RideLondon: V šprinte využil výbornú podporu Elia Viviani, druhý finišoval Bennett

4.8.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 4.8. zvlnena etapa ciel rovina Londýn > Londýn 169 km Viviani
 
londyn 19
profil pretekov, 1668 nastúpaných metrov (© prudentialridelondon.co.uk)
 
 
Profil najväčšej britskej jednorazovky odohrávajúcej sa v okolí Londýna prial šprintérom. Päť prejazdov cez stúpanie Box Hill (3,2 km; 4,2 %), na ktorom sa objavili aj krátke, prudké úseky, však mohli dodať pretekom potrebnú atraktivitu a šprintérske celky si museli hromadný dojazd pelotónu vybojovať.
 
Trvalo vyše pätnásť kilometrov, kým sa odpútala vedúca skupina. Dovtedy si dával pozor na všetky útoky najmä Deceuninck - Quick-Step. Akciu rozbehol Stan Dewulf (Lotto-Soudal), potom sa k nemu pridali Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) a Alex Dowsett (Kaťuša-Alpecin). Trojica nezískala na svoju stranu viac ako dvadsať sekúnd, lebo v pelotóne sa nachádzalo viacero celkov, ktoré sa tiež chceli objaviť v úniku. Hlavný balík napokon povolil až po tridsiatich kilometroch a trojica utečencov mohla budovať svoj náskok. Na čelo sa chcel ešte dostať Julien Vermote (Dimension Data), ktorý sa nachádzal presne v strede medzi dvomi skupinami. Na belgického cyklistu však utečenci nečakali a postupne sa vrátil späť do balíka.
 
Na prvej horskej prémii získal maximum bodov Dowsett, pelotón strácal tri minúty a pracovali v ňom farby Bora - hansgrohe a Deceuninck - Quick-Step. Brejk kontroloval aj Juraj Sagan. Vo vedúcej skupine sa objavili dvaja mladí borci Dewulf a Eenkhoorn, ktorí by sa mali formovať ako klasikári.  Tím Lotto - Soudal tak nemusel pracovať v balíku pre Ewana a mohol sa sústrediť výlučne na záverečné momenty. Dowsett je známy ako výborný tempár a dnes a chcel ukázať na domácej pôde.
 
Potom sa už dostali pretekári na okruh so stúpaním Box Hill a prvý raz preťal jeho vrchol na vedúcej priečke Dewulf. Balík zvolil ešte pokojný prejazd a náskok úniku presahoval tri minúty. Pri druhom prechode uchmatol najviac bodov Eenkhoorn a v hlavnej skupine naďalej ťahal aj Juraj Sagan. Na vrchole to skúšal Albasini z Mitcheltonu, ale šprintérske celky ho nikam nepustili.
 
Tretíkrát na Box Hille sa už menila situácia a v pelotóne sa snažil zvýšiť tempo Mitchelton - Scott, ktorý nedisponoval žiadnym rýchlym pretekárom, preto potreboval náročný vývoj. A hneď v tomto momente odpadol z balíka Caleb Ewan a stal sa prvým z veľkých favoritov, ktorý bol natoľko vyčerpaný po Tour, že už nemohol bojovať o ďalší triumf. V hlavnej skupine začal pracovať aj Sunweb pre Matthewsa a ďalšie body získal na vrchole Dowsett.
 
 
viviani 19 prudential triumf bohfb
Juraj Sagan pracoval na čele pelotónu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V predposlednom kole sa situácia opäť upokojila, ale pred vrcholom zaútočil Matthews, ku ktorému sa pridali ďalší borci, ale pelotón sa len natiahol. Žiadna veľká selekcia sa zatiaľ nekonala. Najviac bodov uchmatol na vrchole Dewulf. Potom zaútočili v balíku Pedersen (Sunweb) a Teunissen (Jumbo - Visma). Obidvaja predviedli šikovný pohyb a dokázali sa vzdialiť od hlavnej skupiny.
 
Na záverečnom Box Hille sa objavil ako prvý Dewulf, ale najviac vrchárskych bodov dnes vybojoval Alex Dowsett a domáci jazdec si potom vystúpil z brejku. Pedersen a Teunissen zaostávali minútu a o ďalšiu minútu ďalej sa pohyboval pelotón. Bora tam strážila nové ataky. V klesaní boli chytení Pedersen a Teunissen a na čele zostávali už len Dewulf a Eenkhoorn. Za nimi však zodpovedne pracovali šprintérske tímy, keďže okrem Ewana nemal nikto z favoritov na stúpaniach problémy.
 
Potom už nasledovala jednoduchá príjazdová cesta do cieľa. Vedúca dvojica mala už len malý náskok a ten kontrolovali Quick-Step a UAE Emirates. Pascal Eenkhoorn  sa vrátil do balíka 25 kilometrov pred páskou, Stan Dewulf sa ešte nevzdával. Šprintérske celky to zvládli a už sa mohli pripravovať na hromadný dojazd. Dewulf bol chytený štrnásť kilometrov pred cieľom a mladý belgický borec strávil v úniku 135 kilometrov.
 
Posledné kilometre si už strážili zostavy, ktoré chceli na konci šprintovať. Vpredu sa zoradili Quick-Step, Bora, FDJ, UAE Emirates alebo Bahrajn - Merida. Presadiť sa chcelo hneď niekoľko šprintérov a všetkým pomohlo, že pelotón nečakal technicky komplikovaný finiš.
 
Pred páskou sa tlačilo na pozície viacero šprintérov, a dva kilometre pred cieľom to vyústilo do pádu, ktorý výrazne ovplyvnil koncovku. Spadli najmä jazdci z Bora - hansgrohe, ale Sam Bennet zostal na čele pretekov. Írsky borec sa zapojil do šprintu, ale pokoril ho Elia Viviani, ktorý vybojoval svoj prvý triumf na tomto podujatí.
 
 
viviani 19 prudential triumf bohfb
Elia Viviani a jeho triumf (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka pretekov
 
 
Britská klasika skončila hromadným dojazdom pelotónu a nič na tom nezmenili ani okruhy s krátkym stúpaním Box Hill. Keďže sa nachádzali ďaleko pred cieľom, na jedinom náročnejšom úseku sme sa nedočkali výraznejšej akcie. S výnimkou Caleba Ewana všetci najrýchlejší jazdci prežili tieto pasáže bez ujmy a mohli byť spokojní, že ponuka na tvrdý a klasikársky priebeh zostala nevyužitá.
 
Do koncovky prehovoril pád, ale veľké mená ako Viviani, Bennett alebo Kristoff zostali na potrebných miestach a mohli bojovať o výhru. Finále najlepšie zvládol Quick-Step, keď Michael Morkov pripravil pre Eliu Vivianiho ideálnu pozíciu. Taliansky jazdec mohol vybehnúť dopredu len tesne pred páskou a v tom najlepšom čase dosiahnuť svoju najvyššiu rýchlosť. Na konci urobil všetko správne a určite bol poučený z minulej edície, kde bral druhé miesto. Výborný výkon Quick-Stepu umocnil Michael  Morkov, ktorý skončil tretí, a aj to svedčilo o jeho dobre vykonanej práci, keď sa nedostali pred neho ďalší šprintéri.
 
 
viviani 19 prudential triumf bohfb
Pódium (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Záverečný šprint rozbehol ako prvý Teunissen pre svojho kolegu Amunda Jansena, ale ten dokázal vybojovať iba piate miesto. Dostal sa pred neho aj Jasper Stuyven, ktorý bol dnes lepší ako John Degenkolb, ale šancu na etapu mal jedine Sam Bennett. Na konci sa dobre zavesil za Vivianiho, ale na jeho koncovku nemal nárok. Vybehol síce spoza jeho chrbta, no chýbala mu rýchlosť. Írsky jazdec sa vrátil do rytmu po dlhšej prestávke a tento výsledok mu dodá sebavedomie pred BinckBank Tour. Lepší výsledok čakali Kristoff s Nizzolom, ale pred páskou zaostali v pozičnej jazde. Erik Baška stratil cez štyri minúty a Juraj Sagan preteky nedokončil po tom, čo prvú časť jazdil na čele pelotónu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Keď sme videli, že balík sa nerozdelí, sústredili sme sa na mňa a šprint. Na konci to bolo pomerne chaotické, ale chcel som využiť moju formu z Tour. Predviedli sme výborný tímový výkon, získať prvé a tretie miesto nie je vôbec zlé. Neviem, ako sa stal ten pád, ale mal som šťastie, že som sa vtedy nachádzal na druhej strane cesty. Som veľmi rád, že som tu uspel, lebo toto je jedna z piatich klasík, ktoré som chcel ovládnuť v mojej kariére."
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:46:15 300
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 250
3. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 215
4. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 175
5. JANSEN Amund Grøndahl Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 120
6. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00 115
7. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 95
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 75
9. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 00:00 60
10. HAYTER Ethan Veľká Británia 00:00 50
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Krátky úvod k pretekom:
Počas víkendu si svoje sily zmerajú aj špecialisti na rovinaté profily. Londýn a jeho okolie bude hostiť ďalší, v poradí už ôsmy ročník pretekov, ktoré vznikli z dôvodu spopularizovania cestnej cyklistiky v krajine, kde prím dlhodobo hráva dráhová verzia. Britská jednorazovka síce ponúka vlnitý profil, lenže stúpanie Box Hill, ktoré je na programe päťkrát, už v predchádzajúcich edíciách ukázalo, že nepatrí medzi také ťažké kopce. Ak by sa aj niektorý z pomalších jazdcov snažil v ňom získať čo-to na svoju stranu, do cieľa to bude mať stále veľmi ďaleko. Keďže ani z pohľadu dĺžky toto podujatie nepatrí medzi najnáročnejšie, pričom oproti minulému roku je ešte o skoro dvadsať kilometrov kratšie, je viac ako pravdepodobné, že v závere sa slova ujmú šprintérske tímy a ich lídri do hromadných dojazdov. Preto úspech niekoho iného, ako špurtérov, by bol veľkým prekvapením. Naposledy sa niečo také stalo v roku 2015.
 
Minuloročný víťaz v predbežnej zostave svojho tímu nefiguruje, ale absencia Pascala Ackermanna otvorila dvere pre Sama Bennetta, ktorý bude jedným z hlavných favoritov v prípade hromadného dojazdu. Na londýnskej akcii by nemal chýbať ani Caleb Ewan, ktorého momentálne zdobia veľmi rýchle nohy. Íra a Austrálčana by mali ponaháňať Phil Bauhaus alebo Sonny Colbrelli, Giacomo Nizzolo, Álvaro Hodeg a Elia Viviani, Arnaud Démare, Alexander Kristoff a Jasper Philipsen, Michael Matthews, Davide Cimolai a Niccolò Bonifazio. Tieto mená sú zárukou toho, že ich kolegovia urobia všetko preto, aby všetky úniky včas zlikvidovali. Uspieť z nich by moli Sep Vanmarcke, ktorý práve v roku 2015 útočil na víťazstvo a nebol od neho ďaleko, Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Nils Politt, Casper Pedersen a Jasper Stuyven.
 
Na britskom podujatí bude zastúpená aj slovenská cyklistika. Juraj Sagan bude pretekať po prvýkrát od národného šampionátu a ukáže slovenský národný dres. Jeho úlohy v nedeľu by mali byť podobné ako úlohy Erika Bašku, teda obaja budú pomáhať svojmu lídrovi. Sagan by mal režírovať preteky z čela pelotónu, Baška by mal rozbiehať Bennettovi šprint. (jj)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop