Švajčiarsko: Skvelý Carthy vyhral etapu po celodennom útoku, Bernal si postrážil Dennisa

23.6.2019, 11:55 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
9. 23.6. rovinata etapa ciel rovina Goms > Goms 101 km Carthy
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
suisse 9
profil pozmenenej etapy, 3063 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
 
 
Kráľovská etapa prešla významnými zmenami a nová trasa bola ešte náročnejšia ako predchádzajúca. Hneď po štarte bol pripravený najprudší kopec záverečného dňa, potom sa znovu stúpalo na známy, kockový Gotthardpass a samotné finále obstaral dlhý a vyčerpávajúci výstup Furkapass.

Na konci pretekov bolo všetko pripravené na zaujímavú bitku, ale žltý dres vlastnil tím Ineos, ktorý presne vedel, čo má robiť na tomto teréne, aby Egan Bernal ovládol klasifikáciu. Rohan Dennis sa síce nevzdával, no jeho pozícia na stupňoch víťazov ho napĺňala spokojnosťou, a na tento čistokrvný vrchársky profil sa určite tešili Pozzovivo, Konrad, Hirt alebo Mas.
 
Podľa predpokladov sa začalo na prvom kopci útočiť hneď od štartu. Aktívne pôsobili Hugh Carthy a Fabio Aru, pred balíkom sa pohybovali aj Frank, Soler, Costa alebo LL Sánchez. Keďže Nufenenpass bol dlhou záležitosťou, vedúca skupina sa vytvárala veľmi dlho. V balíku všetko sledoval Ineos a zdalo sa, že nechcel pustiť dopredu Arua, ktorý bol trinásty v poradí. Z pelotónom sa už pohybovala početná skupina, kde sa nachádzal aj Peter Sagan.
 
Na čele pretekov si vybudoval náskok Carthy, stíhali ho Aru a Kämna, vysoko sme videli aj Solera s Frankom, preto musel pracovať v balíku aj Bahrajn - Merida, pretože to boli všetko nebezpeční jazdci. Na vrchole prémie sa objavila ako prvá spomínaná pätica pretekárov s 3-minútovým náskokom na pelotón a aj medzi týmito skupinami sa nachádzalo množstvo borcov.
 
 
Krásna scenéria stúpania (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Hugh Carthy na nikoho nečakal a na začiatku druhého stúpania mal k dobru necelú minútu na štvoricu prenasledovateľov. Na kopci sa k nim pridal aj Špilak. Pred balíkom sa nachádzali aj Carretero, Kreuziger alebo Bouwman. Jazdci na GC zatiaľ jazdili jeden vedľa druhého. Carthy mal pefektné nohy a stále bojoval na čele pretekov osamote aj na Gotthardpass. Špilak zrýchlil tempo v druhej skupine doplatil na to Aru. Taliansky jazdec úplne vybuchol.
 
Ineos a Bahrajn museli jazdiť veľmi pozorne, pretože Špilak a Kämna strácali v poradí iba tri, resp. tri a pol minúty. Situácia sa zmenila pred vrcholom na kockách, kde pritlačila na pílu Astana. Hirt sa chcel dostať na stupne víťazov. Ako prvý dobyl Gotthardpass britský cyklista Carthy a už sa dostal na vedúce miesto vo vrchárskej súťaži. Štyria prenasledovatelia strácali minútu a pol. Pelotón pod vplyvom Astany sa výrazne okresal a na vrchole kopca strácal cez štyri minúty. Pred posledným stúpaním sa znížila Carthyho výhoda na čele pretekov, ale stále mal k dobru pekný čas. Po dlhom sólovom pokuse však musel byť veľmi vyčerpaný.
 
Na začiatku Furkapass atakoval v balíku Jan Hirt a v druhej skupine sa nachádzali už len Špilak a Frank. Český jazdec útočil na celkové stupne víťazov, ostatní favoriti stále vyčkávali. Bernal zatiaľ nemal dôvod vyraziť dopredu a aj Dennis stále udržiaval druhú priečku v GC. Hugh Carthy bol dnes skvelý a naďalej jazdil na čele pretekov so sľubným náskokom a Špilak s Frankom sa k nem nepribližovali. Hirta doplnil v útoku Mas, no Bernal, Dennis, Pozzovivo, Konrad a Benoot im dýchali na chrbát.
 
 
Skupina favoritov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Táto skupinka tiež išla potrebným tempom a chytila Špilaka s Frankom a takisto aj Hirta. Mas zaplatil za svoju snahu a prepadol sa nižšie. Carthy vyhral aj tretiu dnešnú horskú prémiu, stal sa víťazom horskej prémie a ako čerešnička na torte ho čakal aj etapový triumf. Musel by mať veľkú smolu, aby to nedotiahol do úspešného konca. Pred vrcholom ešte zrýchlil Dennis, chytil ho iba Bernal a dvaja najsilnejší jazdci na podujatí smerovali spoločne na vrchol posledného kopca.
 
Klesanie už žiadne prekvapenie neprinieslo a Hugh Carthy si na posledných kilometroch užíval vidinu etapového triumfu. Dennis s Bernalom upevňovali svoju pozíciu a v dobrom rozpoložení sa nachádzal aj Konrad, na ktorého museli súperi niečo vymyslieť, aby sa dostali na stupne víťazov.  
 
Hugh Carthy vybojoval svoj prvý triumf v ročníku a dnešný úspech patril k tomu najlepšiemu, čo predviedol vo svojej kariére. 24-ročný jazdec zaútočil osamote hneď na prvom kopci a aj keď sa za ním nachádzali s malou stratou silní borci, nečakal na nikoho. Musel mať skvelé nohy, keď prešiel sám cez tri dlhé horské priesmyky na čele pretekov, a napokon sa mu podaril nevídaný únik. Určite mal ambície v klasifikácii, keďže bol veľmi silný v treťom týždni Gira, ale nie všetko mu vyšlo vo Švajčiarsku podľa predstáv. V poslednej etape však vytiahol svoj maximálny výkon a len potvrdil, že v jeho nohách sa skutočne skrýva veľký potenciál.  A vyhral aj vrchársku súťaž.
 
 
Bojovný výkon Hugha Carthyho (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na druhej priečke finišoval Rohan Dennis, tretí skončil Egan Bernal. Potom prišli do cieľa Matthias Frank a Simon Špilak a až za nimi preťali pásku Konrad, Hirt, Benoot, Pozzovivo a Betancurt. V klasifikácii udržal tretie miesto Patrick Konrad.
 
V skupine favoritov pôsobili veľmi dobre Egan Bernal a Rohan Dennis. Za pomoci kolegov na trati nespanikárili, keďže sa útočilo vo veľkom, a bez problémov ustrážili svoje pozície. Kolumbijský cyklista vyhral svoj tretí titul na úrovni WT v kariére a vyslal silný signál pred TdF. Ani dnes nemal v kopcoch problémy a nezdalo sa, že by sa nadrel, aby obhájil žltý dres. V pozitívnom zmysle prekvapil Rohan Dennis, ktorý bol skalopevný aj v záverečnej horskej etape, a dokonca patril k tomu najsilnejšiemu. Austrálsky jazdec čakal dlhú dobu na takúto vzpruhu a kvalitný výsledok v poradí a každý musel vidieť, že jeho kvalita išla významným spôsobom smerom nahor.
 
Na tretej priečke sa umiestnil Patrick Konrad a pokračuje vo výborných výkonoch jazdcov Bory v celkovej klasifikácii v tejto sezóne. Dobré predstavenie ponúkli aj Tiesj Benoot a Jan Hirt. Český pretekár chcel niečo urobiť s dnešnou etapou, ale kvalita konkurencie bola vysoká, a Benoot stále udivuje svojimi schopnosťami v kopcoch. Dnes chutila cyklistika Špilakovi s Frankom a slovinský pretekár sa napevno usadil v Top 10 na svojom obľúbenom podujatí. Na časovku rýchlo zabudol Pozzovivo, pred Tour musí ešte zabrať Mas a cez preteky nenápadne prechádzal Roche, no o kvalitnejšie. Medzi prekvapenia určite patril Betancur, ktorý po dlhom čase poskytol stabilný a dobrý výkon v kopcoch, a už sa môžeme tešiť na jeho ďalšie výkony. Možno na Vuelte. Peter Sagan udržal líderstvo v bodovacej súťaži a s výbornými výkonmi sa vhodne pripravil na Starú dámu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Hurgha Carthyho (víťaz)
"Ani neviem, ako sa to stalo. Na prvom kopci som vedel, že sa cítim veľmi dobre. Bolo to ako časovka, tak to cítil asi každý, a bolo treba predviesť najlepší výkon na každom kopci. Zároveň ste si museli veriť, že to dokážete dotiahnuť až do cieľa. Naozaj som to neplánoval. Pred dvomi dňami na Gotthardpass som sa cítil mizerne a chcel som ísť na dovolenku. V časovke to už bolo lepšie a dnes som mal poslednú šancu. Chcel som dosiahnuť čo najlepší výsledok pred dovolenkou."
  
 
Výsledky etapy
1. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 3:01:49 60
2. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:02 25
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:02 10
4. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 01:52  
5. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:52  
6. BETANCUR Carlos Movistar Team link ikonka 02:15  
7. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 02:15  
8. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:15  
9. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 02:15  
10. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 02:15  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 27:43:10 500
2. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:19 400
3. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 03:04 325
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 03:12 275
5. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 03:13 225
6. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 03:48 175
7. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 04:14 150
8. BETANCUR Carlos Movistar Team link ikonka 04:35 125
9. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 04:53 100
10. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 05:27 85
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 

Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 37
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 32
3. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 28
4. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 27
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 22
6. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 20
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
hc 20 88,2 km - Nufenenpass: dĺžka 13,3 km; sklon 8,5 %
hc 20 52,5 km - Gotthardpass: dĺžka 12,1 km; sklon 7,4 %
hc 20 26,5 km - Furkapass: dĺžka 11,5 km; sklon 7,7 %
 
 
Krátke preview etapy (pred zmenami):
Pelotón zostáva v meste Goms a okolo tohto alpského mestečka  vyvrcholia preteky na mimoriadne náročnom okruhu. Tri dlhé priesmyky presahujúce dvetisíc metrov nad morom a relatívne krátka dĺžka etapy poskytujú peknú šancu na strhujúci súboj o celkový titul. Na prvý kopec Furkapass (16,6 km; 6,4 %) nebudeme čakať dlho a pretekári sa dostanú na vyčerpávajúci výstup, ktorý ešte okorenia dlhé úseky v okolí osem a desať percent, a to najmä pred vrcholom. Cyklisti dostanú vyše tridsať kilometrov na vydýchanie a opäť sa objavia na predlhej výzve Sustenpass (17,7 km; 7,4 %), ktorá môže kohokoľvek zlomiť na neúnavnom teréne v okolí sedem až percent. Sustenpass nepoľaví ani v jednom momente a mnohí jazdci tu spoznajú náročnosť tohtoročnej edície. Nasledovať bude ďalšie 30-kilometrové klesanie, šprintérska prémia s bonifikáciami a posledná výzva Grimselpass (26,6 km; 5,8%). Na konci pretekov zamieša kartami nepravidelný výstup, kde sa striedajú menej náročné sklony s ťažkým prevýšením, ale Grimselpass na všetkých udrie predovšetkým svojou ohromnou dĺžkou, čo bude klásť dôraz na mimoriadnu vrchársku vytrvalosť. A v druhej časti aj zaujímavými úsekmi na úrovni sedem až deväť percent. Po jeho prekonaní bude nasledovať krátke klesanie a úplne rovinatých sedem kilometrov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop