Európske hry: Zlato v časovke z Baku obhájil Kirienka, Čanecký 23., Tybor 30.

25.6.2019, 10:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ut 25.6. rovinata etapa ciel rovina Minsk > Minsk 28,6 km Kirienka
 
MinskITT
mapa časovky, 186 nastúpaných metrov (© EH Minsk)
 
 
Utorok vyvrcholili preteky na ceste časovkou jednotlivcov. Štartovať v nej mohli len tí pretekári, ktorí absolvovali aj klasické cestné preteky. Každá reprezentácia mohla postaviť dvoch mužov. Trasa vyhovovala špecialistom na túto disciplínu, na začiatok cyklistov čakala technická časť, po ktorej nasledovala čisto tempárska pasáž. Okruh meral skoro 14 kilometrov a všetci zúčastnení ho absolvovali dvakrát. Najväčšími favoritmi na zisk zlata boli predovšetkým Vasil Kirienka a Jan Bárta. Slovenskú zástavu v časovke držali Patrik Tybor a Marek Čanecký.
 
Prvým zaujímavým pretekárom v dnešnej časovke bol Bagdonas (Litva), ktorý opustil priestor štartu ako prvý, nastavil tak časy na medzičasoch. Litovský šampión v súboji s chronometrom z vlaňajšieho roka od začiatku nasadil poriadne rýchle tempo. Bagdonasa si často vyberala kamera a bolo na ňom vidieť, že v druhej polovici už nemal toľko síl ako na začiatku. Neustále krútil hlavou. V cieli mu namerali čas 34:16 a bol tak na prvom mieste.
 
Tesne za ním opustil štartovú rampu jeden z adeptov na zlato. Kirienka (Bielorusko) na trati predbiehal jedného súpera za druhým. Bolo vidieť, že našiel dobrú formu, ktorá mu mohla vyniesť aj metál s najjagavejším leskom. Bielorus v uliciach Minsku letel ako víchor od úplného začiatku, v druhej polovici dokázal ešte zrýchliť. Cieľovú čiaru preťal po 33 minútach a troch sekundách. Prekonal tak dovtedy najlepší čas, ktorý držal Bagdonas, a to o celú minútu.
 
Grosu (Rumunsko) sa tiež často objavoval v prenose, ale od prvého medzičasu bolo vidieť, že na doposiaľ najrýchlejšieho cyklistu čo-to stráca. Do cieľa prišiel za 36:38. To Vorobjev (Rusko) bol o niečo rýchlejší, vyšla mu hlavne druhá časť. Ruský reprezentant preťal cieľovú čiaru v čase 34:35, čo bolo v tomto čase tretie miesto. O'Loughlin (Írsko) ho však z bronzovej pozície skoro okamžite vyhodil. Bol o tri sekundy rýchlejší. 
 
Svoj súboj s chronometrom zviedol aj Marek Čanecký. Prvý zo slovenských reprezentantov musel prehrýzť nepríjemnosť a to, že už na trati ho predbehol jeden zo súperov. Nakoniec mu namerali 36:16. Tým jazdcom, ktorý predbehol nášho už na trati bol Otruba (Česko), ktrorý na Kirienku na prvom medzičase strácal iba 15 sekúnd. Druhá časť v jeho podaní už taká excelentná nebola. Hovorí o tom aj jeho finálny čas, presnejšie 34:46. Hatz (Nemecko) skoro českého cyklistu prekonal, chýbali mu ale dve sekundy.
 
Svoju stopu chcel zanechať Asadov (Azerbajdžan), lenže dnešná časovka mu príliš nechutila. Aj on to prepálil v prvej polovici a v druhej už sa snažil len eliminovať straty. Tie sa vyšplhali na skoro tyri minúty. Pomútiť vodu na popredných priečkach mohol Pelikan (Maďarsko), čo sa mu aj podailo. Čas 35:09 patril k tým lepším. Ani Navardauskas (Litva) nebol lepší. Ramunas patril k možným čiernym koňom, ale papierové predpoklady vôbec nenaplnil. Jeho výsledný čas bol 35:55.
 
Prvé tri miesta dlho zostávali nezmenené, ale v úplnom závere štartovali ešte štyria muži, ktorí mali schopnosti na to, aby sa dostali k medaile. Oliveira (Portugalsko) a Mullen (Írsko) atakovali Kirienkov čas na prvom medzičase, Mullen bol dokonca o dve sekundy rýchlejší, na druhom ale už obaja strácali viac ako 15 sekúnd. Kmeňovému jazdcovi Movistaru nakoniec namerali 33:31, čo bolo priebežné druhé miesto. Mullen bol o desať sekúnd pomalší, bol preto tretí.
 
Medzi poslednými štartoval aj Patrik Tybor, ktorý mal na sebe číslo štyri. Tybor už po tretine trate vedel, že dnes nebude v najlepšej dvadsiatke. Za ním časovku absolvoval Bárta (Česko) a český špecialista vstúpil do dnešného dňa správnou nohou. Na prvom medzičase bol prvý, lenže potom nie celkom dokázal odpovedať na zrýchlenie súperov a súboj s chronometrom ukončil za 33:40, čo znamenalo, že o sekundu získal bronz. Denz (Nemecko) sa už do boja o medaily nezapojil.
 
Niekoľkonásobný bieloruský šampión v tejto disciplíne v tomto roku nemal zrovna najlepšiu časovkárskú formu. Jeho vystúpenia na Okolo Romandie a Critérium du Dauphiné vzbudzovali dojem, že Vasil Kirienka, inak kvalitný tempár, stratil svoje čaro. Dnes však naplno nechal prehovoriť svoje zbrane a pripísal si na konto prvé víťazstvo v tejto sezóne. Podarilo sa mu tak ukázať pred domácimi fanúšikmi a získať výsledok, ktorý ho do zvyšku sezóny určite povzbudí.
 
Zo slovenských pretekárov sa zviditeľniť nepodarilo ani jednému. Mareka Čaneckého kamera síce brala, ale potom ako ho predbehol český súper ho motorka opustila. Rovnaký osud čakal aj Patrika Tybora. Obaja Slováci dnes nedosiahli časy, ktorými by dokázali konkurovať cyklistom v Top 20. Lepším zo slovenského dua bol prvý menovaný. Marek len tesne nevkĺzol medzi dvadsať najlepších, skončil na 23. mieste. Patrik bol o 40 sekúnd pomalší a obsadil 30. priečku.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Fraňa (repre tréner na EH)
"Čaňo začal vlažnejšie. Nechcel to prepáliť. Potom trochu zrýchľoval. Na 18. miesto mu chýbalo 20 sekúnd. Najmä pravouhlé zákruty šiel opatrne a pomaly, v každej nejakú sekundičku stratil. To osemnáste miesto by bolo odrazom jeho aktuálnej výkonnosti. Aj polovica štartového poľa. V každom prípade, bola to v jeho podaní časom aj priemerom podstatne lepšia časovka ako vlani na ME a MS. Každý takýto štart na veľkom podujatí ho posúva kúsok vpred.
Paťo začal na prvom medzičase dokonca lepšie ako Čanecký, no postupne strácal. Prejazdy zákrut mal rýchlejšie a čistejšie, v druhej polovici už nešiel tak frekvenčne a začal máličko strácať. Rovnako uňho ten posun o 20 sekund, čo by bolo 25. miesto by bol dnes odrazom jeho aktuálnej formy. V tom prípade by sme mohli skonštatovať, že v časovke odovzdali úplne maximum. Tieto drobnosti ich oboch obrali o cenné sekundy a zhruba päť miest v poradí. Je vidieť, že na Slovensku a aj celkovo počas sezóny jazdíme málo časoviek, no vystúpenie oboch bolo oveľa lepšie ako vlaňajšie ME či MS.
Trať bola výborne pripravená, široká, veľmi zaujímavá, aj s technickými aj s rovinatými pasážami. Zaslúžene vyhrali najlepší. Exmajster sveta Kirienka sa stal národným hrdinom, ukázal obrovské skúsenosti a v závere trate ešte zrýchlil. Oliveira jazdiaci za Movistar sa musel uspokojiť so striebrom. V záverečnom boji o medailu bol šťastnejší Bárta, ktorý bol tretí o sekundu, keď na poslednom medzičase bol ešte štvrtý. Celkovo podujatie EH v Minsku bolo v cyklistike pripravené fantasticky a na veľmi vysokej organizačnej úrovni."
 
 
Výsledky
1. KIRIENKA Vasil Bielorusko 33:03  
2. OLIVEIRA Nelson Portugalsko 00:28  
3. BÁRTA Jan Česko 00:37  
4. MULLEN Ryan Írsko 00:38  
5. BAGDONAS Gediminas Litva 01:13  
6. O'LOUGHLIN Michael Írsko 01:29  
7. VOROBJEV Anton Rusko 01:31  
8. OTRUBA Jakub Česko 01:42  
9. TVETCOV Serghei Rumunsko 01:43  
10. HATZ Christopher Nemecko 01:45  
23. ČANECKÝ Marek Slovensko 03:12  
30. TYBOR Patrik Slovensko 03:53  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop