE Sep EF Education First Pro Team link ikonka 00:00  
7. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
9. DEWULF Stan Lotto Soudal link ikonka 00:00  
10. LIENHARD Fabian Švajčiarsko 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 11:37:28 10
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:10  
3. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:15  
4. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:16  
5. CRADDOCK Lawson EF Education First Pro Team link ikonka 00:21  
6. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:25  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:32  
8. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:33  
9. CASTROVIEJO Jonathan Team Ineos link ikonka 00:34  
10. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:34  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 29
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 20
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 15
4. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 12
5. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 12
6. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 10
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 76,4 km - Passwang: dĺžka 3,4 km; sklon 9,1 %
3 20 19 km - Eichenberg: dĺžka 3 km; sklon 7,3 %
 
 
Krátke preview etapy:
Aj štvrtý deň by mal byť zakončený šprintérskou koncovkou, ale najrýchlejší jazdci sa zapotia v druhej časti etapy. Úvodných osemdesiat kilometrov ponúkne pokojnú jazdu a situácia sa zmení až na prvej horskej prémii, kde sa dostanú pretekári na 9-percentné sklony. Po dlhšom klesaní bude nasledovať nehodnotený kopec s dĺžkou tri kilometre a priemerom necelých sedem percent a následne sa už dostane pelotón na záverečný okruh, ktorý sa odohrá v dvoch variáciách. Prvý raz sa prebehne cez cieľovú čiaru 29 kilometrov pred páskou a o desať kilometrov neskôr bude vrcholiť kopec Eichenberg, ktorý síce neobsahuje strmé úseky, ale môže unaviť niektorých šprintérov. Potom bude na chvíľu pokračovať mierne stúpajúca pasáž a na finálnych dvanástich kilometroch môžeme očakávať hektický príjazd na pásku. Napínavú koncovku umocní aj niekoľko zákrut nachádzajúcich sa v blízkosti cieľovej čiary.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop