V tímovom rebríčku na Gire dominoval Movistar, dresy a etapy získali aj Bora s Trekom

6.6.2019, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najúspešnejším celkom na Gire bol Movistar, ktorý nevyhral len ružový dres, ale aj dve etapy a tímovú súťaž. Na viacerých frontoch sa presadili aj Bora - hansgrohe a Trek - Segafredo  a po takmer štyroch rokoch nezískal na GT ani jednu výhru Deuceninck - Quick-Step.
 
Movistar. Pre španielsku zostavu nemohli preteky dopadnúť lepšie. Vybojovala ružový dres, aktuálny víťaz Richard Carapaz ukoristil dve etapy a k tomu ovládla tímovú klasifikáciu. Boli skutočne najsilnejším celkom na trati, v treťom týždni bezpodmienečne. Počas úvodných rovinatých etáp sa šetrili pretekári ako Carretero a Pedrero, ktorý potom vytiahli svoj najlepší výkon v kopcoch, a postupne sa zlepšoval aj Amador. Kostarický pretekár sa dostal do niekoľkých dôležitých únikov v horských etapách, čím pomohol nielen svojim lídrom, ale aj Movistaru v tímovej klasifikácii. Silná spolupráca Carapaza s Landom patrila k tomu najlepšiemu, čo sme videli na Gire, a šéfa celku Eusebia Unzuého mohlo len tešiť, že jeho partia miestami pripomínala vrchársku nadvládu tímu Sky na TdF.
 
 
carapaz 19 giro podium tim rcsff
Carapaz a jeho tím (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Astana dlho bojovala o vedúcu priečku v tímovej klasifikácii, ale jej španielsky konkurent bol veľmi silný na konci podujatia. Aj zostava vedená Miguelom Lópezom mala všetky predpoklady, aby horské etapy pretvorila na svoj obraz, ale podarilo sa jej to len výnimočne. Líder tímu využil podporu svojich kolegov nachádzajúcich sa v úniku len v dvanástej etape a López inak netlačil na pílu cez spolujazdcov v horských etapách. Tí statočne skákali do brejkov a Bilbao tak získal dve výhry, plus raz sa presadil Cataldo, čím patrili k najúspešnejším na podujatí. López vybojoval aj biely dres, čo sa pred pretekmi v podstate brala ako samozrejmosť, ale so siedmym miestom v poradí nemôže byť nikto v Astane spokojný.  Lópezov potenciál s kvalitnou vrchárskou podporu bol oveľa vyšší.
 
Bahrajn - Merida sa najviac zviditeľnil cez svojich najskúsenejších cyklistov. Vincenzo Nibali sa snažil tvoriť preteky v rozhodujúcich chvíľach a veľmi mu v tom pomohla vynikajúca forma Damiana Carusa a Domenica Pozzoviva. Obaja sa striedali pri svojom lídrovi a silné momenty ponúkol najmä Caruso, ktorý býval veľmi aktívny v náročných previerkach na čele pretekov, skončil tretí vo vrchárskej súťaži, a pri tom ešte stihol na konci potrápiť aj Nibaliho konkurentov. Táto trojica sa postarala o všetky najdôležitejšie momenty celku z Bahrajnu a v kopcoch sa snažili aj Antonio Nibali alebo Agnoli, ktorí splnili svoju úlohu.
 
 
bahrajn 19 giro podium rcsfg
Dobrým tímom bol Bahrain Merida (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
EF Education First. Americké zoskupenie bojovalo v klasifikácii a aj sa snažilo získať etapový triumf. V poradí skončilo tesne za najlepšou desiatkou, ale hneď dvaja jazdci klopali na dvere Top 10. Hugh Carthy síce predviedol nevyrovnané výkony, ale v treťom týždni zapol naplno, pamätné bude jeho predstavenie na Mortirole, a jedenástou priečkou len pripomenul svoj talent. A vynikajúco zvládol aj druhú časovku. Joe Dombrowski nevypustil ani jeden deň, najlepšie si viedol v dojazdoch v štrnástej a šestnástej etapy, počas celých pretekov predvádzal stabilné výkony a ako čistokrvný vrchár skončil dvanásty v poradí. Na GT nikdy nefinišoval vyššie. V druhej desiatke skončil aj Tanel Kangert, no tomu by pristal aj etapový triumf, keďže sa objavil v niekoľkých brejkoch, a lepšie výsledky sa čakali od Modola, ktorý opustil preteky už v siedmej etape.
 
Mitchelton - Scott nezískal ružový dres, ako si predsavzal. Simon Yates nebol pripravený tak, ako sa čakalo. Z jeho pohľadu nič neriešilo ôsme miesto v poradí. V otváracej časovke skončil druhý, dvakrát sa dostal na stupne víťazov aj na konci druhého týždňa, ale etapový triumf nepriniesol, čo sa mu žiadalo, keďže nebojoval o titul. Jedinú výhru pre austrálsku zostavu ukoristil Esteban Cháves, ale aj on sa musel poriadne nadrieť v úniku, ale presne takúto vzpruhu potreboval. Na víťazstvo siahal v trinástej etape aj Mikel Nieve a španielsky jazdec patril k aktívnym útočníkom počas celých pretekov. Vo výbornom svetle sa ukázal 23-ročný Lucas Hamilton, ktorý predvádzal svoje vrchárske kvality aj na konci podujatia a je prísľubom pre austrálsku zostavu. Mitchelton sa nedokázal revanšovať za minuloročný výbuch na Finestre.
 
 
chaves 19 stupanie fanusik rcsff
Esteban Cháves (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Ineos sa objavil v Top 10 aj bez Egana Bernala. Pavel Sivakov vytiahol svoj talent a ukázal, že celkový triumf na Tour of the Alps nebola náhoda. Mohol si užívať skúsený trojtýždňový servis britskej zostavy, v súboji o biely dres vyľakal Lópeza a v blízkej dobe sa môže stať novou hviezdou na GT. Dobré výkony podával aj Tao Hart, kým nemusel nútene odstúpiť, potrebné skúsenosti získal Eddie Dunbar a viac sa čakalo od Ivana Sosu, ktorý sa vôbec neukázal v kopcoch, na čo sme sa tešili.
 
Trek - Segafredo prežil jednu zo svojich najúspešnejších Grand Tour za posledné obdobie. Úspešné ťaženie odpálil Giulio Ciccone, ktorý sa hneď v prvej etape obliekol do azúrového dresu, a vo vrchárskej súťaži predvádzal zapálený výkon až do konca pretekov. Preto zaslúžene ovládol túto klasifikáciu a čerešničkou na torte bol jeho triumf v kráľovskej etape. V kopcoch sa snažil aj Brambilla a Trek predviedol sympatický kolektívny výkon najmä v trinástej etape, keď celý deň útočil aj s Mollemom, pričom holandský jazdec sa dostal vo farbách americkej zostavy tretíkrát do Top 10 na trojtýždňovom podujatí. Pokiaľ bol na podujatí, predvádzal dobré šprinty Matteo Moschetti a ako 22-ročný si mohol otestovať svoje schopnosti. V pamäti zostali jeho fatálny pád v desiatej etape a aj koncovka tretieho dňa, keď kvôli nemu bol diskvalifikovaný Viviani.
 
 
ciccone 19 modry podium trofej rcsfg
Giulio Ciccone (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Bora - hansgrohe naplnil svoje ciele. Rafal Majka ako jeden z najsilnejších vrchárov na  podujatí musel vzhľadom na vývoj pretekov zobrať šiestu priečku v GC. Dojem zanechal aj Formolo, ktorý to skúšal v únikoch na vlastnú päsť, ale neváhal ani plniť tímové úlohy. Pascal Ackermann statočne bojoval až do konca pretekov a po ťažkom páde sa mu to vyplatilo. Ovládol bodovaciu súťaž, aj keď na poslednú chvíľu, ale spôsob, akým sa mu to podarilo, hovorí o jeho veľkých vôľových vlastnostiach. Získal dve etapy a jeden triumf doniesol do celku aj Benedetti, ktorý bol šikovný v úniku na konci dvanásteho dňa.
 
Jumbo - Visma mal síce tretieho najsilnejšieho jazdca pretekov, ale s ostatnými jeho kolegami to nebolo také ružové. Primož Roglič dominoval v dvoch časovkách, päť dní nosil ružový dres a napokon skončil na treťom mieste v klasifikácii. Z tohto pohľadu to boli veľké veci pre holandské zoskupenie. Nielen Roglič doplatil na odstúpenie Laurensa de Plusa, ktorý mu v kopcoch veľmi chýbal, a jeho mladší kolegovia nedokázali túto dieru zaplniť. Vo finále etáp sa snažil najmä Antwan Tolhoek, a aj keď to nestačilo, v blízkom čase by mali jeho výkony na najvyššom fóre ešte porásť. V časovkách sklamal Jos van Emden.
 
 
giro 2018 graf GT Top 10 v rade
 
 
Androni Giocatolli si nemohol želať viac. Fausto Masnada a Mattia Cattaneo skákali nepretržite do únikov a Masnada sa presadil v šiestej etape, čo bol vrchol sezóny pre taliansky pro-konti celok. Okrem toho tento 25-ročný cyklista ovládol samostatnú súťaž šprintérskych prémii a stal sa aj najbojovnejším jazdcom celých pretekov. Po nevyrovnaných výkonoch na domácej GT v minulých rokoch konečne dosiahli potrebné ocenenia.
 
Ag2r zachránil jeden pretekár. Nans Peters bol prekvapujúco najsilnejší v etape vedúcej do Anterselvy, keď pokoril aj takých súperov ako Cháves alebo Formolo, a pre francúzsky celok vybojoval jediný úspech na Gire. Bez šprintéra a jazdca na celkové poradie bolo ich úlohou skákať do únikov a uchmatnúť etapu, ale najväčšie osobnosti Gallopin a Vuillermoz neboli dostatočne draví. Lepšie si viedol Tony Gallopin, ktorý skončil druhý v siedmej etape, ale to bolo z ich strany všetko.
 
UAE Emirates mal potiahnuť najmä Fernando Gaviria. Ten skutočne získal jednu výhru, ale po Vivianiho diskvalifikácii, a v inom prípade sa už nepresadil. Na podujatí skončil v siedmej etape a jeho účinkovanie patrí medzi sklamania pretekov. Zastúpili ho Jan Polanc a Valerio Conti, ktorí sa dostali v únikoch do ružového, a UAE Emirates vlastnil najcennejší dres až osem dní. Simone Consonni nevyužil Gaviriove trápenie, aby sa pobil o úspech v šprintérskych etapách, a slabú edíciu má za sebou Ulissi. Viditeľný bol iba vo štvrtej etape, kde zobral tretie miesto.
 
 
uae 19 ilustrak cyklisti rcsfa
UAE Team Emirates (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Na Sunweb sa zosypala poriadna smola. Tom Dumoulin sa zranil už na konci štvrtého dňa a v piatej etape musel odstúpiť. Nepodarilo sa im nabehnúť ani na novú stratégiu, skákanie do únikov, lebo preteky opustili aj Oomen, Power a Vervaeke. Ako vykúpenie sa ukázal výkon Chada Hagu v záverečnej časovke, ktorým priniesol do nemeckej zostavy aspoň malú radosť na konci nepríjemnej GT. Skončila sa séria šiestich GT, kde dostali pretekára do Top 10.
 
Deuceninck - Quick-Step naposledy nezískal výhru na Grand Tour na Vuelte v sezóne 2015. Elia Viviani nemal šťastie, svoju pohodu a ani svoj najlepší lead-out, preto skončil trikrát druhý a raz štvrtý. Zlomom v jeho účinkovaní sa stala diskvalifikácia v tretej etape a odvtedy sa v koncovkách len hľadal. Hlavný tromf belgického tímu na cieľovej páske mlčal. Nedarilo sa ani Jungelsovi, ktorý sa nepresadil v GC, nešli mu ani brejky v druhej časti pretekov, ale podal dobrý výkon v druhej časovke.
 
Tím CCC sa najskôr spoliehal v šprintérskych etapách na Jakuba Mareczka, ale taliansky borec nebol dostatočne pripravený, aby sa vyrovnal tým najsilnejším a najrýchlejším, a napokon nesplnil časový limit hneď v prvej náročnej previerke smerujúcej do Pinarela. Antunes, De la Parte a Ventoso vedia byť aj nebezpečnejší v brejkoch. V tejto partii vyčnieva len tretia priečka Amaro Antunesa na vrchole San Martino v devätnástej etape. V tretej časovke sa ešte vytiahol šiestym miestom Josef Černý
 
 
giro 2018 graf vitazstva krajiny
 
 
Dimension Data patril k najslabším tímom. 23-ročný Ben O'Connor ani zďaleka neukázal to, čo dokáže v klasifikácii, a v súťaži o biely dres skončil až ôsmy. Gasparotto bol ukrytý takmer počas celých pretekov, Nizzolo vôbec nemal formu a v šprintérskych koncovkách sa umiestňoval v druhej časti Top 10 a trikrát sa dostal do tejto spoločnosti aj rýchly Gibbons, no ani on v týchto prípadoch nebojoval o etapový triumf.
 
Kaťuša - Alpecin bol na podujatí jedine Ilnur Zakarin. Ruský borec skončil v poradí desiaty, čo je vždy prestížne miesto na GT, ale najmä vyhral ťažkú etapu vedúcu na Lago Serrú, čo bude určite  patriť medzi jeho najväčšie úspechy v kariére. V niekoľkých únikoch sa ukázal Marco Haller, ktorý sa snažil pomáhať aj Zakarinovi, a pretekári s dobrou koncovkou ako Kuznecov alebo Battaglin sa ani len nepriblížili k šanci bojovať o výhru.
 
Lotto - Soudal potiahol Caleb Ewan s dvomi etapovými výhrami, ktorý splnil svoju úlohu. V šprintérskych dojazdoch sa zakaždým usiloval získať etapový triumf a tým pádom bol najsvetlejším zjavom zostavy. Thomas de Gendt nebol taký úspešný a viditeľný v únikoch, ako sme u neho naučení, ale skončil tretí v poslednej časovke. V ITT bol ešte lepší Victor Campenaerts, ale na etapu to nestačilo. Dvakrát obsadil smoliarske druhé miesto. Zostave chýbal v druhej časti pretekov Vanendert, ktorý musel odstúpiť už v piatej etape, a nemohol sa tak ukázať v horách.
 
 
giro 2019 graf GT etapy v rade
 
 
Bardiani - CSF prišiel robiť úniky a pokúsiť sa získať etapu. V brejkoch sa ukazovali takmer každý deň, v tomto smere prezentovali svoj tím potrebným spôsobom. Najvýraznejšou postavou bol Giovanni Carboni, ktorý sa dvakrát umiestnil v Top 5 po brejkoch. Najskôr v San Giovani Rotondo a potom na konci pretekov na kopci San Martino.
 
Groupama - FDJ stavil všetko na Arnauda Démara. Ten sa odmenil jedným víťazstvom a osemkrát sa objavil v cieli v najlepšej desiatke. Spoločne s tímom však nezvládol tú najdôležitejšiu previerku a v osemnástej etape definitívne stratil cyklámenový dres. Pre celú francúzsku zostavu to bol jednoducho zbabraný deň. Veľký potenciál ukázal Valentin Madouas. Ešte len 22-ročný cyklista sa nijako špeciálne nepripravoval na Giro, ale skončil trinásty v poradí a medzi mladíkmi štvrtý.
 
Nippo Vini Fantini ukoristil svoju prvú výhru v histórii na Gire a všetko je v poriadku. Damiano Cima v úniku osemnástej etapy obral šprintérov o ich poslednú príležitosť a spôsobil explóziu radosti v tomto pro-konti celku. Okrem toho nazbieral najviac kilometrov v únikoch počas celého podujatia, za čo bol tiež odmenený. Lobato a Santaromita nejazdili tak, ako zvykli v minulosti.  
 
 
giro 2019 graf vitazstva timy
 
 
Izrael Cycling Academy sa sústredil predovšetkým na hromadné dojazdy, ale Davide Cimolai jednoducho nemal na elitných šprintérov. Nepresadil sa ani v osemnástej etape v chudobnom šprintérskom poli a jeho najlepším výkonom bolo piate miesto na konci jedenásteho dňa. Plaza predviedol len jeden úspešný únik (obsadil štvrtú priečku), Neilands skončil piaty v Anterselve a Sbaragli sa vôbec nedostal do formy.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop