Poľsko: Ackermann vyhral šprint, Bjorg Lambrecht po páde tragicky zahynul

5.8.2019, 15:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 5.8. rovinata etapa ciel rovina Chorzów > Zabrze 150 km Ackermann
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
pologne 3
profil etapy, 420 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
Aj do tretice sa jazdilo na jednoduchom profile a nič iné ako hromadný dojazd sa neočakávalo. Vo včerajšej koncovke zaváhali najrýchlejší pretekári Ackermann a Gaviria a obidvaja boli správne motivovaní, aby ďalšiu šancu nepustili pomedzi prsty.
 
Štartovalo sa v okolí futbalového štadióna Slaski a hneď po otvorení etapy vyrazili dopredu Jevgenij Šalunov (Gazprom-RusVelo), Charles Planet (Novo Nordisk) a Adrian Kurek (Poľská reprezentácia). Priamo na štadióne sa nachádzala prvá rýchlostná prémia a najviac bodov na nej získal Kurek. Tretíkrát v rade sa objavil v úniku Planet a francúzsky jazdec chcel na jedinej horskej prémii obhájiť vrchársky dres.
 
V prvej časti sa spustil na pelotón lejak, ale bola to len chvíľková záležitosť. V balíku pracovali Bora - hansgrohe a UAE Emirates ako hlavní kandidáti na etapový triumf. Rozdiel medzi skupinami sa pohyboval na úrovni troch minút, obidve spomínané zostavy nechceli nič podceniť. Približne v polovici mal ťažký pád Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) a 22-ročný belgický pretekár musel byť resuscitovaný a odvezený sanitkou do nemocnice. Lekár nepovolil jeho transport helikoptérou. Talentovaný cyklista mal patriť medzi sledovaných jazdcov z hľadiska celkovej klasifikácie.
 
Vedúca skupina sa osviežila na dvoch prémiách. Na druhej rýchlostnej sa presadil Planet, ale musel bojovať s Kurekom, a francúzsky jazdec potom získal maximum bodov aj na jedinej horskej prémii. Pelotón strácal dve minúty. Pred príchodom do cieľového mesta, kde sa finišovalo na štyroch okruhoch, sa jazdilo na mokrých cestách a na zemi sa ocitli v menom páde Sepulveda z Movistaru a dvaja borci z Novo Nordisk. Bora a UAE Emirates znížili manko na jednu minútu a do cieľa zostávalo ešte štyridsať kilometrov.
 
Keď sa dostali pretekári prvýkrát na cieľovú pásku, balík strácal len štyridsať sekúnd. Na záverečnom mestskom okruhu už nepršalo, ale cesta bola mokrá. Bora a UAE Emirates odjazdili celý deň na čele pelotónu a s blížiacim sa záverom si začali budovať pozíciu vpredu aj Quick-Step alebo Dimension Data. Hlavná skupina sa príliš neponáhľala s chytením vedúcej trojice, keďže okruh bol jednoduchý a utečenci nemali byť vo finále veľkým nebezpečím. V poslednom kole mal únik k dobru pätnásť sekúnd a v jednej zákrute potom spadli Planet a Kurek, takže vpredu zostal osamotený Šalunov. A ten bol pre balík ľahkou korisťou. Tri kilometre pred páskou bol brejk definitívne chytený.
 
Tretí hromadný dojazd na podujatí si vychutnal Fabio Jakobsen, ktorý porazil Pascala Ackermanna. Tretie miesto obsadil Danny van Poppel.
 
Ani tretia etapa neponúkla žiadne prekvapenie. Pelotón si poľahky poradil s 3-členným únikom a pred páskou si to rozdali proti sebe najrýchlejší jazdci v balíku. V samotnom finále dostal dobrú podporu Ackermann, ale ako sa ukázalo, musel vyraziť dopredu o čosi skôr, ako bolo potrebné. Líder pretekov mal pred sebou priamu cestu na pásku, ale dokázal ho pokoriť Fabio Jakobsen. Ten si mohol trochu počkať a využiť Degenkolbov šprint, vďaka čomu mohol nasadiť svoju koncovku v tom správnom čase a priamo pred páskou využiť svoju maximálnu rýchlosť. Tesne predtým bol však mierne zavretý a pomohol si tým, že zľahka odsotil Marca Sareaua, aby sa mu uvoľnila cesta.
 
Holandský šprintér vybojoval svoje šieste víťazstvo v sezóne a prvýkrát sa radoval v drese národného šampióna. V prvej etape skončil tretí, včerajší dojazd mu veľmi nevyšiel, ale dnes naplno potvrdil, prečo má dôveru tímu Quick-Step v nasledujúcich sezónach. Pascal Ackermann po výhre v úvodnej etape vybojoval tretie pódium na tomto podujatí. Aj tentoraz vytiahol silný šprint, ale vyštartoval skoro, čo využil Jakobsen. Do šprintérskych koncoviek sa zapája v Poľsku aj Danny van Poppel a dnes predviedol svoj najlepší výkon. Degenkolb sa ocitol na čele balíka, ale jeho finiš prišiel tiež skoro. Cavendish a Gaviria obsadili pozície na konci Top 10 a obaja sa nedokázali natlačiť priamo dopredu v kľúčom momente.
 
Výsledky etapy sa napokon menili, keď rozhodcovia posúdili správanie Fabia Jakobsena ako nešportové a bol mu odobraný etapový triumf. Víťazom etapy sa stal Pascal Ackermann.
 
Potom však prišla veľmi smutná správa, že Bjorg Lambrecht po prevoze do nemocnice zomrel. 22-ročný belgický jazdec spadol v prvej časti etapy. Podľa dostupných informácii ťažko narazil hlavou do betónových obručí naukladaných pri ceste. Upadol do bezvedomia, musel byť resuscitovaný a okamžite prevezený do nemocnie, ale jeho stav neumožňoval, aby mohol byť prepravený helikoptérou. Po príchode do nemocnice v meste Rybnik bol okamžite zavedený na operačnú sálu, ale počas operácie zomrel.
 
Tragédiu potvrdil aj tím Lotto - Soudal na sociálnej sieti: "Stala sa najväčšia možná tragédia, ktorú mohli zažiť rodina, priatelia a spolujazdci Bjorga Lambrechta. Odpočívaj v pokoji, Bjorg."    
 
Bjorg Lambrecht patril k najväčším nádejám nielen belgickej cyklistiky a mala mu patriť budúcnosť. Do tímu Lotto - Soudal vstúpil na profesionálnej úrovni len v minulom ročníku, ale dokázal sa presadiť aj v mladom veku. Ako klasický vrchár a talent na ardenské klasiky skončil v minulom ročníku druhý v GC na Tour des Fjords, za Michaelom Albasinim, a v Nórsku vyhral aj jednu etapu. Potom predviedol výborný výkon v úniku trinástej etapy na Vuelte, keď na strmom kopci La Camperona skončil štvrtý, a potom obsadil na náročnom svetovom šampionáte v Innsbrucku druhé miesto v kategórii do 23 rokov. V aktuálnej sezóne skončil druhý v druhej etape na Okolo Baskicka. V šprinte do kopca ho porazil len Alahilippe. Potom prežil skvelý ardenský týždeň, keď ako 22-ročný skončil na Amstli šiesty a na Valónskom šípe finišoval ako štvrtý. Na Okolo Poľska mieril za úspechom v GC a mal na to všetky predpoklady, a následne sa mal predstaviť na Vuelte, kde mal tiež vysoké ambície.
 
 
Výsledky etapy
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 3:29:41 50
2. VAN POPPEL Danny Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 20
3. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:00 8
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
5. WALSCHEID Max Team Sunweb link ikonka 00:00  
6. CAVENDISH Mark link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00  
7. SARREAU Marc Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
8. PERON Andrea Team Novo Nordisk 00:00  
9. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
10. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 9:59:57 8
2. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:12  
3. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:14  
4. FRANCZAK Pawel Poľsko 00:16  
5. KACZMAREK Jakub Poľsko 00:17  
6. VAN POPPEL Danny Team Jumbo - Visma link ikonka 00:18  
7. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:20  
8. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:22  
9. JAUREGUI Quentin Ag2r La Mondiale link ikonka 00:22  
10. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:23  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

video v clanku ikonka ciernaPosledných dvadsať kilometrov etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
4 20 zelene 58,6 km - Rybnik: dĺžka 0,5 km; sklon 4,7 %
 
 
Krátke preview etapy:
Tendencia v klesajúcej náročnosti bude pokračovať aj v treťom dni. Etapa začínajúca v meste Chorzów a končiaca v Zabrze ponúka najmenší počet nástrah. Štart prebehne na tamojšom futbalom štadióne, na jeho ovále. Potom balík pretekárov zamieri na juh do mesta Jastrabie – Zdrój, z kade sa pelotón otočí opäť na sever do cieľovej destinácie. Jednoduchosť profilu dokladuje fakt, že v etape dlhej 150 kilometrov cyklisti zdolajú iba jeden hodnotený kopec a v Zabrze absolvujú ďalší vôbec nie ťažký okruh. Náročnosť tretej etapy bude tkvieť v nasadení niektorých jazdcov. Keďže ďalší deň už budú na programe prvé náročnejšie kopce, šprintérov, ktorí sa ešte nedokázali zviditeľniť, bude hnať túžba za úspechom. Preto v poslednom okruhu bude na špici pelotónu veľká tlačenica. Pozičná jazdca bude opäť kľúčom k úspechu. Podobne ako deň predtým, tesne za bránou označujúcou posledný kilometer, bude tentokrát prudká ľavotočivá zákruta, ktorej bude predchádzať dlhá rovina. Jediná technická prekážka na záverečných tisíc metroch do výhody asi nikoho nedostane, aj keď pri správnom nájazde môže niektorý pretekár získať pár metrov k dobru. Potom to bude už iba o rýchlosti a motivácii. Vo finále by nemali chýbať Pascal Ackermann, Fernando Gaviria, Sacha Modolo, Fabio Jakobsen, John Degenkolb alebo Ben Swift. (jj)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop