Alaphilippe sa drží v žltom, ale Alpy budú o inom, Sagan má všetko vo svojich rukách

22.7.2019, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Hlavnú tému druhého týždňa predstavovali Pyreneje a tie počas troch kľúčových dní vytvorili atraktívnu cyklistiku, akú sme na Tour v takomto rozsahu už dlho nevideli. Fantastický Julian Alaphilippe stále svieti v žltom, ale minimálne päť ďalších jazdcov môže na neho zozadu nepríjemne dobiedzať. Peter Sagan využil každú príležitosť na získanie rozhodujúcich bodov, aby bol zelený dres čo najviac poistený.
 
Organizátori postupne gradovali náročnosť jednotlivých etáp a favoriti na titul museli vytiahnuť svoje najväčšie zbrane len v trinástej etape, no čakanie stálo za to. Bol dobrý ťah zaradiť časovku jednotlivcov pred dve vyčerpávajúce horské etapy. Jazda proti chronometru býva v mnohých prípadoch na GT účinnejšia ako cieľové stúpania, a aj tentoraz potvrdila svoju výnimočnosť z pohľadu klasifikácie, ale čo sa stalo v piatok, na Tourmalete už nikoho nezaujímalo. Legendárny kopec nesklamal a pretekárom spočítal aj všetku snahu z predchádzajúcej ITT. Preto sme mali na jeho vrchole toľko sklamaných favoritov. Enormnej záťaži boli kandidáti na titul vystavení aj v okolí mesta Foix a znovu sme mohli medzi nimi sledovať útočné predstavenie. Na TdF sa málokedy stáva, že skutočnosť dokáže splniť očakávania, a pyrenejské previerky očakávania ešte prekonali. Až šesť jazdcov je zoradených v klasifikácii do dvoch minút, a keď k tomu pridáme večne nespokojného Landu, v majestátnych Alpách bude prebiehať tvrdý boj o parížske pódium.
 
 
alaphilippe 19 tour zlty trapi sa v kopci asofpb
Peter Sagan a Julian Alaphilippe (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Žltý dres bude pod veľkým tlakom, Alpy budú drsnejšie ako Pyreneje
 
Julian Alaphilippe vlastní maillot jaune už jedenásť dní a stále s veľkým náskokom. Francúzsky pretekár v druhom týždni ohromil časovkárskym výkonom a skvelou jazdou na Tourmalete, pričom v obidvoch etapách pôsobil neporaziteľným dojmom. Koncovka na Prat d'Albis však ukázala, že ani Alaphilippe nie je nevyčerpateľným zdrojom energie. Prekvapuje svojou ohromnou silou na rôznych typoch profilov, ale otázkou zostáva, ako dlho mu to vydrží. Od tretej etapy, keď predviedol nechytateľný nástup, musí jazdiť na svojej najvyššej úrovni, a toto dokážu zvládnuť počas troch týždňov len vybraní jazdci na GC. Nie je typickým vrchárom, a preto bez potrebnej prípravy vo vysokej nadmorskej výške ho čakajú doteraz nepoznané výzvy v treťom týždni.
 
V minulosti sme boli svedkami toho, že máva problémy na dlhých stúpaniach, a hneď po nábehu na alpské mamutie kopce bude vystavený ohromnému tlaku. Izoard, Galibier, Iseran a Val Thorens môžu kedykoľvek zabrzdiť jeho účinkovanie v žltom drese, ale doteraz ukázal, že je veľký bojovník, a súperi nedostanú nič zadarmo. Veľmi mu nepomohli ťažkosti Enrica Masa, ktorého skolili žalúdočné problémy. Na Juliana Alaphilippa budú maximálne zameraní všetci kandidáti na titul a jeho odolávanie bude patriť k hlavným motívom tohtoročnej Starej dámy.
 
Keďže aktuálny líder pretekov má stále hendikep z hľadiska bojov v klasifikácii na konci tretieho týždňa, vo výbornej pozícii s výhľadom na žltý dres sa nachádza hneď pätica jazdcov, ktorých delí iba 39 sekúnd.
 
 
alaphilippe 19 tour zlty trapi sa v kopci asofpb
 (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Dvojicu lídrov stále udržuje na vysokých priečkach tím Ineos, čo je vždy výhodná pozícia, ale britský celok si musí veľmi dobre premyslieť, ako bude ďalej postupovať. Geraint Thomas ukázal v posledných dvoch previerkach slabosť, a podľa jeho slov sa necítil najlepšie ani na konci časovky, čo nemusí byť dobrým signálom. Naopak, po nepodarenej ITT ožil v kopcoch Egan Bernal, ktorý síce nedokázal chytať všetky Pinotove nástupy, ale bol lepší ako jeho skúsenejší tímový kolega. O niečom svedčilo aj to, že keď sa dostal Thomas do červených čísiel, nikto z tímu Bernalovi neprikázal zostávať pri ňom, ale mal ísť na seba. Je veľký predpoklad, že kolumbijský jazdec bude v treťom týždni ešte silnejší, a keď sa dostane do svojich obľúbených vysokých hôr, pre konkurenciu aj mimoriadne nebezpečný. Na druhej strane Thomas nie je stopercentne klasickým vrchárom, ale o tom sa presvedčíme len v treťom týždni, takže Ineos bude musieť vymyslieť tú správnu taktiku, aby predĺžil svoju víťaznú sériu na TdF.
 
V treťom týždni sú pripravené ešte tri krásne horské etapy a tie môžu spôsobiť problémy aj doteraz najsilnejším cyklistom. Nikto nebude mať nič isté, až kým sa nedostane na vrchol Val Thorens. V pyrenejských etapách dostal sebavedomie Steven Kruijswijk. Časovku zvládol výborne, na Tourmalete sa cítil vo svojom živle, ale aj on si vybral slabšiu chvíľku na Prat d'Albis. Holandský borec má schopnosti na tri týždne a na konci pretekov dokáže vytiahnuť svoje najlepšie výkony. Ako mimoriadny vrchársky vytrvalec si musí vychutnať pripravené alpské stúpania a za pomoci výborných kolegov má jedinečnú príležitosť vybojovať životný výsledok na GT.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih štrnástej etapy
 
 
Hybným motorom záverečných etáp bude nepochybne Thibaut Pinot. Po veternej strate sa dokázal ešte viac motivovať a jeho predstavenia v ITT, na Tourmalete a na najmä vo finále pätnástej etapy ho postavili do úlohy najsilnejšieho jazdca na podujatí. Pred Alpami si vypracoval pozíciu, z ktorej môže útočiť aj na najvyšší stupienok. S takouto formou, keď na jeho zrýchlenie aktuálne nedokáže nikto reagovať, musí zbierať čas aj v posledných horských etapách. Vyhovujú mu vyčerpávajúce a vytrvalostné horské previerky, ktoré bude chcieť v tomto rozpoložení ovládať za pomoci oddaných kolegov. Pinot stojí pred životnou šancou a zdá sa, že je mentálne pripravený na to, aby skutočne udrel na žltý dres. Formu má znamenitú, čaká ho vhodný terén, ale musí si dať pozor na zlý deň či slabšiu chvíľku, ktorá je jeho tradičným spoločníkom na trojtýždňovom podujatí.
 
Medzi príjemné prekvapenia pretekov patrí Emanuel Buchmann, ktorý potvrdzuje svoje tohtoročné výrazné zlepšenie. V doterajšom priebehu mu nerobili problémy žiadne vrchárske výzvy a o čosi lepší výkon v časovke by mu vytvoril ešte silnejšiu pozíciu v GC. Na Tourmalete a Prat d'Albis dokonca vedel zrýchliť, čo na konci podobných ťažkých predstavení dokážu len pretekári s perfektnou formou. Aj on si upevnil sebavedomie pred tretím týždňom, kde ho budú čakať dlhé horské etapy ako stvorené pre jeho tempársky a nezlomný štýl jazdy. Ak dokáže udržať vysokú formu ešte niekoľko dní, na konci pretekov bude takisto silným kandidátom na stupne víťazov.
 
 
alaphilippe 19 tour zlty trapi sa v kopci asofpb
Emanuel Buchmann v cieli (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Nespokojní budú útočiť v kopcoch, Sagan si potrebuje len postrážiť súperov
 
Zmiešané pocity prevládajú v Movistare. Mikel Landa lieta v kopcoch, ale veterná smršť desiatej etapy ho vyšla veľmi draho. Po Gire sa ukazuje vo výbornom svetle, no talianska GT si môže vybrať svoju daň práve na konci Tour. Alejandro Valverde prežil aj ťažké pyrenejské predstavenia v Top 10, ale vzhľadom na svoj vek a náročnosť tretieho týždňa je otázne, či udrží svoju pozíciu až do Paríža. A Nairo Quintana vôbec nepresvedčil, že jeho sľubné jarné výkony budú mať pokračovanie aj na Tour, a zatiaľ patrí medzi najväčšie sklamania pretekov. Movistar však patrí k najviac snaživým celkom a budeme zvedaví, akým smerom sa upriami v treťom týždni. Môže smerovať za etapovými výhrami alebo sa sústrediť na čo najvyššiu pozíciu v GC, no môžeme predpokladať, že jeho aktivita bude pokračovať a môže ovplyvniť aj jazdcov, ktorí budú bojovať o titul.
 
Jakob Fuglsang nie je taký silný, ako sa očakávalo, a vyzerá to tak, že ani životná forma, v ktorej jazdil v prvej časti sezóny, nezlepšila jeho kvality na Grand Tour. Preto to bude mať veľmi ťažké, aby sa ukázal v lepšom prevedení v treťom týždni. Aj Rigoberto Urán má za sebou dobré, ale aj horšie dni, ale tomu na konci pretekov pomôžu jeho osvedčené kvality na tri týždne. Zlepšuje sa Richie Porte a bude nástojčivo klopať na Top 10 a kandidátmi na najlepšiu desiatku budú aj Barguil, Kreuziger alebo Dan Martin. Ďaleko v poradí sa už nachádzajú Adam Yates, Enric Mas, Romain Bardet a ak sa dokážu pozviechať, stále sa môžu pobiť o cenný etapový triumf. Posledný týždeň tak nebude len o žltom drese, ale na pretekoch sa stále nachádza mnoho cyklistov, ktorí nie sú spokojní so svojím postavením a na najväčšom podujatí na svete ešte môžu prehovoriť do vývoja posledných horských etáp.
 
 
alaphilippe 19 tour zlty trapi sa v kopci asofpb
Favoriti v stúpaní (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Šprintérska časť štartového poľa sa sústredila v druhom týždni len na koncovku v meste Toulouse, inak si musela v horách strážiť časový limit. S výnimkou Petra Sagana. Etapový triumf napokon vybojoval aj Caleb Ewan a trpezlivo si počkal na svoju šancu, po predchádzajúcich štyroch pódiových umiestneniach v hromadných dojazdoch. Všetci hlavní šprintérski kandidáti na etapu tak získali na Tour výhru.
 
Peter Sagan v jedenástej etape vybojoval štvrté miesto a pokračoval v získavaní dôležitých bodov v hektických šprintérskych dojazdoch. Potom vyskočil do úniku v prvej pyrenejskej previerke a vyhral rýchlostnú prémiu a rovnaký kúsok sa mu takmer podaril aj v štrnástej etape. Do brejku sa dostal, ale tvrdá jazda pelotónu ho obrala o maximálny počet bodov na prémii. Snaživý slovenský cyklista pokukoval aj po treťom pyrenejskom úniku, ale pätnásty deň odštartoval náročným spôsobom.
 
Pre úspech v bodovacej súťaži sa snažil zvyšovať svoje vedenie aj prostredníctvom únikov, čo sa očakávalo.  Aby sa mu to však podarilo, musel mať na to potrebnú formu, a tú skutočne vytiahol počas ťažkého pyrenejského bloku. Svojou aktivitou si vybudoval veľký náskok na čele bodovacej súťaže. Elia Viviani, ktorý má pred sebou dva šprintérske dojazdy, na neho stráca sto bodov, podarilo sa mu udržať na uzde aj Sonnyho Colbrelliho a takisto Michael Matthews sa nachádza v dostatočnej vzdialenosti. Pred záverečnými dňami môže teda umnou jazdou kontrolovať svoje vedenie a maximálne sa sústrediť na predpokladané šprintérske koncovky šestnástej a finálnej etapy.
 
 
gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 61:00:22 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:35  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:47  
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:50  
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 02:02  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:54  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:00  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 05:27  
10. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:33  
73. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:35:36  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 284
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 187
4. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 64
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 50
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 29
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 61:02:24
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 12:29
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33:16
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 45:26
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 49:16
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 50:55
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop