Švajčiarsko: V miernom kopci Viviani porazil Sagana, slovenský jazdec udržal žltý dres

19.6.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 19.6. rovinata etapa ciel rovina Münchenstein > Einsiedeln 177 km Viviani
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
suisse 5
profil etapy, 2750 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Pretekári s rýchlou koncovkou dostali ešte jednu príležitosť. Kandidáti na etapový triumf museli opäť predviesť potrebnú odolnosť a po posledných dvoch horských prémiách si udržať sviežosť. Keďže záverečné stovky metrov sa odohrali v miernom stúpaní a opäť sa mohol presadiť len cyklista s výbornou formou.
 
Šancu na výhru v žltom drese chcel využiť Peter Sagan, ktorý dostal k dispozícii svoje obľúbené javisko. Pomerne náročný profil zakončený silovým šprintom do mierneho kopca sú presne tie momenty, kde môže najlepšie využiť svoje kvality. A to najmä vtedy, keď jazdí vo výbornej forme, ako ukázal v predchádzajúcich dňoch. Postupne sa prebral Michael Matthews a austrálsky pretekár mal pred sebou dobrú príležitosť na získanie etapy. Elia Viviani bol povzbudený po včerajšom triumfe a z podujatia nechcel obísť naprázdno Matteo Trentin, ktorý zatiaľ nestačil na tých úplne najlepších.
 
Na začiatku sa prechádzalo po náročnom teréne a bolo celkom prekvapujúce, že na takomto mieste ušli pelotónu len traja jazdci. Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matej Mohorič (Bahrain Merida) a Fabien Grellier (Direct Energie) boli pripravení potrápiť hlavnú skupinu a mali by ešte väčšie šance, ak by pri nich zostal aj Bert-Jan Lindemann (Jumbo-Visma), ale ten neudržal tempo vedúcej skupiny na úvodných krátkych kopcoch. Po vytvorení brejku sa chytil práce v balíku Bora - hansgrohe. V priebehu dňa prišla zaujímavá informácia, že z bezpečnostných dôvodov bude pozmenená nedeľňajšia etapa a z programu by mal určite vypadnúť kopec Sustenpass.
 
Bora - hansgrohe chcel zaznamenať ďalší úspech a skupinke utečencov nedoprial viac ako tri minúty. Dobrú prácu odviedol najmä počas prvých štyridsiatich kilometroch, kde na náročnom profile zabránili tomu, aby únik získal na svoju stranu slušný náskok.
 
 
bora 19 suisse etapa 5 praca bohfb
Práca Bory na čele pelotónu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Napriek tomu, že na čele pretekov sa pohybovali len traja jazdci, nemecký celok sa musel mať na pozore. Stefan Küng a Matej Mohorič patria medzi veľmi nepríjemných súperov na tejto pozícii a v závere dokážu svojimi tempárskymi schopnosťami poriadne natrápiť pelotón. Domáci jazdec už v tomto roku v Romandii vyhral etapu po sólovom úniku a Mohorič zase ukázal dobrú výkonnosť tretím miestom na nedávnom GP Lugano, takže obozretnosť Bory bola na mieste. Skupinku dopĺňal 24-ročný francúzsky cyklista Fabien Grellier, ktorý čaká na svoj prvý triumf v kariére, ale bol k nemu veľmi blízko na začiatku sezóny v Ománe, kde na Zelenej hore prišiel o triumf z úniku len tesne pred páskou a skončil druhý.
 
Utečenci museli čakať na prémie až do záverečnej časti etapy a pred dlhým stúpaním Sattel začali v balíku pracovať Sunweb a Trek - Segafredo. Obe celky potrebovali v tejto časti čo najviac vyčerpať klasických šprintérov, aby vo finále mohli vyniknúť Matthews s Degenkolbom. Ešte pred samotným kopcom sa presadil na rýchlostnej prémii Küng. V hlavnej skupine nasadili vysoké tempo Bora, Sunweb a Trek.
 
Matej Mohorič zapol naplno na tomto stúpaní a zbavil sa svojich kolegov. Slovinský jazdec bol jasne najsilnejší vo vedúcej skupine a rozhodol sa pre sólový postup. Na vrchole prvej horskej prémie strácal na neho balík minútu a pol. Küng a Grellier boli chytení.  Aj druhý hodnotený kopec si podmanil Mohorič, no jeho náskok už klesol pod jednu minútu a tento pohyb nemal mať dlhé trvanie. Dvadsať kilometrov pred cieľom sa prešlo prvýkrát cez cieľovú čiaru a pretekári si mohli vyskúšať zaujímavý dojazd, ktorý sa odohral na dlažobných kockách. Mohorič ešte stihol vyhrať druhú rýchlostnú prémiu a vrátil sa späť do balíka. Dve bonusové sekundy tu uchmatol Michael Matthews a ukázal, že dnes má veľké plány.  Na záverečných kilometroch nemal nikto šancu zaútočiť a šprintérske zostavy sa mohli pripravovať na hektický finiš.
 
Na konci predviedol výborný tímový výkon tím Deuceninck - Quick-Step a Elia Viviani ho zakončil ďalším výborným šprintom a druhou výhrou v rade. Peter Sagan obsadil druhé miesto, tretí finišoval Jasper Stuyven.
 
V piatej etape sa neodohralo žiadne prekvapenie. Do úniku sa síce dostali nebezpeční borci Küng s Mohoričom, ale pelotón vedel, kto jazdí na čele pretekov a prísne ich kontroloval. Na pripravených horských prémiách sa nedostali do problémov najrýchlejší jazdci a opäť sa rozhodovalo v hromadnom dojazde balíka. Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch hrala dôležitú úlohu pozičná jazda a silné nohy, keďže sa končilo na kockách a v miernom kopci, a toto všetko zvládol výborne Elia Viviani.
 
Taliansky jazdec dostal po včerajšku veľké sebavedomie, ale v priebehu dňa to nedával najavo, keďže jeho kolegovia nepracovali v pelotóne. Ale vytiahli sa dopredu v pravom čase a pre svojho lídra vytvorili ideálnu pozíciu pred záverečným krátkym výstupom. Viviani mohol začať šprintovať presne vtedy, kedy to potreboval, a na jeho koncovke to bolo aj vidno. Bola veľmi silná. Druhý triumf za sebou bude mať na neho blahodarné účinky pred Tour.
 
Peter Sagan urobil na konci všetko správne. Pred šprintom si našiel tú správnu líniu a skúsene sa zaradil za vláčik Quick-Stepu, čo sa mnohým jeho konkurentom nepodarilo. Ocitol sa priamo za Vivianiho zadným kolesom a mohol z toho vyťažiť, ale taliansky borec bol aj dnes veľmi rýchly a nedokázal sa dostať cez neho. Kocky a mierne stúpanie favorizovali nášho cyklistu, no Viviani sa musel dostať do skutočne veľkej pohody, keď ho dokázal udržať za sebou. Peter Sagan vybojoval štvrté miesto na stupňoch víťazov v edícii a to ho udržalo na čele bodovacej súťaže. Aj tentoraz získal v cieli bonifikácie a upevnil svoju pozíciu v klasifikácii, ale zajtra štartujú úplne iné preteky.
 
 
sagan 19 suisse zlty dres podium bohfb
Peter Sagan v žltom drese (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Prácu celku Trek - Segafredo napokon zakončil Jasper Stuyven a len potvrdil, že aj on dokáže zvládnuť náročnejšiu koncovku, ale vo finále bola vedúca dvojica jasne lepšia. Do koncovky sa zapojil aj Matteo Trentin, no v týchto dňoch mu stále niečo chýba, aby mohol bojovať o etapový triumf. Až s piatym miestom sa musel uspokojiť Michael Matthews, ktorý nezvládol podľa predstáv záverečnú pozičnú bitku.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Je dobré znovu zvíťaziť. Nikdy nie je ľahké poraziť takýchto silných súperov, ale keď váš tím odvedie skvelú prácu, musíte vydať zo seba maximum. Moji kolegovia boli dnes fantastickí. Počas etapy sme nepracovali, lebo som si nebol istý, ako zvládnem dnešné prevýšenie po predchádzajúcich náročných dňoch. Keď sme si pozreli dojazd, bolo to ťažké, ale s dobrým lead-outom som mal šancu. A to sa nám presne podarilo. Cítim, že som dobre pripravený pred Tour. Na pretekoch chcem pokračovať až do konca."
    
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (2. miesto)
"Bola to posledná etapa pre šprintérov a chceli sme ju vyhrať. Musím opäť poďakovať mojim kolegom, ktorí si splnili svoje úlohy. Elia odviedol na konci prácu. Bol som presne za ním po poslednej zákrute, ale zostal predo mnou až do cieľa. Na šprintérske etapy má okolo seba silnú podporu, ale počas etapy neurobili v balíku nič. Som rád, že stále vlastním dva dresy, v celkovom poradí a bodovacej súťaži, ale myslím si, že zajtra ten žltý stratím. Ale som spokojný s tým, že som ho vlastnil niekoľko dní, a som aj spokojný s pretekmi, čo som tu dosiahol."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Japsera Stuyvena (3. miesto)
"Bol to hektický šprint a na konci som doplatil na to, že Viviani so Saganom získali vo finále malú medzeru. Je to škoda, lebo som sa cítil veľmi dobre, ale musím to akceptovať. Cítim sa veľmi silný, moja forma je na vysokej úrovni, a to bol dôvod, prečo sme pracovali na čele balíka a kontrolovali únik."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (5. miesto)
"Počas dňa sme poslali našich jazdcov na čelo balíka, aby sme pomohli Bore a dostali pod tlak klasických šprintérov a členov ich lead-outu. Nanešťastie sme neurobili preteky dostatočne tvrdými, všetci šprintéri zostali v balíku, a to urobilo z koncovky hektickú záležitosť. Na konci som nemal nohy a ani dobrú pozíciu, ale v konečnom meradle to bol z našej strany dobrý tímový výkon."
 
 
Výsledky etapy
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:18:26 60
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 10
4. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
6. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
7. LIENHARD Fabian Švajčiarsko 00:00  
8. DEWULF Stan Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:00  
10. BEVIN Patrick CCC Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 15:55:48 10
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:14  
3. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:21  
4. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:22  
5. CRADDOCK Lawson EF Education First Pro Team link ikonka 00:27  
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:38  
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:39  
8. CASTROVIEJO Jonathan Team Ineos link ikonka 00:40  
9. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:40  
10. ANACONA Winner Movistar Team link ikonka 00:40  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 37
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 32
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 19
4. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 14
5. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 12
6. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 12
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih etapy
 
 

 
 
Kopce na Satteletapy:
2 20 33,9 km - Sattel: dĺžka 13 km; sklon 3,6 %
3 20 23,8 km - Einsiedeln: dĺžka 1,2 km; sklon 5,7 %
 
 
Krátke preview etapy:
Organizátori uvádzajú, že je to posledná šanca pre šprintérov na podujatí, ale rýchlym cyklistom cestu na cieľovú pásku vôbec neuľahčili. Okamžite po štarte sa objaví séria štyroch krátkych stúpaní, ktorých sklony dosahujú päť až sedem percent, čo poskytne priestor na vytvorenie silného úniku. Aj následne sa bude pokračovať na zvlnenom profile, kde sa objavia nehodnotené kopce s rovnakou náročnosťou, a potom sa začne etapa lámať na dlhom kopci Sattel (13,1 km; 3,6 %). Na tejto prekážke neuvidíme nepríjemné gradienty a bude to skôr len plynulý výstup na Švajčiarsku plošinu, ale tieto kilometre aj tak uberú z energetických zásob jednotlivých šprintérov. O malú chvíľu sa dostanú cyklisti na menšiu horskú prémiu, po ktorej sa zíde na cieľovú čiaru, a potom sa ešte urobí jednoduchý, 21-kilometrový okruh, kde budú vrcholiť prípravy na samotné finále. Etape dodá náboj aj to, že cieľová čiara sa nachádza v miernom stúpaní cez tri percentná. Koncovka šitá na mieru pre odolných šprintérov, ale bude veľa záležať od toho, aká vôľa sa objaví v balíku pri kontrole brejku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop