V prvom týždni splnil Peter Sagan všetko, čo mal, favoriti čakali na horské etapy

16.7.2019, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V úvodnom súťažnom bloku sme sledovali úspornú jazdu favoritov na titul, ale aj napriek tomu sa vytvorili medzi nimi pekné rozdiely. V bodovacej súťaži napĺňa predpoklady Peter Sagan a s jednou víťaznou etapou má za sebou veľmi úspešný otvárací týždeň.
 
Počas desiatich dní sa sústredili jazdci na celkové poradie najmä na tímovú časovku a La Planche, inak sa veľmi neplánovali ukazovať a chceli ušetriť čo najviac energie na druhú, kopcovitejšiu časť pretekov. Napriek tomu bol úvodný týždeň veľmi dramatický, súťaživý, priniesol niekoľko zaujímavých dojazdov a väčšinou to dostalo v etapových finále poriadne grády. Organizátori odviedli v tomto smere výbornú prácu. Hneď koncovka prvého dňa bola hektická a nevyspytateľná, diváci si prišli na svoje aj na klasikárskej trase vedúcej do Epernay, napínavým spôsobom vyvrcholila aj jediná horská etapa, v meste Saint-Etienne sme tiež videli perfektný finiš a napokon udrel na pelotón aj vietor, ktorý osviežil šprintérsky deň. Zaujímavé bolo, že v šprintoch sa rozhodovalo päťkrát, ale väčšinou to neboli nudné previerky, a v týchto etapách sa presadilo päť rôznych jazdcov. Ani jeden z rýchlych cyklistov nedominoval. Úradoval len Jumbo - Visma, ktorý s tromi rôznymi pretekármi ovládol tri šprinty.
 
 
jumbo 19 tour podium po ttt asofpb
Najúspešnejší tím Tour Jumbo-Visma (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Rozdiely v GC aj bez námahy, ale kopce dokážu oveľa viac
 
Z favoritov na titul prežili perfektný úvodný týždeň obaja borci z Ineosu. V tímovej časovke predviedli očakávaný silný výkon a na La Planche patrili vôbec k najsilnejším vrchárom a pozornou jazdou počas celého týždňa si vybudovali Geraint Thomas a Egan Bernal výbornú pozíciu pred horami. Určite ich potešilo, že už teraz majú na mnohých súperov slušný náskok a pri tom sa ani nemuseli zapotiť na čele balíka. Aj britská zostava zvolila opatrnejší vstup do pretekov, bez zbytočného míňania energie, a teraz sú jej pretekári pripravení na prichádzajúce horské etapy. Pre ostatných nie je dobrou správou, že impérium Ineos plánuje vytiahnuť svoje najväčšie zbrane len teraz, keď už Thomas s Bernalom sedia v popredí klasifikácie.
 
Tesne za nimi sa pohybuje Steven Kruijswijk, ktorému veľmi pomohla demolačná tímová časovka zo strany Jumbo - Visma, a týmto super výkonom si mohol neskôr kompenzovať menšiu dynamiku na La Planche. Holandský borec potreboval presne takýto vstup do pretekov, aby bez zbytočnej straty nabehol na svoje obľúbené dlhé stúpania. Bez výraznejších výkyvov zvládli úvodnú časť podujatia aj Emanuel Buchmann, Enric Mas a Adam Yates. Ani jeden z týchto cyklistov nebol príliš na očiach. Bolo vidieť veľké odhodlanie tímu Bora, ako sa príkladne stará o svojho lídra na poradie, pretože si naozaj trúfa na dobrý výsledok. A v šiestej etape Buchmann ukázal, že má naozaj silné nohy. Yates plánuje využiť svoje kvality len v Pyrenejách a Alpách, takže sa nepúšťal do žiadnej akcie a len čakal, kedy sa objaví prvú voľný deň. Za pomoci kolegov sa mu to úspešne podarilo. Mas sa trochu zapotil na vrchole La Planche, ale vždy mu trvá trošku dlhšie, kým sa dostane do vrchárskeho tempa. Ale jeho výborné výkony v TTT a aj vo veternej desiatej etape nasvedčujú, že je výborne pripravený a s kopcami môže skončiť vysoko v poradí.
 
 
tour 19 etapa 06 favoriti movfb
Favoriti v 6. etape (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Potom už nasledujú pretekári, ktorí museli riešiť nejaké problémy. Najviac na to doplatil Thibaut Pinot, ktorý pôsobil silným dojmom v TTT, v tretej etape, parádne atakoval na konci ôsmeho dňa, ale napokon ho výrazne zabrzdil bočný vietor desiatej etapy. S predvedenou formou má stále šancu na úspech, ale veterná strata ho dostala poriadne ďaleko od lídrov tímu Ineos. V desiatej etape dostali nečakané straty aj Urán, Porte a Fuglsang, ktorí dovtedy jazdili pozorne, no bola to veľká rana najmä pre dánskeho cyklistu, ktorý po páde z úvodnej etapy prežil bez ujmy všetky dovtedajšie nástrahy. Quintana s Danielom Martinom stratili v tímovej časovke, ale inak sa im darilo, hoci írsky borec mohol byť silnejší na La Planche. Landa si prežil svoje utrpenie v desiatej etape, keď nezavineným spôsobom vypadol z vedúcej skupiny a dosiahol veľkú stratu. Bardet si predstavoval lepší vstup do pretekov. Očakávaná strata v TTT bola umocnená zlým výkonom na La Planche, ktorý zmrazil francúzskych fanúšikov. Jazdec tímu Ag2r sa však nevzdáva a určite bude bojovať až do konca na domácej GT bez ohľadu na to, na akej pozícii sa nachádza v poradí.
 
Desať dní ukázalo aké-také indície o výkonnosti jednotlivých favoritov, ale od dvanástej etapy začne úplne iné podujatie. V podstate nepoznáme ich vrchársku formu a až pyrenejské kopce ukážu, kto môže bojovať o titul. A svoje povie aj časovka jednotlivcov. Početnú skupinu silných, a väčšinou nespokojných, vrchárov bude náročné udržiavať pokope, a preto očakávame útočnú jazdu v horských previerkach.
 
 
movistar 19 tour v cieli pretekari movfb
Mikel Landa, Alejandro Valverde, Nairo Quintana (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Zelený dres je stále o Petrovi Saganovi
 
Medzi šprintérmi nekraľoval ani jeden jazdec a v bodovacej súťaži dominoval Peter Sagan. Slovenský cyklista si vybudoval už 62-bodový náskok a zvládol výborne z tohto pohľadu najdôležitejšiu pasáž pretekov. S vyhranou etapou si mohol ešte viac poistiť sebavedomie a do ťažšej časti podujatia tak môže vstúpiť pozitívne naladený. Opäť predvádzal svoju všestrannosť, keď až sedemkrát bojoval o výhru a v tomto prípade nikdy neskočil horšie ako piaty, z toho trikrát sa dostal na stupne víťazov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan vyhráva piatu etapu
 
 
Dokázal sa presadiť na viacerých terénoch, plus vedel to aj výsledkovo zúročiť, čo chýbalo jeho konkurentom. Bora - hansgrohe síce ovládal pelotón len miestami, ale na perfektnú prácu sa podujal v piatej etape, čo Peter Sagan skúsene využil. Na podujatí sú aj rýchlejší súperi, ale naďalej im dokáže konkurovať v hromadných šprintoch bez toho, aby prišiel o svoju odolnosť. V bodovacej súťaži je dôležité prechádzať cez jednotlivé dni bez bodového zaváhania a to sa mu na Tour vždy veľmi darí. V ideálnom prípade budeme sledovať už len tri záverečné šprinty, na ktoré sa bude musieť Sagan maximálne sústrediť, preto je z jeho pohľadu výborné, že na jeho konte svieti pekný náskok.
 
 
sagan 19 tour viviani zeleny debata asofpb
Elia Viviani, Peter Sagan, Caleb Ewan (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Súboj o zelený dres bude chcieť ešte zdramatizovať Michael Matthews. Užíva si pozíciu lídra, ktorý má pre tím vybojovať výsledky, ale zatiaľ sa mu príliš nedarí. Tlačí sa do rýchlostných koncoviek, ale vždy urobí nejakú pozičnú alebo taktickú chybu, ktorá ho vyradí z priameho súboja o výhru. Sunweb odviedol veľmi dobrú prácu v piatej a desiatej etape, no Matthews z toho vyťažil len deviate, resp. štvrté miesto. Veľmi túži uspieť, preto sa bude určite tlačiť aj do únikov, na čo bude zaiste zameraný aj Peter Sagan. Do bodovacej súťaži sa tlačí Sonny Colbrelli, ale tomu chýba rýchlejší finiš. Svoje prvé víťazstvo na Tour vybojoval Elia Viviani, ktorému v hektických koncovkách veľmi pomáha kvalitný lead-out. Ten by potreboval aj Caleb Ewan, ktorý býva vo finále veľmi dynamický, ale chýba mu pozícia. Preto sa štyrikrát dostal "len" na pódium. Alexander Kristoff predviedol len jednu dobrú koncovku, formu má, ale akoby mu neboli po vôli až príliš vypäté momenty pred páskou.
 
Samostatnou kapitolou bol tím Jumbo - Visma, ktorý nezastavil ani pád Dylana Groenewegena v prvej etape. Holandského šprintéra perfektne zaskočil jeho krajan Mike Teunissen, ktorý prekvapujúco ovládol otváraciu bitku o žltý dres. Peter Sagan by o tom vedel rozprávať. Groenewegenovi trvalo niekoľko dní, kým sa zotavil, a všetko sa na dobré obrátilo v siedmej etape, kde prevalcoval konkurenciu. Je zaujímavé, že spoločne s Ewanom sa nezapája do rýchlostných prémii, preto ani nefiguruje vysoko v bodovacej súťaži. Jumbo - Visma vytiahol aj svojho tretieho rýchlika a na svoje si prišiel aj Wout van Aert. Belgický borec čakal na svoju šancu a tá prišla na vetre desiatej etapy, keď bol jasne najsilnejší v početnej a unavenej skupine šprintérov. Prvýkrát v kariére zažil na ceste takýto vypätý 10-dňový blok a na jeho konci dokázal vytiahnuť taký silný finiš. Jeho forma musí byť vynikajúca.
 
 
gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po prvom týždni
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 43:27:15 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:12  
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:16  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:27  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:45  
6. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:46  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:47  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:04  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:09  
10. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 02:32  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po prvom týždni
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 229
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 153
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 151
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 105
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 101
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po prvom týždni
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 20
6. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po prvom týždni
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 43:28:31
2. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:30
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 01:16
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 03:16
5. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 25:03
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 29:45
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop