Švajčiarsko: Bernal najsilnejší na San Gottardo, vzdorovala mu dvojica z Bahrajn-Merida

21.6.2019, 12:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 21.6. rovinata etapa ciel rovina Unterterzen > San Gottardo 217 km Bernal
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
suisse 7
profil etapy, 4080 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Druhý raz po sebe sa finišovalo na cieľovom stúpaní. Známy švajčiarsky kopec San Gottardo nebol tak tvrdý ako Flumserberg, ale ponúkol až 12-kilometrovú bitku na stabilnom prevýšení cez sedem percent. Vo včerajšom dojazde bol jasne najsilnejší Egan Bernal a aj tentoraz mal v rukách všetky tromfy, aby pred časovkou ešte zvýšil svoje vedenie v klasifikácii. Zvedaví sme boli na Dennisa, včera to išlo Hirtovi s Pozzovivom a na nápravu musel myslieť Enric Mas.
    
Úvodná hodinka prebehla vo vysokom tempe a počas štyridsiatich kilometrov sa nepodarilo vytvoriť únik. Až potom sa dostalo pred balík niekoľko jazdcov, ale až na horskej prémii Films sa definitívne stabilizovala vedúca skupina. Do brejku sa dostali Grmay, Albasini (obaja Mitchelton-Scott), Bouwman (Jumbo-Visma), Anacona (Movistar), Morabito (FDJ), Frank (Ag2r), Mäder (Dimension Data) a Wisniowski (CCC).

Podobne ako v predchádzajúcej etape sa dostala dopredu dobrá skupina silných vrchárov. Atapuma, Bouwman alebo Grmay to v kopcoch vedia a chceli využiť svoju šancu, keď nemuseli pracovať pre svojich lídrov. Včerajšia koncovka nevyšla domácim borcom Morabitovi s Frankom a ihneď sa to rozhodli napraviť v dnešnej peknej horskej etape. Na čele pretekov ich dopĺňali dvaja krajania, a to skúsený Albasini a talentovaný Mäder, v brejku sa ocitol aj poľský klasikár Wisniowski. Prvú horskú prémiu ovládol Koen Bouwman.
 
V pelotóne sledoval situáciu tím Ineos a úniku nedaroval viac ako tri minúty. Najväčšiu hrozbu pre žltý dres znamenal Morabito, ktorý strácal v poradí iba 2:13. Pri kontrole brejku pomáhal aj Bahrajn - Merida, ktorý si trúfal na úspech v GC s Pozzovivom a Dennisom. Na veľmi dlhom stúpaní Lukmanierpass opustil brejk Wisniowski a potvrdil, že po vrchárskej stránke sa nevyrovnal ostatným utečencom. Na vrchole sa opäť presadil Bouwman a vedúca skupina mierne zvýšila svoj náskok na tri a pol minúty. V pelotóne sa zásadné veci neudiali, všetka energia favoritov sa sústredila na cieľový kopec.
 
 
suisse 19 etapa 7 unik sam buchli
Unikajúca skupina (© Sam Buchli / Tour de Suisse)
 
 
V klesaní jazdila odvážnejšie hlavná skupina a svoje manko znovu dostala pod tri minúty. Wisniowski už bol na ceste späť do balíka. Po svižnom zjazde pelotón trochu spomalil a brejk sa odpútal na štyri minúty. Prvú rýchlostnú prémiu uchmatol Steve Morabito a o tri sekundy si polepšil v poradí. Pelotón stále viedli dva sebavedomé celky Ineos a Bahrajn - Merida a postupne znižovali svoje manko na vedúcu sedmičku. V úniku pracoval najmä Albasini, ktorý sa úplne obetoval pre svojho kolegu Grmaya, a ešte pred cieľovým kopcom vypadol zo skupiny úplne vyčerpaný. Morabito sa presadil aj na druhej rýchlostnej prémii a následne sa už čakalo na samotný cieľový kopec.
 
Na San Gottardo dorazil ako prvý Bouwman a za ním zostávali Grmay, Morabito, Frank a Mäder. Anacona z toho súboja vypadol. Pelotón však strácal iba deväťdesiat sekúnd. Podobne ako včera Peter Sagan vystúpil z balíka na začiatku záverečného stúpania. Akonáhle sa dostali pretekári na dlažobné kocky, Bouwman spomalil a predbehla ho domáca úderka. V úniku mal napokon najviac energie Frank, no v pelotóne už zvýšil tempo Movistar. Jazdec tímu Ag2r bol chytený päť kilometrov pred cieľom a favoritov už viedol Ineos, ktorý znovu pripravoval pozíciu pre Bernala.
 
V hlavnej skupine stále figurovali všetci najdôležitejší jazdci na GC a čakali sme, kto z nich sa odhodlá zaútočiť. Vyskúšal to Enric Mas, ale ten nevyhnutne nestrašil Ineos z hľadiska žltého dresu. Postupne sa cedila skupina favoritov, až necelé tri kilometre pred vrcholom vyrazil dopredu Bernal. Kolumbijského cyklistu najskôr zachytil len Pozzovivo. Ale nie dlho. Jazdec tímu Ineos bol natoľko silný, že prekonal aj Masa a smeroval za etapovým triumfom.
 
Egan Bernal mal pred sebou nielen výhru, ale v cieli chcel získať aj čo najväčší náskok v poradí. Skutočne vybojoval svoje vôbec prvé etapové víťazstvo v tomto ročníku a potom musel čakať, s akým náskokom. Za ním dorazili na vrchol Domenico Pozzovivo a Rohan Dennis a obaja mohli byť v podstate radi, že zaostali iba 23 sekúnd. Potom preťali pásku Konrad, Hirt a Benoot.
 
 
dennis 19 suisse dojazd tbmf
Dojazd dvojice z Bahrainu Merida (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Na druhom cieľovom stúpaní za sebou sa už presadili kandidáti na etapový triumf, pretože celý deň strážili vedúcu skupinu Ineos a Bahrajn - Merida, a z toho dôvodu pôvodný 8-členný brejk nemal šancu dobyť kopec San Gottardo. A na jeho sklonoch sa ukázalo, že tieto celky disponujú najsilnejšími pretekármi.
 
Tím Ineos znovu ukázal svoju vrchársku kvalitu a s výnimkou Enrica Masa nikoho nepustil dopredu. Španielsky borec však nebol pre nich hrozbou z pohľadu klasifikácie. Tri kilometre pred vrcholom sa Eganovi Bernalovi minuli pomocníci, ale to mu vôbec neprekážalo, a okamžite nasadil víťazný atak. Celkom poľahky sa zbavil všetkých svojich súperov, prekonal aj Masa a už nebolo prekážky, aby konečne mohol získať prvý triumf v sezóne. Je prekvapujúce, že pri jeho doterajších skvelých výsledkoch ešte v cieli nedvíhal ruky nad hlavu v tomto ročníku. Presne vedel, čo má na cieľovom kopci robiť, že potrebuje na svojich konkurentov získať ešte nejaký čas. Týkalo sa to najmä Rohana Dennisa, ktorý má mimoriadne silnú časovku. Po dnešku má k dobru na austrálskeho súpera 41 sekúnd a to je veľmi dobrá východisková pozícia pred celým víkendom.
 
 
suisse 19 etapa 7 unik sam buchli
Skupina favoritov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Svoje vysoké ambície potvrdili aj lídri Bahrajn - Merida. Domenico Pozzovivo a Rohan Dennis síce nestačili na Bernalove zrýchlenie, ale vo zvyšnom štartovom poli boli najsilnejší. Spoločnými silami prekonávali finálne kilometre posledného stúpania a na jeho vrchole mohli byť spokojní, že za nimi skončili takmer všetci ostatní favoriti. Dennis zostáva na vynikajúcom druhom mieste v poradí a v zajtrajšej časovke urobí všetko preto, aby na stupňoch víťazov vydržal až do konca podujatia. Pozzovivo patrí medzi najsilnejších vrchárov na podujatí, ale jeho konečný výsledok môže výrazne ovplyvniť práve zajtrajšia ITT.
 
S talianskym cyklistom držia kontakt Konrad, Hirt a Benoot a budeme zvedaví, kto z nich bude mať dostatok energie, aby počas posledných dvoch etáp uchmatol záverečné pódium. Ani jeden z nich nie je vyslovene silným časovkárom, čo môže urobiť z tohto súboja veľmi dramatickú zápletku. Zlepšenie predviedol Mas, ale stále to nestačilo na najlepších, no posunul sa do Top 10. Oproti včerajšku sa bol na tom lepšie aj Špilak a stále si dobre vedie Aru. Peter Sagan dnes stratil 21 minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Egana Bernala (víťaz)
"Myslím si, že je to moje najdôležitejšie víťazstvo v kariére. Bolo ťažké nájsť vhodný moment na útok, pretože nikdy neviete, ako budú reagovať vaše nohy. Požiadal som kolegov, aby na konci odviedli tvrdú prácu, čo sa im podarilo, a vo finále som zvolil správne riešenie. Neviem, či som získal dosť času na Dennisa, je to predsa len majster sveta v ITT. Viem, že v časovke stratím na neho čas, ale dúfam, že nie veľa. No stále tu máme ešte nedeľňajšiu etapu."
   
 
Výsledky etapy
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 5:37:40 60
2. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:23 25
3. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:23 10
4. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:34  
5. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 00:34  
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:34  
7. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:40  
8. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:50  
9. KÄMNA Lennard Team Sunweb link ikonka 01:03  
10. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:03  
112. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 20:55  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 24:17:48 10
2. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:41  
3. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 01:13  
4. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:17  
5. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 01:19  
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:19  
7. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:07  
8. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:20  
9. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 02:23  
10. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:26  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 151,5 km - Flims: dĺžka 11,7 km; sklon 4 %
1 20 94,2 km - Lukmanierpass: dĺžka 16,7 km; sklon 5,4 %
hc 20 Cieľ - San Gottardo: dĺžka 12,1 km; sklon 7,3 %
 
Krátke preview etapy:
Druhá horská etapa meria takmer dvestodvadsať kilometrov, obsahuje dva dlhé priesmyky, atakuje nadmorskú výšku dvetisíc metrov a to všetko budú hlavné atribúty jedného z najdôležitejších predstavení tohoročnej edície. Už na prémii Flims sa dostanú pretekári na zaujímavé momenty na úrovni deviatich percent. V polovici etapy sa začne stúpať na Lukmanierpass (20 km; 3,8 %), kde budú síce absentovať tvrdé sklony, ale na cyklistov udrie svojou dĺžkou a aj úsekmi s priemerom do sedem percent. Z jeho vrcholu bude nasledovať dlhý zjazd a postupné smerovanie k cieľovému výstupu a favoriti tak dostanú potrebný priestor na prípravu pred známym kopcom San Gottardo (15 km; 6 %). Záverečné kilometre budú neustále oscilovať medzi siedmimi - ôsmimi percentami, najťažšie momenty sa objavia pred vrcholom a v samotnom finále sa môžeme tešiť aj na vydláždenú cestu, ktorá pokryje posledných päťtisíc metrov. O osude etapy tak budú rozhodovať nepríjemné sklony, kocky a aj nadmorská výška.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop